Feynman Tekniği öğrenmeyi etkin kılarken aynı zamanda farklı düşünme şekillerine pencere açarak fikirleri baştan aşağıya inşa etmeyi sağlar.
Sınav Eğitim Kurumları ve Sınav Koleji olarak Feynman Tekniğinin hepinize fayda sağlaması dileğiyle.
FEYNMAN TEKNİĞİ NEDİR?
Hayatımızın büyük bir kısmında zamanı doğru olarak yönetebilmemiz son derece önemli. Akademik olarak başarılı olmanın anahtarlarından biri de zamanı efektif olarak kullanabilmek. Verimli ders çalışma teknikleri ve verimli zaman yönetiminde kullanılan tekniklerden biri olan Feynman Tekniği verimli bir öğrenme tekniğidir.
Feynman Tekniğinde yeni kavramlar ve bilgiler hızlı bir şekilde öğrenilir. Bir konuyu öğrenirken, sınavlara hazırlanırken ya da bir sunum dosyası hazırlarken zamanı doğru olarak yönetebilmek aynı zamanda kalıcı ve etkin öğrenmenin gerçekleşmesi için Feynman Tekniği ideal bir tekniktir. Basit ancak güçlü bir teknik olan Feynman Tekniğinde öğrenilmesi zor olan kavramlar rahat bir şekilde kavranabilir.
Ünlü Fizik Profesörü Richard Feynman’ın kendi öğrenme tecrübelerinden yola çıkarak hazırladığı bu sistem ile akademik başarıya ulaşmak çok daha kolay olmaktadır. Feynman Tekniğinin uygulanması sırasında bilgilerin doğru ve dikkatli bir şekilde kullanılması da önemlidir. Uygulanması kolay olan bu yöntemle diğer verimli ders çalışma tekniklerinin mantığı da anlaşılır olmaktadır.
Feynman Tekniğinin Uygulama Aşamaları
Konu Seçimi : Öğrenmek istenilen konu belirlenir. Boş bir kağıt üzerine bu konu ile ilgili düşünceler yazılır. Yazılan düşünceler bir süre sonra gelişecek, ardışık şekilde birbirini takip edecek ve konu ile ilgili farklı ve yeni fikirler gelmeye devam eder.
Öğrenmek İçin Öğretmek : Bir konunun iyi kavranması için öncelikle başka bir kişiye anlatabilmek gerekir. Belirlediğiniz konunun, konu ile ilgisi olmayan başka bir kişiye anlatılması bile öğrenmenin pekişmesini sağlar. Konu anlatımında önemli olan, konu ne kadar karışık olursa olsun anlatımınızın en basit düzeye indirgenmiş olması ve bu şekilde anlatabilmeniz önemlidir.
Kişinin Öğrendiğini Sorgulaması : Öğrenilen konu başka bir kişiye anlatıldığı zaman, konu eksiklikleri ve gözden geçirilmesi gereken konular çok daha iyi belirlenir. Bu aşamada eksikliklerin fark edildiği noktaların üzerine düşmek ve eksikleri tamamlamak önemlidir. Eksik kalan yerler tamamlandığı zaman konu tekrar baştan, başka bir kişiye anlatılarak pekiştirilmesi sağlanır.
Özgün Olmak : Bir konuyu anlatırken, tanımlamaların okunması yerine kişinin anladığını, karşısındaki kişiye kendine özgü cümlelerle ifade edebilmesi konunun hafızada daha iyi yer etmesine yardımcı olur. Ansiklopedi dili ile yapılan tanımlar konunun anlaşılmasını zorlaştırabilir. Özgün ve basit kelimeler ve cümlelerle anlatılan konular olaylar arasında bağ kurulmasını ve böylelikle hafızada uzun süre kalıcı olmasını sağlamaktadır.
Feynman Tekniğini her alanda uygulamak konuların daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır: Aynı zamanda bilgilerin akılda kalıcı hale getirilmesi de Feynman Tekniği ile mümkündür.
