Günümüz dünyasında çocuklar teknolojinin tam içerisinde dünyaya gözlerini açmakta. Sınav Okullarında, okul öncesi dönemde kazandırılan alışkanlıkların hayatlarını etkileyebileceği düşüncesi ile Okul Öncesi dönemden itibaren öğrencilerimize Robotik Kodlama Eğitimleri verilir. Bu derste öğrencilerimiz BT Okuryazarlığı, Programlama, Robotik, Oyun Tasarımı, Animasyon ve 3D tasarım programlarında kurgulama, tasarlama ve üretme becerilerini geliştirirler.
Hızla gelişmekte olan bilgi teknolojilerini dijital ortamda iletişim kurabilen, bilgiyi kullanırken eleştirebilen, üretip tüketebilen ve bu davranışları yaparken etik kurallara uyan, hak ve sorumluluklarının bilincinde olan öğrencilerimizle Robotik Kodlama temelleri atılır, yetenekleri ile bilişimsel düşünme, işbirlikçi öğrenme, analitik ve pratik çözümler bulma becerileri geliştirilir.
Bilişimsel Düşünme Yöntemi Nedir?
Bilişimsel Düşünme Yöntemi bireylerin problem çözmelerini, eleştirel düşünmelerini ve insan ile bilgisayar arasındaki ilişkiyi anlamayı hedefleyen çalışmaların bütünüdür.
Bilişimsel Düşünme Yöntemi Sınav Okullarında verilen Robotik Kodlama çalışmaları ile öğrencilere kazandırılır.
KODLAMA
Teknolojinin iş ve yaşamın her alanına girdiği günümüzde ve ileriki yıllarda, sadece şu anda var olan teknolojiyi kullanmanın yeterli olmayacağını düşünmekteyiz. Yeni dünya ölçeğinde teknoloji vazgeçilmez bir parçamız olmaya devam edecek. Öğrencilerimizin sadece teknolojiyi takip eden değil aynı zamanda, teknolojiyi üreten bireyler olmalarını istemekteyiz.
Sınav Kolejinde okul öncesi dönem - 3 yaştan itibaren kodlama eğitimine başlanır. Kodlama eğitiminin amacı çocuklarımızın, problem çözme, sistem tasarımı ve eleştirel düşünme becerilerini, bilişimsel ve hesaplamalı düşünme teknikleri ile harmanlayarak 21. yüzyılın becerilerini edinmelerini sağlamaktayız.
Kodlama Eğitimi ile çocuklarımızın bilişimsel ve algoritmik düşünme becerileri geliştirmelerini, bilgi ve iletişim teknolojilerinin aktif birer kullanıcısı, bilişimsel araçların okur-yazarı olmalarını, fikir üretebilen ve fikirlerini teknoloji kullanarak hayata geçirebilen, üretken bireyler olarak yetişmelerini hedeflemekteyiz.
ROBOTİK
Sınav Koleji okul öncesi 3 yaş itibariyle öğrencilerimiz robotik atölyelerinde eğitimler alırlar. Öğrencilerimizin farklı, yaratıcı olmalarının yanı sıra yeteneklerini keşfetmiş ve geliştirmiş bireyler olmaları hedeflenmektedir.
Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler nesnelerin interneti, akıllı sistemler ile insana bağlı olmayan kendi kendine iletişim kuran, kontrol eden ve karar veren nesneler sayesinde, çocukların bu gelişmelerle daha çok içli dışlı olmasına neden olmaktadır. Dijital yerliler olarak adlandırdığımız çocuklarımız günümüzde, resmi okul eğitimini tamamlamadan önce birden çok teknolojik iterasyon ve yenilik ile tanışacaklardır.
Robotik; bilgisayar, yazılım, makine ve kontrol birimleri ile beraber uzay bilimlerini de içine alan ortak bir çalışma alanıdır. Birçok mühendislik disiplinin bir araya gelmesiyle beraber ortaya çıkmaktadır. Robotik alanında belli koşullara göre çalışabilmesi, mekanizmaların tasarlanması, bunların kontrollerinin gerçekleştirilmesi için elektronik donanımların eklenmesi ve dijital ortamda kontrollerinin sağlanması için birçok mühendislik dalının bir arada çalışması gerekmektedir.
Robotik Kodlama Kulübü İle İnovasyon Kültürü SINAV KOLEJİ’nde
Bilgi çağının alfabesi kodlamayı anaokulundan itibaren öğretmeye başlayan Sınav Kolejlerinde öğrenciler erken yaşlardan itibaren inovasyon kültürü ile yetişirler. Teknolojiyi yalnızca kullanan değil, aynı zamanda üreten nesiller yetiştirme misyonu taşıyan Sınav Kolejinde öğrenciler, üretkenliklerini, yaratıcı ve yenilikçi düşünce kapasitelerini artırmaya odaklı bir eğitim programı bulunmaktadır.
Robotik Kodlama Nedir?
Kodlama diğer adıyla programlama, bilgisayara, mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere ya da elektronik devrelere bir işlemi yaptırmak için yazılan programlanmış komutlar dizisinin bütünü olarak tanımlanır. Kodlamada, belirli şartların bir düzene göre yapılması öngörülen kodlama işlemlerin bütünü bulunur. Robotlar sensörler yardımıyla çevresini algılayan, aldığı girdileri yorumlayan, sonuçlar üreten ve bu sonuçları veri olarak sunan aygıtlardır.
Robotik Kodlama ise makinelerin ve sistemlerin yazılımla birleştirilerek insansız araçlar ya da akıllı ev sistemleri gibi işlevsel ve akıllı hale getirilmesi işlemidir. Elektronik, mekanik ve yazılım birleştiği zaman robotik sistemleri oluştururlar. Günümüzdeki birçok işler ve işlemler robotların doğru bir şekilde tasarlanıp kodlanması yardımıyla gerçekleştirilebilir.
Robotik Kodlama Kulübünde Öğrenci Kazanımı Ne Olmaktadır?
