FUTURE PROBLEM SOLVING PROGRAM FPSPI NEDİR?
Future Problem Solving Program FPSPI Nedir?
Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı (Future Problem Solving Program - FPSPI) öğrencilerin 21.yüzyıl becerilerinin geliştirilmesini destekleyen, bunu gerçekleştirirken analitik ve yaratıcı düşünme becerilerini üzerinde odaklanan bir eğitim programıdır.
Future Problem Solving Program’da öğrenciler, takım olarak ya da bireysel bir şekilde küresel, bölgesel ya da yerel toplumların gelecekte karşı karşıya kalabileceği ekonomik, sosyal ve bilimsel konularındaki problemleri, 6 basamaklı problem çözme sürecini uygularlar. Süreçte öğrencilerin hayal gücü ve düşünce becerilerini kullanmaları gerekmektedir. Problem çözme ve çalışma ile öğrenciler toplumların geleceği için olumlu katkılar sağlamasına yardımcı olacak konulardaki problemleri tahmin etmek, anlayabilmek ve çözebilmek için gerekli olan becerileri, öngörüyü ve vizyonu kazanırlar.
Future Problem Solving Program FPSPI Nasıl Kuruldu?
Eğitim ve yaratıcılık alanında çalışmaları ile tüm Dünyada tanınan Dr.E.Paul Torrance, 1974 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan bir grup öğrenci ile çalışmak için davet edildi. Bu davette Dr.Torrance gençlerin gelecek ile ilgili kötümser bakış açılarını ve yaratıcılıkları nın azaldığını belirledi. Gelecek zamanlardaki olası ve potansiyel problemleri çözme faaliyetlerinde bulunan Parnes ve Osborne tarafından geliştirilen problem çözme becerileri ile Dünya çapında yaygın hale gelen ve bir eğitim programı olan Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı’nı (Future Problem Solving Program - FPSPI) geliştirdi.
Future Problem Solving Program FPSPI Yapısı
Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı (Future Problem Solving Program - FPSPI) ülke çapındaki kuruluşlardan oluşur. Her üye ülke, kendi coğrafi bölgesindeki yarışmaların yürütülmesinden sorumludur.
Öğrenciler her eğitim öğretim yılının başında yarışma için hazırlanmaya başlarlar. Her yarışmadan sonra kazananlar bir sonraki seviyeye geçebilirler. Yıl sonunda Mayıs ya da Haziran ayında en fazla sayıda yarışmacıya sahip ülke olan Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl farklı bir devlet üniversitesinin kampüsünde Uluslararası Konferans (IC) gerçekleşir ve küresel kazananlar belirlenir.
FPSPI Bileşenleri
Eylem Temelli Problem Çözme (AbPS) öğrencileri bireysel ya da takım olarak kendi toplumlarında söz konusu sorunları keşfetmeye ve bunlar için bir eyleme planı hazırlamaya teşvik edici yarışma olmayan bir bileşendir.
Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı (Future Problem Solving Program - FPSPI) Konuları
Öğrenciler önemli global problemler, toplumsal problemler, sınıf çalışmalarını müfredatla ilişkilendirme, gelecekteki problemlere dayalı senaryo yazma konularda yaratıcı problem çözme becerilerini geliştirirler, öğrenme ve uygulamalarında yararlanırlar ve FPSPI bu konularda öğrencilere yardım eder.
Future Problem Solving Program Gelecek Problemleri Çözme Programı Yarışma Kategorileri (FPSPI)
Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı’nın (Future Problem Solving Program - FPSPI) Türkiye finallerinde öğrenciler toplam 4 kategoride yarışırlar;
1-Toplumsal Problemleri Çözme (Community Problem Solving: CmPS)
Toplumsal Problemleri Çözme (Community Problem Solving: CmPS) kategorisinde öğrenciler kendi toplumlarında bulunan bir problem durumunu araştırma etkinliğine dahil etmek durumundadırlar. Küresel bölgesel yerel ya da okul bazında olabilen problemlerin çözümü için durumu analiz etmeleri, bir plan geliştirmeleri ve planı en iyi ve en yaratıcı çözüm yolu kullanarak uygulamaları gerekmektedir. Bu problemler Dünya genelinde olduğu gibi yerel alanlarda da seçilebilmektedir. Projeler kültür, çevre, sağlık ve eğitim alanlarıyla ilgili olabilir.Çevre kirliliğinden gıda israfına, sokak hayvanlarının barınma ihtiyaçlarına kadar birçok konuda kendi eylem planlarını oluşturur ve uygularlar.
