ÖN KAYIT
REHBERLİK


Öğrencilerin lise döneminde en fazla ihtiyaç duyduğu rehberlik ve danışmanlık çalışmalarına özel önem verilmektedir. Sınıf düzeylerine göre ayrı müdür yardımcısı ve rehber öğretmen, her öğrencinin akademik ve sosyal gelişimini takip ederler. Rehber öğretmenler her öğrenciyle birebir ilgilenirler ve meslek, kariyer, üniversite hazırlık ve veli-öğrenci iletişimi konularında danışmanlık yaparlar ve destek verirler.

Sınav Anadolu ve Fen Liselerinde rehberlik ve danışman öğretmenlik sistemi eğitim anlayışımızın merkezindedir. Her öğrencinin mutlaka bir rehber, eş güdüm hâlinde çalışan bir Danışman / Mentör Öğretmeni vardır. Bireysel, eğitsel ve mesleki rehberlik konularında öğrencilere yol gösterici rehberlik yapılır.
 
Sınav Liselerinde eğitsel ve kişisel rehberliğin yanı sıra, Sınav Genel Merkezinin koordine ettiği; Çalışma Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği, Problem Tarama Envanteri, Başarısızlık Nedenleri Anketi, Akademik Benlik Kavramı Ölçeği, Sınav Kaygısı Ölçeği ve Mesleki Eğilim Belirleme Testi, gibi çalışmalar ödünsüz bir şekilde yapılır. Bunun yanında Sınav Sistemleri Kılavuzu, Verimli Çalışma Kılavuzu, Taban Puanlar Kılavuzu ve Aile Kılavuzu gibi rehber kitapçık ve dokümanları öğrencilere verilir ve ilgili sunumlar yapılır.
 




 

KİŞİYE ÖZEL KİTAP


Yüksek Hedefli İleri Sistemimizin en özgün uygulamalarından biri olan KİŞİYE ÖZEL KİTAP öğrencilerimizin girmiş oldukları deneme sınavlarının yapay zeka ile analiz edilmesiyle oluşturulur. Bu şekilde öğrencilerimize bireysel ihtiyaçlarına yönelik kişiselleştirilmiş bir çalışma yapma olanağı sunulmaktadır. 

Sınav Anadolu ve Fen Liselerinde her öğrenci için hedefine uygun özel çalışma programı hazırlanır. Rehberlik envanteri ve sınav analizlerine göre yönlendirme, ödevlendirne yapılır ve yapay zeka ile seviyeye uygun Kişiye Özel Kitap verilir. 

Kişiye Özel Kitap Sınav Liselerinde 9, 10, 11 ve 12. sınıf kademelerinde okuyan öğrencilerimizin yıl içinde hazırlanan deneme sonuçları doğrultusunda eksik olduğu kazanımları dikkate alınarak yapay zeka desteği ile hazırlanmaktadır .

9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerimizin Kişiye Özel Kitapları mentor öğretmen eşliğinde kontrol edilir.

 
Kişiye Özel Kitap İçeriği Nedir ?

Kişiye özel kitap seti Sıfır Hata Kitapçığı ve Kişiye Özel kitaptan oluşur.

 
Sıfır Hata Kitapçığı:

Öğrencinin sınavda çözemediği ve boş bıraktığı soruları bir kitapçık  haline getirerek eksiklerine odaklanması için imkan sunar.

 
Kişiye Özel Kitap:

Sınav sonuçlarının analizi ile oluşturulan, konuların en alt başlığına kadar kategorilendirilmiş bir soru havuzuna göre hazırlanan kitap, öğrencinin eksik olduğu konulardan oluşan soruların bulunduğu kişiye özel olarak hazırlanan ve öğrencinin eksiklerini giderecek test kitabıdır. Soruların zorluk seviyeleri, öğrencinin konuyu aşama aşama öğrenip çözebilmesi için özel olarak tasarlanmıştır.


 

SINAV KİŞİLİK ENVANTERİ (BIG FIVE)


Sınav Kişilik Envanteri Sınav’a özgüdür ve sadece Sınav öğrencileri için, alanında uzman eğitimciler tarafından özenle hazırlanmıştır.

Sınav Eğitim Kurumları Genel Merkezin yoğun akademik çalışmalarının bir sonucu olan Big Five Kişilik Kuramına göre hazırlanmış Sınav Kişilik Envanteri ile öğrencilerimizin doğuştan getirdikleri mizaçları ve sonradan kazandıkları karakter özellikleri tespit edilmekte ve kişiliklerine uygun çalışma ile öğrenme yöntemi belirlenmektedir. 

Sınav Eğitim Kurumlarında  öğrenciler dünyada en çok kabul gören BIG FIVE Kuramına göre değerlendirilir. BIG FIVE (Büyük Beş Kişilik) Modeli ile Öğrencinin;

 Doğuştan gelen mizacı ile sonradan kazandığı karakter özellikleri tespit edilir.
 Öğrencinin kişiliğine uygun çalışma ve öğrenme yöntemi belirlenir.
 Bıg Fıve anaokulundan 12. sınıf dahil her kademedeki öğrenci için ayrı ayrı uygulanır.

