AKADEMİK ERTELEME NEDİR? ZARARLARI VE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Akademik erteleme öğrencilerin, ödev yapma, çalışma programına uyma, sınavlara hazırlanma gibi akademik görevlerini ve sorumluluklarını, herhangi bir nedene dayandırmadan kısmi olarak ya da tamamının yerine getirmemesidir.
Akademik bakımdan öğrencilerin ödevlerini yapmamaları, sınavlarına çalışmamaları, çalışma programlarına riayet etmemeleri çocukları akademik bakımdan negatif olarak etkilemektedir.
6 MADDEDE AKADEMİK ERTELEME DAVRANIŞI İLE BAŞA ÇIKMA ÖNERİLERİ
1 - Ders Çalışma Disiplini Edinilmesi
Akademik erteleme davranışı ile başa çıkmanın ilk kuralı ders çalışma disiplinidir. Ders çalışma disiplininin, günün yemek yeme saati, spor faaliyetleri, uyku zamanı, sosyal medya saati gibi rutinleşmiş zamanlara entegre edilmesi, ders çalışma saatlerinin düzenli olması bakımından faydalıdır.
2 - Erteleyici Dil Kullanılmaması
Erteleyici dil olarak tabir edilen sonra, yarın, daha sonra, boşver, şimdi değil gibi sorumlulukların gecikmesine neden olan sözsel kalıpların kullanılmaması akademik erteleme davranışı ile başa çıkmak için yapılacak en basit çözümdür.
3 - Sorumluluk Odaklı Cümlelerin Kullanımı
Bu işi yapmalıyım çünkü bu benim işim ve sorumluluğum, Şimdi bunun için bir plan yapmalıyım, bu işi hemen yapabilirim tarzındaki sorumluluk odaklı cümleleri, kişinin kendisine söylemesi akademik erteleme davranışı ile başa çıkma yöntemlerinden biridir.
4 - Duygu ve Düşüncelerin Ebeveynler İle Paylaşılması
Kişinin duygularını, düşüncelerini, hissettiklerini ya da yaşantılarını ebeveyni ile konuşarak kendini ifade etmesi, kişiyi rahatlatan bir tekniktir.
5 - Teknolojinin Sınırlandırılması
İnternet ve teknoloji artık hayatımızın her alanında ve hemen her anında. Teknoloji ve internet kullanım yoğunluğu, öğrencinin ödev yapma ya da sınavlara hazırlanma gibi sorumluluklarının önüne geçmemelidir. İnternet ve teknoloji kullanımının sınırlandırılması ve bu konuda öğrencinin bilinçlendirilmesi akademik başarının yükselmesi için de bir adımdır.
6 - Rehberlik Servisi İle Görüşmeler Yapmak
Akademik erteleme davranışına etki eden en önemli maddelerden biri de öğrencinin verimli ders çalışma konusunda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmamasıdır. Rehberlik servisi ile yapılacak olan görüşmelerde çalışma alışkanlıkları, sorumluluk alma ve sorumlulukları yerine getirme ve planlama ile zaman yönetimi konularında yardım alınabilir.
AKADEMİK ERTELEMENİN ZARARLARI
Akademik ertelemenin birçok zararı bulunur. Akademik erteleme ile;
Öğrencilerin okul başarıları olumsuz şekilde etkilenir.
Ödevlerin son saatlere bırakılması ya da hiç yapılmaması öğrenci üzerindeki baskıyı artırır.
Sınavlarda kaygı yaşanmasına neden olur.
Öğrenci ödevlerini yapmayı ertelediği zaman geçici bir rahatlama duygusu yaşar.
Sınavlara yeterli hazırlık yapılamaz.
Suçluluk, çaresizlik, değersizlik ya da öfke gibi yıkıcı duyguların yaşanmasına neden olur.
Akademik erteleme ile öğrencinin gerçek öğrenme limitinin açığa çıkması engellenir.