ÖN KAYIT
HIZLI OKUMA ANLAMA TEKNİĞİ NEDİR?

HIZLI OKUMA ANLAMA TEKNİĞİ NEDİR? 

 

HIZLI OKUMA NE DEMEK?

 
Okumanın artık gerek akademik yaşamda gerek sosyal hayatta ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Hızlı okuma yalnızca kitapta yazılan kelimeleri okumak anlamına gelmez.
 
Hızlı okuma, belirli bir sürede okunan kelime sayısının artırılması anlamına gelir. Aynı zamanda hızlı okuma demek, sadece kelimeleri belirli bir hızlı okumak değil bellek diyaloğunu ve anlamayı hızlandırarak daha hızlı okumak ve okurken daha iyi anlamak demektir. 
 
Hızlı okuma için birden fazla neden bulunmaktadır. Hızlı okuyarak kitaplar daha çabuk okuyup bitirilebilir, sınav sorularını daha hızlı okunabilir, gündem daha hızlı takip edilebilir.  
 
Hızlı okuma aynı zamanda bellek diyaloğunu hızlandırma anlamına da gelmektedir. Bellek diyaloğunu hızlandırma ise daha çok kelime okuma ve daha iyi anlama demektir. Hızlı okuma, anlama oranını ve kelime sayısını sıradan insanların yaptıkları okuma ortalaması üzerine çıkarmaya verilen isimdir. 
 
Günümüzde zaman, eskiye oranla çok daha önemlidir. En kısa sürede çok daha fazla çalışmamız ve okumamız gerekmektedir. Zaman çok değerli olduğu için bilgiye ulaşmadan en önemli araçlardan biri olan okuma hızının da bir bakıma o oranda yüksek olması zorunluluğu bulunur.
 
Etkili ve hızlı okuma, daha fazla bilgi edinmeyi ve daha fazla kavramayı daha az sürede gerçekleşmesini sağlayan bir okuma türüdür. Ülkemizde yetişkin bireylerin okuma hızlarının dakikada 150 ile 200 sözcük kelime arasında değiştiği gözlenmektedir. Bu ise ortalama konuşma hızına eşdeğer bir hızdır. Etkili ve hızlı okuma teknikleri uygulandığı takdirde okuma hızı da 4 katına kadar çıkabilmektedir.
 
Etkili ve hızlı okuma tekniklerinde anlayarak okuma göz hızı zihin hızı ile eşdeğer hale gelir.  Göz hızı zihin hızı ile eşdeğer hale gelmesini sağlamak, ikisinin hızını eşitleyerek beyin tarafından üst düzey analizler yapılması anlamına gelir. Hem hızlı okuyarak bir yandan da anlayarak okumak beyin için inanılmaz analizler gerektirmektedir. 
 
Göz hızı yeterince gelişmiş olsa da zihin hızı yeteri anlamda gelişmemişse, o zaman anlayarak hızlı okuma yapılamamaktadır. Burada yapılan sadece hızlı bir okuma olur. Göz hızı yeterince gelişmiş olsa da zihin hızı yeteri anlamda gelişmemişse bu şekilde kişiye istediği etkili ve hızlı okuma tekniğine ulaşamamış olur. Etkili ve hızlı okuma tekniği için hem zihin hem de göz geliştirecek hızlı okuma tekniklerini öğrenmek gerekir.
 

 
 

ETKİLİ VE HIZLI OKUMADA AKTİF GÖRME ALANI NEDİR?

 
Bir metni okurken odaklanılan bölgeye “Aktif Görme Alanı” adı verilir. “Aktif Görme Alanı” ortalama olarak 4 santimetre civarındadır. Okuma yaparken metin soldan sağa okunduğunda gözler düz bir çizgi üzerinde kaymaktadır. Bu kayma sırasında ise beyin aktif görme alanına giren kelimeleri anlamlandırmaktadır. 
 
Eğitilen bir göz  “Aktif Görme Alanı”nı genişleterek sonradan gelen “Aktif Görme Alanı”nı bütünleştirir. Bu teknikle etkin ve hızlı okuma tekniği yapılmış olur. Etkin ve hızlı okuma anlama tekniği ile gerek zamandan tasarruf etmek gerek kitap gazete ya da ders ile ilgili metinleri okumak artık korkulacak bir durum olmaktan çıkmaktadır. 
 
Etkili ve hızlı okuma anlama eğitimi farklı tekniklerle geliştirilmektedir. Bu bakımdan çocukluk çağından itibaren her bir bireyin etkin ve hızlı okuma anlama tekniği eğitimini alması ve kısa sürede çok daha fazla bilgiye ulaşma imkanına ve bilgi düzeylerine arttırma sahip olması gerekmektedir.



 

OKUMA HIZINI DÜŞÜREN DAVRANIŞLAR NELERDİR?

 
Okuma hızını düşüren davranışlar kişinin okuma yaparken daha iyi anlaması için okuduğu cümlelerde tekrar tekrar başa dönmesi, cümlelerin yerine kelimeleri takip etmesi, ana fikri yakalamak isterken yan düşünceleri kaçırması, okunan metnin ne anlatmaya çalıştığının okuma sonuna bırakılması, dikkat dağınıklığı, konsantre olmakta güçlük çekmek, sürekli kısa okuma metinlerine yönelmek gibi davranışlar okuma hızını düşüren etkenlerdir.
 