Sınav Okullarında Robotik Kodlama, derslerde ve After School kapsamındaki Robotik Kodlama Kulübü’nde kullanılır. Anaokulundan başlayarak algoritma mantığı ile tanışan öğrencilerin Robotik Kodlama ile problem hakkında fikir yürütme, problem çözme, çözüm üretme ve çözüm geliştirme gibi düşünme becerileri gelişir.
Robotik kodlama derslerinde öğrenciler algoritma eğitimine de bağlı olarak inovatif projeler geliştirirler. Öğrencilerin tasarladıkları projenin tüm aşamalarını deneyimleyerek öğrenmeleri sağlanır. Robotik kodlama derslerinde 3D tasarım uygulamaları kullanılarak projeler elektronik ortama aktarılır. Çeşitli kodlama dilleri kullanılarak yazılan projeler gerçek hayata dönüştürülür.
Robotik Kodlama Kulübünde öğrenciler bilgisayar kullanma becerilerini geliştirirler, teknolojik araçlar hakkında daha geniş bir bilgi sahibi olmaları teşvik edilir.Robotik Kodlama Kulübü’nün amacı geleceğin teknolojilerini bugünden öğrenen ve teknolojileri geliştiren bireyler yetiştirmektir. Robotik Kodlama Kulübü’nde sürekli uygulamaların yapıldığı aktif öğrenme yöntemleri kullanılmaktadır.
Robotik Kodlama Dersinin Faydası
Olaylar ya da durumlar arasındaki ilişkilerin görülebilmesine yardım eder.
Yaratıcı düşünmeye yardımcı olur ve sistematik düşünmeyi sağlar.
Analitik düşünme becerileri kazandırır.
Problem çözme yeteneğini artırır.
Makinaların çalışma mantığının kavranmasına yardımcı olur.
Öğrencilerin kod yazmayı öğrenmesi, yaşamlarının tümünde fark yaratmalarını sağlar.
Robotik Kodlama Dersi Hangi Kademelerdeki Öğrencilere Verilir?
Sınav Kolejlerinde Robotik Kodlama dersi anaokulunda başlar. Robotik Kodlama dersinin en önemli özelliklerinden biri öğrenciye problem çözme ve mantık yürütme yeteneğini kazandırmasıdır. Bu yeteneklerin geliştirilmesi anlamında okul öncesi erken dönemde öğrenciler Robotik Kodlama dersine başlarlar. Sınav Okullarında sınav grupları hariç tüm kademelerde Robotik Kodlama eğitimi verilir.
Neden Öğrencilere Kodlama (Programlama) Öğretmeliyiz?
Teknolojide yaşanan gelişmeler sayesinde, öğrencilerin sistematik ve alternatif düşünme becerilerini günden güne artmaktadır. Öğrencilere Kodlama(programlama) öğreterek onların problem çözebilme, yaratıcı düşünebilme, olaylar arasındaki bağlantıları görmeleri sağlanır. Öğrencilerin öğretici ve eğlenceli ortamlarda bu becerileri kazanmasını hedeflemektedir.
Günümüzde çocukların bilişim teknolojileri ile karşılaşma, tanışma, kullanma yaşı çoğu zaman okul hayatına başlamadan gerçekleşmektedir. Okul Öncesi döneminde öğrencilerimize teknolojinin arka planında yer alan kodlama-robotik dersiyle öğrencilerimize kazandırılan alışkanlıklar, bilişimsel düşünme, problem çözme, işbirlikçi öğrenme, yaratıcı düşünme gibi becerilerini geliştirmeyi hedeflemekteyiz.
KODLAMA
Sınav Anaokullarında bilgisayarsız kodlama algoritma eğitimi verilmektedir. Problem çözme sürecinde duyusal ve psikomotor becerileri geliştirmek için bilgisayar biliminin temelindeki kavramları kullanarak, Bilişimsel Düşünme Yöntemi (Computational Thinking) ile problem çözme, sistem tasarlama gibi becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir.
Her yeni çağın beraberinde getirdiği farklı problemler ve bu problemleri çözmek adına farklı çözüm teknikleri üretilmektedir. Bu nedenle, teknoloji ile karşılaşma, tanışma, kullanma yaşı çoğu zaman okul hayatına başlamadan gerçekleşen dijital yerliler olarak adlandırdığımız çağımızın çocuklarını geleceğe hazırlarken yeni problem çözme yöntemleri geliştirmelerini sağlamaktayız.
ROBOTİK
Çağımız teknoloji ve bilim açısından hızla gelişirken, çocukları 21.yüzyıl becerileriyle donatarak onları hem çağımıza hem geleceğe hazır hale getirebilmek iyi bir eğitimle mümkün görünmektedir.
Robotik dersinde öğrencilerimizin, fiziksel nesneleri hareket ettirmelerine izin veren sistemler aracılığı ile bir ekran yerine fiziksel arayüzler kullanarak somut tasarımlar ortaya koyarlar. Ders esnasında kullanılan Robotik-Kitler ile robotların tasarım süreci ve akışı, döngüler, parametreler ve sensörler ile Okul Öncesi dönemde eğlenilerek öğrenilmektedir. Öğrencilerimiz robotik dersinde, bir ürün tasarlamak, inşa etmek ve programlamak için eşsiz bir öğrenme süreci gerçekleştirirler.
Bilişimsel Düşünme Yöntemi, problem çözmeyi, eleştirel düşünmeyi ve insan-bilgisayar etkileşimi arasındaki ilişkiyi anlamayı hedefleyen çalışmaların bütünü olarak düşünülebilir.
