KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR? | ÇOCUKLARA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR?
Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?, Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Bu sorular günümüz ebeveynlerinin internet ortamında en fazla cevap aradıkları soruların başında geliyor. Peki dijital dünyada doğup büyüyen çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır? Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Cevabı makalemizde...
Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır? Kitaplar çocuklarda küçük yaşlardan itibaren dil gelişimini destekleyen ve geliştiren en önemli araçlardan biridir. Çocuğu sadece dil bakımından değil aynı zamanda duygusal, bilişsel ve ahlaki olarak da geliştiren bir araçtır.
Kitap Okuma Alışkanlığı Çocuklara Nasıl Kazandırılır?
Kitap okuma alışkanlığı çocuklara nasıl kazandırılır? Bu sorunun cevabı; Çocuklara kitap okuma alışkanlığı mümkün olduğunca erken kazandırılmalıdır, olur. Erken çocukluk diye tabir edilen okul öncesi dönemden başlayarak yapılan okuma etkinlikleri ile kitaplara aşinalık düzeyi artar. Bebekler için özel olarak hazırlanan sert kapaklı, yırtılmaya dayanıklı, renkli, ilgi çekici, dokunsal ya da işitsel duyulara hitap eden çok sayıda kitaplar bulunur. Bebeklerin bu kitapları ellemesi, sayfalarını açmaya çalışması kitaplarla kurulan ilk ilişkilerdir. Bebeklikten başlayarak annelerin yumuşak ve tatlı bir ses tonuyla çocuklarına kitaplar okuması hem anne ile bebek arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirir, hem de gelecekte sıkı bağların ilk adımları atılmış olur.
Okul öncesi erken çocukluk döneminde çocuğun henüz okuma becerisi olmadığı için çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır sorusu anne babaların "henüz erken" olarak nitelendirdiği bir sorudur. Halbuki bu dönemde çocukla beraber masal kitapları incelenir, ona kitap okurken resimler gösterilir, resimler hakkında konuşulur. Çocukla beraber kitaplardaki resimlere bakarak bir hikaye oluşturmak da çocuklar için ilginç ve aynı zamanda eğlenceli bir aktivitedir. Kitaplar ile çocuklar düşünmeyi, sorgulamayı ve muhakeme yapmayı öğrenirler. Çocuğun kitaptaki resimlere bakarak bir hikaye oluşturması gelişimine büyük oranda katkı sağlamaktadır.
Kitap okuma alışkanlığı kazandırırken, anaokulu döneminde okunan masallar sonrasında, masal ile ilgili , zorlayıcı ve ucu açık olmayan şıklı sorularla çocuğun kitaplara olan ilgisi artırılabilir. Çocuk ilkokul çağına geldiği zaman okumanın da öğrenilmesi ile beraber macera ve serüven tarzı kitaplar çocukların daha çok ilgisini çekmeye başlar. Kitabın okunduktan sonra ebeveynlerin kitap ile ilgili sorular sorması ve kitap hakkında yapılan tartışmalar çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için eğlenceli bir zaman dilimi olmaktadır. Kitap okuma alışkanlığı çocuğun kitap okumayı öğrendikten sonra, çocuğun kitap okuma alışkanlığı kazanması ile birlikte kitap okumayı zevkle ve daimi olarak sürdürebilmesidir.
Çocuk ortaöğretime geçtikten sonra yaklaşık 11-12 yaşlarından itibaren yavaş yavaş Türk ve Dünya klasiklerinden onun anlayabileceği düzeyde kitaplarla tanıştırılmalıdır. Bu yaşlarda yapılan kitaplarla doğru bir tanışma ile çocuk sonraki yıllarında kitap okuma arzusunun önüne geçemez ve kitap okuma onun için bir rutin, zevk aldığı bir alışkanlık haline gelir.
Çocuğa kitap okuma alışkanlığının oluşturulmasında en önemli faktör, aile faktörüdür. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmada anne ve baba çocuk için iyi bir örnek ve iyi bir rehber olmalıdır. Anne ve baba bilgisayar, cep telefonu ya da tablet gibi teknolojik cihazlarla geçirdiği zamanda kısıtlamaya gitmeli, bu zamanlarda kitap okumalı ve bu şekilde örnek olmalıdır. Çocukların canı bir şeyle oyalanmak istediğinde evde bulabilecekleri şey tablet değil kitap olmalıdır.
Çocuklara kitap okuma alışkanlığıı kazandırmak için evde oluşturulan bir kütüphane ve kütüphane düzenleme çalışmaları ile çocuklar kitaplara daha kolay erişebilirler. Kitap okuyan anne ve babanın çocukları da kitap okumaya hevesli olurlar. Etrafta bulunan kitaplar ve kitap okuyan kişilerin fazlalığı da çocukların kitap okumasını teşvik eden unsurlardır.
Kitap Okuma Alışkanlığı Çocuklara Nasıl Kazandırılır? Çocuk Kitapları Nasıl Olmalıdır?
Kitap okuma alışkanlığında çocuğa okunacak kitapların seçimi erken dönemden itibaren önem teşkil etmektedir. Maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Kitapta kullanılan dil ve anlatım çocuğun yaşına ve gelişim dönemine uygun olmalıdır.
- Çocuğun gelişimine katkıda bulunmalıdır.
- Çocuğun toplum tarafından kabul gören değer yargılarını benimsemesini, öz değerleri, yaşadığı toplumun değer yargılarını ve özelliklerini öğrenmesini sağlamalıdır.
- Çocuk kitapları çocuğa bir düşünceyi empoze etmemeli, onu yönlendirmemeli, korkutmamalı ya da sindirmemelidir.
- Bunun yanında çocuk kitapları sürekli olarak nasihat verici olmamalıdır.
Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizin kitap okumalarını teşvik ediyor ve onları bu anlamda destekliyoruz. Çeşitli dillerde binlerce basılı ve dijital yayının yer aldığı Sınav Koleji kütüphanelerinde geleneksel kütüphane anlayışı korunmakla birlikte bilgiye hızlı erişim sağlayan dijital yayınlar da bulunmaktadır. En iyi kolej zinciri olan Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizi alanında profesyonel ve nitelikli öğretmenlerimizle beraber yetiştiriyoruz. Size en yakın Sınav Koleji ile Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR? | ÇOCUKLARA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR?