ÖN KAYIT
ÜNİVERSİTE SINAVI BAŞVURU


ÜNİVERSİTE SINAVI BAŞVURU

 
Üniversite Sınavı başvuru nasıl yapılır, YKS sınav ve başvuru tarihleri nedir, TYT ve AYT nedir, başvuru ne zaman, YKS TYT AYT ÖSYM tarafından mı hazırlanır, YKS açılımı nedir, kaç oturumdan oluşur, sayısal sözel olarak ayrılıyor mu?
 
Hayallerindeki üniversitelerde ve bölümlerde eğitim almak isteyen öğrenciler üniversite sınav hazırlıklarına devam ediyor. Çalışma planı yapacak öğrenciler sınav tarihlerini göz önünde bulunduruyor ve  özellikle ÖSYM sınav takvimine odaklanıyor.
 
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM sınav tarihi, sınav başvuru ve sınav geç başvuru tarihlerini yayınladığı takvim ile duyuruyor. Yeni yıla kısa bir zaman kala gözler YKS sınav tarihlerine çevrildi. Peki üniversite sınavı YKS ne zaman yapılacak? YKS başvuru tarihleri açıklandı mı? İşte, YKS sınav tarihlerine ilişkin son durum…


 
 
YKS sınav ve başvuru tarihleri, lise 12. sınıf öğrencileri ile mezun adayların  gündeminde yer alıyor. Üniversite hayalini kuran milyonlarca aday hayallerindeki üniversitelerde ön lisans ve lisans eğitimi almak için hazırlıklarına devam ediyorlar.
 
YKS ye girecek aday öğrenciler AYT, TYT ve YDT puanlarına göre tercih yapıyor. Sınavın başvuru işlemleri ise ÖSYM tarafından belirlenen sınav takvimi doğrultusunda ÖSYM AİS üzerinden gerçekleştiriliyor. 
 
Sınav başvuru işlemleri iki aşamada yapılıyor. Girilecek oturum (TYT AYT YDS) ÖSYM ekranından belirleniyor.  İkinci aşamada sınav ücreti anlaşmalı bankalar veya e-Ödemeler bölümünden yatırılıyor. Peki YKS ne zaman yapılacak? İşte, sınav ve başvuru takvimine ilişkin detaylar…
 

YKS Açılımı Nedir?

 
YKS’ nin açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. Türkiye'de üniversite sınavı olarak bilinen ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)  sınavı,Türkiye'de lise eğitimini tamamlamış herkesin üniversiteye gidebilmek için girmesi gereken sınavdır. 
 
Yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçilmesini ve tercihlerine göre yerleştirilmesinin sağlamak amacıyla yapılır. YKS 3 oturumdan oluşmaktadır ve adaylara lise müfredatından sorular sorulur. İlk oturumu (TYT) zorunludur. Yükseköğretim Kurumları Sınavı, üniversite hayali kuran tüm öğrenciler için oldukça önemlidir.
 
YKS ülkemizde  Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) şeklinde iki sınav olarak gerçekleştiriliyordu. Adaylar Mart ayında YGS'ye Haziran ayında ise LYS'ye katılıyorlardı. YGS ve LYS'nin kaldırılması ile birlikte ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından ilk olarak 30 Haziran - 1 Temmuz 2018 yılında uygulanmıştır. Ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemi olan YKS her sene yeni sorularla tekrarlanmaktadır.
 


 

YKS Zorunlu mu?

 
Türkiye'de üniversiteye giriş için yapılan sınav, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak adlandırılır. YKS sınavı, Türkiye'deki üniversitelerde kullanılan bir seçme sistemidir ve üniversiteye giriş için zorunludur.
 

YKS Başvuru İşlemleri

 
Başvuru işlemleri, Türkiye'de üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin Üniversite Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen bir web sitesi aracılığıyla yapılır. ÖSYM web sitesinde, üniversite sınavına girecek olan öğrencilerin sınav tarihleri, sınav koşulları, başvuru işlemleri ve diğer ilgili bilgiler bulunur. Öğrenciler, ÖSYM web sitesinden başvuru işlemlerini tamamlayarak üniversite sınavına girebilirler.
 

