ChatGPT NEDİR? | NASIL KULLANILIR? | NE İŞE YARAR? | EĞİTİMDE YAPAY ZEKA VE ChatGPT KULLANIMI NASIL OLMALI?
ChatGPT Nedir; ChatGPT, doğal insan dilini taklit ederek kullanıcının sorduğu soruyla ilgi olarak Google verilerini kullanarak analiz eden ve uygun yanıt üretmek için zekasını kullanan bir AI bilgisayar programıdır. ChatGPT yapay zeka programı, kullanıcının sorduğu soru içindeki giriş bilgilerini analiz ederek, kullanıcıya yanıt vermek için büyük bir veritabanına sahip trafo tabanlı bir sinir ağı kullanır. Kullanıcı ChatGPT'ye sorular sorduğunda ya da cevap almasını istediği komutlar girdiğinde, yapay zeka metni işler ve sinir ağı verilerine dayalı olarak yanıtı oluşturur.
ChatGPT, bizimle sohbet etmek için eğitilmiş, sohbet biçiminde konuşma sistemi olan bir yapay zeka sistemidir. Yapay zeka teknolojisi tarafından yönetilir ve bir chatbot aracılığı ile insan benzeri konuşmaların yanı sıra çok daha fazlasını yapmaya imkan tanıyan doğal bir dil işleme aracıdır. ChatGPT büyük miktarda metin verisi üzerinde programlanarak hazırlanmıştır. Özellikle son zamanlarda viral hale gelen ChatGPT tüm soruları yanıtlayabilen ve dille ilgili eylemler gerçekleştirebilen bir program.
ChatGPT belirlenen soruları bizim Google'da arattığımızdan çok daha hızlı yanıtlayabilir ve soru soran kişi ile sohbetin bir bağlam dahilinde devam etmesine yardımcı oluyor. Genel olarak ülkemizde ve dünyada sadece kısa metinler yazmak için kullanılan ChatGPT, kod satırları yazabilir, bir uygulama oluşturabilir, Excel formülleri yazabilir, soruları yanıtlayabilir, içerikleri özetleyebilir, kapsamlı konuşmalar yapabilir, deneme ve makaleler yazabilir, e-posta iletileri oluşturabilir, yaratıcı içerik yazabilir, hataları kabul edebilir ve yabancı dildeki metinleri çevirebilir ve hatta özgeçmiş oluşturabilir. Bu gibi görevlerin yanı sıra şiir hikaye ya da fıkra da anlatabilen yapay zeka uygulaması ChatGPT şarkı da icat edebilir. Hayatı daha verimli hale getirmek için sohbet robotundan alışveriş, paketleme ve yapılacaklar listeleri gibi temel listeler oluşturmak için yardım istenebilir. İmkanlar sohbet robotunda sonsuzdur.
Modelin basit soruları cevaplamanın yanı sıra birçok işlevi vardır. ChatGPT sizin için makaleler yazabilir , sanatı ayrıntılı bir şekilde açıklayabilir, yapay zeka sanat yönlendirmeleri oluşturabilir, felsefi konuşmalar yapabilir ve hatta kod yazabilir. Üretken ChatGPT ve diğer Al modelleri, haber makaleleri kitaplar ve web siteleri dahil olmak üzere internetten gelen çok miktarda bilgi üzerinde eğitilir.
ChatGPT Nasıl Ortaya Çıktı?
İnsanlığa fayda sağlaması ve yapay zekayı teşvik etmek amacıyla OpenAl firması tarafından üretilen ve geliştirilen ChatGPT temel olarak sohbete dayalı yapay zeka modelidir. ChatGPT ortaya çıkışı Google’da yüksek oranda içerik oluşturmak, Excel formüllerinde belirli görevleri gerçekleştirmek, birçok proje üretebilmek ve yüksek oranda teknoloji kullanan bireylerin küresel dünyada bir ihtiyacı dahilinde oluşturulmuştur.
OpenAI'nin 2019'da piyasaya sürülen ve GPT-3'ün temelini oluşturan GPT-2 nin derin öğrenme tekniklerinin geliştirilmesi ile ChatGPT ortaya çıkmıştır. Bu model bugüne kadar en gelişmiş ve en büyük dil modellerinden biri olan ve OpenAI tarafından oluşturulan Generative Pretrained Transformer 3 (GPT-3) dil modeli mimarisine dayanmaktadır.
OpenAI şirketi , ChatGPT'yi 30 Kasım 2022'de başlatmıştır. ChatGPT Kullanıcıların yönelttikleri sorulara insani cevaplara benzer yanıtlar üretebilmesi ve geliştirilmiş metinler oluşturabilmesi için farklı internet metinleri ve verileri üzerinde eğitilmiştir. OpenAI şirketi ayrıca otomatik bir konuşma tanıma sistemi olan Whisper'ı ve popüler bir yapay zeka sanat üreticisi olan DALL-E-2'yi oluşturmaktan da sorumludur .
ChatGPT Ücretsiz Mi?