Bilişimsel düşünme becerisine sahip olan bir çocuk erken dönemden itibaren;
Problemlerin çözümüne yardımcı olması için bilgisayar ve diğer araçları kullanmayı sağlayan problemleri formüle etme,
Verileri mantıksal olarak organize etmek ve analiz etme,
Modeller ve simülasyonlar gibi soyutlamalar yoluyla verileri temsil etme,
Çözümleri algoritmik düşünce yoluyla otomatikleştirme (sıralı adımlar dizisi),
Aşamaların ve kaynakların en verimli ve etkili bir kombinasyonunu gerçekleştirmek amacıyla olası çözümleri belirleme, analiz etme ve uygulama,
Bu problem çözme sürecini genelleme ve çeşitli problemlere transfer etme,
Verilen problemleri analiz etme yeteneği,
Bir problemi tam olarak belirleme yeteneği,
Verilen problem için uygun olan temel eylemleri bulma yeteneği,
Temel eylemleri kullanarak verilen probleme yönelik doğru bir algoritma oluşturma yeteneği,
Bir problemin tüm özel ve normal durumlarını düşünebilme yeteneği,
Bir algoritmanın verimliliğini artırma becerisi kazanır.
LEGO® Education Akademi
LEGO® Education Akademi eğitmenleri tarafından her yaş grubuna özel olarak hazırlanan videolu eğitim setleriyle öğrenciler matematik ve mühendislik konularını eğlenerek öğrenirler. Öğrenciler STEM konularını uygulayarak öğrenirler ve geleceği şimdiden inşa etmeye başlarlar.
Eğlenerek öğrenme imkanı sunan Bukalemun StemSet ile öğrencilerin eleştirel düşünme, tasarlama, problem çözme ve kodlama becerilerinin gelişir. Öğrencilerin gerçek yaşam problemleri ile ilgili farklı bakış açıları geliştirmeleri bakımından önemli bir fırsattır. Bukalemun StemSet ile öğrencilerin yaşadığımız çağın teknolojilerini daha iyi anlayarak doğru bir şekilde kullanmaları hedeflenir.
SINAV ANAOKULLARINDA LEGO® EDUCATION
LEGO® Öğrenme Sistemi, oyunla öğrenme ilkesine dayalıdır. Bugünün küçük mucitleri, geleceğin bilim insanları mottosundan hareketle hazırlanan Bukalemun StemSet videolu eğitim setleri ile çocuklar geleceğin mesleklerine erken yaşta hazırlanırlar ve zamanlarını eğlenceli bir şekilde geçirerek öğrendiklerini daha iyi kavrarlar. Anaokulu döneminde özel videolu eğitim setleriyle öğrencilerimizin bilişsel, sosyal, duygusal, psikomotor ve dil becerilerinin gelişimleri oyunla desteklenir.
LEGO® Education tarafından her yaş grubuna özel olarak hazırlanan videolu eğitim setleriyle öğrenciler matematik ve mühendislik konularını eğlenerek öğrenirler. Öğrenciler STEM konularını uygularlar, öğrenirler ve geleceği şimdiden inşa etmeye başlarlar.
Son derece ilgi çekici çözümleriyle anaokulu öğrencilerimizin robotik kodlama becerilerini artırmaları için profesyonel bir şekilde ve özenle tasarlanan LEGO® Öğrenme Sistemi Bukalemun StemSet, anaokulu kademesinden ortaokul seviyesine kadar yaşam boyu öğrenmeyi destekleyen bir yapıda hazırlanmıştır. LEGO® Öğrenme Sistemi, Bukalemun StemSet ile anaokulu öğrencilerimiz robotik, kodlama ve STEM konularını öğrenirlerken eğlenmenin ve üretmenin keyfini yaşarlar.
Değişen dünyada bireylerin yeni bazı becerileri kazanmasının kaçınılmaz bir durum olduğunu ve 21. yüzyılda öğrencilerin okul içi ve okul dışı ortamlarda teknoloji ile iç içe olduğunu söylemek mümkündür. Öğrencilerin okul dışı ortamlarda oyun aracı olarak kullandıkları tablet ve bilgisayarlar, okul içinde eğitim aracı olarak kullanılmakta ve yararlanılmaktadır.
Robotik kodlama eğitimlerinde robotların istenen görevi yerine getirmesi için bilgisayar veya tabletle programlanmaları gerektiği ve öğrencilerin robotik çalışmaları bilgisayar veya tabletlerle gerçekleştirebilmeleri için kodlama becerisine sahip olmaları beklenmektedir.
Kodlama becerisi kazanabilmeleri için öğrencilerin programlama ve algoritmik düşünme becerilerine sahip olması gerekir. Algoritmik düşünme yeteneğine sahip olan bireylerde problem çözme becerileri de gelişmiş olur. NRC (National Research Council)’e göre bir problemi sorgulamada soruları doğru olarak tanımlamak, bilimsel araştırma çalışmalarını planlamak ve yürütmek, bilimsel tanımlamalar, hipotezler, yetenek ve beceriler bulunur. Kodlama ile çocuklar; bilgisayarla üretim yapmayı, kendilerini ifade etmeyi, problemleri çözmeyi ve projeler tasarlamayı öğrenir.
İlkokul düzeyinde kodlama eğitimini daha zevkli hale getirmek ve oyun tabanlı bir öğretim sağlanması amacıyla eğitim yazılımı olan blok tabanlı programlar kullanılır. Blok tabanlı programlar, kodlama eğitiminde oyunlaştırılarak ve yapılan değişimleri ekranda anında görülmesi ile ilgi çekici hale getirilmesinden dolayı tercih edilmektedir.
Kodlama eğitimi süreçlerini inceleyen çalışmalar ele alındığında çocukların karşılaştıkları problemlere çözüm üretebildikleri ve bu adımları halinde ifade edebildikleri, yaptıkları hataları kısa sürede ve etkin şekilde çözebildikleri ve sürecin analizini yaparak sonuçlara ulaşabildikleri görülmektedir.
Sınav Kolejinde, kodlama-robotik dersi ilkokuldan itibaren tematik yaklaşım odaklıdır. Seçilen temalar çerçevesinde farklı disiplinleri bir araya getirip, ilişkilendirerek kavramları bir bütünün içinde ele alır. Tematik öğrenme modeli, çocuklarda, bilimsel ve araştırmacı düşünceyi davranışa dönüştürmekte önemli bir rol oynamaktadır.
