ÖN KAYIT
YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR? ÇÖZMEK İÇİN 10 İPUCU


 YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR? ÇÖZMEK İÇİN 10 İPUCU


Yeni nesil sorular günümüz sınav sisteminin en çok kullanılan ve en popüler soru türlerinden biridir. LGS ve YKS'de her yıl karşılaştığımız bu yeni nesil soruları çözebilme yeteneği, sınav başarısını önemli ölçüde etkilemektedir. 

Yeni nesil soruları çözmeye yardımcı olacak ve dikkat etmeniz gereken 10 ipucunu sizler için hazırladık.

 

1 .  Soruyu dikkatli bir şekilde okuyun


Yeni nesil sorular genel olarak uzun paragraflardan, grafik, resim ve tablolardan oluşmaktadır. Yeni nesil soruları çözerken verilen bilgileri dikkatlice okumalısınız. Yeni nesil sorular sizi çözüme götürecek faydalı bilgiler içerir. Soruyu çözerken sorudaki tüm bilgileri kullanabileceğinizi unutmayın.  Bir sorudaki bilgilerle başka bir sorunun ne anlama geldiğini de anlayabilir ve o soruyu çözmek için ipuçlarından da yararlanabilirsiniz. Bu yüzden yeni nesil soruları okurken çok dikkatli olmalısınız!


YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR 10 İPUCU

 

2. Hangi bilgilere odaklanacağınızı belirleyin 


Yeni nesil sorular eski sorulara göre artık daha uzun paragraf yapılarından oluşuyor. Paragrafların  bu kadar uzun olması bazen sizi korkutabilir. Ancak bu soruları çözmenin elbette birçok yolu var. Öncelikle sınav sırasında zamanınız kısıtlı olduğu için her satırda uzun soru üzerine odaklanmak yerine sadece size yardımcı olacak en önemli bilgilere odaklanmalısınız. 

Soru içinde bulunan veri içeren cümleler, sayılar ve önemli bilgilerden yola çıkarak kritik bilgileri öğrenmeli ve bu bilgilerin doğrudan kullanımına odaklanmalısınız. Önceden benzer soruları çözmüş olmanız sınavda da soruları hızlı bir şekilde çözmenizi sağlar. 


YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR 10 İPUCU

 

3. Grafik, tablo ya da resmi dikkatlice inceleyin


Yeni nesil sorularda çok fazla görsel, tablo ve grafiğin kullanılmaktadır. Bu veriler soruları daha iyi çözmenize yardımcı olur. Sunulan görseller ve tablolar gibi detayların yalnızca soruya eklenmediğini unutmayın. Bu soruların içerdiği bilgileri dikkatle incelemeli ve anlamalısınız.

Özellikle tablo ve grafikleri okumadan soruyu muhtemelen çözemeyeceğinizi ya da soruyu çözerken oldukça fazla zaman kaybedeceğinizi bilmelisiniz. Bu nedenle yeni nesil sorulardaki bu unsurları okuyup anlamak önemlidir.


YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR 10 İPUCU

 

3. Kolay sorulardan zor sorulara doğru ilerleyin


Yeni nesil soru çözme taktiklerinden biri de önce kolay soruların sonra zor soruların yapılmasıdır. Kolay sorulardan zor sorulara doğru ilerlemelisiniz. Zor ya da orta düzeyde soru çözmeye başlarsanız zorlanıp çabuk pes edebilirsiniz.

Sınavlarda bazı sorular çok basit olabilmektedir.  Kolay sorularla başlamak soruları daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Kolaydan zora doğru ilerledikçe her seviyedeki soru türlerine aşina olacaksınız. Bu sayede yeni nesil sınav sorularına güvenle ve bilgiyle cevap verebilirsiniz. 


YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR 10 İPUCU

 

5. Düzenli olarak kitap okuyun 


Kitap okumak hayatımızı olumlu yönde etkilediği gibi sınav başarısını da  olumlu yönde etkilemektedir. Kitap okumak okuma hızınızı arttırdığı için sınav sorularını daha hızlı okuyabilirsiniz.