ChatGPT şu anda araştırma ve geri bildirim toplama aşamasında bulunmaktadır. Şu anda kullanıcılara ücretsiz olarak hizmet vermektedir. ChatGPT Plus (ChatGPT API) adı verilen ücretli bir abonelik sürümü ise Şubat ayının başında kullanıma sunulmuştur.
ChatGPT Nasıl Kullanılır? ChatGPT'ye Nasıl Erişilebilir?
Bilgisayardan ya da telefondan https://chat.openai.com web sitesi açılır. ChatGPT'ye bir OpenAI hesabı oluşturarak ya da chat.openai.com adresini ziyaret ederek erişilebilir.
OpenAI üyeliği varsa "Log in" butonuna basıp hesabınıza giriş yapılır. Hesap yoksa "Sign up" butonu ile üye olunur. Chatbot için chat.openai.com/chat olan eski URL de kullanılabilmektedir. OpenAI, kullanıcıların kolaylığı için orijinal URL'yi basitleştirmiştir. chat.openai.com/chat üzerinde oturum açtıktan sonra ve hesaba giriş yaptıktan sonra açılan sohbet ekranından ile sohbet etmeye başlanabilir.
ChatGPT henüz araştırma aşamasındadır. Bu bakımdan kullanımı ücretsizdir ve istenilen kadar soru soru sorulabilmektedir.
Chatbot GPT-3 Nedir?
Doğal ve insan benzeri iletişim kuracak şekilde programlanabilen yapay zeka uygulamaları olan botlar, GPT 3 sohbet robotları olarak adlandırılır. OpenAI tarafından geliştirilerek, derin öğrenme teknikleri üzerinde eğitilen bir dil modeli olan Chatbot GPT-3, doğal dil işleme alanında birçok görevi gerçekleştirebilir ve insan benzeri metinler oluşturabilir. Bu sohbet robotları, geliştirme motorlarını efektif olarak kullanırlar ve kullanıcılarına etkileyici etkileşim içinde kullanışlı bir sohbet sunarlar. GPT-3,Chatbot GPT-3 kullanıcılarla doğal dilde etkileşim kurabilen ve çeşitli görevleri yerine getirebilen bir chatbotu ifade eder.
GPT 3 sohbet uygulaması dil ve dilbilimsel modellerin anlaşılmasına yönelik derin öğrenme ve teknikleri kullanır. Bu teknikler, insan konuşmasından neredeyse ayırt edilemeyecek oranda bir iletişim sağlar.
ChatGPT ve Yapay Zeka Kullanımının Eğitimdeki Yeri Nedir?
ChatGPT ve Yapay Zeka Kullanımının Eğitimdeki Yeri; Dijital ortamda doğal dil işleme alanında yapılan yoğun araştırmalar sonucu geliştirilen ChatGPT, bir Yapay Zeka modelidir. ChatGPT’nin eğitimde kullanılması ise öğrencilere interaktif bir öğrenme deneyimi sunar. ChatGPT kullanımı ise eğitimde olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurabilir.
ChatGPT internet ortamındaki yoğun bilgi derinliği nedeniyle değerli bir araç olsa da, eğitim alanındaki bir çok kişi ChatGPT'nin öğrenme ve öğretme güvenilirliğini ve etiğini nasıl etkileyeceğini merak etmektedir.
Eğitimde yapay zeka ve ChatGPT kullanımı ile öğretmenlerin ve öğrencilerin birçok fayda sağlayacağı bir gerçektir. Şöyle ki yapay zeka ve ChatGPT öğretmenlerin ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış bilgiler sağlayarak kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimine yardımcı olur. ChatGPT öğrencilerin öğrenme stillerini analiz edebilir ve bu şekilde öğrenme deneyimlerini zengin ve özelleştirilmiş hale getirir. Öğrencilerin ders öğrenme deneyimlerini keyifli ve eğlenceli bir hale getiren ChatGPT, öğrenme motivasyonu üzerinde de etkilidir. Buna ek olarak öğrencilerin yaratıcı soru sorma ve düşünme becerilerini de bir anlamda geliştirmelerine yardımcı olabilmektedir.
ChatGPT içinde yer alan Chatbotlar öğrencilerin sorularını hem gerçek zamanlı olarak hem de oldukça hızlı bir şekilde cevaplamalarına yardımcı olur. Sorulan sorulara hızlı yanıtlar veren doğal dil işleme robotu olan ChatGPT öğrencilerin ve kullanıcıların öğrenme hızını artırabilir.
Yapay zeka ChatGPT ve Chatbotlar kullanıcının özellikle yeterli bilgiye sahip olmadığı durumlarda işlevseldir. Öğretmenlerin ve özellikle öğrencilerin belirli bir konu hakkındaki anlayışlarını, fikirlerini derinleştirmelerine yardımcı olmak için programlanmıştır. Bu anlamda ideal bir programlamaya sahiptirler.
ChatGPT ve Yapay Zeka kullanımının eğitimde dikkatli bir şekilde yapılmasında fayda vardır. Şöyle ki; kişisel verilerin korunması ve kullanılmasında Chatbotlar - sohbet robotlarının doğru ve güvenilir bir programlamaya sahip olmaları ve eğitim-öğretimde yapay zeka ve ChatGPT kullanımının insan etkileşiminin yerini almamasını sağlamak son derece önemlidir. Çünkü ChatGPT'nin öğrencilerle yeterli etkileşim kuramaması öğrencilerin duygusal ve sosyal gelişimleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Öğrencilerin bir öğretmenle yüz yüze çalışması onların duygusal ve sosyal gelişimleri üzerinde daha etkili olduğu bir gerçek bulunmaktadır.
