ÖN KAYIT
YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİNİN YÜKSELİŞİ İLE BİRLİKTE ORTAYA ÇIKAN 13 YENİ KARİYER FIRSATI


YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİNİN YÜKSELİŞİ İLE BİRLİKTE ORTAYA ÇIKAN 13 YENİ KARİYER FIRSATI



Yapay zeka teknolojisinin yükselişi iş dünyasında büyük değişimlere yol açmaktadır. Yapay zeka teknolojisinin yükselişi ile birçok geleneksel meslek, yapay zeka ve otomasyon sayesinde dönüşüme uğramaktadır. Mesleklerin yapısı ve buna bağlı olarak iş dünyası hızla değişmektedir. Bu dönüşüm sadece mevcut mesleklerin değişmesiyle sınırlı kalmamakta, bunun yanında  yeni kariyer fırsatlarının ortaya çıkmasına olanak sağlamaktadır. 

Yapay zeka teknolojisinin mesleklerde ve iş dünyasında etkisi günden güne artmaktadır. Bu çerçevede özel bir alan olan yapay zeka eğitimi konusunda bilgi ve deneyime sahip olmak, birazdan değinilecek olan ve geleceğin en çok kazandıran mesleklerinden birinde kariyer yapmak isteyenler için önemlidir. 

Yapay zeka uygulamaları, insanın düşünme yeteneğinin makinelere aktarılması sonucu ortaya çıkan karmaşık görev ve görevleri bilgisayarları kullanarak işlemleri gerçekleştirmek için kullanılan sistemlerdir. Yapay zeka uygulamaları otomotivde, savunma sanayide, bankacılık sektörünün yanı sıra idari ve klinik başta olmak üzere sağlık kurum ve kuruluşlarında ve birçok alanda prosesleri hızlandırmak, verimliliği artırmak ve maliyetleri azaltmak amacıyla kullanılmaktadır.  Ayrıca birçok sektörde büyük bir dönüşüm ve yenilik potansiyeli de sunmaktadır.

Birçok sektörde büyük bir etki yaratan yapay zeka teknolojisi otomasyon, öngörülebilirlik, veri analizi gibi alanlarda büyük bir öneme sahip. Yapay zeka uygulamaları iş dünyasında yeni kariyer fırsatlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. 

Ancak, yapay zeka uygulamaları ile ilgili yeni kariyer olanaklarında başarılı olmak için sürekli öğrenmeye teknolojiye ayak uydurmaya ve adapte olmaya açık olmak önemlidir. Bu yazımda sizlere yapay zeka uygulamaları (artificial intelligence) ve yapay zeka teknolojisinin yükselişi ile ortaya çıkan ya da dönüşüme uğrayan 13 yeni kariyer fırsatından bahsedeceğim. 

 
yapay zeka eğitimi 13 kariyer fırsatı sınav koleji 

 

Kariyer Fırsatları ve Değişen Meslekler


Yapay zeka teknolojisinin yükselişi iş dünyasında büyük değişimlere yol açıyor. Peki bunun içinde neler var? Yapay zeka teknolojisinin içinde veri bilimi yapay zeka mühendisliği bulunuyor ve bu alanlar yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesinde ve uygulanabilirliğinde kritik rol oynuyor

Gelin şimdi yapay zeka teknolojisinin bu 13 yeni kariyer olanakları üzerindeki etkilerine bir göz atalım:

 

1 - Yapay Zeka Mühendisleri


Yapay zeka mühendisleri algoritmalar üreterek, bunları geliştirerek ve modellemeleri eğiterek yapay zekanın daha verimli çalışmasını sağlar.

Makineleri insan beyni gibi çalışacak şekilde programlayan ve makine öğrenimi algoritmaları tasarlayan kişilere yapay zeka mühendisleri denir. Makineleri mantıksal ve verimli eylemler gerçekleştirecek şekilde programlayan yapay zeka mühendisleri, yazılım şirketlerinde çalışabilirler. 

Yapay zeka mühendisleri  gelecekte hastanelerde, fabrikalarda ve hizmet sektöründe de ihtiyaç duyulacak bir meslektir. Yapay zeka mühendisleri otomotiv, sağlık, finans teknolojisi, fintech, imalat, lojistik, sosyal medya, e-ticaret, çevre teknolojileri, görüntü işleme, yazılım geliştirme, ses işleme, Nesnelerin İnterneti (IoT), makine öğrenmesi, veri madenciliği ve robotik gibi iş sektörlerinde çalışabilirler. 