Kodlama Eğitimi, öğrencilerimizin bilişimsel ve algoritmik düşünme becerileri geliştirmelerini, bilgi ve iletişim teknolojilerinin aktif olarak kullanmalarını, bilişimsel araçların yazarı olmalarını sağlayan, fikir üretebilen ve fikirlerini teknolojiyi kullanarak hayata geçirebilen, üretken bireyler olarak yetişmelerini hedefleyen bir uygulamadır. Ezberleyen, sorgulamayan, eleştirmeyen nesiller yerine bu becerileri gelişmiş bireylerin yetiştirilmesi için erken yaşta kodlama eğitimi 21.yüzyılın olmazsa olmazıdır. Sınav Kolejinde Kodlama Eğitimi ile öğrencilerimizin fikir üretebilen ve fikirlerini teknoloji kullanarak hayata geçirebilen, üretken bireyler olarak yetişmesini hedefliyoruz.
Sınav İlkokullarında öğrencilerimiz, anaokulundan başlayan robotik eğitimlerini ilkokulda da devam etmektedir. Kodlama eğitimi ilkokul 1. sınıftan itibaren bilgisayar laboratuvarında verilmektedir. Bilgisayar laboratuvarında işlenen kodlama eğitiminde başlıca; bilgisayar bilimleri temel kavramları, bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımı, bilgisayar okur-yazarlığı, dijital vatandaşlık, internet güvenliği, algoritma geliştirme, programlama, dijital oyun tasarımı ve 3D tasarım programları ile ilgili çalışmalar verilmektedir.
Robotik çalışmaları ile öğrencilerimizin teknoloji kullanımı, tasarım, fen bilimleri ve matematiksel işlemler konularında beceri kazanmaları amaçlanır. Robotik uygulamalar öğrenmeyi kolaylaştırmakta ve öğrenci performansını artırmaktadır. Bu bağlamda öğrencilerimize kodlama-robotik atölyelerinde; temel elektronik eğitimi, robotik kitlerin kullanımı, elektronik simülasyon çalışmaları ile beraber robotik kodlama eğitimi verilmektedir.
Öğrenciler kodlama öğrenme konusunda Kodlama-Robotik setleri ve blok tabanlı kodlama yöntemlerini kullanırlar. Kodlama öğretiminde soyut ve metin yapılı kavramlar ile, soyut olan durumu daha somut hale dönüştürerek öğrencilerin öğrenmeleri sağlanır.
21. yüzyıl becerileri arasında sayılan bilgisayarca düşünme becerisine katkı sağladığı bilinen kodlama eğitimine, robotik donanımlar dâhil edilerek robotik eğitimi düzenlenir. Öğrencilere hem akıllı cihazların hem de nesnelerin internetinin çalışma mantığı, somut uygulamalar ve simülasyon yöntemi kullanılarak daha kolay anlaşılabileceği bir öğretim ortamı sunulur. Öğrenciler Kodlama-Robotik dersi ile soyut olan kodlama kavramlarını, somut çıktılar haline getirirler, donanımsal ekipmanlarla yaratıcılıklarını ortaya koyarlar, 3 boyutlu düşünebilirler, yetenek ve gelişimlerine uygun ürünler ortaya çıkarabilirler.
Dünya problemlerine yaşıtlarından daha duyarlı olan, problemlere çözüm arayışı içinde bulunan, yaşıtlarından daha meraklı, istekli ve üst düzey performans gösteren Sınav Eğitim Kurumları öğrencileri, erken yaşlardan itibaren ve ileri düzeyde Kodlama-Robotik eğitimi almaktadırlar.
SINAV İLKOKULLARINDA LEGO® EDUCATION BUKALEMUN STEM SET
İlkokul kademesindeki her yaş grubu için özel olarak hazırlanmış Bukalemun StemSet videolu eğitim setleriyle; öğrenciler robotik, kodlama ve STEM konularını eğlenerek öğrenirler. Bukalemun StemSet, okul öncesi dönemden ortaokul seviyesine kadar yaşam boyu öğrenmeyi destekleyen bir yapıda hazırlanmıştır.
LEGO® Education setleri, müfredata uygun ünitelerden oluşmaktadır. LEGO® Education setleri ilkokul öğrencilerimizin STEM konularını eğlenerek öğrenmeleri için fiziki materyaller, eğitim kitapçıkları, videolu-basılı içerikler öğrencilerimizin öğrenim süreçlerini kolaylaştırarak daha nitelikli hale getiren içeriklerden oluşmaktadır.
LEGO® Öğrenme Sistemi, oyunla öğrenme ilkesine dayalı yapısıyla öğrencilerin farklı disiplinlere uyum sağlama becerilerini geliştirme, Matematik, Robotik, Kodlama gibi STEM becerilerini artırma, öğrenmeyi öğretme, problem çözme yeteneklerini ilerletme ve geleceğini dünyasını şimdiden inşa etmelerini desteklemeleri amacıyla profesyonel olarak hazırlanan içeriklerden oluşur. Tanınmış kodlama dillerini, sensörler ve akıllı donanım sistemleriyle bir araya getiren LEGO® Öğrenme Sistemi, öğrencilerimizin robot tasarımı ve inşa etme süreçlerini de eğlenceli hale getirir.
LEGO® Öğrenme Sistemi ile öğrencilerimizin fen bilimleri, matematik, mühendislik konularındaki başarı düzeyleri ileri seviyeye gelmeleri hedeflenmektedir. LEGO® Öğrenme Sistemi Bukalemun StemSet öğrencilerimizin farklı disiplinlerle bir arada çalışma, öğrenmeyi öğrenme, problem çözme konularındaki becerilerini geliştirme, 21. yüzyılın gerektirdiği kazanımlara erken yaşta sahip olmaları ve geleceğin dünyasındaki değişimlere uyum sağlamaları için özenle ve profesyonel bir şekilde tasarlanmıştır.
Eğlenerek öğrenme imkanı sunan Bukalemun StemSet ile öğrencilerin eleştirel düşünme, tasarlama, problem çözme ve kodlama becerileri gelişir. Öğrencilerin gerçek yaşam problemleri ile ilgili farklı bakış açıları geliştirmeleri bakımından önemli bir fırsattır. Bukalemun StemSet ile öğrencilerin yaşadığımız çağın teknolojilerini daha iyi anlayarak doğru bir şekilde kullanmaları hedeflenir.