Eğitimde yapay zeka kullanımı öğrencilere sayısız fayda sağlamakla birlikte tüm bu işlemler düşünceli ve sorumlu bir biçimde yapılmalıdır. Öğrencileri yapay zeka kullanımının risklerinden korumak ve onların gelişimini engellenmemesini sağlamak bu noktada önemlidir. ChatGPT kullanıcılarından öğrencilerin ve küçük yaştaki kullananların kişisel bilgilerini toplama ve mahremiyet tehlikesi bakımından etik sorunlar oluşturabilir.
ChatGPT yanlış bilgi aktarımına ve yanlış öğrenme sonuçlarına neden olabilmektedir.
Eğitimde öğrencilere verilen ödevlerin bir yapay zeka tarafından mı yazıldığı yoksa öğrencinin kendi araştırmalarına dayalı olarak mı hazırladığını tespit etme güçlüğü göz önüne alındığında eğitime ilişkin yapay zeka kullanımı korkuları bu noktada da ortaya çıkmaktadır.
ChatGPT ve diğer yapay zeka modellerinin eğitimde kullanılmasının olumlu ve olumsuz sonuçları olabilmektedir.
Bu modellerin öğrencilerin öğrenmelerini daha etkili hale getirmleri ve öğrenme deneyimlerini geliştirmeleri anlamında birçok yarar sağladığı gibi doğru kullanılmadığı zamanlarda olumsuz sonuçlara ve cevaplara da neden olabilmektedir. ChatGPTnin eğitimde kullanılmasında doğru yöntem ve yaklaşımların geliştirilmesi gerekir.
Öğretmenler ChatGPT'yi Nasıl Kullanabilir?
Öğretmenler ChatGPT'yi anında yanıtlar sunabilen sesli bir Google olarak düşünebilirler. ChatGPT, öğretmenlerin gerçek zamanlı olarak okuyabileceği kısa, hızlı ve anlaşılır bir cevap sağlar. ChatGPT sınıf ortamında gerçekleşen tartışmaları destekleyebilir ve öğretmenlere sınıf ortamında gerçek zamanlı yanıtlar verebilir.
ChatGPT genel değerlendirmelerde bulunabildiği için öğretmenler AI programına bir bilgi girebilir ve bağlam sağlayabilir. ChatGPT bilgi ya da bağlam sonucunu cevap olarak kısa bir sürede verir.
ChatGPT ve yapay zeka uygulamaları öğretmenin yerini almamalıdır. Ancak sınıf ortamında kullanılacak bir uygulama aracı olarak kullanılabilmektedir.
Yapay zeka, bir öğretmenin derslerinin yerini almamalıdır, ancak öğretmenlerin sınıfta kullanması için bir uygulama aracı ve onu değiştirip öğrenciler için yeni bir şey sağlamanın bir yolu olarak hizmet edebilir.
ChatGPT ve yapay zeka uygulamaları öğretmenlerin en fazla zamanını alan görevlerden biri olan not verme sürecini hızlandırabilir. Öğrencilerin yaptıkları ödevleri ya da girdikleri sınavları otomatik olarak analiz ede ve öğrencinin sınavları ve ödevleri hakkında geri bildirim sağlayabilir. Bu şekilde öğretmenler ChatGPT ve yapay zeka uygulamalarının kullanımının artmasıyla öğrencilerin derslerdeki başarı durumlarını daha iyi gözlemleyebilirler ve öğrencilere çok daha fazla zaman ayırabilirler.
Öğrenciler ChatGPT'yi Nasıl Kullanabilir?
Öğrenciler ChatGPT'yi dilbilgisi ve yazı yazma alanlarında kullanabilirler. İnsan diline benzer yapısıyla genel anlamda düzgün bir dil kullanan ChatGPT ve yapay zeka uygulamaları ile öğrenciler yazma becerilerini geliştirirler. ChatGPT ve yapay zeka uygulamaları öğrencilere dilbilerini geliştirecek ve ilerletecek bilgileri ve ilgili yardımı anında geri bildirim sağlayarak vermektedir.
Öğrencilerin hızlı yanıtlar almaları için kullanabilecekleri bir kaynak olan Chat GPT ve yapay zeka uygulamaları ile öğrenciler ev ödevlerini yapabilmektedirler. Öğrenciler metin kutusuna makalenin tamamına yazarak ChatGPT ve yapay zeka uygulamalarından bir bilgi istemi veya yapay zekadan geri bildirimde bulunmasına isteyebilirler. Bu işlem öğrencilerin yazma becerilerini ve kendilerine iyileştirmeleri için zaman verir. Metin yazma araçlarından olan Grammarly ve NoRedInk araçları gibi ChatGPT de benzer bir. şekilde çalışır. Öğrenci yazdığı metnin ya da cümlenin iyileştirilmesini ya da düzeltilmesini ChatGPT’den isteyebilir.
