ÖN KAYIT
ANAOKULU ZEKA ETKİNLİKLERİ | ZEKA OYUNLARI

ANAOKULU ZEKA ETKİNLİKLERİ | ZEKA OYUNLARI

 
Günümüzdeki anne babalar çocukları dünyaya geldiği andan itibaren, çocukların zeka ve hafıza gelişimlerinin sağlıklı olarak ilerlemesi için destekleyici eğitimlere başvuruyorlar. Çocukların bebeklik dönemlerinden itibaren erken çocukluk döneminde ve okul öncesi dönemde zeka geliştirici etkinliklerde ve çalışmalarda bulunması onları akranlarından biraz daha önde olmasını sağlıyor.
 
Zihinsel gelişim beynin düzenleme ve düşünce sisteminin gelişimi olarak tanımlanıyor. Zihinsel gelişim, dil gelişimi, hafıza, düşünme, hayal kurma, muhakeme yapma ve problem çözme sistemlerinin bütünsel çalışmasıyla gelişiyor ve ilerliyor. Okul öncesi 0-6 yaş grubunda çocukların zihinsel gelişimlerini desteklemek, nesneler ve olaylar arasında zihinsel ilişkiler kurabilmeleri, çocukların kendilerini doğru ve akıcı bir şekilde ifade edebilmeleri, problemlerin rahat bir biçimde çözülebilmesi bu gelişim döneminde yapılan anaokulu zeka etkinlikleri ve zeka oyunları ile daha kolay gerçekleşiyor.
 
Çocuklar doğdukları andan itibaren özellikle 0-6 yaş döneminde beyinleri aynı bir sünger gibi verilen bilgileri toplama döneminde bulunur. Verilen her bilgi, her görüntü, her davranış beyin tarafından alınır ve kaydedilir. Doğum ile beraber bebeklerde öğrenme süreci de başlar. 
 
Öncelikle çocuklarla konuşurken mutlu ve sevgi dolu konuşulmalıdır. Şu bir gerçek ki, sevgi ve huzur ortamında büyüyen çocukların zekaları çok daha iyi çalışmaktadır. Her türlü pozitif uyarı bebeklerin zeka gelişimlerinde önemli bir yere sahiptir. Beynin okul öncesi dönemdeki bu işleyişi günümüzdeki bilinçli ebeveynler tarafından değerlendirilmektedir. Bilimsel çalışmalar çocuklarda zeka ve hafıza gelişimlerinin anne-baba ya da ebeveynin bütün tutum ve davranışlarının da bu süre zarfında çok ciddi rol oynadığını belirtmekte, yapılan anaokulu zeka etkinlikleri ve zeka oyunları ile zeka ve hafıza gelişimlerinin daha da ileriye gittiği görülmektedir. 
 

 
 

OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

 
Okul öncesi dönem, çocuğun doğumundan okula başlamasına kadar olan zaman dilimini ifade eder. Bu dönem genellikle 0-6 yaş arası olarak kabul edilir. Okul öncesi dönemde çocukların fiziksel, sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimleri hızla ilerler. Bu dönemde çocuklar, hayatın temel becerilerini ve bilgilerini öğrenirler. Aşağıda okul öncesi dönem özellikleri belirtilmiştir:
 
Fiziksel gelişim: Çocuklar bu dönemde hızla büyürler ve hareket becerilerini geliştirirler. Örneğin, yürüme, koşma, atlama gibi becerileri öğrenirler.
 
Zihinsel gelişim: Çocuklar bu dönemde çevrelerindeki nesneleri tanımaya başlarlar ve dil becerilerini geliştirirler. Örneğin, kelime hazinesi genişler, cümleler kurarlar.
 
Duygusal ve sosyal gelişim: Çocuklar bu dönemde duygusal ve sosyal becerilerini geliştirirler. Örneğin, empati, paylaşma, sosyal iletişim gibi becerileri öğrenirler.
 