Etkili Ders Çalışma Yöntemleri Feynman Tekniği
Bir konunun anlaşılabilmesi için dört aşamalı bir öğrenme sürecini temsil eden etkili ders çalışma yöntemlerinden biri olan Feynman Tekniği, öğrenmek için bir kavram seçme, öğrenmek veya bir başkasına öğretme, konu hakkında tüm kaynaklara başvurma, konu hakkında basit açıklamalar düzenleme ve anolojiler oluşturma basamaklarından oluşur. Feynman tekniği bu anlamda seçme, araştırma,açıklama, yazma ve iyileştirme yöntemi ile kazanılan gerçek kavrama lehine otomatik hatırlamayı reddetmektedir.
Etkili ders çalışma yöntemi olan Feynman Tekniği öğrenmenin etkin deneme yanılma, keşif, özgür sorgulama süreci olması gerektiğini savunur. Ezberlemeyi reddederek, bir konunun yeterince iyi anlaşılması gerektiğini savunmaktadır. Feynman Tekniğine göre bir konu yeteri şekilde açık ve basite indirgenmiş şekilde açıklanamıyorsa, bunun nedeni konunun yeterince iyi anlaşılmadığından ileri gelmektedir.
Etkili Ders Çalışma Yöntemleri Feynman Tekniğinin Ana Hatları Nelerdir?
Feynman Tekniğinin ana hatları şu şekilde sıralanabilir;
Öğrenmek için bir kavram seçmek: Öncelikle öğrenmek istenilen bir konu seçilir ve bu bir defterdeki boş bir sayfanın en üstüne yazılır. Çlışmak için bir konu ya da kavram belirlenmesi, kişinin bilmediği konular hakkında bilinçli olmaya zorlar. Burada kişi konu ile ilgili açıklamaları öğrenmeye çalışır. Feynman Tekniği kişinin bir konu seçerek o konu ile ayrıntıların öğrenilmesini sağlar. Çalışmak için bir kavram seçmek, kişinin bilmediği şeyler konusunda bilinçli olmaya zorlar. Ayrıca bir veya birkaç sayfaya sığabilecek kadar konunun açıklamalarını öğrenmeye zorlar.
Öğrenmek veya bir başkasına öğretmek: Belirlenen konu hakkında tüm bilgileri öğrendikten sonra, kişi aynı kendi yeni öğreniyor gibi detaylandırarak başkasına öğretir.
Konu hakkındaki tüm kaynaklara başvurmak: Kitaplar, ders notları ya da diğer tüm kaynaklardan konu hakkında bilgi toplanarak, merak edilen soruların cevaplanması amaçlanır.
Konu hakkında basit açıklamalar düzenleyerek anolojiler oluşturmak: Konu hakkında gerekli olan tüm notları toparlayarak, düzen sokmak, net ve basit açıklamalar yapmak. Aynı zamanda belirli olan başlıkları ve önemli bölümleri sezgisel olarak anımsatan antolojiler düzenlenir.
Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizi akademik ve mental bakımdan en iyi şekilde yetiştiriyoruz. Alanında profesyonel Rehber Öğretmenlerimizin bulunduğu kolejimizde tüm öğrencilerimizin ayrı ayrı akademik, duygusal ve sosyal gelişimlerini takip edecek mentör ve rehber öğretmenlerimiz bulunmaktadır.
Size en yakın Sınav Koleji ile Sınav Eğitim Kurumlarını ve Sınav Kolej fiyat ile ilgili tüm bilgileri öğrenmek için Sınav Koleji Ankara Genel Merkez 0312 285 99 77 numaralı telefonumuzdan bizleri arayabilirsiniz. Sınav Kolejinin resmi internet adresi ile size en yakın Sınav Koleji için https://sinav.com.tr adresinden bizlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Richard Feynman Kimdir?
1918–1988 tarihleri arasında yaşayan Richard Feynman yalnızca geçtiğimiz yüzyılın değil, tüm zamanların en tanınmış ve en etkileyici fizikçilerinden biridir.
Kuantum elektrodinamiği hakkındaki çalışmaları ile Nobel Fizik Ödülüne layık görülen Feynman, karmaşık görünen bilimsel bilgileri sentezleme ve açıklama yeteneği ile tanınmaktaydı. 20. yüzyılda yaptığı çığır açan araştırmalarına ek olarak, kendi öğrenme tecrübelerinden faydalanarak kendi ismini verdiği bu verimli öğrenme tekniğini geliştirmiştir.
Bir bilgiyi aktarmak, öğretmek veya öğrenmek için önerilen bir kişisel öğrenme tekniği olan Feynman tekniği eğitim hayatı devam eden hemen herkesin uygulayabileceği ve daha kolay öğrenmeyi sağlayan bir tekniktir.
Richard Feynman’a göre bir şeyin tanımını bilmek yeterli değildir. Önemli olan o şeyin ne anlama geldiğini bilmektir. Bunu şu örnek ile anlatır: “Şu kuşu görüyor musun? Bu bir kahverengi gerdanlı ardıç kuşu, ona Almanya’da Halzenfugel ve Çin’de ise Chung Ling deniyor. Ona verilen tüm bu adları bilsen bile yine de bu kuş hakkında hiçbir şey bilmiyor olursun. Bildiğin sadece insanlar hakkında bir şey olur, yani kuşa ne ad verdikleri. Şimdi bu kuş ötüyor, yavrularına uçmayı öğretiyor ve yazın ülkenin bir ucundan diğer ucuna kilometrelerce uçuyor ve kimse yolunu nasıl bulduğunu bilmiyor.”
Etkili Ders Çalışma Yöntemleri Feynman Tekniği Nedir? Bu Teknikle Nasıl Öğrenilir?
Bir konunun tam olarak anlaşılıp anlaşılmadığı için üzerinden bir süre geçmesi gerekmektedir. Çoğu zaman geç olana kadar konunun tam olarak öğrenilip öğrenilmediği farkedilmeyebilir. Genellikle konu çalışıldıktan sonra üzerinden bir süre zaman geçtikten sonra karşılaşılan bir soru ya da başkası o konu ile ilgili sorduğu bir soru geldiği zaman, konunun anlaşılıp anlaşılmadığı fark edilmektedir. Daha önceden çalışılmış olan konunun, bir başkası sorduğu zaman zihinden çıkarılıp anlatılması gerektiğinde, eğer konu yeterince anlaşılmamışsa, konu hakkında çok az şey bilindiği fark edilmektedir.
Feynman Tekniğindeki her süreç ve her adım, kişinin o konu ile yüzleşmesi gerektiği zaman, kişinin konu ile ilgilenmesine ve kişinin o konu ile ilgili bildiklerini zihninde netleştirmesini zorlar.
Etkili Ders Çalışma Yöntemleri Feynman Tekniği Nasıl İşe Yarıyor?
Feynman Tekniği ;
Bilinmeyen konular ile kişinin yüzleşmesini sağlar. Kişi boş bir sayfanın en üstüne bir konu yazar ve o konu ile ilgili hiçbir ya da az bir bilgiye sahip olduğu ile yüzleşir. Kişiye nereden başlaması gerektiğini belirtir. Kişinin bilmediği bir konuyu yazması, kişiye bir başlangıç noktası sağlamaktadır. Kişi basit açıklamalarla ve küçük başlıklarda adım adım konuya başlar. Küçük ve tanımlanmış kavramların yazılması ile odaklanması gereken konular ve kavramlar belirlenir.
Kişi kendisine konuyu açıklayarak ya da bir başkasına konuyu anlatarak bildiklerini pekiştirir. Bir konunun çalışılması, konunun anlaşılması hatta konu ile ilgili küçük notlar almak ile öğrenme tamamlanmayabilir. Kişinin konuyu kavraması kendisine ya da bir başkasına anlatması ile gerçekleşmektedir. Konunun tam anlamıyla anlaşılması için öğretme süreci gerekmektedir. Öğretme süreci aktif bir süreçtir. Kişinin bir konuyu öğretebilmesi için öncelikle kendisinin op konuyu öğrenmesi gerekmektedir. Kişi eğer notlarına bakmadan bir konuyu açıklayabiliyorsa ve karşıdaki kişiye anlatabiliyorsa o konuyu öğrenmiş sayılmaktadır. Kişi bir konuyu sadece öğrenmekle kalmayıp bu bilgileri bir üst seviyeye çıkarmaya başladığı anda ilk öğrendikleri kalıcı hale gelmeye başlar. Öğretme süreci de bu anlamda düşünceleri netleştirme, soruların cevaplarını öğrenme ve sorular karşısında geri bildirim döngüsünün başlamasına yardımcı olmaktadır.
Bu adımda kişi kendini kandırmadan uzaklaşmaktadır. Bir konunun yazılı ya da sözel olarak açıklanması ile zihindeki konu ile ilgili öğrenilmeye çalışılan ancak doldurulmamış boşlukların farkına varılır ve bu boşlukların tamamlanması sağlanır. Bu adımda yapılan açıklamaların karşıdaki kişi tarafından anlaşılacak şekilde mantıklı, sade ve net bir şekilde olmalıdır. Eğer anlatım karmaşık bir durumda ise karşıdaki kişi konuyu net olarak anlayamamaktır. Karşıdaki kişiye konu anlatıldıktan sonra tekrar etmesi istenebilir. Eğer karşıdaki kişi anlatılan konuyu tekrar etmezse bu öğretilen konunun karmaşık geldiği anlamına gelmektedir. Konu tekrar sade ve anlaşılır bir dille anlatılmalıdır.
Kişi öğrenme süreci içinde konu hakkında farklı kaynaklara başvurmalı ve bu kaynaklardan bilgi edinmelidir. Feynman Tekniğinde kaynak olarak kullanılan materyallere geri dönülmesi ve farklı kaynaklar kullanılması ana kriterlerden biridir. Karşıdaki kişiye yapılan bilgi aktarımı ve öğretimi yetersiz kalıyorsa, kaynakların tekrar gözden geçirilerek gerekirse farklı kaynakların kullanılması gerekmektedir.
Feynman tekniğinde farklı kaynakların kullanılması öğrenilen konunun temellerinin sağlamlaşmasını sağlamasına yardımcı olmaktadır. Öğrenme süreci yinelemeli bir süreç olduğu için Feynman Tekniğinde kullanılan farklı kaynakların kullanılması adımı bilginin daimi olarak yenilenmesini sağlamaktadır. Zihin, konu ile ilgili aktif bir durumda bulunur. Kişi konu ile ilgili örneklendirmeleri, açıklamalarını ve modellemelerini daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve detaylandırmak amacıyla kaynakları daimi olarak taramak durumundadır. Böylelikle bilgiler taze ve güncel kalmaktadır. Böylelikle bilgilerin aktif olarak hafızada kalması sağlanmaktadır. Farklı kaynakların kullanılması ile bilgi tabanı sağlamlaşmakta ve genişlemektedir.
Öğrenmenin gerçekleşmesi ile öğrenmenin kapasitesi de artmaktadır. Bir konuya ilk kez bakıldığı zaman yabancı gelebilir. İkinci kez bakıldığı zaman konu daha net anlaşılır ve .konu ile ilgili eksiklikler görülür. Üçüncü kez bakıldığında ise öğrenme tabanı güçlendiği için kaçırılan nüansların farkına varılır.
Kişinin açıklamaları basitleştirmesi kendi benzeşim ve örneklerini oluşturması o konunun anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Her konunun ve çalışma alanının kendine özgü özel terimleri bulunur. Terimlerin birbirine karıştırılmaması, sade olması istenildiği zaman hafızaya almayı da kolaylaştırmaktadır. Bir konunun analojilerle diğer bir deyişle benzeşim ve örneklerle anlatılması ve açıklanması daha kolay olmaktadır. Örneklendirmeleri dinleyen bir kişi için konunun anlaşılması, akılda kalması, hatırlanması ve diğer kişilere net bir şekilde anlatılması da kolay olmaktadır.
Feynman Tekniği’ ni Neden Kullanmalıyız?
Öğrenme, bilgiyi yeteri kadar hatırlamakla gerçekleşmez. Bir testin bir ya da iki defa çözülmesi ya da bir kitabı birkaç kez gözden geçirmekle öğrenme gerçekleşmemektedir. Bilgi ancak, farklı durumlarda kullanıldığı ve bilginin konusu ile ilgili açıklama yapabileceğiniz zaman öğrenilir.
Yaşamımız boyunca ihtiyacımız olan bilgileri öğrenip, ihtiyacımız olduğu anda hatırlıyor ve kullanıyoruz. Özellikle okul yaşamı boyunca sınavları geçmek için öğrenilen bilgiler çoğunlukla sonradan unutuluyor. Kasıtlı olarak bir bilgiyi öğrenmek için yeteri kadar zahmet etmiyoruz.
Feynman Tekniği’ni Neden Kullanmalıyız? Feynman Tekniği’ni kendinizi geliştirmek, bilgileri tam anlamıyla öğrenmek ve unutmamak, kısaca “kendimize yatırım yapmak” amacıyla kullanmalıyız.