ChatGPTbir veri analizidir ve yoğun veri analizleri ile donatıldığı için öğrenci metin kutusuna makalenin tamamını ya da bir kısmını yazarak yapay zekadan geri bildirimde bulunmasını isteyebilir. Öğrenciler ChatGPTye sorular sorarak hızlı bir şekilde yanıt alabilirler. Bu işlem öğrenciye ödevin tamamlanmasından önce iyileştirme yapması için zaman verir, öğrenme hızının geliştirilmesine fırsat tanır.
Öğrenciler yapay zeka robotuna bir test girerek kendisinin hangi alanlarda çalışması gerektiğini de belirleyebilir. ChatGPT öğrencilerin kişisel özelliklerine göre öğrenme ihtiyaçlarını ve öğrenme stilini analiz edebilir ve öğrenciye özel öğrenme planı oluşturabilir. Yapay zeka chatbot öğrencilere farklı sorularla yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesine yardımcı ayrıntılı açıklamalar, ek materyaller ve örneklendirmeler sunabilmektedir. Farklı soru teknikleri, özelleştirilmiş interaktif bir öğrenme ortamı ile öğrencilerin öğrenmelerini daha etkili ve eğlenceli hale getirebilmektedir.
ChatGPT'nin öğrencilerle yeterli oranda etkileşim ve iletişim kurması, öğrencilerin yüz yüze bir öğretmenle çalışmasına karşı daha az tercih edilebilir hale getirebilir. ChatGPT son derece geniş ve akıllı bir kaynaklarla donatılmıştır. Bununla birlikte veri tabanı kaçınılmaz olarak yanlış internet kaynaklarından oluşabilmektedir. ChatGPT'nin yanlış öğrenme sonuçlarına neden olması, kullanıcıya ya da öğrenciye yanlış bilgi aktarımına sebep olabilir. Bunun yanında öğrencilerin kişisel bilgilerini toplayarak mahremiyetlerini tehlikeye atabileceği fikri gibi etik sorunlar da yaratabilir.
ChatGPT Küresel Anlamda Eğitim ve Öğretimi Nasıl Değiştirecek?
ChatGPT'nin tüm potansiyel uygulamalarıyla küresel anlamda eğitim ve öğretimi nasıl değiştireceğini ve ChatGPT'nin eğitimi nasıl etkileyebileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Peki ChatGPT eğitimi, öğretimi ve okulların geleceğini nasıl değiştirecek? Bilmeniz gereken her şey için okumaya devam edin.
ChatGPT, cihazı ve interneti olan herkesin kullanabileceği ücretsiz yapay zeka aracı. Bir yapay zeka araştırma ve geliştirme şirketi olan OpenAI, bir yapay zeka uygulaması olan ChatGPT'yi 2022'de halka tanıttı.
Teknoloji özellikle son yıllarda eğitimi pek çok yönden geliştirdi ve geliştirdi. Bu gelişme ile birlikte öğretmenler ve öğrenciler kaynaklara çok daha fazla erişim sağladı.
ChatGPT ve Yapay Zeka kullanımı ile yeni teknolojilerin gelmesi eğitim alanında, profesyonel diğer sektörlerde ya da kişisel düzeyde kullanım düzeyinde zorluklar yaratabilmektedir. Nüfusun büyük çoğunluğu tarafından kullanılan internet ağlarının yaygın kullanılması, Google gibi arama motorları sunduğu büyük miktarlarda bilgiye erişim kolaylığı Wikipedia gibi belirli araştırmalara ilişkin bilgi koleksiyonları içeren sayfaların kullanımı, eğitim söz konusu olduğunda zaman zaman birer tehlike olarak kabul edilmektedir. ChatGPT ve Yapay Zeka kullanımına ilişkin avantajları ve dezavantajları konusunda öncelikle kullanıcılar eğitilmelidir. Bu detay, dijital yapay zeka kullanımının bir gereğidir.
ChatGPT ve Yapay Zeka kullanımı söz konusu olduğunda yapay zekanın verdiği bilgilerin kaynağı araştırılmalı ve doğruluk derecesine bakılmalıdır. Yapay zekanın kullandığı bilgileri internet ortamından aldığı düşünülürse, yanlış bilgiler sağlayabileceği unutulmamalıdır. İnternet ortamında kaynağı belirli makaleler, dosyalar olduğu gibi, blog olarak yazılmış ve kişilerin kendi fikirlerinden yola çıkarak yazılmış ve bilgi ve kaynak dayanağı olmayan bilgiler de mevcut olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
ChatGPT ve Yapay Zeka kullanımının en doğru şekli ise bir istenilen bilgiyi yapay zeka aracılığı ile araştırdıktan sonra doğru kaynaklardan doğru bilgi araştırmalarını detaylandırarak, öğrencinin kendi kendi sözcüklerini kullanarak yapacağı çalışma olmalıdır.