Eğer kişi bu saydığımız maddeleri yapıyorsa okuma hızı oldukça yavaş anlamına gelir. Bu davranışları bırakmak kişinin etkili ve hızlı okuma tekniğini yapabileceğinin işaretidir. Etkili ve hızlı okumada altın kural göz hızını geliştirmektir. Çünkü okuma işi gözler sayesinde yapılır. Gözler aynı bir dijital kamera gibi gördüklerini kayıt altına alır. Gözler odaklanma yaptığında aynı kamera gibi belirli bir noktayı seçer ve bu nokta üzerinde netleştirme yapar. 

 


 

Hızlı Okuma Nedir?

 
Hızlı okumanın ilk şartı okumak. Ne çok okunursa ve okuma ne kadar iyileştirilirse okuma alanında uzmanlaşılır ve böylece okuma hızlanır. Okuma daha iyi hale geldiğinde zaman da ona göre çok daha iyi bir şekilde değerlenmektedir. 

 

OKUDUĞUNU ANLAMA SÜRECİ

 
Okuduğunu anlama süreci oldukça meşakkatli bir yoldur. Bu yolda yol almak iyi bir strateji ve iyi uygulayıcılar gerektirir. Okuduğunu anlama sürecinde yapılması gereken detaylar bulunmaktadır. 
  • Hızlı ve doğru olarak kelime okuma 
 
  • Okuma için bir amaç oluşturma 
 
  • Metnin yapısını ve organizasyonunu dikkate alma 
 
  • Okuma sürecinde kendi anlamasını izleme ile okuduğunu anlama sürecini yönetebilme
 
  • Zihinsel notlar ve özetler oluşturma 
 
  • Metnin gelecek kısmına ilişkin tahminler yürütme ve okumaya devam ettikçe tahminleri kontrol etme ve gerektiğinde onları revize ederek değerlendirme​​​​
 
  • Konu hakkında önceki bildiklerinden yararlanma ve yeni öğrenilen bilgilerle eskileri bütünleştirme 
 
  • Konuya ilişkin çıkarımlar yapma 
 
  • Olayların ve karakterlerin anlaşılmasına ve hatırlanmasına yardımcı olması amacıyla zihinsel imajlar oluşturma.
 
 
Okuduğunu anlama sürecinde yapılması gerekenler ile iyi okurların kullandıkları beceriler ve stratejiler bu şekilde sıralanmaktadır.

 


 
 

MATTHEW ETKİSİ NEDİR?

 
Matthew Etkisi hızlı okuma ve iyi okuma becerisinin insan hayatındaki önemini akademik eğitim bakımından gözler önüne sermektedir.
 
Matthew Etkisi ile iyi okuma becerisini ve hızlı okuma becerisini kazanan insanlar akademik anlamda da daha başarılı olmaktadır. 1997 yılında yazdıkları kitaplarında temel eğitim sürecinin başlangıcından itibaren okuma becerisi olan bireylerin akademik ve sosyal başarılarının zorlamada son derece önemli bir yere sahiptir cümlesini kullanırlar.
 
Bu konuda Matthew Etkisi olarak bilinen bir teori ise okuduğunu anlama sürecinde bizlere bilgiler vermektedir. Yavaş okuyan öğrenciler, okumak hızlarının yavaş olmasından dolayı sıklıkla sınıf düzeyinin altında bir okuma performansı sergilerler. Bu öğrenciler zaman içerisinde iyi okuyuculara göre daha az okuma materyalleri ile etkileşime girerler. Daha az okuma materyalleri ile etkileşime giren öğrenciler ileriki zamanda daha zayıf bir kelime haznesine sahip olurlar. Gün geçtikçe zayıf okuyucular ile iyi okuyucular arasındaki fark büyür. Zayıf okuyucular daha az kelime haznesine, ve daha az dil becerileri sahip oldukları için dünya bilgisinde yeterli bir düzeyde olmazlar. İyi okuyucular ise daha geniş kelime haznesi, daha fazla dünya bilgisine ve daha fazla dil becerilerine sahip olarak diğerlerinden gözle görülür bir üstünlük elde ederler.



 

SINAVLARA HAZIRLIK SÜRECİNDE ANLAYARAK HIZLI OKUMA VE OKUDUĞUNU ANLAMA

 
Özellikle sınavlara hazırlanan öğrenciler derslerde, deneme sınavlarında ve genel sınavlarda daha iyisini yapmanın yollarını ararlar. bu bilince sahip olan ve başarı istekli öğrenciler  her anı en iyi şekilde değerlendirmek amacında olurlar. 
 
Anlayarak hızlı okuma ve okuduğunu anlama eğitimi her kademeden öğrenciye fayda sağlayan, onlara disiplin ve istek kazandıran bir zihinsel eğitimdir. Bu zihinsel ile okuduğunu anlayan ve hızlı okuyan öğrenci derslerine daha iyi çalışır ve sınavlarına daha motive olarak girer. 
 