Çocuklar okul öncesi dönemde çok meraklıdırlar, çevrelerine ve kendilerine dair bilgi edinmeye çalışırlar. Bu dönem öğrenme becerilerini kazandırmak açısından çok önemlidir. Çocuklar okul öncesi dönemde öğrendikleri bilgileri okul döneminde kullanırlar.
 

 
 

ANAOKULUNDA ZEKA VE HAFIZA GELİŞİMİ NASIL SAĞLANIR?

 
Anaokulunda çocukların hafıza gelişimi nasıl sağlanır? Anaokulunda çocukların hafıza gelişimini sağlayan yöntemler bulunmaktadır.
 
Öğrenme oyunları: Çocuklar için öğrenme ve hafıza oyunları oluşturulur. Öğrenme oyunlarında renkleri ve şekilleri eşleştirmek, basit düzeyde kelime oyunları, mutfakta yapılabilecek basit karıştırma işlemleri öğrenme oyunlarına örnek olarak verilebilir.
 
Sözel ifade ve tekrar etme: Çocukların deneyimleri ve öğrendiklerini söylemelerini sağlamak bununla birlikte öğrendiği şeyleri tekrar etmelerini sağlamak hafızalarının gelişimini hızlandırır. Örneğin yemek yaparken malzeme adlarını tekrarlamaları, alfabe ve sayıları ritmik tekrarlamaları, doğa gezilerinde bitki ve hayvan isimlerini tekrar etmeleri zeka ve hafıza gelişimini destekleyen aktivitelerdir ve çocukların  zeka  hafızalarının gelişimine katkıda bulunur.
 
Etkileşimli öğrenme: Çocuklar öğrendikleri şeyleri deneyimleyerek öğrenirler. Akranları ile aynı oyun grubunda olan çocuklar sosyal etkileşim ile daha kolay öğrenmektedirler. 
  
Yaratıcılık: Çocukların yaratıcı düşüncelerini geliştirmek ve onların hayal güçlerini kullanmasını sağlamak hafızalarının gelişimini hızlandırır.
 
Fiziksel aktivite: Çocukların fiziksel aktivite yapmaları hafızalarının gelişimine büyük katkısı bulunmaktadır.
 
Öğrenme ortamı: Çocukların öğrenmelerini kolaylaştırmak için doğal ve renkli bir öğrenme ortamı sağlamak hafızalarının gelişimini destekler.
 

 
 

0-3 YAŞ DÖNEMİ ZEKA VE HAFIZA GELİŞİMİ NASILDIR?

 
0-3 yaş dönemi bebeğin dünyaya geldiği an ile başlar. Zeka ve hafızayı ilk etkileyen faktör bebeğin uygun koşullarda sağlıklı bir biçimde dünyaya gelmesidir. Doğum anında bebeğin oksijen alması, solunum yapması beyin dolayısıyla zeka gelişimi için en önemli faktördür. Kötü koşullarda yapılan doğumlarda bebeğin kısa bir süre için bile nefes almaması beyin fonksiyonlarını büyük ölçüde etkilemektedir. 
 
Zeka ve hafıza gelişimi için 0-3 yaş döneminde bebeğin uyku düzenin yerinde olması ve kesintisiz uyku uyuması, ilk 6 ay anne sütü ile sonrasında beyin gelişiminde etkili olduğu bilinen yiyeceklerle beslenmesi çocukların zeka ve hafıza gelişimlerini arttırıcı özelliğe sahip faktörlerdendir. Özellikle ilk 6 ayda anne sütü ile beslenen çocukların zihinsel gelişim faaliyetleri daha yoğun olmaktadır. Anne sütünün içerisinde bulunan yağ asitleri beyin gelişimini uyaran faktörler içermektedir. Beyindeki sinirsel iletimde özellikle miyelin çok önemlidir ve miyelinin gelişmesini en yüksek oranda etkileyen faktör anne sütü içinde bulunmaktadır.
 
0-3 yaş döneminde çocukların kesintisiz ve sağlıklı uyku alması son derece önemlidir. Çocuğa bu dönemde kazandırılan kesintisiz uyku eğitimi çalışmaları da beyin zeka ve hafıza gelişimini desteklemekte ve artırmaktadır.
 