Eğitimin amaçlarından biri de öğrencilerin eleştirel düşünmelerini geliştirmelerine ve problem çözme becerileri üzerinde çalışmalarına yardımcı olmaktır. Bu şekilde öğrenciler ilgili oldukları ya da araştırdıkları konuyla ilgili olarak anlamaya yönelik beceriler elde ederler ve çözüm bulabilirler. Bu noktada ChatGPT ve Yapay Zeka öğrencilerin görevlerini kolaylaştırabilen ancak onsuz da yapabilmelerini sağlayan bir araç niteliğinde olmalıdır.
ChatGPT ve Yapay Zeka Uygulamaları Hakkında Genel Bilgiler
ChatGPT ve Yapay Zeka uygulamaları genel bilgi oluşturmak ve bir başlangıç noktasını baz almak için ve bu anlamda kullanıcılara hizmet etmek için harika bir yol olarak görünebilmektedir. Ancak Yapay Zeka uygulamaları asla alıntılar yapılabilecek ya da kaynak olarak alınabilecek bir doğrulukta olmayabilir. Bu anlamda öğrencilerin ChatGPT ve yapay zeka uygulamalarını Wikipedia gibi tek tip bir kaynak olarak kullanmamaları gerektiği anlamına da gelir.
Yapay zekanın eğitim ve öğretimde insan etkileşiminin yerini almamasını sağlamak son derece önemlidir. Çünkü Yapay Zeka kullanımı öğrencilerin duygusal ve sosyal gelişimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Yapay Zeka kullanımı öğrencilere sayısız fayda sağlamakla birlikte kullanılacak olan yapay zeka işlem ve eylemleri düşünceli bir biçimde yapılmalıdır. Öğrencileri Yapay Zeka kullanımının risklerinden korumak ve onların gelişimini engellememesini sağlamak bu noktada önemlidir.
Nüfusun büyük çoğunluğu tarafından kullanılan internet ağlarının yaygın kullanılması, Google gibi arama motorları sunduğu büyük miktarlarda bilgi iletişim kolaylığı, Wikipedia gibi belirli araştırmalara ilişkin bilgi koleksiyonları içeren sayfaların kullanımı eğitim söz konusu olduğunda zaman zaman birer tehlike olarak kabul edilmektedir. ChatGPT ve yapay zeka uygulamalarında öncelikle kullanıcılar eğitilmelidir. Bu sorun dijital kullanımının bir gereğidir.
Eğitimde öğrencilere verilen ödevlerin bir Yapay Zeka tarafından mı yazıldığı, yoksa öğrencinin kendi araştırmalarına dayalı olarak mı hazırladığını tespit etme güçlüğü göz önüne alındığında eğitime ilişkin Yapay Zeka kullanımına kullanımı korkuları bu noktada da ortaya çıkmaktadır.
İnsan biyolojik bir sistemdir. Bilgisayarlar ise dijital sistemlerdir. Dijital sistemlerin biyolojik sistemlerden en büyük farkı ise sahip olduğu bir bilgiyi başka bir robota ya da platforma kopyalayabilme özelliğidir. Yapay Zeka sohbet robotları potansiyel tehlikeleri düşünüldüğünde yakın zamanda insanlardan daha zeki olabilecekleri kanaati bulunmaktadır. Dijital sistemlerin dünya modeline sahip birçok sayıda kopyası bulunmaktadır. Dijital sistemlerin öğrenme süreci ayrıdır ancak eş zamanlı bilgi paylaşımı yapabilirler, bu bakımdan bilgi kapasiteleri insanlardan çok daha fazladır.
Yapay Zeka teknolojisinin ekonomik ve sosyal krizler yaratma olasılığı bulunmaktadır. Yapay Zeka bazı sektörlerde hızlı bir biçimde yaşama geçebilir ve bu anlamda çalışanlar yeni duruma adapte olacak zaman bulamayabilir.
Bazen akla yatkın gibi görünen fakat yanlış ya da anlamsız cevaplar yazabilmektedir. Yapay Zeka uygulamalarında bu sorunu çözmek oldukça zordur Yapay Zeka giriş ifadesinde aynı istemin birden fazla direnmesine karşı ve ince ayarlara karşı oldukça hassastır. Buna örnek verilecek olursa bir soru cümlesi verildiğinde uygulama cevabı bilmediğini iddia edebilir ve bir OpenAl tarafından eğitilmiş bir dil modeli olduğunu tekrar tekrar belirtmek gibi belirli ifadeleri aşırı derecede kullanabilir.
ChatGPT En Etkili Nasıl Kullanılabilir?
ChatGPT, bir görüşmede önceki sözcükleri verildiğinde sonraki sözcükleri tahmin etme üzerine transformer mimarisi adı verilen derin öğrenme tekniğini ve transformatör (GPT-3) mimarisini kullanır. Birçok farklı bağlamda kelimeler, cümleler, ifadeler ve bunlar arasındaki kalıpları ve ilişkileri öğrenmesine olanak tanıyan büyük bir metin verisi külliyatı üzerinde eğitilen ChatGPT yapay zeka destekli bir dil modelidir. İnsan benzeri yanıtlar üretmek için programlanarak kullanıcıların sorularına cevap vererek çeşitli görevleri gerçekleştirebilir.