Tüm insanlar mevcut okumasından daha iyi okuyabilir ve anlayabilir. Okuma ve anlamadaki değişim her kademeden öğrencinin bütün derslerini olumlu olarak etkilecek güçtedir. Bu bakımdan anlayarak hızlı okuma ve okuduğunu anlama eğitimi önemsenmeli ve öne alınmalıdır.


 
 

OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİSİ VE HIZLI OKUMA HANGİ KADEMELERDE ÖNEMLİDİR?

 
Okuma becerisi yeterince gelişmemiş ilkokul, ortaokul öğrencileri ise okumayı geliştirme, okuduğunu anlama ve hızlı okuma eğitimleri ile akıcı ve anlamlı okuyabilirler. 4.sınıftan itibaren okuması gelişmiş her öğrenci anlayarak hızlı okuma becerisi kazanabilmektedir. Okuduğunu anlama becerisi ve hızlı okuma özellikle  7-8. ve 11-12. sınıflar için çok ama çok önemlidir.

 

ETKİN VE HIZLI OKUMA ANLAMA TEKNİĞİNDE GÖZLERİN HAREKETİ

 
Etkin ve hızlı okuma anlama tekniğinde gözlerin hızlı hareket etmesi önemli bir ayrıntıdır. Etkin ve hızlı okuma anlama tekniğine gözlerin eğitilmesi ile başlanır. Göz hareketleri hızı eğitilerek okuma hızlandırılabilmektedir. 
 
Ancak hem okumanın hızlanması hem de okuduğunu anlama becerisinin geliştirilmesi için kelime sayısının ve kelime haznesinin artırılması gerekir. 
 
Okuma sırasında gözler kelimeleri hızlı bir şekilde alarak beyne gönderir. Ancak beyin göz ile aynı hızda, kelimenin anlamını görüntü ile eşleştiremezse o zaman kişi okuduğunu anlayamama sorunu ile karşı karşıya kalır. 

 


 

OKUMA SIRASINDA NELER OLUR?

 
Okuma sırasında neler olur, okuma nasıl gerçekleşir nu soruların cevaplarına bakalım. Okuma sırasında neler olur sorusunun cevabını bulduğumuzda okuma nasıl daha iyi hale getirilebilir bu sorunun cevabını inceleyeceğiz. 
 
Okuma sırasında gözler soldan sağa doğru kelimelerin akış yönünde hareket eder. Gözler tarafından görüntülenen kelimeler beynin görme merkezine iletilir. Görüntünün retina'da sarı leke üzerine düşmesini temin edecek şekilde her iki gözün obje üzerinde odaklanması ile yaklaşık 0.25 saniyeile gözlerin durakladığı bu olaya ‘fixation’ adı verilir. Göz sadece bir kelime üzerinde duraklamaz, kelimeler üzerinden atlayarak ilerler. Yani göz diğer kelime ve kelime gruplarına bakarak ilerlemeye devam eder. Gözün bu  kısa ve hızlı hareketine ‘saccade’ denir. Göz  hareketleri ile görüntülenen kelimeler okuma sürecinin teknik ve fizyolojik boyutudur. Okuduğunu anlama, düşünme ve çıkarım yapmak gibi düşünsel aktivitelerde ise beyindeki farklı bölümler aktif hale gelir. 

 

HIZLI OKUMA VE ANLAMA İÇİN NELER YAPILABİLİR?

 
Hızlı okuma ve anlama için neler yapılabilir? aslında bu sorunun cevabı oldukça kolay. Hızlı okuma ve anlama için öncelikle göz kaslarını geliştiren egzersizler yapılmalıdır. Göz kaslarının güçlenmesi ve göz sağlığı için bu önemli bir detay.  Göz kaslarının güçlenmesi ve göz sağlığı için oturduğunuz yerde çene yere paralel olacak pozisyonda dururken gözleri sağa sola yukarı ve aşağıya doğru hareket ettirmek göz kaslarını geliştiren egzersizlerdendir. 
 
Hızlı okuma ve anlama için yapılacak göz egzersizlerinden bazıları; baş sabit dururken gözlerle yukarı bakmak, sol üste, sol alta, sağ üste, sağ alta bakmaktır. Bu göz egzersizleri günlük 1 - 3 dakika arasında yapılabilir.
 
 
Göz Dinlendirme Tekniği - Palming Tekniği
 
Okumadan dolayı ya da genel anlamda gözlerde yorgunluk meydana gelebilir.  Göz kasları zayıf olan kişilerde gözlerde batma, yanma, kızarma, yaşarma gibi göz problemleri oluşabilir. Göz dinlendirme tekniği olan Palming Tekniği ile gözler dinlendirilerek rahatlatılır. 
 
Palming Tekniği ile Gözlerinizi Dinlendirin
 
Palming Tekniği ile gözler nasıl dinlendirilir. Palming Tekniğinde öncelikle avuçlar birbirine sürülür ve ısıtılır. Daha sonra eller çukur bir şekle getirilerek gözlerin üzeri avuçlarla kapatılır. Bu tekniği yaparken gözlerin kapalı olması, siyah renk ya da boşluk düşünülmesi gözlerin dinlenmesine yardımcı olur. Gözler her yorulduğunda Palming Tekniği rahatlıkla uygulanabilir. Kitap okurken ya da ders çalıştıktan sonra yapılan göz dinlendirme tekniği olan Palming Tekniği ile gözler dinlendirilir. 
 