Zeka ve hafıza gelişiminde oyuncakların ve doğal materyallerin hafızaya etkisi büyüktür. Hayatı yeni tanıyan çocuk için bir kaşık, bir ıslak mendil ya da güvenli ev eşyaları da birer oyun malzemesidir. Farklı materyallerle oynayan çocuk doğal olarak zihinsel egzersizini de yapmaktadır.
 
0-3 yaş döneminde çocuklarda dikkat edilmesi gereken en önemli konu, çocukların bu dönemde zekayı köreltici materyallerden uzak tutulmasıdır. Çocuk bu yaş aralığında tablet, telefon ya da televizyon gibi elektronik cihazlardan uzak tutulmalı, çocuğun bu dönemde doğa ile iç içe olması ve hayatın içinde her şeyi birebir öğrenmesi sağlanmalıdır. Doğa, bitkiler, hayvanlarla iletişim de zekayı geliştiren faktörler arasındadır.
 
Çocukta doğal olarak var olan potansiyel zekanın ortaya çıkarılmasında ve geliştirilmesinde en önemli ve vazgeçilmez unsur muhakkak sevgi duygusudur. Çocuğun ilk doğduğu andan itibaren anne, baba ve yakın çevresinden aldığı pozitif ilgi ve sevgi zekayı geliştiren parametrelerin başında gelmektedir.


 
  

0-3 YAŞ DÖNEMİ ZEKA VE HAFIZA GELİŞİMİ İÇİN NELER YAPILMALI?

 
0-3 yaş dönemi zeka ve hafıza gelişimi için en önemli detay oyundur. Çocuklar bu yaşta oyunlarla çok fazla ilgilenirler. Oyunlar aracılığıyla çocukların hafıza gelişimleri desteklenir. Örneğin, eşleştirme oyunları, sıralama oyunları, karıştırma ve yeniden düzenleme oyunları gibi.
 
0-3 yaş dönemi zeka ve hafıza gelişimi için onlara okuma yapmak çocukların hafıza ve zeka gelişimini destekleyen önemli bir aktivitedir. Çocukların ilgi alanlarına göre seçilen kitaplarla ileriki  dönemlerde okuma alışkanlığına adım atmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. 
 
Çocukların dil becerilerini geliştirmek için sözel etkileşim önemlidir. Örneğin, çocuğa sorular sorup onun yanıtlarını dinlemek, çocuğa şarkılar söyletmek, hikayeler anlatmak gibi.
 
0-3 yaş dönemi zeka ve hafıza gelişiminde çocukların boyama ve resim yapması, hafıza gelişimini destekleyen önemli bir aktivitedir. Çocukların kendilerine ait çizimlerini yapmalarına izin verilmelidir.
 
Çocukların merak duygusunu tetiklemek için deneyler en önemli unsurlardan biridir. Suyun akışını izlemek, nesnelerin nasıl yer değiştirdiğini gözlemlemek gibi deneyler  0-3 yaş dönemi zeka ve hafıza gelişimi için idealdir.
 


 

3-6  YAŞ DÖNEMİ ZEKA VE HAFIZA GELİŞİMİ NASILDIR?

 
3-6 yaş dönemindeki çocukların zeka ve hafıza gelişimlerini etkileyen ve geliştiren en belirgin özellikler çocuğun oyun oynaması ve soru sormasıdır. Çocuk oyun ile hayatı tanır. Bu yaş dönemindeki çocuklar ne kadar doğal uyarana maruz kalırsa zeka gelişimi de o kadar fazla olmaktadır. 
 
Çocukları kütüphane, lokanta, hayvanat bahçesi, müze, deniz ya da göl kenarı gibi farklı ortamlara götürmek farklı sosyal ilişkileri gözlemlemeleri bakımından önemlidir. Bu yaş grubunda çocukların düzeylerine uygun yaratıcılığı ve hayal gücünü çalıştıran puzzle, lego gibi oyuncaklarla oynamaları zeka gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. 3-6 yaş dönemi çocuklarda satranç öğrenimini masallarla , oyunlarla, çocuğun sıkılmadan ve keyif alarak öğrenmesini sağlamak zeka ve hafıza gelişimi için mükemmel bir kaynaktır.
 