ChatGPT ve yapay zeka uygulamalarına bir rol verilir. Hedef tanımlanır, kısıtlamalar ve sonuç biçimlendirilir. ChatGPT ve yapay zeka uygulamaları en iyi sonuçları almak için sırasıyla bu adımlar takip edilerek istenilen cevaba daha kolay varılabilir;
Chatgpt ve Yapay Zeka Uygulamalarını Eğitimde Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
ChatGPT ve yapay zeka uygulamaları gerçek zamanlı olarak çeşitli ve farklı konular sağlar. Kişiselleştirilmiş öğrenme olanakları sağlayan Yapay Zeka öğrencilerin ilgi alanlarına göre soruları düzenler ya da takip soruları sorabilir. Bu anlamda çekici ilgi alanlarına daha derinlemesine ve inebilmektedir.
İnternet veri tabanında hızlı bir arama yapan Yapay Zeka uygulaması öğretmenlerin ve öğrencilerin çok fazla sayıda bilgiye sahip olmalarını sağlar. ChatGPT ve yapay zeka uygulama programları ile öğrenciler dil pratiği yapabilirler, geri bildirim alabilirler ya da yardım isteyebilirler. Bilgiye erişim anlamında ise 7/24 Yapay Zeka uygulamalarına başvuru olanı olduğu için erişebilirlik Yapay Zeka uygulamalarının bir artısıdır ve bu uygulamalar eğitimdeki teknoloji ve bilişim uygulamalarına çok daha rahat bir şekilde uyarlanabilmektedir.
ChatGpt ve Yapay Zeka Uygulamalarını Eğitimde Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?
ChatGPT ve Yapay Zeka uygulamaları verileri internet ortamından çektiği için %100 doğru değildir. İnternet ortamında kaynağı belirli makaleler ve haberler olduğu kadar bu bilgilerden çok daha fazla kaynağı belli olmayan kirli diye tabir edilen veriler de bulunmaktadır. Ayrıca ChatGPT ve Yapay Zeka uygulamaları akıllı bir sistemdir ancak çoğu zaman bağlamI yanlış anlar ve yanlış çıktıya yol açabilir.
Öğrencilerin hayatları boyunca geliştirebilecekleri en değerli şeylerden biri eleştireli düşünme yetenekleridir. ChatGPT öğrencilerde eleştirel düşünme eksikliğine yol açar çünkü Yapay Zeka uygulamaları ile öğrencilerin sordukları soruların cevapları her zaman parmaklarının ucundadır. Bu bakımdan da öğrenciler kendileri için ya da yapacakları bir araştırma için düşünmek zorunda kalmazlar.
ChatGPT ve Yapay Zeka uygulamaları internet ortamından veri çektiği için birçok makale üretebilir. Öğrencilerin kendi yazmaları gereken makaleleri Yapay Zeka ortamında yazması durumunda orijinal düşünce eksikliği ve intihal ortaya çıkar.
ChatGPT ve Yapay Zekayı çevreleyen en önemli endişelerden biri ise intihal denetleyicileri ile kontrol edilmektir. ChatGPT ve Yapay Zeka kendi verilerini internet ortamından kopyalayıp kopyalamadıklarını net olarak belirtmemektedir.
Yapay Zeka uygulamaları farklı ve çekici veriler konusunda eğitilmiştir ve olası önyargılar Yapay Zeka programları için de geçerlidir. Yapay Zeka kullanımı öğrencilerin teknoloji bağımlılığını tetikleyen bir araç olabilmektedir.
ChatGPT, internete bağlı olarak çalışır ve potansiyel olarak kötü amaçlı içerik ya da virüsleri yaymak için kullanılabilir. Bu siber güvenlik saldırılarına karşı savunmasız olacağı anlamına da gelmektedir. Kötü niyetli siber suçlular ayrıca, chatbot'u kullanarak kullanıcıların kişisel bilgilerini ifşa etmeleri için onu manipüle edebilir ve kullanıcı bilgilerini dolandırıcılık amaçları olarak veya hedefli kimlik avı saldırıları için kullanabilir.
ChatGPT İle Arama Motoru Arasındaki Fark Nedir?
OpenAI tarafından geliştirilen, metin tabanlı sorgulara doğal dilde yanıtlar oluşturmak için tasarlanmış bir dil modeli olan ChatGPT bilgisayar sistemlerine insan dilini anlayabilmeyi ve yorumlamayı öğretmeyi amaçlar. ChatGPT doğal dil işleme (NLP) (Nörolinguistik Programlama - Duyu, Dil Programlama) (Neuro Linguistic Programming) olarak da bilinen daha geniş yapay zeka alanının bir parçasıdır. Transformer adı verilen geniş kapsamlı bir öğrenme mimarisi kullanılarak oluşturulmuş olan ChatGPT insan benzeri metinler oluşturur ve bunu yaparken dildeki anlatım kalıplarını kullanır.