Kitap okumak daha iyi konsantre olmaya yardımcı olur ve soruların bir anda anlaşılmasını kolaylaştırır. Her gün düzenli olarak kitap okuduğunuzda sınav sorularını okuma, anlama ve muhakeme yapma beceriniz gelişecektir. 


YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR 10 İPUCU

 

6. Tüm sorunun altını çizmeyi bırakın


Sınav sırasında zamana karşı yarışacağınız için zamanınızı harcayacak her şeyden uzak durmalısınız. Soruları tüm satırların altını çizmek zaman kaybetmeye neden olur.Bir sorudaki tüm satırların altını çizmek o sorunun önemli kısımlarını kaçırmanıza neden olacaktır. Ayrıca soruyu anlamakta zorlanacaksınız. Ayrıca altı çizili çizgiler gözlerinizi yorabilir ve kafa karıştırıcı olabilir.

Bu yüzden yeni nesil soruları okurken her çizgiyi çizmek yerine en önemli ve faydalı çizgileri çizmek daha doğru olacaktır. Böylece sadece önemli bularak altını çizdiğiniz bilgiler arasında bağlantı kurarak soruyu kolayca anlayabilirsiniz.


YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR 10 İPUCU

 

7. Çözülmüş soruları mutlaka çözün


Yeni nesil soruların pratiğini yaparken çözümlü soruları önceden çözmek ve aslında bu soruların mantığını kavramak çok önemlidir. Eğer bir soruyu çözemiyorsanız ya da bu tip bir soru hakkında rehberlik istiyorsanız çözümlü sorular işinize yarayabilir. Bu soruları önce kendiniz çözebilir, ardından önerilen çözümü inceleyebilirsiniz. Bu sayede kendi yönteminizle karşılaştırarak yeni bir bakış açısı elde edersiniz. 


YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR 10 İPUCU

 

8. Çözemediğiniz soruları gözden geçirin ve tekrar çözün


Sınav esnasında soruları çözemezseniz panik yapmayın. Bu sorularla zaman kaybetmeden diğerlerine geçebilir, yapamadıklarınıza daha sonra dönebilirsiniz. Sürekli olarak bu soruları çözmeye çalışmak zamanınızı boşa harcamanıza ve sebepsiz yere kaygınızı artırmaya neden olur. Bunun yerine geriye dönüp soruları tekrar okursanız daha önce düşünmediğiniz bilgiler o an aklınıza gelebilir ve soruyu rahatlıkla çözebilirsiniz. 


YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR 10 İPUCU

 

9. Aceleci davranmayın


Yeni nesil soruları çözerken asla aceleci davranılmamalı ve sabırlı olunmalıdır. Daha önce sorulmamış sorulara alışmak için biraz daha zamana ihtiyacınız olabileceğini unutmayın. Bu soruları çözmeye başlasanız bile kendinize daha fazla zaman tanımalı, yapabileceğinize inanmalı ve sabırla yolunuza devam etmelisiniz. 

 
YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR 10 İPUCU

 

10. Kendinize inanın


Sorular sizi korkutuyorsa öncelikle sakinleşmeniz ve bu soruları da çözebileceğinize inanmanız gerekir. Yeni nesil soruların birçok çözümünün olduğunu unutmayın. Bu soruları düzenli olarak tekrarlamak ve aşina olmak sınavlardaki başarınızı artıracaktır. Başarıya giden ilk adımlardan birinin, tavsiye ettiğimiz şeylerin yanı sıra kendinize inanmak olduğunu da unutmamalıyız.

 
YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR 10 İPUCU


Sinav Koleji Ankara Merkez Ofisini (0312 285 99 77) arayarak  ya da resmi internet sitesi (https://sinav.com.tr) üzerinden size en yakın sınav kolejini Sınav Kurumlarını kolaylıkla sorgulayabilirsiniz.


© Sınav Eğitim Kurumları 2024. Tüm hakları saklıdır.

 

27 Ağustos 2024
Bunlara da göz atın!