1946 doğumlu Prof.Dr. Aziz Sancar Türk doktor, biyokimyager, moleküler biyolog, akademisyen ve bilim insanıdır.
Mardin’in Savur ilçesinde 8 çocuğu olan orta gelirli ve çiftçilikle uğraşan bir ailenin 7. çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Savur’da tamamlayan Sancar, lise hayatı boyunca futbolla ilgilendi ve futbolcu olmak istedi. Daha sonra kararında radikal bir değişiklik yaparak üniversite eğitimi almak için İstanbul’a geldi.
Üniversite eğitimini 1963-1969 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesinde tamamladı. Memleketi olan Savur’da aile hekimliğinde iki yıl hekimlik yaptıktan sonra TÜBİTAK-Nato Bursu aldı ve Johns Hopkins Üniversitesine gitti. Daha sonra Dallas Texas Üniversitesinde çalışmalar yaptı. Caude Rupert laboratuvarına katılarak, danışmanı Claud Rupert ile beraber fotoliyaz adı verilen bir geni klonladı ve klonladığı bu geni genetik mühendisliğinde ve bakterilerde yüksek oranlarda çoğaltmayı başarmıştır. Fotoliyaz geninin kodladığı enzim, ultraviyole ışınları ile zarar gören DNA’nın onarımını yapıyordu. Sancar DNA onarımı ile Moleküler Biyoloji alanında yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı.
Doçentlik tezini Yale Üniversitesinde tamamlayan Sancar, tezini DNA onarımı alanında tamamladı. Çalışmalarını daha çok hücre dizilimi, DNA onarımı, biyolojik saat ve kanser tedavisi üzerinde yoğunlaştıran Sancar, hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgilerinin nasıl korunduğunu haritalandırma çalışmaları ile 2015 Nobel kimya Ödülünü kazandı. Aziz Sancar, Nobel Ödülünü alan ikinci, bilim alanında ise bu ödülü alan ilk Türk vatandaşıdır. 33 kitap ve 415 bilimsel makalesi yayınlanan Prof.Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde kullanılan sirkadiyen saat kullanımı ile 2001 yılında Amerikan Kimya Cemiyeti tarafından verilen Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülünü almaya hak kazandı.
2005 yılında Dünyanın en prestijli bilim akademisi olan ABD Ulusal Bilimler Akademisine seçildi ve bu akademiye seçilen ilk Türk oldu. Akademi ödülünü aldıktan sonra eşi Biyokimya Profesörü olan Gwen Sancar ile beraber Aziz&Gwen Sancar Vakfını kurdu. Vakfın amacı ABD’de okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türk-Amerikan ilişkilerini geliştirmekti. Kuzey Carolina Eyaletinde ‘Carolina Türk Evi’ isimli öğrenci misafirhanesi de açan Sancar, 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisine asil üye olarak seçildi.
Prof.Dr.Aziz Sancar 2015 yılında Nobel Bilim Ödülünü kazandıktan sonra nükleotid kesin ve onarımı alanında çalışmalar yapmıştır. Aynı ekipte bulunan çalışma arkadaşları olan bilim insanları Tomas Lindahl ve Paul Modrich ise DNA onarımı mekanizmalarının bazı kesim ve yanlış eşleşme onarımı olduğunu keşfetmişlerdir.
Ödülleri ve Başarıları
ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) Genç Araştırmacı Ödülü 1984
Amerikan Fotobiyoloji Derneği (American Society for Photobiology) Ödülü 1990
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health) Ödülü -1995
TÜBİTAK Bilim Ödülü -1997
ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi (American Academy of Arts and Sciences) Ödülü - 2004
ABD Sosyal Bilimler Akademisi üyesi - 2005
TÜBA(Türkiye Bilimler Akademisi) üyesi - 2006
Vehbi Koç Ödülü - 2007
Nobel Kimya Ödülü - 2015
Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizi akademik bakımdan profesyonel bir şekilde yetiştirmekteyiz. Alanında uzman branş ve rehber eğitimcilerimizin bulunduğu, size en yakın Sınav Koleji ile Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilir ya da Sınav Koleji resmi internet adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.