Yapay zeka, robotik ve biyo, nano ve uzay teknolojisi alanlarında yaşanan gelişmeler, 3D (üç boyutlu) yazıcılar ile birlikte belirli bir ekonomik değere sahip canlı-cansız her nesnenin internet bağlantılarıyla diğer nesnelerle iletişime ve etkileşime geçebileceği akıllı üretim dönemi olarak tanımlanan Endüstri 4.0 çağının beraberinde getirmekte olduğu değişiklikler 21. yüzyıl toplumunda bireylerin sahip olması gereken becerileri de belirlemektedir.
Hızla gelişen ve değişen geleceğin dünyasına yönelik öngörüler, bireylerde bulunması gereken 21. yüzyıl becerilerine yönelik çalışmaların artmasına neden olmaktadır. Söz konusu yeterliklere yönelik yapılan çalışmalardan en dikkat çekeni ‘Uluslararası Eğitimde Teknoloji Topluluğu’nun (ISTE) 2007 ve 2016 yıllarında hazırladığı raporlardır. Bu raporlarda “kompütasyonel düşünme” ve “programlama becerisi” bireylerde bulunması gereken 21. yüzyıl becerileri arasında sayılmaktadır.
“Dijital yerliler” olarak isimlendirdiğimiz yeni neslin, “dijital yatkınlık” özellikleri yakın zamanda teknolojinin inanılmaz evrimi ile daha fazla önem kazanmıştır. Son yıllarda hızla gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği ve her geçen gün kendini hissettirmeye başlayan Endüstri 4.0 ile birlikte 3 boyutlu ve 4 boyutlu yazıcı teknolojileri, akıllı cihazlar, nesnelerin interneti gibi gelişmelerin günlük hayatımızı derinden etkilemeye başladığı görülmektedir.
Sınav Ortaokullarında, Robotik Kodlama eğitiminin genel amacı algoritma kavramının yanı sıra yansıtıcılık, yaratıcılık, kural öğrenme, analitik düşünme ve uzamsal düşünme biçimini kazandırmaktır. Okulumuzda uygulanan kodlama eğitiminin genel amaçları eğitim gören tüm öğrenciler, matematiksel ve kompütasyonel becerilerini (değişken ve koşul ifadeleri gibi) geliştirirler, bunun yanında kodlama yaparken problem çözmeye ilişkin öğrenme stratejilerini, projelerini tasarlamayı ve fikirler arasında bağlantılar kurmayı öğrenirler.
Öğrencilerimiz eğitim süresince kodlama-robotik atölyelerinde sınıflarına göre; BT Okuryazarlığı, Programlama, Mobil Programlama, Web Tasarımı, Oyun Tasarımı, 3D Tasarım, Algoritma, Temel Bilgisayar Eğitimi dersleri alırlar. Somut dönemden soyut döneme geçiş yapmakta olan öğrencilerimiz 3D tasarım eğitimleri ile yaptıkları çalışmalar, literatüre katkı sağlaması yönünden önemlidir. Öğrencinin kendi tasarladığı bir ürünü somutlaştırması o öğrencinin hayal gücünü geliştirir.
Öğrenme ortamlarında robotik etkinliklerin gerçekleştirilmesi öğrencilerin ekip çalışmasını sağlarken, eğlenceli ve etkili bir öğrenmenin de gerçekleşmesinde rol oynamaktadır. Bu bağlamda robotik atölyelerinde;Temel Elektronik, Nesnelerin İnterneti, Arduino ile Akıllı Cihaz Tasarımı, Robotik Kit, Elektronik Simülasyon çalışmaları ile çeşitli araçlar kullanarak öğrencilerimiz aktif bir çalışma içinde bulunurlar.
Çağımızda kompütasyonel düşünme sadece bilgisayar mühendislerinin değil tüm bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları problemleri çözme yeteneklerini geliştirmelerinde etkin rol oynamaktadır. 21. yüzyıl becerileri arasında sayılan ve gelecekteki iş gücü becerileri arasında olması gerektiği belirtilen kompütasyonel düşünme tarzında, öğrenciler programlama yaparken, öncelikle verilen probleme bir çözüm üretmek zorundadırlar. Daha sonra bu çözümü kullanarak bilgisayar ile iletişim kurmanın bir yolunu bulmak durumundadırlar.
Kodlama bireylerin matematiksel ve kompütasyonel becerilerini (değişken ve koşul ifadeleri gibi) geliştirir. Bunun yanı sıra bireyler kodlama yaparken problem çözmeye ilişkin öğrenme stratejilerini, projelerini tasarlamayı ve fikirler arasında bağlantılar kurmayı öğrenmektedirler.
Süreçte öğrenciler, gerçek dünya problemlerini sorgulamakta, öğrencilerin üst düzey düşünme becerileri, bilişimsel düşünme becerisi, problem çözme, üretken düşünme becerileri ve yaratıcılıkları gelişmektedir.
Robotik kodlama uygulamaları, soyut bir işlem gerektiren yazılım süreçlerini somutlaştırmakta ve öğrencilere yazmış oldukları kodların derlendikten sonra bir donanım ile nasıl çalışabileceğini doğrudan gözlemleme olanağı sağlamaktadır. Nesnelerin interneti ile cihazlar arası veri transferi ve yorumlaması sayesinde, insan odaklı sistemlerin büyük çoğunluğunun yerini akıllı cihazlara bırakacağı görülmekte ve öngörülmektedir.
21. yüzyıl becerileri arasında sayılan “kompütasyonel düşünme” ve “programlama” becerisine katkı sağladığı bilinen kodlama dersinin içerisinde barındıran, nesnelerin interneti ve akıllı cihazların çalışma mantığının somut olarak görülebildiği Robotik uygulamalarla anlaşılabileceği bir öğretim ortamı sunulmaktadır.
