Taksonomi en basit haliyle, varlıkların basitten karmaşığa doğru ya da birbirlerinin ön koşulu olmasını sağlayacak şekilde aşamalı olarak sınıflandırılmasıdır. Öğrenme, eğitim, öğretim ve deneyimler sonucunda davranışlarda meydana gelen kalıcı değişiklikler olarak tanımlanır. Algı biçimleri, öğrenme stilleri kişiden kişiye farklılık gösterdiği gibi konuya göre kişinin kendi içinde de farklılık gösterebilmektedir.
Kaba motor ve ince motor becerileri olarak adlandırılan bedensel hareketler, zaman içinde gelişimi ilerletmek ve ivme katmak üzerine programlanmıştır. Bir bireyin anne karnından itibaren yaptığı hareketler mevcuttur. Bu hareketler doğum ile beraber dış ortamda da refleks olarak devam eder. Zaman ilerleyip de bebeklikten çocukluğa geçiş evresinde refleks hareketleri irade dayalı ve bilinçli bir şekilde yapılan hareketlere dönüşür.
Çocuklarla yapılan oyun, kitap okuma, hikaye anlatma, şiir okuma, tekrarlama, parmak oyunları, tekerleme, drama gibi çalışmalarla çocukların hem keyifli zamanlar geçirmeleri, hem de dilin düzgün kullanılması sağlanabilir. Bu şekilde yapılan çalışmalarla erken dönemden itibaren geniş bir kelime haznesi, etkili konuşma ve iyi bir diksiyon kazanan çocuklar ileri dönemlerde sosyal bakımdan daha sosyal, öz güvenli ve girişken olurlar.