Çocukların düzeyine uygun kitaplar okumak dili ve çok yönlü düşünme becerisini geliştiren  bilişsel aktivitedir. Farklı müzikleri dinlemek, tekerlemeler öğrenmesini sağlamak, taşıtlar, meslekler , ya da okul öncesi eğitim kurumunda gün içinde neler yaptığını anlatmak, erken yaşta anadilden farklı yabancı bir dile maruz kalarak öğrenmek zeka ve hafıza gelişimini geliştirmekte ve ilerlemesini sağlamaktadır.
 

 

3-6 YAŞ DÖNEMİ ZEKA VE HAFIZA GELİŞİMİ İÇİN NELER YAPILMALI?

 
 
3-6 yaş dönemi çocuklarda zeka ve hafıza gelişimi için oyunlar son derece önemlidir. Özellikle, eşleştirme, kart ve bulmaca oyunları zeka, hafıza ve düşünme becerilerini geliştirir. Okuma, hafıza ve düşünme becerilerini geliştirmek için önemlidir. Bu yaş grubu çocuklar için kısa ve basit hikayeler okunmalıdır. 
 
3-6 yaş dönemi çocuklarda zeka ve hafıza gelişimi için müzik,  resim ve boyama aktiviteleri, hafıza ve dikkat becerilerini geliştirmek için etkilidir. Bu yaş grubu çocuklar için müzik dersleri veya müzik aktiviteleri ile resim ve boyama aktiviteleri  düzenlenmelidir.
 
3-6 yaş dönemi çocuklarda doğal ve sosyal çevre etkinlikleri zeka ve hafıza gelişimi ile dikkat becerilerini geliştirmek için etkilidir. Çocukların doğal ortamda yürüyüş yapmaları, doğal malzemelerle oyunlar oynamaları, hayvanları ve bitkileri incelemeleri türlerin çeşitliliğini kavraması ve muhakeme edebilmesi anlamında zeka gelişimi bakımından önemlidir. 
 
Yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme veya diğer spor aktiviteleri ve fiziksel aktiviteler hafıza ve dikkat becerilerini geliştirir. Ayrıca çocukların ilgi alanlarına göre oyunlarla öğrenmelerine olanak sağlamak, onların hafıza ve zeka becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Örneğin, sayıları öğrenmelerine yarayan oyunlar oynatmak, onların matematiksel düşünme yeteneklerini arttırmaktadır.
 

 
 

ANAOKULU ZEKA ETKİNLİKLERİ | ZEKA OYUNLARINA ÖRNEKLER

 
Anaokulunda zeka etkinlikleri, çocukların zihinsel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek için yapılan aktivitelerdir. Anaokulu çocukları için uygun olan zeka etkinlikleri ve zeka oyunları arasında şunlar yer alır;
 
 
Renkler, şekiller ,sayılar ve matematik oyunları : Sayılar ve rakamlarla ilgili etkinlikler, çocukların sayı ve matematik kavramlarını anlamalarını ve sayıları tanımalarını sağlar. Sayıları eşleştirme, sıralama gibi etkinlikler yapılabilir.
 
Bulmacalar ve puzzlelar: Bulmacalar ve puzzlelar, çocukların problem çözme becerilerini geliştirir  ve hafızalarını eğitir. Çocukların problem çözme becerilerini geliştirmelerine ve hafızalarını eğitmelerine yardımcı olur.
 
Kelime oyunları ve alfabeyi öğrenme oyunları : Okuma ve yazma becerilerinin temelini oluşturmak için metin okuma ve yazma etkinlikleri yapılır.
Boyama ve çizim oyunları/ Renkler ve şekillerle ilgili etkinlikler : Çocukların renkleri ve şekilleri tanımalarını ve karıştırmalarını sağlar. Parmak boyaları çocukların dokunma duyularını geliştirir, beyin üzerinde pozitif etkiye sahiptir.
 