Sınav Koleji robotik atölyelerinde, robotik etkinliklerin gerçekleştirilmesi öğrencilerin ekip çalışmasını sağlarken, eğlenceli ve etkili bir öğrenmenin de gerçekleşmesinde rol oynamaktadır. Bununla ilgili öğrenme ortamlarında robotik kullanımının öğrencilerin problemi anlama ve çözme yeteneklerini geliştirdiğini ifade etmektedir. Ayrıca robotik etkinlikler öğrencilerin;
gibi birçok becerilerinin gelişmesini desteklemektedir.
Robotik; mekanik, elektronik, kodlama gibi çeşitli alanlarda robot tasarımı ve yapımı ile uğraşan bir teknoloji dalıdır Özellikle blok tabanlı kodlamanın yapıldığı robotların eğitimde kullanılması yaygınlaşmış durumdadır. Bu tür eğitsel robotlar öğrencilerin somut nesneler ile çalışmalarına olanak vererek gerçek hayat problemleri ile ilgilenmelerini sağlamaktadır. Ayrıca eğitsel robotlar öğrencilere eğlenceli aktiviteler içeren zengin öğrenme ortamları oluşturmaktadır.
SINAV ORTAOKULLARINDA LEGO® EDUCATION
LEGO® Öğrenme Sistemi Bukalemun StemSet, anaokulundan başlayarak ortaokul seviyesine kadar yaşam boyu öğrenmeyi destekleyen bir yapıda hazırlanmıştır. Öğrenciler robotik ve kodlama bilgilerini geliştirerek mühendislik konularını kolaylıkla öğrenirler.
LEGO® Education Bukalemun StemSet içeriğinde bulunan müfredata uygun ünitelerinden oluşan eğitim kitapçıkları, nitelikli içerikler, videolu ve basılı tüm içerikler, fiziki materyaller ile öğrenciler robotik, kodlama ve STEM konularını öğrenirken aynı zamanda eğlenirler.
LEGO® Education Bukalemun StemSet oyunla öğrenme ilkesine dayalı ve öğrencilerin ilgisini çekecek çözümleriyle onların robotik kodlama becerilerini artırmaları için özenle, titizlikle ve profesyonel bir şekilde tasarlanmıştır. Eğlenerek öğrenme imkanı sunan LEGO® Öğrenme Sistemi içinde bulunan Bukalemun StemSet ile öğrencilerin problem çözme eleştirel düşünme, tasarlama ve kodlama becerileri gelişir. Öğrencilerin gerçek yaşam problemleri ile ilgili farklı bakış açıları geliştirmeleri bakımından önemli bir fırsattır. Bukalemun StemSet ile öğrencilerin yaşadığımız çağın teknolojilerini daha iyi anlayarak doğru bir şekilde kullanmaları hedeflenir. LEGO® Öğrenme Sisteminde biraraya gelen akıllı donanım ve sensörler, tanınmış kodlama dilleri, robot tasarımı ve inşa etme süreçlerini eğlenceli hale getirir.
LEGO® Öğrenme Sistemi öğrencilerimizin matematik, fen bilimleri, mühendislik konularındaki başarı düzeylerinin ileri seviyeye gelmesi için düşünülmüş ve öğrencilerimizin robotik ve kodlama eğitimlerimizden üst düzey performans alabilmeleri için tasarlanmış eğitim içeriklerinden oluşur. Öğrencilerimizin geleceğini dünyasını şimdiden inşa etmelerini desteklemeleri, 21. yüzyılın gerektirdiği kazanımlara erken yaşta sahip olmaları, farklı disiplinlere bir arada çalışma ve uyum sağlama becerilerini geliştirmeleri, Matematik, Robotik, Kodlama gibi STEM becerilerini artırmaları, geleceğin dünyasındaki değişimlere uyum sağlamaları, öğrenmeyi öğrenerek, problem çözme yeteneklerini ve becerilerini geliştirmeleri ve ilerletmeleri amacıyla Türk Eğitim Sistemi ve güncel müfredata uygun olarak profesyonel bir biçimde hazırlanmış materyal ve etkinlik kitapçıklarından oluşmaktadır.
Günümüzde teknolojinin önemli kullanıcıları ve geliştiricisi, lise dönemi öğrencileridir. Sınav Eğitim Kurumları olarak ülkemizi küresel ölçekte teknoloji liderleri arasında konumlandıracak genç bilim adamlarını yetiştirmekteyiz. Akademik ve teknolojik altyapısı güçlü, araştırmacı, yenilikçi, üretken bireyler olarak yetişen öğrencilerimizin, yetenekleri doğrultusunda yalnızca teknolojinin tüketicisi değil teknolojinin yaratıcıları olmalarını da sağlamaktayız.
Lise dönemi, öğrencilerin bilgisayar biliminin hayatın bir parçası olduğunu kabul ettiği, çalışma ve yaşama biçimini etkilediği bir zaman dilimidir. Öğrencilerimiz; önce gerçek hayata dair problemle yüzleşir, sonra problemi ayrıştırarak küçük gruplara böler, şekillendirerek tanımlar, analiz eder ve en sonunda da çözümü üretebilmek için tasarımı oluşturur.
Öğrencilerine 21. yüzyıl becerilerini edindirmeyi kendine amaç edinmiş Sınav Eğitim Kurumları, Robotik Kodlama dersleri ile mühendis adayları yetiştirmeyi değil yapay zeka, robotik ve biyo, nano ve uzay teknolojisi alanlarında yaşanan gelişmeler, 3D (üç boyutlu) yazıcılar ile birlikte belirli bir ekonomik değere sahip canlı-cansız her nesnenin internet bağlantılarıyla diğer nesnelerle iletişime ve etkileşime geçebileceği akıllı üretim dönemi olarak tanımlanan Endüstri 4.0 çağında, teknoloji okur-yazarı hekimler, C-level yöneticiler, bilişim hukukçuları yetiştirmeyi gaye edinmiştir.