 

2 - Veri Bilimcileri ve analistleri


Yapay zeka teknolojilerinin son yıllarda büyük bir hızla kullanılması ve yaygınlaşması ile birlikte oldukça yüksek oranda verinin analizi ve verilerin yorumlanması önem kazanmıştır. Veri bilimcileri ve analistleri yapay zekada bulunan genel veri setlerini analiz ederler. Bu verilerle ilgili içgörüler elde ederler. Elde ettikleri içgörüleri işletmelere ve iş dünyasındaki şirketlere  sunarlar. İşletmeler ve şirketler bu içgörüler ile tüketici davranışlarını daha net anlarlar, pazarlama stratejilerini daha net bir biçimde optimize edebilirler Ayrıca artificial intelligence kaynaklı verilerle operasyonel verimliliği artırmak gibi konularda ve  şirketleri ile ilgili stratejik kararları daha net ve hassas bir şekilde analiz ederek önemli kararlar alabilirler. 

 

3 - Prompt Mühendisliği


AI ve NLP dil algoritması alanlarında kullanılan bir terim olan Prompt kelimesi bilgisayar biliminde istemde bulunmak anlamına gelir. AI artificial intelligence ve NLP Bağlamında dil modelina ya da algoritmasına verilen komutları belirtir. Genel olarak Prompt kelimesi  bilgisayar veya  Yazılım kullanıcılarına verilen hızlı yardım ve istekler için de kullanılmaktadır.  
Yapay zeka modellerinin doğru ve etkili bir şekilde çalışabilmesi için  gerekli komutları  ve  istenen sonuçları veren etkili komut dizileri oluşturan prompt mühendisleri yapay zeka araçlarından istenmiş olan çıktılar için modele en iyi nasıl teslimat verileceğini tekrarlı olarak bulma disiplininden oluşur. 

Prompt mühendisliği, NLP ve AL - doğal dil işleme yöntemleriyle çalışan yapay zeka modellerini etkilemek amacıyla özel promtp’lar kullanma sürecidir. Özellikle AI modellerine verilen komut ve görevlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde yerine getirmesini sağlamaktadır. Prompt mühendisleri AL artificial intelligence  modellerine verilen komutların yapay zeka tarafından en iyi nasıl anlaşılacağını belirleyen komutlar ve bilgiler sağlayarak istemde bulunurlar. 

 
yapay zeka eğitimi 13 kariyer fırsatı sınav koleji 

 

4 - Siber Güvenlik Analistleri


Siber güvenlik analistleri,yapay zeka teknolojisinin yükselişi ile birlikte yapay zeka destekli  kuruluşların, holdinglerin ve şirketlerin dijital varlıklarını korumak için gelişmiş güvenlik önlemleri geliştiriyor ve uyguluyor.

 

5 - Robotik Mühendisleri


Robotik mühendisleri  robotik teknolojileri ve otomasyon sistemleri ile ilgili birçok endüstriyel süreç içinde bulunurlar. Robotik mühendisleri,  robotik teknolojileri ve otomasyon sistemleri  teknolojilerin tasarımı, geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgilenirler. Bu daldaki mühendisler sektörde önemli kariyer fırsatlarına sahiptirler.

 

6 - Yapay Zeka Eğitimcileri


Yapay zeka eğitimcileri, yapay zekayı (artificial intelligence)  öncelikle en iyi şekilde öğrenen ve sonrasında yapay zeka teknolojsini öğrenmek isteyen öğrencilere, kurum ya da şirket çalışanlarına öğreten ve kişilerdir. Yapay zeka eğitimcileri, öncelikle özel sektörde sonrasında ise kamuda, üniversitelerde, eğitim kurumlarında veya online platformlarda çalışabilirler. Yapay zeka teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte, bu alanda eğitim alanında da önemli bir artış yaşanmaktadır

 

7 - Yapay Zeka Danışmanları


Yapay zeka son bir-iki yıldır inanılmaz bir hızla gelişme göstermiştir. Şirketler, yapay zeka teknolojilerini nasıl kullanacaklarını ve iş süreçlerini nasıl dönüştürebileceklerini anlamak için yapay zeka danışmanlarına ihtiyaç duymaktadırlar. Yapay zeka danışmanları, şirketlere yapay zeka stratejileri geliştirme konusunda rehberlik ederler.

 
yapay zeka eğitimi 13 kariyer fırsatı sınav koleji 

 

8 - Yapay Zeka Etik Uzmanları


İnternet ortamında etik ve güvenlik konuları da önemli bir gündem maddesidir. Yapay zeka etik uzmanları, yapay zeka kullanımı ile birlikte güvenlik, intihal, etik konularını ve kullanılan teknolojilerin etik ve sosyal etkilerini değerlendirir ve yönetirler.Yapay zeka etik uzmanları, bu teknolojilerin adil, şeffaf ve sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamak için çalışırlar.

 

9 - Yapay Zeka Destekli Sağlık Profesyonelleri:


Sağlık sektörü, yapay zeka teknolojisinin birçok avantajından faydalanmaktadır. Yapay zeka destekli tanı sistemleri, tıbbi görüntülerin analizi ve hastalık teşhisi gibi alanlarda sağlık profesyonellerine önemli bir destek sağlar. 