ChatGPT Çok kapsamlı ve derin metin verisi üzerine eğitilen, bilgi sorularından, farklı ve karmaşık konuşma konularına kadar yüzlerce farklı isteme farklı yanıtlar üretebilme kapasitesine sahiptir. Ana uygulamalarından biri kullanıcılara otomatik cevap hizmeti sesli mesajları yanıtlamak sağlamaktır. Kullanıcılarla serbest konuşmalar yapmak için tasarlanan sohbet robotu olan ChatGPT aynı zamanda dil çevirisi yapma, metin özetleme ve içerik oluşturma gibi diğer NLP (Nörolinguistik Programlama - Duyu, Dil Programlama) (Neuro Linguistic Programming) uygulamalarında kullanılır ve kullanıcıyla etkileşim biçiminde büyük bir devrim yaratma potansiyeline sahiptir.
ChatGPT kullanıcılarla sohbet etmek için oluşturulan bir dil modelidir. ChatGPTnin internette bilgi arama özelliği bulunmamaktadır. Eğitim verilerinden öğrendiği bilgileri hata payı bırakarak yanıtlamaktadır. Arama motoru ise, kullanıcının aradığı bilgileri bulmasına yardımcı olmak amacıyla internetteki web sayfalarını tarar ve indeksler.
Google arama motorunun en son bilgilere erişim bulunmaktadır. Ancak ChatGPT nin sadece 2021 yılına kadar olan bilgilere erişimi bulunmaktadır. ChatGPT'ye “2022'de Dünya Kupası'nı kim kazandı? diye sorulduğunda bir yanıt veremez ama Google arama motoru güncel olduğu için bu yanıtı verebilir.
ChatGPT Verileri Doğruluk Derecesi Nedir?
ChatGPT ve diğer yapay zeka uygulama programlarının doğruluğu girdi verilerinin kalitesine ve internet ortamındaki bilgilere göre değişebilmektedir.
Son zamanlarda konuşmalı yapay zeka uygulamaları içerisinde en popüler uygulama olan ChatGPT insan tarafından kullanılan doğal dil yapısını taklit etmekte, ayırt edilmesi zor bir dil kullanarak insana benzer doğal yanıtlar üretebilmektedir. Bununla beraber herhangi bir yapay zeka destekli dil modelinde olduğu gibi cevapların doğruluğu ve verilerin çeşitliliği ve kalitesi ile sınırlıdır. Bu bakımdan bazen de anlamsız ya da yanlış yanıtlar üretebilmektedir. Aynı zamanda tam teşekküllü bir yapay zeka sistemi olmadığı için taraflı cevaplar da üretebilmektedir. ChatGPT tarafından oluşturulan yanıtların kalitesinden emin olmak, verilerin dikkatli kullanılması, uygun denetleme stratejilerinin yapılmasından sonra verilerin kullanılması önerilmektedir.
Aslında ChatGPT, tüm insanların hayatını kolaylaştırmak için oluşturulmuş bir sohbet robotudur. Kullanıcıların son zamanlarda daha çok soru sorma üzerine odaklandığı bir yapay zeka aracı olan Chat GPT, webde gezinmek, e-posta yazmak ya da olası yanıtlar arayanlara yardımcı olma potansiyeline sahip olma özelliği ile insanların ilgisini çekmektedir. Doğru,net ve kaliteli yanıtlar konusunda dikkatli olunması gerekmektedir.
Neden Bazı İnsanlar ChatGPT Konusunda Endişeli?
ChatGPT insanlar tarafından gerçekleştirilen birçok görevi otomatikleştirdiği için insanların geçim kaynaklarını tehdit edeceğini yönünde tahminler mevcuttur. AI tabanlı sohbet robotları, birçok görevi otomatikleştirmek için kullanılabilir, ancak eleştirel düşünme, yaratıcılık ya da stratejik karar verme gibi insanların sahip olduğu pek çok beceriye sahip değildir.
ChatGPT ve chatbotlar herhangi bir konudaki bir makaleyi saniyeler içinde, bilgiler kesinlikle doğru olmasa da yazabilmektedir. Bu potansiyel olarak insan yazara olan ihtiyacın kalkacağı yönünde bir görüş olarak sunulsa da
ChatGPT ve chatbotlar internet ortamından kirli olarak tabir edilen kaynağı belirsiz verileri de alabilmekte ve anlamı olmayan cevaplar üretebilmektedir.
ChatGPT ve chatbotlar çoğu zaman her benzer soruya benzer cevaplar vermektedir. Bu da cevapların kalitesi anlamında gerçek kullanıcılarda güvensizlik duygusunu hissettirmektedir.
İnsan zekasının yerini alacağından endişe duyan kişiler genellikle ChatGPT ve chatbotların yanlış bilgileri yayma olasılığında da endişe duymaktadır. AI chatbotlar internetteki bilgilerin paylaşımında hata yapabilmektedir.
ChatGPT'nin ürettiği yanıtlar genel anlamda yüksek oranda yanlış olmasına rağmen, verilen yanıtların iyi gibi görünmesi ve cevapların hızlı bir şekilde üretilmesinden dolayı heyecan verici bir özelliktedir. Kelimeler anlamlı bir sıralamaya sahip olmakla birlikte verilen ifadelerin ve yanıtların net ve doğru olup olmadığı konusunda endişeler Al eleştirmenleri tarafından da belirtilmektedir. ChatGPTnin verdiği yanıtların kaynağı konusunda bilgi erişimi eksiği bulunmaktadır.