Avrupa Komisyonunun hazırladığı raporda da mantıksal akıl yürütmenin bir parçası olarak kodlama becerisi “21. yüzyıl becerileri” arasında sayılmaktadır (European Commission, 2016). Öğrencilerimiz, anaokulu, ilkokul ve ortaokulda almış oldukları eğitimleri ilgi duydukları alanlara göre ürün haline getirmektedir.
Robotik Kodlama uygulamaları, soyut bir işlem gerektiren yazılım süreçlerini somutlaştırmakta ve öğrencilere yazmış oldukları kodların derlendikten sonra bir donanım ile nasıl çalışabileceğini doğrudan gözlemleme olanağı sağlamaktadır. 21. yüzyıl becerileri arasında sayılan kompütasyonel düşünme becerisine katkı sağladığı bilinen kodlama eğitimine robotik donanımların dahil edilmesi ile düzenlenen robotik kodlama dersleri sayesinde hem akıllı cihazların hem de nesnelerin internetinin çalışma mantığının somut uygulamalarla anlaşılabileceği bir öğretim ortamı sunulmaktadır.
21. yüzyıl becerileri arasında sayılan “kompütasyonel düşünme” (computational thinking) ve “programlama” becerisine katkı sağladığı bilinen kodlama etkinliklerini içerisinde barındıran, nesnelerin interneti ve akıllı cihazların çalışma mantığının somut olarak görülebildiği Robotik Kodlama dersleri oldukça önem taşımaktadır.
Gelecek dünya konjonktüründe söz sahibi olması hedeflenen Sınav Anadolu ve Fen Liseleri öğrencileri; Web tasarımı, Web tabanı, Programlama, Makine Öğrenmesi, Mobil Programlama, Algoritma, Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka, Robotik Uygulamalar, 3D baskı teknolojileri ve Akıllı Cihaz teknolojileri gibi gelişmelere uyum sağlayabilecek şekilde üretim yetisini kazanmış bireyler olarak eğitimlerini almaktadırlar.
Sınav Koleji olarak öğrencilerimizin robotik ve kodlama eğitimlerimizden üst düzey performans alabilmeleri için müfredatımızı genişletmeye devam etmekteyiz. LEGO® Education’ın yaşam boyu öğrenme prensibinden ilham alarak hazırladığı yepyeni LEGO® Öğrenme Sistemi Türkiye’de ilk kez Sınav Koleji öğrencileriyle buluşuyor! Tanınmış kodlama dillerini, akıllı donanım ve sensörlerle bir araya getiren LEGO® Öğrenme Sistemi, oyunla öğrenme ilkesine dayalı, son derece ilgi çekici çözümleriyle öğrencilerimizin robotik kodlama becerilerini artırarak, robot tasarımı ve inşa etme süreçlerini eğlenceli hale getirmektedir.
Türkiye’de ilk kez Sınav Okulları müfredatına dahil olan Bukalemun StemSet, öğrencilerimizin uygulamalı robotik eğitiminde kullanacakları kaynak kitapları ve LEGO® Education setlerini bir araya getirdi. Türk Eğitim Sistemine uygun olarak hazırlanan kitaplar, birbirinden eğlenceli ve öğretici etkinliklerle dopdolu bir öğrenme deneyimi sunmakta. Öğrencilerimiz, Bukalemun StemSet’in eğlenceli ve uygulamalı etkinlik üniteleriyle kendi tasarımlarını inşa ederken ekip çalışması, veri toplama ve analizi, robotik, kodlama konularında bilgi düzeylerini artırmaktalar.
Türkiye’de ilk kez Sınav Okulları’nda uygulanan LEGO® Öğrenme Sistemi ile müfredatımız çok daha güçlü!
LEGO® Öğrenme Sistemi ile öğrencilerimizin matematik, fen bilimleri, mühendislik konularındaki başarı düzeylerini, oyunla öğrenme ilkesine dayalı, ilgi çekici çözümleriyle öğrencilerimizin robotik kodlama becerilerini artırmayı hedeflemekteyiz.Tanınmış kodlama dillerini, akıllı donanım ve sensörlerle bir araya getiren LEGO® Öğrenme Sistemi, robot tasarımı ve inşa etme süreçlerini keyifli hale getirmektedir.
Üretken, problem çözen bireyler olmaları konusunda desteklediğimiz öğrencilerimizin;
Farklı disiplinlerle bir arada çalışma,
Geleceğin dünyasındaki değişimlere uyum sağlama,
Öğrenmeyi öğrenme ve problem çözme, konularındaki becerilerini geliştirmeyi ve 21. yüzyılın kazanımlarına erken yaşta sahip olmalarını hedeflemekteyiz.
Kodu Game Programında “Kendi Dünyanı Yarat” Workshop
Bilişim teknolojilerindeki hızlı ilerleme, taşınabilir cihazlar ve uygulamaların çoğalması öğrencilerin bilgisayara olan ilgisini arttırmıştır. Dijital oyunların gelişimiyle birlikte çocukların eğlence anlayışı, geleneksel sokak oyunları yerine oyun konsolların evlere girmesiyle değişmeye başlamıştır. ‘Kendi Dünyanı Yarat’ Workshop programında tüketen değil, üreten bir birey olmalarını hedeflediğimiz öğrencilerimiz ebeveynleri ile, eğlenerek öğrendikleri bir aktivite gerçekleştirirler.
“CCG (Create Code Game)” Yarışması
Günümüzde çok fazla çeşitte interaktif oyun, animasyon, medya araçları bulunmaktadır. Öğrenciler bu oyunlara erişmekte, oynamakta fakat kendi istedikleri oyunu geliştirememektedirler. Son yıllarda erken yaşta çocukların da kendi oyunlarını tasarlayabilecekleri, görsel blok temelli, kodlama alt yapısı içeren oyun tasarım araçları geliştirilmiştir. Bu araçlarda oyun geliştiren öğrenciler zorlanmadan ve farkında olmadan programlama becerilerini elde ederler. Yaparak ve yaşayarak kendi oluşturdukları problemlere kendileri çözüm üretme becerisini kazanırlar. Oyun tasarlama süreci, tasarım odaklı düşünme becerisini temel almaktadır. Tasarım odaklı düşünme becerisi öğrencide empati kurma, tanımlama, prototipleşme, test etme süreçlerini geliştirmektedir.
