Gerçek Mekân Gerçek Sınav - LGS / YKS
Sınav Eğitim Kurumlarında düzenli olarak gerçekleştirilen “Gerçek Mekân Gerçek Sınav” uygulaması, öğrencilere tüm kurallarıyla tam anlamıyla gerçek sınav deneyimini en az iki hafta önceden yaşatır. Yapılan sınavlarda 8. sınıflara yönelik LGS (Liselere Giriş Sistemi) ve 12.sınıflara yönelik YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) kuralları harfi harfine yerine getirilir.
Gerçek Mekân Gerçek Sınav - LGS (Liselere Giriş Sistemi), YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) Nerede Yapılır?
Türkiyenin birçok ilinde bulunan Sınav Eğitim Kurumları, Gerçek Mekân Gerçek Sınav deneyimini öğrencilerinin önceden belirlenmiş üniversitelerde ya da kurum içinde yaşamalarını sağlar. Dışarıda velilerin beklediği, kimliksiz ve geç gelen öğrencilerin içeri alınmadığı Gerçek Mekân Gerçek Sınav’da öğrenciler psikolojik ve fiziksel olarak gerçek sınava hazırlanma şansı yakalar. Gerçek sınav simülasyonu, öğrencilere deneme sınavlarından çok daha fazlasını sunar.
Gerçek Mekân Gerçek Sınav Ne Zaman Yapılır?
Gerçek Mekân Gerçek Sınav deneyimi ilgili LGS (Liselere Giriş Sistemi) ve YKS sınavları çoğunlukla ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavdan iki hafta önce gerçekleştirilir.
Sınav Eğitim Kurumlarında düzenli olarak gerçekleştirilen “Gerçek Mekân Gerçek Sınav” uygulaması, öğrencilere tüm kurallarıyla tam anlamıyla gerçek sınav deneyimini en az iki hafta önceden yaşatır.
Gerçek Mekân Gerçek Sınav Hangi Gün Yapılır?
Gerçek Mekân Gerçek Sınav LGS (Liselere Giriş Sistemiı) 8. sınıflar için sadece Cumartesi günü yapılır.
Gerçek Mekân Gerçek Sınav YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) grubu öğrenciler için yine tıpkı gerçek sınavda olduğu gibi hem TYT(Temel Yeterlilik Testi) hem AYT (Alan Yeterlilik Testleri) olacak şekilde Cumartesi ve Pazar günlerinde yapılır.
Gerçek Mekân Gerçek Sınav Nasıl Yapılır?
Sınav Eğitim Kurumlarında her öğrenciye sınavdan dört gün önce “Sınav Giriş Belgeleri” dağıtılır. Öğrenciler sınava girecekleri bina, oda, sıra gibi sınav yeri bilgilerini giriş belgelerinden görebilirler. Öğrenciler bu sınava gelirken aynı gerçek sınava giderken olduğu gibi kendi imkânları ile gelirler. Her binanın kapısında kadın ve erkek olarak güvenlik personelleri yer alır.
Tüm öğrenciler içeriye girerken üst aramasından geçirilirler. Üzerinde gerçek sınava giremeyeceği herhangi bir eşya varsa eşya kesinlikle içeri alınmamaktadır. Öğrenciler yanlarında yalnızca sınav giriş belgesi, kimlik kartı ve ambalajı çıkarılmış su şişesi ile içeri giriş yapabilirler.
Yine gerçek sınav kuralı olan saat 10.00’dan sonra öğrenciler binaya alınmaz. Bir öğrenci saat 10.01’de geldiğinde kesinlikle içeri alınmamaktadır. Gerçek sınav koşullarından hiçbir şekilde sapma yaşanmaz.
Kitapçık ve optikler her öğrencinin adına poşetlenmiş bir şekilde hazırlanır. Öğrenciler gerçek sınavda kodladıkları bölümlerin aynısını Gerçek Mekân Gerçek Sınav’da da kodlarlar. Aynı şekilde ikişer tane kalem, kalemtıraş ve silgi öğrencilere Sınav Eğitim Kurumları tarafından verilir.
Her sınıfta mutlaka salon görevlisi, her katta bir tane kat görevlisi ve her binanın mutlaka bir bina görevlisi bulunur. Sınav salonuna giren öğrencilerin hiçbir şekilde dışarı çıkmasına izin verilmez.
Uygulamanın yapıldığı günlerde bir tane ambulans ulaşılabilecek bir noktada hazır olarak bekletilir. Fenalaşan ya da herhangi bir rahatsızlık geçiren öğrencilere anında müdahale edilebilir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda ÖSYM kuralı olan “TYT sınavının ilk 100 dakikasında ve AYT sınavının ilk 135 dakikasında, ayrıca sınavın son 15 dakikasında çıkış yoktur.” kuralı aynen uygulanır.
Uygulamanın yapıldığı günlerde bir tane ambulans ulaşılabilecek bir noktada hazır olarak bekletilir. Fenalaşan ya da herhangi bir rahatsızlık geçiren öğrencilere anında müdahale edilebilir.
Sınavlar bittikten sonra ise, öğrencilerin Türkiye geneli karneleri çıkar ve tüm öğrenciler k12.net sistemi üzerinden sıralamalarını, puanlarını ve netlerini görebilirler.
Gerçek Mekân Gerçek Sınav’ın Öğrencilere Faydası Nedir?
Gerçek Mekân Gerçek Sınav uygulaması öğrencilere pedagojik anlamda pek çok fayda sağlar:
- Öğrenci gerçek sınava giderken yolda karşılaşacağı zorluklarla yüzleşir ve gerçek sınava giderken çok daha temkinli davranır.
- Daha önceden deneyimlemediği bir ortama karşı olan kaygısını dengelemeyi öğrenir.
- Sınav sırasında zamanını etkin kullanmayı öğrenir.
- Sınav binasında içeride ne olacağını önceden görür ve deneyimler.
- Optik kodlamalarını nasıl yapacağını bilir.
- Sınava giriş – çıkış saat kurallarını öğrenir.
- Sınava girerken yanında neleri götürmesi ve neleri götürmemesi gerektiğini öğrenir.
- Sınav anı stres ve kaygı kontrolünü öğrenir.
Görsel 2023 yılından önce yapılan sınav provasına aittir.