Role-playing oyunları ve senaryo oyunları : Bu oyunlar çocukların dili kullanmaları kolaylaştırır ve daha rahat  anlamalarına dolayısıyla  öğrenmelerine yardımcı olur.
Müzik ve dans oyunları : Oyunlar ve müzik, çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerini sağlar ve hafızalarını eğitir.
 
Sanat ve el işi: Sanat ve el işi, çocukların kreatif yönlerini keşfetmelerini ve ifade etmelerini sağlar. 
 
Tahta oyunları: Tahta oyunları çocukların düşünme becerilerini geliştirmelerine ve oyun kurallarını öğrenmelerine yardımcı olur.
 
 
 

ZEKA VE HAFIZA GELİŞİMİNİ DESTEKLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

 
  • Okul öncesi dönemde çocukların zeka ve hafıza gelişimleri desteklemek için en etkili yöntemlerin başında oyun gelmektedir. Oyunlar çocukların zeka ve hafıza gelişimini desteklemek için en etkili yollarından biridir. Özellikle, eşleştirme, bulmaca ve kart oyunları gibi oyunlar çocukların hafıza ve düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.Çeşitli oyunlar zeka ve hafıza gelişimini desteklemek için etkilidir. Özellikle, bulmaca, eşleştirme ve kart oyunları gibi oyunlar hafıza ve düşünme becerilerini geliştirir.
 
  • Okul öncesi dönemde çocukların zeka ve hafıza gelişimleri desteklemek için çocuklara kitap okumak, çocukların hafıza ve düşünme becerilerini geliştirmelerine ve kelime hazinesini genişletmelerine yardımcı olur. Okuma, hafıza ve düşünme becerilerini geliştirmek için önemlidir. 
 
  • Okul öncesi dönemde çocukların zeka ve hafıza gelişimleri desteklemek için müzik de etkili bir yöntemdir. Çocuklar müzik aktivitelerinde, ezgi ve ritimleri öğrenirler. Müzik, hafıza ve dikkat becerilerini geliştirmek için etkili bir yöntemdir.
 
  • Resim ve boyama, çocukların hafıza ve dikkat becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Çocuklar, resim ve boyama aktivitelerinde, renkleri ve şekilleri öğrenirler.
 
  • Zeka ve hafıza oyunları çocukların zihinsel ve fiziksel aktivitelerle meşgul edilmelerini sağlar. Örneğin, labirent oluşturmak, puzzle yapmak veya boyama aktiviteleri çocukların dikkat ve hafıza gelişimine yardımcı olur. Bu oyunlar çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini destekler. Çocuklar diğer çocuklarla sosyal iletişim kurar.
 
  • Okul öncesi dönemde çocukların zeka ve hafıza gelişimleri desteklemek için doğa gezileri ve sosyal çevre etkinlikleri yapılır. Doğa ve sosyal çevre etkinlikleri çocukların hafıza ve dikkat becerilerini becerilerini geliştirmek için etkilidir. Doğa ve sosyal çevre etkinlikleri çocukların doğal malzemelerle oyunlar oynamalarına, hayvanları ve bitkileri incelemelerine fırsat tanır.
 
  • Fiziksel aktivite, hafıza ve zeka becerilerini geliştirmek için etkilidir. Özellikle yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme veya diğer spor aktiviteleri çocukların hafıza ve dikkat becerilerini geliştirir. Çocukların aile ile birlikte zaman geçirmelerine olanak tanır. Çocuklar, aileleri ile birlikte yaptıkları etkinliklerde öğrendikleri bilgileri pekiştirir.

Sınav Eğitim Kurumları ve Sınav Koleji olarak okul öncesi dönemden başlayarak çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmekteyiz. Detaylı bilgi almak ve size en yakın Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için SINAV KOLEJİ  resmi internet adresimizden ya da 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. 
 

Bunlara da göz atın!