İlk kez 2018 - 2019 Eğitim Öğretim yılı içinde Türkiye Geneli Sınav Koleji 3. ve 4. sınıflar arasında gerçekleştirilen 1.‘CCG (Create Code Game)’ Yarışması ile Scratch programı üzerinden “Life in Space” konulu oyunu geliştirmeleri istenmiştir.
HACKATHON - Bilişim Fuarı
01-05 Mayıs Bilişim Haftası kapsamında öğrencilerimiz Hackathon - Kitap - Teknoloji - Üniversite Teknoloji Kulüpleri Standları, Sınav Koleji Öğrenci Proje Standları, Konferanslar ve Workshoplardan oluşan bir günü teknoloji ile dolu dolu geçirirler.
Hackathona katılım sağlamak isteyen öğrencilerimiz 3 kişiden oluşan ekipleri ile öncelikle yarışmaya başvururlar ve yarışma gününde kendilerine ayrılmış olan ve verilen problem doğrultusunda sınıflarına göre 1 saat ile 3 saat içinde probleme çözüm ararlar. Hackathon yarışması sonuçları alanının uzmanları tarafından sunum ve uygulama sonucu değerlendirilir ve derecelendirme yapılır.
FIRST LEGO LEAGUE Yarışması
FIRST LEGO League, Dean Kamen’in “Bilim ve teknolojinin kutlandığı, çocukların bilim ve teknoloji kahramanları olmayı hayal ettiği bir dünya için” sözleriyle, 9–16 yaş arası gençlere bilim ve teknolojiyi sevdirirken, onların birlikte çözüm üretim becerilerini geliştirmek amacıyla FIRST Vakfı ve LEGO firmasının ortak çalışmasında doğmuş, kâr amacı gütmeyen ve Türkiye’de Bilim Kahramanları Derneği tarafından yürütülen destekçi ve gönüllülerin katkılarıyla, kamu yararı için gerçekleştirilir.
FIRST LEGO League, ilk olarak 1998 yılında ABD’de bir pilot uygulama olarak ortaya çıkmıştır. Her yıl Eylül ayında tema ve görevler açıklanır. Çocuklar LEGO MINDSTORMS teknolojisini kullanarak tasarladıkları ve programladıkları otonom robotlarla belli mekanik görevleri çözer ve temayla ilgili araştırma yaparak proje geliştirirler. Uzun süren çalışmalar sonrasında takımlar için spor müsabakalarına benzeyen, festival havasında gerçekleştirilen turnuvalara katılırlar.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Yaşam Boyu Gelişim Merkezi İnönü Havacılık Eğitim Merkezi Havacılık Uzay Bilim ve Teknoloji Kampı
17-23 Kasım tarihleri arasında İnönü Havacılık Eğitim Merkezinde yapılan, Havacılık Uzay Bilim ve Teknoloji kampında okulumuz Fen Lisesi öğrencilerimiz katılım sağlarlar. Öğrencilerimiz kamp süresinde, Kodlama-Robotik-Stem, İHA 0 Eğitimi ve Dron Yapımı, Havacılık Eğitimi (Model Uçak ve Model Roket Yapımı), Uzay Eğitimi, Astronomi Eğitimi alırlar.
Hour Of Code
Hour of Code Kampanyası, her yıl Aralık ayının ilk haftası olan ‘Bilgisayar Bilimleri Haftasında’, tüm dünyada eş zamanlı olarak uygulanır. 7'den 70’e herkesin Bilgisayar Bilimleri Haftası süresince 1 saat boyunca bilmedikleri bir program üzerinde kod yazması ve herkesin bilgisayar dünyasına merhaba demeleri adına code.org tarafından Hour of Code etkinliği düzenlenir.
Sınav Eğitim Kurumları Ulusal Ve Uluslararası Ortaokul - Lise Bilgisayar Olimpiyatları Öğrenci Seçme Sınavı
Türkiye’de TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından organize edilen Bilim Olimpiyatları geleceğin yetenekli gençleri teşvik etmek, desteklemek ve bilim insanlarını yetiştirmek amacı ile düzenlenmektedir. TÜBİTAK Millî Eğitim Bakanlığı tarafındanuluslararası bilim olimpiyatlarına katılacak Türk takımlarını oluşturmaya yetkili tek kurum olma özelliğindedir. TÜBİTAK tarafından düzenlenen Bilim Olimpiyatları bölgesel, ulusal ve uluslararası olmak üzere 3 kategoride yapılmaktadır.
Sınav Eğitim Kurumları Ulusal ve Uluslararası Ortaokul-Lise Bilgisayar Olimpiyatlarına Sınav Eğitim Kurumlarında okuyan ortaokul 5. 6. ve 7. sınıf öğrencileri ve lise 9.10. ve 11. sınıf öğrencileri başvurabilir.
Sınav Eğitim Kurumları Ulusal ve Uluslararası Ortaokul-Lise Bilgisayar Olimpiyatları iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci Aşamada başarılı olan öğrenciler Yaz Okuluna çağrılır ve İkinci Aşama Sınavına hazırlık amaçlı kampa alınır. İkinci Aşamada başarılı olan öğrencilere TÜBİTAK tarafından ulusal düzeyde ödüller verilmektedir. İkinci Aşama Sınavında başarılı olan öğrenciler ise Kış Okuluna davet edilir.
Birinci ve İkinci Aşama Sınavlardan sonra Takım Seçme Sınavı olmaktadır. Takım Seçme Sınavı sonucunda Uluslararası ve Bölgesel Bilim Olimpiyatları Takımları belirlenir.
Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında madalya kazanan lise öğrencileri, katıldıkları ilk Üniversite Giriş Sınavında bir defaya mahsus olmak üzere, aldıkları madalya göre ek katsayı ya da sınavsız yerleştirme uygulamasından yararlanmaktadırlar.