KİTAP OKURKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

 
Kitap okurken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Bu soru kitap okuyan hemen herkesin bildiği temel noktalardan oluşur. 
 
Kitap okurken dikkat edilmesi gereken noktaların başında göz sağlığı gelmektedir. Göz sağlığını korumak için kitaplar ya da okunacak materyal ile gözler arasındaki mesafenin 30 ile 40 cm olması göz sağlığını korumak adına önemli bir detaydır. 
 
Kitap okurken ışık göze dik olarak değil, mümkünse başın arka tarafından gelmelidir. Kitap okurken arada gözler dinlendirilmelidir. 
 
Okuma sırasında ara ara okumaya ara verilerek uzaklara bakmak gözlerdeki uzak yakın uyumunda sorunlar yaşanmasının önüne geçer. Bu bakımdan kitap okuma sırasında belirli aralıklarla kitaba bakma mesafesinden daha uzak noktalara bakmak göz sağlığını korumak için gereklidir. 

 

 

HIZLI OKUMA YAPARKEN HIZLI ANLAMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR? HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ NELERDİR?

 
Hızlı okuma yaparken hızlı anlamak için yapılması gereken teknikler bulunmaktadır.  Hızlı anlamak için anlamanın da geliştirilmesi gerekir. Peki anlama nasıl geliştirilir? Anlamanın gelişmesi için neler yapılabilir? Anlamanın geliştirilmesinde önemli detaylar makalenin devamında…
 
Anlamanın Geliştirilmesinde Önemli Detaylar;
 
Anlamanın geliştirilmesinde en önemli detay kelime dağarcığını mümkün olduğunca geniş tutmaktır. Kelime dağarcığı geniş olduğunda anlama daha iyi geliştirilebilmektedir. Kelime dağarcığını geliştirmek için ise sözlük okumak iyi bir seçenektir. 
 
Okuma yaparken kelimelerin hangi anlamlarda kullanıldığına ilişkin dikkatli bir okuma yapıldığında yine kelime dağarcığında gelişme olmaktadır. Bunu yapma sırasında ilk başta okuma hızı düşse bile sonradan anlama gelişeceği için okuma hızı da doğal olarak hızlanır. 
 
Okuma yaparken başlık, alt başlık, tarihler, tanımlamalar, koyu yazılmış kelimeler, italik olarak yazılmış kelimeler, bilimsel araştırmalar ve tırnak işareti içine alınan kelimelere dikkat edilmesi gerekir. 
 
Anlayarak okumak ve hızlı anlamak için  5N1K ile Okuma yapılmalıdır.  5N1K ile Okuma’da Kim, Ne, Nasıl, Neden, Ne zaman ve Nerede soruları hafızada tutulmalıdır. Bu sayede okunanlar çok daha kolay bir şekilde hatırlanır ve kitabın ya da okunan materyalin başına dönerek aynı cümleler tekrar okunmadığı için okuma hızlanır ve anlama da gelişir. 
 
Anlayarak okumak ve hızlı anlamak için okunan kitapların aile üyeleri ya da arkadaşlarla paylaşılması iyi bir fikirdir. Sohbet ortamı oluşturarak okunanlar paylaşılabilir. Çünkü anlamanın gelişmesinde okunanların sözsel ifade ve tekrar duymak diğer duyular aracılığıyla desteklenmesi de önem arz etmektedir. Okunan metinler üzerinde düşünüp tekrar anlatıldığında bir anlam çerçevesi oluşturulduğu için okunanlar aynı zamanda içselleştirilmektedir. 
 

 

ANLAYARAK HIZLI OKUMAK

 
Zamanın en fazla yetmediği konulardan birine cevap genelde okumak olmaktadır. Okunan kitaplar, dergiler, makaleler ve araştırma üzerine yazılan notlar dahil okumaya fırsat bulunmadığından yakınılır her zaman. Aslında zamanın yetmediği okumak değildir sadece ; Anlayarak hızlı okumaktır. Hızlı okuma yapılmadığında okumaya ayrılan süre doğal olarak fazla olmakta ve zamanın büyük bir kısmını almaktadır. Anlayarak hızlı okumak yapıldığında  zamandan kazanılarak okuma rahatlıkla gerçekleştirilebilir. 
 
Anlayarak hızlı okumak bir beceridir ve bu beceri hızlı okuma teknikleri ile ilerletilebilir. Hızlı okuma teknikleri 21 günlük uygulanarak okumak için her zaman yakınılan zaman sorunu da çözülmüş olur. Hızlı okuma teknikleri ile etkili ve kolay bir şekilde hızlı okuma gerçekleşir. Peki Hızlı Okuma Teknikleri Nelerdir?

 


 

HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ NELERDİR?

 
Hızlı Okuma Teknikleri yaparken eski alışkanlıklar öncelikle bir kenara bırakılmalıdır.
 
  • Okumaya başlamadan önce kişinin hızlı okuma yapacağım diyerek kendini koşullandırması ve motive etmesi  hızlı okuma tekniklerini uygulamanın ilk adımıdır. 
 
  • Yavaş okumak daha iyi anlamayı sağlamaz. Yavaş okumak tam tersine dikkatin dağılmasına ve kişinin çabuk sıkılmasına neden olur. Kişi okuma yaparken beynine ve gözlerine hızlı okuma yapması için izin vermelidir. Beyin ve gözler hızlı okuma yapabilecek şekilde tasarlanmıştır ve herkes hızlı okuma yapabilir. 
 
  • Hızlı okuma tekniklerine başlamadan önce bir hedef belirlenmelidir. Hedefler kişinin varması gereken noktaya daha hızlı ulaşmasını sağlar. Kişi bu noktada kendisine okuma hızımı 2 katına çıkaracağım ya da okuma hızımı 3 katına çıkaracağım diyerek hedefini belirler. 
 
  • Okuma yapılacak kitap ya da metin hakkında önceden ön bilgiye ulaşmak kişinin merak seviyesini artırır. Kişinin okuyacağı metin hakkında bilgi sahibi olamsı beyni uyarır ve okunanların daha iyi öğrenilmesini ve anlaşılmasını sağlar. Böylece anlayarak hızlı okuma da sağlanmış olur. 
 
  • Metronom ile okuma yapmak okuma yapan kişinin konsantrayonunu artırarak dikkatin dağılmasını engeller. Metronom kullanarak okuma yapmak aynı zamanda belirli bir tempoda olduğu için göz kaslarını da geliştirmektedir. 
 
  • Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için kişinin  başta küçük hedeflerle başlamalı, zaman ilerledikçe hedeflerinde de ilerleme yapmalıdır. Şöyle ki kişi ilk zamanlar 15 - 20 dakika okuma yapmalı zaman geçtikçe gün gün okuma süresini de artrmalıdır. Küçük hedeflerle başlanıldığı zaman kişinin kitap okuma konusunda motivasyonu da artmaktadır. 
 
  • Hızlı okuma tekniklerini kişinin yapamamasının altındaki temel problemlerden biri de kişinin okuma yaparken kelimelerin üzerinde tek tek durarak yaptığından kaynaklanmaktadır. Anlayarak hızlı okuma yapmak için birtakım yazılım programları mevcuttur. Yazılım programlarındaki yönergeleri  21 gün takip ederek okuma hızı artırılabilir. Bu programlar kişinin halihazırdaki okuma hızını ilerletmek amacıyla özel olarak tasarlanan okuma hızını artırıcı özellikler, yönergeler ve egzersizler içeren programlardır. Anlayarak hızlı okumak kişinin göz kaslarını hızlı çalıştırması ile, takip etme yeteneği ve motivasyonu ile de ilgilidir. Yazılım programlarındaki yönergeler takip edildiğinde kişi okuduğu sayfaları daha geniş açıda görme becerisi kazanarak okuma hızını da gün geçtikçe artırmaktadır. 
 
Kişi tüm bunları eksiksiz olarak yaptığı takdirde anlayarak hızlı okuma anlama kabiliyeti de gelişecektir.

 

 

HIZLI OKUMA TEKNİĞİNDE YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

 
Hızlı Okuma Tekniği Nasıl Yapılır?
 
Hızlı okuma tekniği nasıl yapılır sorusu yavaş okuma yapan ya da okuma hızını artırmak isteyen hemen herkesin en fazla sorduğu sorulardandır. Peki Hızlı Okuma Tekniği  nasıl yapılır? Hızlı Okuma Tekniğinde yapılması gerekenleri sizler için derledik. Detaylar yazımızda…
 
Hızlı Okuma Tekniği 3 aşamadan oluşur. Bunlar;
 
  • Okuma tarzını geliştirmek
     
  • Nelerin Okunması Gerektiğinin belirlenmesi
     
  • Pratik yaparak sonuçları ölçümlemek ve geliştirmek 




 

HIZLI OKUMA TEKNİĞİNDE OKUMA TARZINI GELİŞTİRMEK
 

Hızlı okuma tekniğinde öncelikle okuma tarzını geliştirmek gerekir. Okuma tarzını geliştirmek için ;
 

Okunulanlar tekrar edilmemelidir.

Okuma yaparken okunanların tekrar edilmesi okuma hızını düşürür. Okuma yaparken kelimeleri kişinin içinden sesli bir şekilde söylemesi okumayı yavaşlatan bir durumdur.
 
Hızlı okuma yapmanın en zor ve en önemli adımı kişinin okuduklarını içinden tekrar etmeden okumasıdır. Kişi okuma yaparken içinden sessiz bir şekilde söylediği takdirde okuma hızı düşmektedir yani okuma hızına düşüren en önemli etkenlerden biri kişinin okuduklarını. içinden tekrar etmesidir.
 

Okunulan kelimelere geri dönülmemelidir.

Okuma yaparken okunan kelimelere geri dönülmesi okuma hızını düşürür. Kişi bir satırı okurken okuduğu kelimelere geri dönebilir. Ancak bu zamanlarda okuma hızı yavaşlar diğer bir deyişle okuma momentumu kesilir okuma yapabilmek için düşünün okuduğu kelimelere geri dönmemesi gerekir. Hızlı okuma yapabilmek için okunulan kelimelere geri dönülmemelidir. Bunu yapmak için kişi okuduğu bölümü bir kartla kapatarak kelimelere geri dönmesini engellemiş olur.
 

Gözler çok hareket ettirilmemelidir. 

Gözler minimum hareket ettiğinde okuma daha iyi yapılmaktadır. Okuma yaparken gözler çok hareket ettirilmemeli, bakılan yer çok fazla değiştirilmemelidir. Bütün halinde okuma yapılmalıdır. Okuma yaparken kelimeleri bir bütün olarak görmek  ve3 ya da 5 kelime birden okumak okuma hızını artırır. 

 

 
 

HIZLI OKUMA TEKNİĞİNDE NELERİN OKUNMASI GEREKTİĞİNİN BELİRLENMESİ

 
Hızlı okuma tekniğinde okurken atlama yapılması kişiyi bilgiye ulaştırmak da zaman kazandırır normal hızda bir okumada atlanmaması gereken önemli kısımlar ise ; başlıklar, bölümlerin baş ve son kısımları, önemli kelimeler (özel isimler, bilinmeyen kelimeler, tekrar eden kelimeler, sayılar;  italik, kalın ya da altı çizili kelimeler), şekiller, resimler ve  paragrafların ilk cümlesidir.
 
 

HIZLI OKUMA TEKNİĞİNDE PRATİK YAPARAK SONUÇLARI ÖLÇÜMLEMEK VE GELİŞTİRMEK 

 
Hızlı okuma tekniğinde pratik yaparak sonuçları ölçümlemek ve geliştirmek kişinin hızlı okumasını motive edici bir çalışmadır. Bu çalışlmada kişi öncelikle 1, 5 ya da 10 dakika gibi süre tutarak tuttuğu süre dahilinde mümkün olduğunca hızlı ve anlamlı bir okuma gerçekleştirir.
Okunan kelime sayısı, tutulan süredeki dakika sayısına bölünerek 1 dakikada okunan kelime sayısına (wpm) ulaşılır.
 
Okumada ortalama olarak:
 
Dakikada 200-250 kelime sayısı : Normal okuma hızıdır.
 
Dakikada 450 kelime sayısı : Okunulan her şeyi anlamaya olanak verecek hızlı okumadır.
 
Dakikada 600-700 kelime sayısı :  Okunan çoğu şeyi anlamayı sağlayacak okuma hızıdır.
 
Dakikada 1000 kelime sayısı : İleri seviye hızlı okumadır.
 

Hızlı okuma anlama teknikleri 

 
Hızlı okumak göz ve zihin arasındaki koordinasyonun hızlandırılmasını sağlamak anlamına gelir. Hızlı okumak zihinde birim zamanda geçen hatırlama oranının en üst seviyede olması demektir. Bu anlamda hızlı okuma 1 dakika içinde okunan kelime sayısının standartlarının üzerine çıkarmak anlamına gelir. Kelimeleri hızlı okumak sadece tek başına yeterli olmaz. Hızlı okuyarak, okunanları bir yandan da iyi anlamak gerekir. Aksi takdirde anlaşılmayan bir okuma ile yapılan hızlı okumanın hiçbir önemi yoktur. 

 

 

NEDEN ANLAYARAK OKUNMALIDIR?

 
Okuma yapmanın en temel amacı bilgiyi öğrenmektir. Bir hikaye ya da bir roman okunsa bile okunulanların kişiye bir şeyler katılması umulur. Aslında romanda hikayede ya da okunulan herhangi bir metinde cümlelerin kuruluş şekilleri betimlemeler bile aslında kişinin hissetmek istediği öğrenmek istediği şeylerle ilişkilidir.
 
Anlama olmayınca hızlı okumanın hiçbir önemi olmaz. Yani anlamadan hızlı okuma yapıldığında hedeflenen bilgiye  ulaşılmaz. O yüzden öncelik anlayarak okuma olmalıdır. Hızlı okuma ve anlama yapabilmek için birçok teknik bulunur.
Eğer kişi bir makaleyi anlamıyorsa ya da geç anlıyorsa bu kişi ile ilgili bir sorundur. Kişi dağınık kişinin okuma yaptığı ortam uygun değilse, kişinin motivasyonu yoksa, zihni dağınıksa bu faktörler kişinin okuduğu metne odaklanmasını zorlaştırır. 
 
Hızlı okuma ve anlama için öncelikle kişinin bol bol kitap okuması, kendi kelime haznesini genişletmesi, hızlı okuma ve anlama tekniklerini güvenli kaynak makalelerden öğrenmesi gerekir.  Eğer bunlardan da netice alamıyorsa kişi hızlı okuma anlama kursuna kayıt olmalıdır.
 
 

 

HIZLI VE ÇABUK OKUMA ANLAMA TEKNİKLERİ NELERDİR?

 
Aynı okumak ve anlamak gibi, hızlı okumak ve hızlı anlamak da birbirinden farklı kavramlardır. Belki herkes hızlı okuyabilir ancak herkes hızlı anlamayabilir. Hızlı anlamayan kişiler nasıl çabuk anlar bu yazımızda size bu teknikten bahsedeceğiz.
 

Hızlı ve Çabuk Okuma Anlama Teknikleri

 

Okunulan Metinlerin Kısaca Anlamlandırılması

 
Hızlı ve çabuk okuma anlama tekniklerinden ilki okunulan metinlerin anlamlandırılmasıdır. Okunulan metinler okunan kişi tarafından zihinde pratik bir şekilde kısaca anlamlandırılır. Metnin konusu ve ana fikri kişinin zihninde oluşturulursa metin daha iyi kavranır ve anlanır. Kişi okuduğu metne kendisinden bir şeyler de katarsa beyin otomatik olarak onu kodlar ve beyin işleyiş olarak kodlama ile çok daha iyi hatırlar.
 

Okunulan Metinlerin Örneklendirilmesi

 
Hızlı ve çabuk okuma anlama tekniklerinden biri de okunulan metinlerin örneklendirilmesidir. Okunulan metinler zihinde hızlı bir şekilde örneklendirilebilir. Burada kişinin yapması gereken kendi zihnine hakim olarak zihinsel derinliğini görmeye çalışması ve okuduğu bir metni hızlıca örneklendirmeye çalışmasıdır. Bu örneklendirme hayal ederek çok hızlı bir biçimde yapılabilir.
 
 

Etkin Okuma Yapmak

 
Hızlı ve çabuk okuma anlama tekniklerinden olan etkin okuma yapmak bir bakıma metnin içine girerek, metni anlamaya çalışarak okumaktır. Etkin okumada öncelik hedef; metni anlamaktır.
 
Metin sadece düzgün değil aynı zamanda anlamlandırılarak okunmalıdır. Kişi düzgün okumaya daha fazla önem verdiğinde metni net olarak anlaması zor olur.
 

Gzlerle Okumak

 
Sadece gözlerinizi kullanmanız beyninizi rahatlatacaktır. Çünkü ağzınızı oynatırsanız ya da sesli okursanız, beyin işlem gücünün önemli bir kısmını bu iş için ayıracaktır. Ancak biz okuduğumuzu tam anlamak istiyoruz O yüzden anlama kısmına, beynimizin tamamını bırakmalıyız.
 

Okuma Hızının Ayarlanması

 
Okuma hızı her kişide ayrı, her kişinin zihin hızı farklıdır. Eğer okunulan metinden birşey anlanmıyorsa o zaman okuma hızı biraz olsun düşürülmelidir. Okuma hızının göz hızı ile paralel ilerlemesi için okuma anlama teknikleri uygulanır. Okuma yaparken yavaş anlama oluyorsa  öncelikle daha iyi anlamak için okuma hızı düşürülmeli, sonrasında ise kişi anlama hızını zihinsel egzersizlerle yükseltmelidir. 
 

Her Fırsatta Kitap Okumak

 
Hızlı ve çabuk okuma anlama tekniklerinden yararlanmanın en kolay yolu her fırsatta bol bol kitap okumaktır. Okunulan her kitapta çok daha fazla kelime öğrenilir, zihin hızlanır ve bir çok şeyi kısa sürede anlama yeteneği gelişir.
 

Kelime Haznesini Doldurmak
 

Bir konuya ilişkin bilinen kelime sayısı ne kadar fazla ise o konuyu anlama hızı da o derece artmaktadır. Kelime haznesini geliştirmek için farklı türde kitaplar, gazeteler, ve makaleler okunabilir, bilinmeyen kelimeler not alınabilir.
 

Sessiz Ortamda Kitap Okumak

 
Kitap okurken müzik dinlemek, yemek yemek, birşeyler içmek ya da ayağı sallamak gibi hareketler beyin hızını düşürür. Hızlı ve çabuk okuma anlama yapmak için odaklanmanın artması gerekmektedir ve tüm bunlar odaklanmayı düşürücü etkiye sahiptir. 
 

Tam Okuma Yapmak

 
Tam okuma yapmak tam anlamayı da beraberinde getirir. Okunulanların üzerinden üstünkörü geçilmesi tam anlamanın önüne geçer. Okunulan kitapta ya da metinde bazı yerlerin okunmaması kişinin anlamasını zorlaştırır, lkişiyi kitap okumak konusunda tembelliğe sürükler. 
 

Okuma Çalışmasını Uzun Süreli Gerçekleştirmek

 
Okuma çalışmasını kısa sürelerle değil uzun sürelerle gerçekleştirmek hızlı okuma anlama yapmak için kişinin kendini bir bakıma eğitmesidir. Özellikle uzun okuma çalışmaları yapıldığında kişi bunalabilir. Ancak zorlukların üstesinden gelmek ve bu konuda mücadeleci olmak gerekir. 
 

