ÖN KAYIT
21.YÜZYIL BECERİLERİ NELERDİR? 21.YÜZYIL BECERİLERİNDEKİ 11 ANAHTAR KAVRAM


21.YÜZYIL BECERİLERİ NELERDİR?


Yakın zamanda hayatımıza giren 21.yüzyıl becerileri kavramı, çocuklarımızı yaşadığımız dünya hayatına hazırlarken, onların hangi beceriler ile donatılmaları gerektiğini belirtir. Günümüzde kişilerin, yaşamlarını sürdürdükleri yüzyılda, gereksinimlerini karşılamak, yüzyıla ayak uydurmak ve yüzyılın beklentilerini karşılamak için belirli bir donanıma sahip olmaları gerekmektedir. 

Problem çözme, eleştirel düşünme, işbirliği, iletişim, teknoloji ve bilgi okuryazarlığı, esneklik, olay ve durumlara uyum sağlayabilme, gereken zamanlarda adapte olabilme ve finansal okuryazarlık 21.yüzyıl becerileri olarak tanımlanmaktadır( Partnership for 21st Century Skills (21.yüzyıl Becerileri),2009). Bu beceriler sabit bir içeriğe bağlı kalmadan, günün koşullarına göre değişim göstermektedir. Öğrencilerin 21. yüzyılda kazanmaları beklenen tüm bu beceriler bir bütün olarak hayat boyu öğrenme tanımı ile yakından ilişkilidir. 

Geleneksel eğitim modelleri, yaklaşımları ve kalıpların yerine bulunduğumuz yüzyılın dinamiklerine uygun bir eğitim programı gerekmektedir. Bu anlamda 21.yüzyıl becerilerinin hedefi ve amacı öğrencilerin yaratıcı, düşünebilen, sorgulayabilen, üretebilen ve etkin bireyler olarak topluma kazandırılmasıdır. 

Öğrencilerin aktif ve üretken olmalarını hedefleyen 21.yüzyıl becerileri, çağın uygun bir şekilde yönetilmesi ve yönlendirilmesi için de birtakım becerilerin kazandırılması ve bu becerilerin geliştirilmesine yönelik çözümler sunuyor. Öğrencilerin, çağın gereklerine uygun bir şekilde bilgi beceri ve yetkinliklerle donatılması, gelecekte de iş hayatı tarafından talep edilecek bilgi ve becerilerin farkında olarak kendilerini bu doğrultuda geliştirmeleri ve yetiştirmelerinde efektif rol oynuyor.
 

 

21.YÜZYIL BECERİLERİNDEKİ 11 ANAHTAR KAVRAM


Eğitimin en önemli amaçlarından biri de öğrencilerin gündelik hayatlarını daha kolay hale getirmek ve onları iş dünyasına hazırlamaktır. Öğrencilerin bilişsel becerilerinin yanında bilişsel olmayan becerilerinin de önemi vardır ve okul hayatı ile bu beceriler bir bütün olarak geliştirilebilmektedir. 

İş dünyası ve siyasi liderler, yeni nesil olarak adlandırılan günümüz öğrencilerinden 21.yüzyıl becerileri olarak tanımlanan yaratıcılık, tasarımcı düşünce, esnek ve özgün düşünebilme, iletişim teknolojileri okur yazarlığı, işbirliği, bağlantı yapabilme, dijital vatandaşlık, öz-yönetim, algoritmik düşünce gibi becerilerini geliştirmelerini istemektedir. Bu becerilerin okul yıllarında kazanılması, ülkelerin gelecek yıllardaki rekabet piyasalarındaki konumunu etkilemesinden dolayı belirleyici olmaktadır. Bu bakımdan öğrencilerin 21.yüzyıl becerilerinin okul hayatı süresince geliştirilmeleri beklenmektedir. 

 


 
21.yüzyıl becerilerindeki 11 anahtar kavram ;

Yaratıcılık (Creativity) : Yaratıcı düşünme ve yenilikçi problem çözme çalışmaları,
 
Tasarımcı Düşünce (Design Mindset) : STEM ve STEAM temelli öğrenme ve ürün geliştirme,
 
Özgün ve Esnek Düşünme (Novel & Adaptive Thinking) : Değişime uyum sağlayabilen öğrenen insan,
 
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Okuryazarlığı (ICT Literacy) : Teknoloji ile bilgisayar kullanımı ve kodlama çalışmaları,
 
İş Birliği (Collaboration) : Ürünlerin zaman ve mekandan bağımsız olarak paylaşılması ve yayımlanması,
 
Bağlanabilirlik (Connectedness) : Web temelli öğrenme, düşünme, üretme ve paylaşma becerileri,
 
Algoritmik Düşünce (Algorithmic Thinking) : Yaratıcı çözümler ve yapay zeka kullanımı,
 
Disiplinler Arasılık (Transdisciplinarity) : STEM çalışmalarından STEAM çalışmalarına disiplinlerarası çalışmalar,
 
Medya Okuryazarlığı (New Media Literacy) : Web tabanlı içerikler üretme ile bunları sosyal medyada paylaşma,
 
Kültürlerarası Beceri – Yeterlik (Cross-Cultural Competency) : İleri düzeyde yabancı dil becerisi kazandırılması,
 
Dijital Vatandaşlık (Digital Citizenship) : Teknolojik iletişim, bilişim kültürü,  yaşamı ve teknolojik güvenlik sistemlerini kapsar.

 

 
Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmekteyiz. Öğrencilerimizin 21.yüzyıl becerilerini kazanmalarına yardımcı, alanında profesyonel ve yenilikçi öğretmenlerimizin bulunduğu,  size en yakın Sınav Koleji ile Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz ya da https://sinav.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Bunlara da göz atın!