YKS Oturumları Nelerdir?

 
YKS 3 oturumdan oluşur. YKS oturumları aşağıda listelenmiştir:
 
TYT (Temel Yeterlilik Testi)
AYT (Alan Yeterlilik Testleri)
YDT (Yabancı Dil Testi)
 
YKS adaylarına lise müfredatından sorular sorulmaktadır. YKS’ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. YKS üniversite hayali kuran tüm öğrenciler için son derece önemli bir sınavdır. 
 
Türkiye'de üniversiteye girişte yapılan YKS sınavında üç farklı puan türü bulunmaktadır. 
 
Sözel Bölümde öğrencilerin Türkçe, Sosyal Bilimler gibi alanlarda  genel bilgi seviyesi ölçülür. Sayısal Bölümde öğrencilerin Matematik ve Fen Bilimleri alanlarında genel bilgi seviyesi ölçülür. Eşit Ağırlık Bölümünde ise Türkçe ve Matematik alanlarında  öğrencilerin genel bilgi seviyesi ölçülür.

 
 

YKS Sınavına Ne Zaman Başvuru Yapılır?

 
YKS sınavına başvuru ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından açıklanan tarihler arasında yapılır. 
 
YKS'ye başvuru yapmak için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenen koşulları ve tarihlerini takip etmek gerekir.
 
Başvuru için,YKS'ye katılmak isteyen adayların belli koşulları yerine getirmesi gerekir. Bu koşullar arasında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, lise veya dengi bir okuldan mezun olmak ve YKS'ye katılmak istediği program için gerekli olan başvuru koşullarını yerine getirmek gibi koşullar bulunur. 
 
YKS Sınav Başvurusu ÖSYM'nin resmi web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvuru sırasında gerekli olan başvuru belgeleri ve sınava ait ayrıntılar ayrıntılı olarak yer almaktadır. ÖSYM'nin resmi web sitesi ya da ÖSYM'ye bağlı bir Öğrenci İşleri Ofisi'nden bilgi alarak üniversite sınavı giriş işlemleri tamamlanabilmektedir. 
 
YKS başvurusu yapıldıktan sonra ÖSYM'nin Sınav Takviminde belirttiği tarihlerde YKS AYT ve TYT sınavları yapılır. 
 
ÖSYM sınavından sonra yine ÖSYM'nin önceden açıkladığı tarihlerde sınav sonuçları açıklanır.  Sınavdan alınan puanlar üniversite tercihi yapılırken dikkate alınır ve öğrencilerin tercih ettikleri üniversitelerin belirlediği puan koşullarına göre üniversiteye yerleştirilirler.
 


 
 TYT - Temel Yeterlilik Testi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
 
TYT - Temel Yeterlilik Testi Yükseköğretim Kurumları Sınavının ilk oturumudur. Üniversiteye girmeye hak kazanmak için TYT sınavına girilmesi zorunludur.
 
TYT oturumuna katılan üniversite sınavı adayları Alan Yeterlilik Testi - AYT ya da Yabancı Dil Testi - YDT’ye  girmeden de üniversiteye gidebilmektedir. AYT veya  TYT puanı ile öğrenci alan iki yıllık önlisans programlarına katılmak için adayların TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir.
 
TYT; Türkçe Testi, Temel Matematik Testi  Sosyal Bilimler Testi,ve Fen Bilimleri Testinden oluşmaktadır.
 
TYT soru sayısı 120’dir. TYT' de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. TYT sınav süresi ise 165 dakikadır.
 
TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Türkçe Testinde ya da Temel Matematik Testinde en az 0,5 ham puan almaları gerekmektedir. 
 
TYT’nin YKS puan türlerinin hesaplanmasındaki katkısı %40'tır. 
 
TYT puanı AYT puanını etkilemektedir. 
 
TYT 40 Türkçe, 40 Matematik,  20 Sosyal Bilimler  ve 20 Fen Bilimleri sorusundan oluşmaktadır. 
 
Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimlerinin yüzde bakımından ders ağırlıkları ise şöyledir: Türkçe %33, Matematik %33, Sosyal Bilimler %17, Fen Bilimleri %17.
 