Yapay zeka, sağlık profesyonellerinin teşhis ve tedavi süreçlerini belirlemesine ve hastalara özel bilgiler sağlamasına yardımcı olur. Tedavi sürecini belirleyebilir, hastanın semptomlarına ve mesafesine göre uygun ilacı önerebilir.

Günümüzde yapay zeka, artificial intelligence desteğiyle yerli bağımsız doktorlar tarafından yapılan cerrahi müdahaleler artmaktadır. Robotlar, cerrahlara yardımcı sistem olarak çeşitli cerrahi prosedürlere katılmaktadır. Robotik cerrahi sistemi doktorların sıklıkla tercih ettiği sistemlerden biridir. Doktorun veya hastaların taşınması için gereken süre ve maliyetler en aza indirilir ve sağlık hizmetlerinde süreçler iyileştirilir. Bu anlamda yapay zeka, sağlık sektöründe çalışan doktorlar, radyologlar ve sağlık analistleri için yeni kariyer fırsatları sunmaktadır. 

 

10 - Yapay Zeka İçerik Üreticileri


Yapay zeka içerik üreticileri yapay zeka teknolojilerini kullanarak videolar, ses içerikleri ya da metin yazarlar. Bunu yaparken makine öğrenimi algoritmalarını.kullanan üreticiler medya şirketleri, dijital pazarlama ,reklam ajansları gibi sektörlerde rahatlıkla iş bulabilirler. 


yapay zeka eğitimi 13 kariyer fırsatı sınav koleji 

 

11 - Yapay Zeka Destekli Pazarlama Uzmanları (Al Marketing)


Günümüz teknolojisinin sağladığı yapay zeka, dijital pazarlamada uzmanlara sınırları geniş bir çalışma alanı sunmaktadır. Dijital pazarlama yapay zekayı kullanarak hedef kitleye ulaşarak, bu hedef kitle ile etkileşim kurma sürecidir. 

Web siteleri, sosyal medya platformları, mobil uygulamalar  e-posta pazarlama ve bunlar gibi dijital kanalların aktif olarak kullanıldığı dijital pazarlamada işletmelerin ve markaların kullandıkları stratejiler hedef kitleleriyle daha etkili bir şekilde iletişim kurmalarını sağlar. Bu şekilde yapay zeka destekli pazarlama uzmanları, ürün ve hizmetlerini daha geniş bir kitleye tanıtabilirler. 

Uzmanlar, yapay zeka tabanlı reklam kampanyaları ve dijital pazarlama teknikleri hakkında bilgi sahibidirler. Bu konuda uzmanlaşmış  olan bu kişiler k müşteri istekleri doğrultusunda çalışmalar yaparlar, müşteri davranışlarını analiz ederek kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri geliştirirler, konuları optimize ederler. Müşteri deneyimini iyileştirmek için veri analizi ve segmentasyon tekniklerini kullanırlar.


yapay zeka eğitimi 13 kariyer fırsatı sınav koleji 

 

12 - Yapay Zeka Destekli Finans Uzmanları


Yapay zeka destekli finans uzmanları, piyasa analizi, risk yönetimi ve portföy optimizasyonu gibi alanlarda çalışırlari Makine öğrenimi algoritmalarını kullanırlar, finansal verileri kolaylıkla analiz edebilirler.

 

13 - Yapay Zeka Destekli Ulaşım Uzmanları


Yapay zeka destekli ulaşım uzmanları yapay zeka tabanlı algoritmaları kullanırlar. Özellikle trafik yönetimi, araç teknolojileri, ulaşım, lojistik optimizasyon gibi konularda çalışırlar. Yapay zeka desteği ile trafik akışını daha rahat bir biçimde yöneterek ulaşım sistemlerini daha verimli hale getirirler.

Yapay zeka teknolojisinin, artificial intelligence özellikle son yıllarda hızla ilerlemesi, iş hayatında yeni yapılacak olan olası değişimleri de beraberinde getirmektedir. Yapay zeka teknolojileri sadece mevcut meslekleri dönüştürmekle kalmaz aynı zamanda tamamen yeni meslek ve kariyer fırsatlarının da ortaya çıkmasını  sağlamaktadır. Bu anlamda yapay zeka teknolojisinin yükselişi, iş dünyasında büyük değişimlere yol açmaktadır. Bu yeni iş fırsatları özellikle kariyerini yapay zeka alanında sürdürmek isteyen ve bu yolda ilerlemek isteyen lise öğrencileri için ilgi çekici konumda bulunmaktadır.

Bu dönüşüm sürecinde, yapay zeka teknolojilerini (artificial intelligence) anlamak ve yapay zeka alanında bilgi sahibi olmanın yanı sıra yetkinlik kazanmak, geleceğin iş dünyasında başarılı olmanın anahtarı olacak gibi görünmektedir.  

 
yapay zeka eğitimi 13 kariyer fırsatı sınav koleji 

 

29 Ağustos 2024
Bunlara da göz atın!