 

Sınav’ın Beş Boyutlu Kişilik Envanterinin Üstünlükleri


✓ Kişilik boyutlandırmaları, Türk diline ve kültürümüze göre yerelleştirilmiştir.
✓ Sınıf ve öğrenim düzeyi esaslıdır.
✓ Bireyi, tek bir tiple etiketlemez. 
✓ Bireylere çok boyutlu bir profil sunar.
✓ Değerlendirme raporları öğrenci, veli ve öğretmen odaklıdır
✓ Türkçe olan herhangi bir çalışmadan aynen alınıp kullanılmamıştır.
✓ Yabancı dildeki bir ölçek ya da envanter, Türkçeye uyarlanmamıştır.
✓ Pilot uygulamada örneklem hacmi oldukça büyüktür. 
✓ Ölçek ifadeleri, somut olarak öğrencilerin yaşantılarına dönüktür.

 

Sınav’ın Beş Boyutlu Kişilik Envanterinin Değerlendirme Raporunun Kapsamı


1. Temel boyutlara ve alt boyutlara dair özellikler
2. Sosyal özellikler
3. Stresle baş etme yöntemleri
4. Zorluklarla baş etme yöntemleri
5. Öğrenme tarzı
6. Motivasyon
7. Kişilik özelliğine uygun olan meslekler
8. Öğrenciye öneriler
9. Öğretmene öneriler
10. Veliye öneriler


Sınav Anadolu ve Fen Liselerinde «Sınav Kişilik Envanteri» 9 - 12.sınıf öğrencileri için 150 madde (Her boyutta 30’ar madde) ve Öğrenci Formu olarak uygulanmaktadır.
 
 

THE SELF ID

 
Öğrencilerimiz Sınav Eğitim Kurumlarında Yapay Zeka Destekli Koçluk Modeli ile takip edilmektedir. Big Five yöntemi kullanılarak belirlenen kişilik özellikleri ve hedefler doğrultusunda, öğrencinin akademik, sosyal ve kariyer gelişimi bire bir olarak izlenmektedir. Tüm süreç, rehberlik uzmanı ve yapay zeka desteğiyle yürütülmektedir.

Öğrencilerimizin biricikliğini ortaya çıkaracak özel bir çalışma olan Sınav Kişilik Envanteri’nden elde ettiğimiz verileri, onları daha iyi anlamak ve daha etkili rehberlik sunmak amacıyla kullanmaktayız. Bu sayede, her öğrencinin karakter özelliklerine uygun çalışma ve öğrenme yöntemleri önerilecektir.


   




   



 

Ölçme Ve Değerlendirme


Sınav Anadolu ve Fen Liselerinde Ölçme Değerlendirme ve Rehberlik, eğitim anlayışının merkezinde yer almaktadır. Okulda öğretilen her konu, yazılı, test ve bunun gibi sınavlar yoluyla ölçülür, öğrenci ve veliye ayrıntılı olarak rapor verilmektedir.
 
Özellikle Sınav Okullarında sık sık uygulanan Türkiye geneli deneme sınavlarıyla, öğrencinin sınıfındaki, okulundaki, ilindeki hatta yurt genelindeki başarı düzeyi tespit edilerek sonuçlar MyExamy sistemi üzerinden öğretmen, veli ve öğrenci ile paylaşılmaktadır.
 
Sınavların sonrasında rehberlik ve ölçme değerlendirme uzmanlarının hazırladığı sınav-analiz raporuyla, öğrencinin hangi kazanımlarda yetersiz olduğu belirlenerek etüt ve konu belirleme çalışmaları yapılmaktadır.

 

 

Değerler Eğitimi


Sınav Anadolu ve Fen Liselerinde başarı takibi, devam-devamsızlık, akademik gelişim, kariyer planlama ve yönlendirmelerle birlikte THE Okul (Takip, Hakkaniyet, Empati) prensiplerini de içeren Değerler Eğitimi rehber ve danışman öğretmenler koordinasyonunda yürütülmektedir.
 
Sınav Anadolu ve Fen Liselerinin  başarısının altında nitelikli öğretmenler ve nitelikli rehberlik öğretmenlerinin olması bulunmaktadır. Sınav Anadolu ve Fen Liselerinde rehber öğretmenler mentör/danışman öğretmenlerle beraber çalışmalar yürütürler. Profesyonel olarak çalışmalarını yürüten PDR Koordinatörlüğü, Sınav Anadolu ve Fen Liselerinde öğrencilere verimli ders çalışma yöntemleri, üniversite hazırlık çalışmaları gibi birçok konuda destek vermektedirler. 

Sınav Anadolu ve Fen Liseleri rehberlik çalışmalarında öğrencilere bireysel, eğitsel ve mesleki rehberlik konularında yol gösterici rehberlik çalışmalarında bulunulur. Öğrencilere uygulanan değerlendirme ölçekleri,  tarama envanterleri, mesleki eğilim belirleme testleri,  anketler gibi çalışmalar yapılarak öğrencilerle birebir ilgilenilir. Sınav Anadolu ve Fen Liseleri rehberlik çalışmaları profesyonel olarak yürütülür. Sadece öğrencilere değil aynı zamanda velilere yönelik hazırlanan kılavuzlar ve dökümanlar ile ailelerin çocuklarına destek olmaları konusunda sunumlar yapılır. 

Rehberlik faaliyetleri yalnızca öğrenci talebi ile sınırlı değildir. Rehberlik öğretmenlerimiz öğrencilerin akademik gelişimini yakınen takip ederler. Okullarımızda profesyonel olarak yürütülen Big Five Kuramı ve The Self ID  modelleri ile akademik gelişiminde sorun tespit edilen öğrenciler rehberlik merkezi tarafından bireysel rehberlik görüşmesine çağırılarak görüşme yapılmaktadır.