ÖN KAYIT
DİKEY TARIM UZMANLIĞI

Dikey Tarım Nedir?

 
Dikey Tarım, tarım ürünlerinin dikey olarak yükseğe doğru dizilen raflarda veya katmanlarda ürün yetiştirme uygulamasıdır. Kullanılan akuaponik, aeroponik ve hidroponik topraksız tarım teknikleri ile topraksız tarımın da yapıldığı kontrollü-ortam tarımı, Dikey Tarım olarak adlandırılmaktadır.
 

Dikey Tarım Nasıl Yapılır?
 

Dikey Tarım sistemleri yaygın olarak çok katlı binalarda, tünellerde, nakliye konteynırlarında yapılır.
 
Kontrollü çevrede Dikey Tarım ürün verimini artırmak ya da yetiştirme mevsimini uzatmak amacıyla doğal çevrenin değiştirilmesidir. Kontrollü dikey tarım sistemleri topraksız tarım, aeroponik ve su ürünleri gibi toprağın kullanılmadığı tekniklerle ve özel alanlarda  yapılmaktadır.Kontrollü Çevrede Dikey Tarım sıcaklık, nem, hava, su, bitki beslenmesi ve karbondioksit gibi çevresel faktörlerin kontrollü bir şekilde uygulanması ile yapılmaktadır. Genel olarak binalar ve seralar Kontrollü Çevrede Dikey Tarımın yapıldığı yerler olarak belirlenmiştir. 
 
Bina esaslı dikey çiftlikler dikey tarımın yapılması için uygun alanlardır. Bina esaslı dikey çiftlikler için eski ve terk edilmiş binalar uygun olsa da kalabalıklaşan insan nüfusunun gıda ihtiyacını temin etmek amacıyla ve dikey tarım sistemlerini yapabilmek için yeni binalar da inşa edilebilmektedir. 
 
Nakliye Konteynerlerinden dikey çiftliklerde ise, geri dönüştürülen konteynerler kullanılmaktadır. Modüler ve standart odalar şeklinde konumlandırılabilir konteynerler ile farklı bitkiler standart odalarda yetiştirilebilmektedir. Ticari nakliye şirketleri tarafından üretilen nakliye konteynerleri dikey çiftlikleri dikey tarım için özel olarak yapılmaktadır.
 
Tüneller ya da yer altı boşlukları da dikey tarım için değerlendirilmektedir. Dikey tarım için kullanılan terk edilmiş maden kuyuları ile yer altı tünelleri ideal ortamlardır. Özellikle sı, nem ve sıcaklığın sabit olduğu yeraltı boşlukları ile tünellerde ısıtma sistemlerine daha az ihtiyaç duyulmaktadır.
 

Dikey Tarıma İhtiyaç Var Mı?
 

Dikey tarım ile az bir alanda çok ürün almak mümkün olmaktadır. Yetersiz alanların bulunduğu şehirler, tarımsal faaliyetler için toprağın yetersiz olduğu kent merkezlerinde tarımın yapılabilmesi için idealdir. Dikey tarım ile işçilik ve maliyetten tasarruf edilebilir, sera ısıtma sistemleri harcamaları düşük maliyetlidir.  Kontrollü bir şekilde beslenen bitkilerle güvenilir ürün elde etmek mümkündür.

Tarımsal ilaç kullanımının daha az olduğu Dikey Tarımda ortamın sterilizasyon işlemine gerek olmamaktadır ya da daha az olmaktadır. Birim alandaki bitki sıklığının fazla olması sebebiyle ürün hacmi daha yüksek olmaktadır. Yabancı ot birikimi ya da kansorejen nitrat birikiminin gerçekleşmediği dikey tarımda ürünün hasat zamanı ile yeni üretime başlama zamanı arasındaki süre oldukça kısadır. Kısa sürede ve verimli bir şekilde ürünlerin çeşitliliği de fazla olmaktadır. Özellikle şehirlerde yapılan Dikey Tarım ile hava kalitesinde iyileşme olduğu gözlemlenmektedir. 
 
Tarımı faaliyetlerini sadece köylere endekslemek yerine ürünlerin ezilmesini de önleyerek daha avantajlı hale getirmek mümkündür. Dikey Tarım faaliyetlerinde  ultraviyole ışınları kullanıldığı için  üretim yıl boyu devam edebilmektedir. Dikey tarım ve kentsel tarım insanoğlunun gıda ihtiyacı için bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. 
 

Dünyada Dikey Tarım Uygulamaları
 

Dünyada birçok ülkede dikey tarım çalışmaları yapılmaktadır. Yerel yönetimler ve yatırımcılar avantajlarından dolayı dikey tarıma yaptıkları yatırımları artırmaktadır.Çin- Dongtan- Shanghai,Pekin,Güney Kore- Incheon, Birleşik Arap Emirlikleri - Abu Dhabi, Dubai ile ABD- New York, Portland, Los Angeles, Las Vegas, Seattle, Surrey, Toronto’da dikey tarım faaliyetleri sürdürülmektedir. 
 

Dikey Tarım Uzmanlığı 
 

Dikey Tarım Uzmanı olmak için üniversitelerin Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimi alınmalıdır.
 
Dikey Tarım Uzmanı olmak için ülkemizde önlisans Tarım Teknolojisi bölümü bulunmaktadır. Önlisans olan Tarım Teknolojisi bölümünden daha sonra Dikey Geçiş Sistemi ile üniversitelerin Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji gibi bölümlere girerek Dikey Tarım Uzmanı olabilirler. 
 
Sınav Eğitim Kurumlarında öğrencilerimizi profesyonel akademik çalışmalarla desteklemekteyiz. Alanında deneyimli  branş öğretmenlerinin bulunduğu, size en yakın  Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
 
Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri başarı sıralaması, Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri taban puanları, 2023 taban puanları,  Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji bölümleri başarı sıralamaları,Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri  için kaç puan gerekir,  Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri başarı sırası,Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji bölümleri TYT AYT YKS taban puanları 2023, Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri hangi üniversitelerde var, Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri hangi puan türü, kaç yıllık,  Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri vakıf üniversite ücretleri ve Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji bölümleri TYT AYT YKS taban puanları hakkında detaylı bilgi almak için Sınav Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimlerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
 
 

Bunlara da göz atın!