Feynman Tekniği Nasıl Uygulanır? Nasıl Daha Kolay Öğrenilir?Verimli Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?
Verimli Öğrenme Yöntemlerinden Feynman Tekniği Nasıl Uygulanır, Nasıl daha kolay öğrenilir, Verimli Öğrenme Yöntemleri Nelerdir? sorularının cevabına Feynman Tekniği ile dersek hiç de yanılmayız. Amerikalı ünlü fizik profesörü Richard Feynman, aslında kuantum mekaniği ve parçacık fiziği konularında çalışmalar yapmış ve Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen bir bilim adamıdır. Erken yaşlardan itibaren başarılı bir öğrenci olan Richard Feynman, kendi öğrenme tecrübelerinden yola çıkarak son derece verimli olan Feynman Tekniğini geliştirmiştir.
Dört aşamadan oluşan verimli öğrenme yöntemlerinden Feynman Tekniğinin uygulanışı da aslında oldukça kolaydır. Verimli Öğrenme Yöntemlerinden olan Feynman Yöntemi dikkatli ve doğru bir şekilde uygulandığı takdirde zaman yönetimi ve verimli öğrenme sürecine katkısı olan bir yöntemdir.
Verimli Öğrenme Yöntemlerinden Feynman Tekniği Nasıl Uygulanır?
Verimli öğrenme yöntemlerinden olan Feynman Tekniği 4 basamaktan oluşur:
Basamak : Konu Seçimi
Feynman Tekniğini uygulamaya başlamadan önce, öğrenmek istediğimiz ya da kendimizi önceden aşina olduğumuz ve geliştirmek istediğimiz bir alan seçmeliyiz. Sonrasında önümüze boş bir kağıt alarak, konu başlığını ve bu konu ile ilgili bildiğimiz her şeyi yazmalıyız. Konu ve konu ile ilgili yazılanlar birbirini takip etmekte ve konu hakkında yeni bilgiler aklımıza gelmeye devam edecektir.
Basamak : Öğrenmek İçin Öğretmek
Feynman Tekniğine göre bir konunun iyi kavranması için, konunun anlaşılır ve net bir şekilde bir başkasına anlatılabilir olması gerekmektedir. Öğrenmek İçin Öğretmen basamağında, konuyu sanki bir çocuğa anlatır gibi en basit düzeye indirgeyip anlatabiliyor olmak önemlidir. 2.basamak konunun iyi anlaşılmasını ve kavranmasını sağlar. Dahası konu üzerinde harcanacak olan süre de azaltılarak zaman yönetimini de daha iyi planlamamıza yardım eder.
“Bir şeyi 6 yaşındaki bir çocuğa anlatamıyorsanız, konuyu siz de anlamamışsınız demektir!” Albert Einstein
Basamak : Kendi Öğrenmenizi Sorgulamak
Feynman Tekniğinde öğrenilen bir konunun bir başkasına anlatılması durumunda kişi kendi eksiklerini ve tekrar gözden geçirmesi gereken yerleri fark etmektedir. Eksik olan yerlerin farkına varılması ile bu noktalar tekrar çalışılır ve çalışıldıktan sonra başkasına tekrar anlatır. Kişinin kendi öğrenmesini sorgulamasını sağlayan 3.basamak ile kişinin zayıf olduğu yerler daha kolay tespit edilebilmektedir.
Basamak : Basit ve Özgün Olmak, Benzetmeler Kullanmak
Feynman Tekniğinde bir konu anlatılırken konu ve tanımlamalar basit, özgün, net olmalı ve orijinal örneklendirmeler oluşturulmalı ve kullanılmalıdır. Kişinin kendi tanımlamaları ve özgün örneklendirmeleri ile konu kişi için bireyselleşerek daha kolay akılda kalmasını sağlar. Bir konunun anlaşılması için ansiklopedik tanımların ötesine geçerek basit ve akılda kalıcılığı daha fazla olan özgün tanımlar ve benzetmelerle olaylar arasında bağ kurmak bilgilerin hafızadaki kalıcılığına olumlu yönde etki etmektedir.
Kaynakça:
https://medium.com/taking-note/learning-from-the-feynman-technique-5373014ad230
https://fs.blog/feynman-technique/
https://collegeinfogeek.com/feynman-technique/