ÖN KAYIT
REHBERLİK


Sınav Anaokullarında çocuklarda gelişimin en hızlı olduğu okul öncesi erken çocukluk dönemini en verimli bir şekilde değerlendirmek amacıyla Rehberlik bölümümüz, öğretmenlerimizle birlikte ortak çalışmalar yürütmektedir. İlkemiz tanısal verilere yer vermeden, sınıf içerisinde gözlemler yaparak öğrencilerimizin gelişiminin hangi basamağında olduklarını belirleyerek tüm gelişim alanlarını aynı oranda desteklemektir.
 
Sınav Anaokulları Rehberlik Bölümü olarak amacımız her biri tek ve özel olan öğrencilerimizin gelişimine katkı sağlamak için siz velilerimiz ile yapılan iletişimi güçlendirmek, ayrıca temel alışkanlıklarını kazanmış, kendini ifade edebilen, öz güveni gelişmiş, sosyal beceri düzeyi yüksek, problem çözebilen bireyler yetiştirmektir.
 
Sınav Anaokulları döneme oryantasyon ile başlar. Yeni başlangıç yapan öğrencilerimizin uyum sürecinde okul kavramı geliştirilir. Öğrencilerimiz anaokulu ortamındaki deneyimleriyle eğitim hayatına da merhaba der. Gelişimsel olarak her çocuk aynı evreden geçer. Ancak bu gelişimin hızı çocuktan çocuğa değişebilir ve her çocuk kendi içinde uyum sürecinden geçer. Bu dönemde çocuğa karşı sabırlı, anlayışlı ve destekleyici olunması gerekmektedir.
 


 
 
Sınav Anaokullarında okul başlamadan ailelerimizin doldurması gereken bilgilendirme sistemimizle öğrencilerimizi daha yakından tanımayı amaçlarız. Büyümenin en hızlı olduğu ve yoğun dönemlerinden biri olan okul öncesi yıllarda çocuklarımızın gelişim süreçleri sistematik olarak takip edilir ve üç aylık periyodlarda yaş grubu özelliklerine göre doldurulup çizelge olarak velilerimiz ile paylaşılır.
 
Bireysel veli görüşmeleri Sınava özgü envanterlerimiz ile öğrenci yaş grubuna göre yapılan gözlemler, çocuklarımızdaki gelişimi kalıcı kılmak üzere önerilerde bulunularak her dönem ailelerimizle paylaşılır. Yılda üç kez genel veli toplantıları düzenlenir. Okul Aile İşbirliği temeline dayalı olarak bu süreç tüm yıl ilerler. Öğrencilerimizin bilişsel, duygusal, sosyal ve psikolojik gelişim dönemleri hakkında veliler bilgilendirilirken, ihtiyaçlar doğrultusunda düzenli olarak veli bültenleri hazırlanır.
 
Sınav Anaokulları Rehberlik Bölümü  her çocuğu objektif olarak değerlendirir. Eğitim programı çocuk merkezli olarak planlanır ve planlar ihtiyaçlar doğrultusunda güncel bilgi ve becerileri katarak profesyonel olarak yürütülür.
 

P4C (Philosophy for Children)


İlk açılımı Çocuklar için Felsefe olan P4C'nin bir diğer açılımı Topluluklar için Felsefedir. P4C kısaltması ayrıca çocuklarda gelişmesi istenen Eleştirel, Yaratıcı, İş Birliğine Dayalı ve Özen Gösteren Düşünme Becerilerini de içinde barındırmaktadır. 

Çocukları düşünmeye, soru sormaya, sorgulayan argümanlar bulmaya teşvik eden P4C eğitimi günümüzde birçok ülkede anasınıfindan ve ilkokuldan başlayarak uygulanmaktadır.

Çocukların düşünme becerilerini üniversite yıllarına gelmeden önce geliştirmeyi hedefleyen bu yöntem, onlara ne düşüneceğini değil, nasıl düşüneceğini öğreten bir düşünme becerileri eğitimidir.

Doğaları gereği kendilerini ve hayata dair pek çok şeyi anlamak, anlamlandırmak isteyen çocuklar bu pedagoji eşliğinde tıpkı filozoflar gibi soruların peşinden giderler.

Sınav Anaokullarında P4C (Çocuklar İçin Felsefe) uygulaması ile çocuklarımızın düşünme ve sosyal-duygusal becerileri felsefi sorular eşliğinde desteklenmektedir.


P4C Çocuklar İçin Felsefe Philosophy For Children         P4C Çocuklar İçin Felsefe Philosophy For Children


 

SINAV KİŞİLİK ENVANTERİ (BIG FIVE)


Sınav Kişilik Envanteri Sınav’a özgüdür ve sadece Sınav öğrencileri için, alanında uzman eğitimciler tarafından özenle hazırlanmıştır.

Sınav Eğitim Kurumları Genel Merkezin yoğun akademik çalışmalarının bir sonucu olan Big Five Kişilik Kuramına göre hazırlanmış Sınav Kişilik Envanteri ile öğrencilerimizin doğuştan getirdikleri mizaçları ve sonradan kazandıkları karakter özellikleri tespit edilmekte ve kişiliklerine uygun çalışma ile öğrenme yöntemi belirlenmektedir. 

Sınav Eğitim Kurumlarında  öğrenciler dünyada en çok kabul gören BIG FIVE Kuramına göre değerlendirilir. BIG FIVE (Büyük Beş Kişilik) Modeli ile Öğrencinin;

 Doğuştan gelen mizacı ile sonradan kazandığı karakter özellikleri tespit edilir.
 Öğrencinin kişiliğine uygun çalışma ve öğrenme yöntemi belirlenir.
 Bıg Fıve anaokulundan 12. sınıf dahil her kademedeki öğrenci için ayrı ayrı uygulanır.

 

Sınav’ın Beş Boyutlu Kişilik Envanterinin Üstünlükleri


✓ Kişilik boyutlandırmaları, Türk diline ve kültürümüze göre yerelleştirilmiştir.
✓ Sınıf ve öğrenim düzeyi esaslıdır.
✓ Bireyi, tek bir tiple etiketlemez. 
✓ Bireylere çok boyutlu bir profil sunar.
✓ Değerlendirme raporları öğrenci, veli ve öğretmen odaklıdır
✓ Türkçe olan herhangi bir çalışmadan aynen alınıp kullanılmamıştır.
✓ Yabancı dildeki bir ölçek ya da envanter, Türkçeye uyarlanmamıştır.
✓ Pilot uygulamada örneklem hacmi oldukça büyüktür. 
✓ Ölçek ifadeleri, somut olarak öğrencilerin yaşantılarına dönüktür.

 

Sınav’ın Beş Boyutlu Kişilik Envanterinin Değerlendirme Raporunun Kapsamı


1. Temel boyutlara ve alt boyutlara dair özellikler
2. Sosyal özellikler
3. Stresle baş etme yöntemleri
4. Zorluklarla baş etme yöntemleri
5. Öğrenme tarzı
6. Motivasyon
7. Kişilik özelliğine uygun olan meslekler
8. Öğrenciye öneriler
9. Öğretmene öneriler
10. Veliye öneriler


Sınav Anaokullarında «Sınav Kişilik Envanteri» anaokulu  öğrencilerimiz için 50 madde (Her boyutta 10’ar madde) ve Veli formu olarak uygulanmaktadır.