ÇOCUKLARDA ZEKA GELİŞİMİNİ ARTIRAN 10 MUCİZEVİ YİYECEK
Çocuklarda zeka gelişimini artırmak için sağlıklı ve dengeli bir beslenme önemlidir. Uzmanlara göre çocuklarda beyin gelişimi 6 yaşına kadar büyük oranda tamamlanır. Sağlıklı ve doğru bir şekilde beslenmek ise zekayı ve hafıza gelişimini doğrudan etkilemektedir.
Günümüzde her ebeveyn çocuğunun sağlıklı bir zeka gelişimi için en iyisini yapmak ister. Beslenme, çocukların büyüme ve gelişme sürecinde önemli bir rol oynar. Doğru yiyecekler, çocukların beyin fonksiyonlarını destekler ve zeka gelişimini artırır. Çocukların sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığına sahip olmaları, zeka gelişimleri için son derece önemlidir. Beynin zindeliğinini koruyabilmek, karar verme ve muhakeme yeteneğinin gelişmesini sağlayan besinler, çocukların zeka gelişiminde önem arz etmektedir. Besinler, çocukların beyin fonksiyonlarını destekler, hafıza ve öğrenme yeteneklerini artırır.
İşte zeka gelişimini artıran 10 mucizevi besin maddesi;
Ceviz :
Bebeklerde 6. aydan itibaren, başlarda yarım olarak , iki yaşından sonra günde üç tam olacak şekilde verilen ceviz beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasını, artmasını ve zeka gelişimini sağlar. Kuruyemişler, içinde bulunan omega-3 yağ asitleri, E vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu besinler çocukların beyin fonksiyonlarını destekler ve konsantrasyonu artırır.
Yumurta:
İçinde beyin gelişimini destekleyici B grubu vitaminler ile A,D,K ve b12 vitamini, kolin , yüksek protein ve tirozin içeren yumurta beynin gelişmesini sağlayan en önemli besin maddelerinin başında gelir. Özellikle sarısında bulunan kolin maddesi beyin fonksiyonlarını destekler ve hafıza gelişimine katkı sağlar. Fiziksel gelişim ve zihinsel gelişim için eşsiz bir besin kaynağı olan yumurta konsantrasyonun artmasını ve bellek kapasitesinin artmasında oldukça etkili bir yiyecektir.
Balık :
Beynin yaklaşık%60'ı yağdan oluşmaktadır. Bu bakımdan beyin gelişiminde yağların özel bir yeri bulunuyor. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon, beyin gelişiminde son derece etkilidir. Somon, sardalye ve ton balığı gibi yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Yağ bakımından zengin bir balık, haftada iki kere tüketildiği takdirde çocukların hafıza ve zeka gelişimini pozitif yönde etkilemektedir. Omega-3 yağ asitleri beyin sağlığı için önemlidir ve çocukların zihinsel gelişimini destekler.
Kırmızı Et :
İçeriğinde bulunan kolin maddesi sayesinde beyin fonksiyonlarının gelişimini sağlayan et ürünlerinin tüketilirken işlenmiş olmamasına dikkat etmek gerekir. Koruyucu içermeyen, aroma ve yapay maddelerden uzak etler, çocukların zeka gelişimleri için mükemmel bir besin kaynağıdır.
Tahıllar :
B ve B12 kaynağı olan tahıllar kan şekerinin düzenlenmesini, dolayısıyla beynin kapasitesini artırmaya yönelik etkide bulunur.
Çilek :
İçeriğinde doğal ve yüksek oranda bulunan fisetin, beyin kapasitesinin artmasını sağlayan en önemli bileşiklerden birisidir. Fisetin ile zihin daha fazla ve daha verimli bir şekilde çalışır.
Ciğer :
Organik, çeşitli otlarla doğal ortamda beslenen hayvanlardan alınan karaciğer, demir , B6,B12, Biotin, folik asit, koenzim Q10 bakımından oldukça zengin son derece yararlı bir besin kaynağıdır.
Brokoli :
İçeriğinde bulunan yüksek orandaki folik asit ve K vitamini bilişsel fonksiyonların gelişmesine yardım eder.
Süt ve Süt Ürünleri :
Süt içinde kolin maddesi bulunur. Elde edilen bilgilerin beyin tarafından korunmasını sağlayan süt ve süt ürünlerin içeriğinde bulunan faydalı yağlar, beynin gelişmesi ile beyin fonksiyonlarının artmasına büyük oranda katkı sağlar.
Avakado :
Omega-3 yağ asidi ve E vitamini deposu olan avakado zekanın gelişmesini sağlayan bir meyvedir.
Sağlıklı bir beslenme düzeninin yanı sıra, farklı besinleri içeren bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite çocuğun zeka gelişimine katkı sağlayacaktır.