Hızlı Okuma Ve Anlama Kurslarından Yardım Almak

 
Eğer hızlı ve çabuk okuma anlama teknikleri önerilerine rağmen başarıya ulaşılamıyorsa o zaman hızlı okuma ve anlama kurslarından yardım almak iyi bir seçenek olmaktadır.  Android telefon üzerinden indirilen hızlı ve çabuk okuma anlama teknikleri aplikasyonları indirilebilir. Motivasyonlu, odaklanmayı yükselterek ve disiplinli bir çalışma ve hızlı ve çabuk okuma anlama teknikleri makalemizi okuyarak okuma hızı ve anlama seviyesi yüksek seviyelere çıkarılabilir. 

 

 
 

ÇOCUKLARDA OKUDUĞUNU ANLAMA 

 
Çocuklar okuduklarını anlamayabilirler. Peki çocuklar okuduklarını neden anlamazlar? Hatalı okumak, kelime dağarcığının yetersiz olması, anlama ve odaklanma gibi faktörler, çocukların metni anlamalarını etkileyebilir.
 
 
Hatalı Okumak
 
Çocukların okuduğunu anlamamasının en önemli nedeni hatalı okumalarıdır. Okurken doğru bir şekilde okumak anlamanın gerçekleşmesi için ilk kuraldır. Çocuk okuduğunu ancak doğru okursa anlayabilir. 
 
Okunan her kelime ya da her kelimenin eki cümlenin anlamında değişikliğe yol açar. Kelime eki ya da kelime cümlenin tüm anlamını etkiler ve bunun sonucu olarak cümlede anlam kayıpları oluşmasına neden olur. Çocuklar kitap okuma sırasında okuma becerilerini geliştirerek okuma anlama çalışmaları yapabilirler.
 
 
Kelime Dağarcığının Yetersiz Olması
 
Çocukların ilk doğdukları andan okumayı öğrendikleri ve geliştirdikleri süreç boyunca çevresel etkenlerle oluşturdukları, ve okumayı öğrendikten sonra eklenen kelime dağarcığı, okuduklarını anlamaları için önemlidir. Çocuklar yeterli sayıda kelimeyle tanışmamışlarsa, metinlerde geçen kelimeleri anlamaları zorlaşabilir. Bu da çocuğun okuduğunu anlamamasına ya da okurken takılmasına sebep olabilir. 
 
Okuma Hızı
 
Çocukların okuduğunu anlamamasının nedenlerinden biri okuma hızıdır. Çocukların yavaş okuması kelimeleri ve kelimelerin karşılığı olan kavramlar arasındaki bağlantının yavaşlamasına neden olur. Dolayısıyla kelimeler ve ifade ettikleri kavramların arasında bağlantı kurulmasını zorlaştırır. 
 
Çocuk okuma yaparken eğer okuma hızı düşükse cümlenin sonuna geldiğinde cümlenin başını unutabilir. Okuma hızı düşük olan çocuğun paragrafın başı ile sonu arasında bağlantı kurması zorlaşır. Okuma parçasında verilmek istenen mesajları anlamakta zorlanır. 
 
Her insanın konuşma hızı algısı ile doğru orantılıdır. Diğer bir deyişle kişinin konuşma hızı okuma hızından yüksekse, kişi okuduğu metni anlamakta zorlanır. 
 
 
Dikkat Eksikliği ve Odaklanma Sorunları
 
Bazı çocuklar dikkat eksikliği ya da odaklanma problemleri yaşayabilirler. Dikkat eksikliği ya da odaklanma sorunu olan çocuklar okudukları metine odaklanmalarını kaybedebilirler. Bu durum çocukların okuduklarını anlamalarını zorlaştırabilir. Çocuklar okumaya karşı motivasyon eksikliği yaşıyorlarsa, okudukları metinlere odaklanmaları konusunda zorluk yaşayabilirler ve metni anlamakta zorlanabilirler. Aynı dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu gibi motivasyon eksikliği de çocukların okuma becerilerini olumsuz etkileyebilmektedir. 
 
İlişkilendirme Sorunları
 
Çocuklar bir metni okurken metin içindeki bilgileri sorgulamazlar ve metin içinde geçen bir olayı ya da farklı durumları bazen ilişkilendirmezler. Bu durum çocukların anlama sürecini olumsuz olarak etkileyebilmektedir. 
 
Hatalı okumak, kelime dağarcığının yetersiz olması, okuma hızı, dikkat eksikliği ve odaklanma sorunları, bilgileri sorgulama ve ilişkilendirme sorunları gibi faktörler, çocukların okuduklarını anlamamalarının nedenlerindendir. Bu nedenlerden herhangi biri veya birkaçı çocukların okuduklarını anlamamalarının nedenlerinden olabilir. Çocuk okuduğunu anlama konusunda bir sorun yaşıyorsa, çocuklarla okuduğunu anlama çalışmaları yapılabilir ya da uzman bir eğitimciden profesyonel yardım alınabilir.

 
 
 

HIZLI OKUMA ANLAMA TEKNİĞİ NEDİR? 

ÇOCUKLARDA OKUDUĞUNU ANLAMA NASIL GELİŞİR?

HIZLI VE ÇABUK OKUMA ANLAMA TEKNİKLERİ NELERDİR?

 

Bunlara da göz atın!