 

Alan Yeterlilik Testi - AYT Testi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

 
Alan Yeterlilik Testi - AYT Yükseköğretim Kurumları Sınavının ikinci oturumudur. YKS Sınavında 4 yıllık lisans programına katılmak isteyen lise son sınıf ya da lise mezun öğrenciler AYT sınavına girmek zorundadırlar. 
 
Lisans programlarına  adayın AYT sınavında SAY, SÖZ veya EA puanıyla öğrenci alınmaktadır. 
 
AYT Alan Yeterlilik Testinde adayların kendi alanlarına göre çözmeleri gereken branş soruları bulunur;
 
Sözel'den bir bölüme yerleşmek isteyen aday Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler I ve Sosyal Bilimler II, 
 
Sayısal'dan bir bölüme yerleşmek isteyen aday  Matematik ve Fen Bilimleri, 
 
Eşit Ağırlık’tan bir bölüme yerleşmek isteyen aday ise Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler I testlerine yanıt vermesi beklenir.
 
AYT Sınavına girecek olan adaylar hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri çözmelidir.  TYT'de geçerli olan net kuralı  AYT Alan Yeterlilik Testinde de geçerlidir. ÖSYM tarafından AYT puan hesaplamasının yapılabilmesi için adayın testlerden en az birinden 0,5 net yapmış olması gerekir. Aday, hangi puan türünün (SÖZ, SAY, EA) hesaplanmasını istiyorsa o testleri çözmek zorundadır. Diğer bir deyişle AYT’de puanın hesaplanabilmesi için adayın Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 ham puan almış olmalıdır. 


 
AYT Alan Yeterlilik Testinin süresi 180 dakikadadır. Adayların bu süre zarfında   160 soruya yanıt vermesi beklenir.
 
AYT'de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. 

AYT'de testler arası puanlar birbirini etkilemez. Örnek vermek gerekirse Sözel alandan giren aday Eşit Ağırlık veya Sayısal bölüm sorusu çözdüğünde bu, onun Sözel alan puanını etkilemez.
 
AYT’de alınan puan TYT puanını etkilemez. Ancak TYT puanı AYT puanını etkilemektedir. 
 
Adayın üniversitede lisans  tercih yapabilmesi için AYT'de 180 barajını geçmiş olması gerekir.
 
Yeni düzenleme ile sadece tüm Önlisans Bölümleri (2 yıllık) TYT puanı ile alım yapacaktır. Lisans Bölümleri(4 yıllık) ve  4 yıllık yüksekokullar AYT ya da YDT puanı ile alım yapacaktır.
 
AYT’de sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere toplamda 3 farklı puan türü bulunmaktadır. AYT öğrencilerin kendi alanlarında sahip oldukları bilgi düzeyini, muhakeme yeteneğini ve  başarıları ölçmektedir.
 
2024 YKS Başvuruları Ne Zaman? 
 
ÖSYM tarafından yayımlanan sınav takviminde 2024 YKS başvuru tarihleri net olarak belli oldu. Buna göre; 2024 YKS başvuruları 1-26 Şubat 2024 tarihleri arasında alınacak. Geç başvurular ise 5-7 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacak.
 

 

Üniversite Sınavı Ne Zaman Yapılacak YKS AYT, TYT, YDT Sınav ve Başvuru Takvimi Açıklandı Mı

 
YKS sınavı tarihleri ÖSYM tarafından sene başında açıklanır. Sınav, Türkiye genelinde belirlenen merkezlerde yapılır ve sınavda, adayların lise eğitimlerine dayalı olarak genel yetenek, matematik, Türkçe ve dil yeteneklerini ölçen sorular yer alır. Sınav sonuçları, ÖSYM tarafından açıklanır ve sonuçların açıklanmasından sonra adaylar, kendi tercih ettikleri üniversite ve programlara yerleştirilebilir.
 

2024 Üniversite Sınavı Tarihleri Ne Zaman?


Üniversite sınavına girecek olan adaylar ve öğrenciler 8 Haziran'da 'Temel Yeterlilik Testi'ne, 9 Haziran' da  'Alan Yeterlilik Testine girecek.
 

22 Aralık 2023
Bunlara da göz atın!