OpenAI ve AI chatbot, ChatGPT'nin "kulağa mantıklı gelebilen ancak yanlış ya da anlamsız cevaplar yazdı”ğını belirtmektedir. Bu soru AI chatbota sorulduğunda "Yanıtlarımın gerçek olarak alınması amaçlanmamıştır ve insanları her zaman benden veya başka bir kaynaktan aldıkları bilgileri doğrulamaya teşvik ederim." yanıtı alınmaktadır.
ChatGPT daha çok müşteri hizmetleri personellerini ya da call center çalışanlarını desteklemek amacıyla kullanılabilir.
ChatGPT Hangi Dillerde Hizmet Sunmaktadır?
ChatGPT OpenAI firması tarafından geliştirilmiştir ve doğal dil işleme (NLP) algoritmaları kullanarak başta İngilizce olmak üzere, Fransızca,Almanca, İspanyolca, İtalyanca ve diğer birçok dilde sürümleri bulunmaktadır. Bu dilleri anlama ve çevirebilme özelliği bulunan ve geniş kapsamlı metin kümeleri hakkında eğitilen ChatGPT her popüler ve farklı dillerde cevaplar üretebilme özelliğine de sahiptir. Bu konuda geniş bilgi OpenAI web sitesinde bulunmaktadır. Bu web sitesinde belgeler kontrol edilebilmektedir.
ChatGPT Yöneltilen Sorular Sonrasında Neden “Kapasitenin Dolduğunu” Söylüyor?
Kullanımı şu an için ücretsiz olan ChatGPT'nin gelişmiş yanıt verme özelliği nedeniyle dünya genelinde milyonlarca kişi onu kullanmak için akın etmektedir. Web siteleri bir sunucu kullanarak çalışmaktadır. Web sitelerindeki sunuculara çok fazla kişi girdiğinde aşırı yüklenir ve istenileni işleme koyamaz. O anda olmasa bile bir süre sonra daha az kişinin sunucuya erişmeye çalıştığı bir zamanda ziyaret edilmesi durumunda Web sitesine erişim sağlanabilir. İstenilen Web sitesi sunucusu açık tutularak ve belirli zamanlarda yenilenerek deneme yapılmalıdır. ChatGPT yapay zeka sohbet robotunun oldukça kapsamlı yeteneklerine rağmen, kullanılan ücretsiz sürümün çoğunlukla kapasiteyle dolu olması da dahil olmak üzere birçok dezavantajları bulunmaktadır.
ChatGPT'nin Alternatifleri Bulunuyor Mu?
ChatGPT'nin alternatifleri olarak YouChat ,Bing Chat, Chatsonic ve Jasper gibi yapay zeka kullanım araçları seçenekleri de bulunmaktadır.
OpenAI API, farklı yeteneklere ve fiyat noktalarına sahip çeşitli modeller tarafından desteklenmektedir. Ayrıca, ince ayar yaparak özel kullanım durumunuz için orijinal temel modellerimizde sınırlı özelleştirmeler yapabilirsiniz.
ChatGPT'nin Modelleri Var Mı?
GPT-4 : GPT-3.5 üzerinde iyileştirmeler yapılarak, doğal dili-kodu anlayarak üretebilen bir dizi model.
GPT-3.5 : GPT-3 üzerinde iyileştirmeler yapılarak, doğal dili-kodu anlayarak üretebilen bir dizi model.
DALL·EBeta : Doğal bir dil istemi verilen görüntüleri oluşturabilen ve düzenleyebilen bir model.
FısıltıBeta : Sesi metne dönüştürebilen bir model.
Yerleştirmeler : Metni sayısal bir forma dönüştürebilen bir dizi model
Ilımlılık: Metnin güvenli olup olmadığını algılayabilen ince ayarlı bir model.
GPT-3: Doğal dili anlayabilen ve üretebilen bir dizi model.
Ayrıca Point-E , Jukebox, Whisper ve CLIP gibi açık kaynak modelleri de OpenAl tarafından üretilmiştir.
EN POPÜLER YAPAY ZEKA ARAÇLARI
Metin Oluşturma
Akademik yazma
- Paperpal
- Consensus
- Writesonic
- Scholarcy
- Trinka
- Bearly
İçerik düzenleme
- Beautiful ai
- Tome ai
- Steve ai
Yazma asistanları
- Writesonic
- Adcreative
- Bertha AI
- Simplified
- ArticleForge
Kodlama
- Durable AI
- DeepCode
- Web10
- Akkio
- Replit
Metin üretme
- Copy AI
- AISEO
- Jasper AI
- Quillbot
- Rytr
Video
- supercreator ai
- tavus
- windsor
Fotoğraf
- Stockimg AI
- Midjourney
- Dreamer
Tasarım
- Looka
- Galileo AI
- Uizard
- Flair AI
Sunum
Müzik araçları
- Boomy
- Amper
- Jukedeck
- Melodrive
- Brain FM
Seslendirme
- Whisper Memos
- Sound. ful
- Steno
Üretkenlik
Kaynaklar
https://openai.com/blog/chatgpt
https://platform.openai.com/docs/models/overview
https://openai.com/research/overview