19 MADDEDE ÇALIŞMA ODASI VE ÇALIŞMA ORTAMI NASIL OLMALI?
Çaşlışma odası ve çalışma ortamının ders çalışmaya uygun olması çalışmaların daha verimli olmasını sağlar. Çalışma ortamının düzeni, eşyaların bulunduğu yerler gibi yapısal özellikler çalışmaya uygun olması için aranan kriterlerdendir. Çalışılabilecek ortamlarda kişinin kendine ait çalışma odası, çalışma köşesi, okul ya da kurs derslikleri ve kütüphaneler bulunmaktadır.
Verimli ders çalışmak için çalışma odasının ve çalışma ortamının uygun şartlarda olması gerekir. Peki çalışma odası ve çalışma ortamı nasıl olmalıdır?
Ders çalışırken sizin için hazırlanan çalışma odasında ya da çalışma köşesinde ders çalışmalısınız. Ders çalışma köşesi olarak evin uygun bir bölümü çalışma köşesi olarak düzenlenebilir. Ancak çalışmanın yapılacağı oda yada bölümde dikkat edilmesi gereken ayrıntılar bulunur.
Çalışma Odasını Düzenlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çalışacağınız ortamı düzenlerken şu özelliklere dikkat edilmelidir.
✔️ Çalışma ortamında poster, resim, afiş, yazı ya da fotoğraf bulundurulmamalıdır. Bu tarz görseller dikkatin dağılmasına neden olur. Çalışma ortamında TV, tablet, bilgisayar, CD, müzik seti, telefon gibi uyarıcıların olmamasına dikkat edilmelidir.
✔️ Çalışma masası cam kenarına yakın olmamalıdır. Çalışma masasının pencereden uzakta olması gerekir. Böylelikle dışarıdan gelebilecek dikkat dağıtıcı etkenlerden uzak kalınmış olunur.
✔️ Çalışma ortamının rengi açık ve gözü yormayan renkte olmalı, çalışan kişiyi olumlu etkilemelidir.
✔️ Çalışma sandalyede oturarak, masa başında yapılır. Masa, ışığı karşısına alacak şekilde yerleştirilmeli, mümkünse masa lambası kullanılmalıdır. Aydınlatmanın gözü yormayacak ya da uyku getirmeyecek düzeyde olması gerekir.
✔️ Ders çalışılan masa ve sandalyenin çalışan kişiyi rahatsız etmemesi ve ergonomik özelliklere sahip olması gerekir.
✔️Çalışma ortamında ders araç gereçleri hazır olmalıdır. Böylelikle masadan sıklıkla kalkmalar engellenecektir.
✔️Çalışma odasının ısısı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır.
✔️Çalışma masasında sadece çalışılan dersle ilgili araç ve gereçler bulunmalıdır.
✔️Çalışma odası sık sık havalandırılmalıdır.
✔️Çalışma ortamında dikkati dağıtacak kişilerin bulunmaması önemlidir.
✔️Çalışma ortamı ders dışı faaliyetlerde kullanılmamalıdır.
✔️Odada mutlaka bir saat bulundurulmalı ve Pomodoro Tekniği ya da Turlama Tekniği gibi etkili ve verimli çalışma yöntemleri uygulanırken saatten faydalanılmalıdır.
✔️Ders çalışırken müzik dinlemek önerilmemektedir. Açılan müzik bir süre sonra duyulmamaya başlanır ama duyulmayan bu ses, bir süre sonra yorgunluk yapmaya başlar ve çalışma verimini düşürür.
✔️Çalışmaya başlamadan önce temel ihtiyaçlar giderilmelidir.
✔️Ders çalışma masası çalışmak içindir ve birşey yiyip içmek için kullanılmamalıdır.
✔️Çalışmaya tekrarla başlanmalıdır. Konu anlaşılmamış ise konu özetleri çalışılmalı ve ders öğretmenine sorulmalıdır.
✔️Konuya hakim olduktan sonra soru çözümlerine geçilmelidir.
✔️Her çalışma süresinde 10 dakika dinlenme arası vermek gerekir. Ders çalışma süresi uzadıkça dikkat dağılabilir.
✔️Verilen aralarda dijital ekranlardan uzak durulmalıdır. Gece yatmadan önce gün içerisinde öğrenilenleri 10 dakikalık süreyle tekrarlamak, sabah kalkınca aynı konuyu bir kez daha gözden geçirmek bilgiyi pekiştirecektir.
Sınav Eğitim Kurumları ve Sınav Koleji olarak daha iyi bir iş ve yaşam dengesi kurmanız dileğiyle. Başarılı günler dileriz.