Takım ya da bireysel olarak katılabilen yarışmanın Toplumsal Problemleri Çözme (Community Problem Solving: CmPS) kategorisinde en az 4 ve en fazla 15 kişiden oluşan bir takım oluşturulabilir. Öğrenciler belirledikleri var olan sorunlara karşı pozitif farkındalık yaratmak için çalışırlar ve fikir üretirler. Kategorinin içinde bulunan aksiyon temelli otantik öğrenme ile öğrenciler ellerindeki bilgileri aktif olarak kullanabilirler, eğitimlerine dahil edebilirler ve disiplinlerarası çalışmalarla destekleyebilirler.
2-Global Problemleri Çözme (Global Issues Problem Solving: GIPS)
Öğrenciler küresel konular üzerinde çalışmalar yaptıkları zaman politika, ekonomi, toplum, bilim ve teknoloji konuları ile ilgili farkındalıkları artmakta ve bu farkındalıkları keşfetmeye başlamaktadır.
Öğrencilere verilen bir konuda çalışma yapan öğrenciler ya da takımlar verilen konu ile ilgili olarak ayrıntılı bir çalışma yaparak bir sayfalık gelecekle ilgili sahneyi analiz ederler. Bu sahne gelecek 40 yılı içeren bir çalışmadır. Bu aşamadan sonra özel proforma kitapçıklarını kullanırlar ve 6 basamaklı analiz raporlarını oluştururlar.
Global Problemleri Çözme (Global Issues Problem Solving: GIPS) kategorisinde bireysel ya da takım olarak yarışabilir. Türkiye Future Problem Solving’de takım olarak yarışılmaktadır. Takımlar 2-6 kişi aralığında olabilir. Her yıl açıklanan 5 konu üzerinde araştırmalar yapılarak, seçilen bir konunun gelecek senaryosunda ve olası problemlere 6 basamaklı problem çözme süreci uygulanır.
Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı (Future Problem Solving Program - FPSPI) 6 Basamaklı Problem Çözme Modeli
- Gelecek senaryosundaki olası sorunları tespit etmek,
- Temel problemin belirlenmesi,
- Temel problem için çözümler üretmek,
- Çözüm önerilerini değerlendirmek amacıyla kriter geliştirmek,
- Çözüm önerilerini kriterlere göre puanlamak,
- Aksiyon planı geliştirmek.
3- Senaryo Yazma (Scenario Writing: ScW)
Öğrenciler sene başında açıklanan verilen 5 konudan biri ile ilgili 1500 kelimeden oluşan gelecek senaryosu yazmaları ve yaratıcı yazma becerilerini geliştirmeleri beklenir. Bu ‘gelecek senaryoları’ belirlenen konulardan biri ile ilgili, kısa hikaye formatında, araştırmaya dayalı ve gelecek 20 yıl içinde gerçekleşmesi olası olaylar hakkında yazılmalıdır. Senaryo Yazma (Scenario Writing: ScW) kategorisi ile öğrencilerin geleceğe dair vizyonları ve bakış açıları netleşir, zenginleşir ve genişler. Kategoriye bireysel olarak katılım da sağlanmaktadır.
4- Senaryo Performans (Scenario Performance: ScP)
Öğrencilere verilen 5 konudan biri ile ilgili 4 dakikalık video çalışması yaparlar. Kategoriye bireysel ya da takım olarak katılmak mümkündür. Senaryo Performans (Scenario Performance: ScP) kategorisi ile öğrenciler tiyatral alanda yaratıcılıklarını geliştirirler.
Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı (Future Problem Solving Program - FPSPI) araştırma yapmayı seven, takım içi etkileşim becerileri kuvvetli, işbirliği içinde çalışılabilen ve özverili öğrencilerle yürütülebilen bir program niteliğindedir.
Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı’nın (Future Problem Solving Program - FPSPI) Öğrenci İçin Sonuçları
Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı (Future Problem Solving Program - FPSPI) öğrencilerin NE düşüneceklerini değil, NASIL düşüneceklerine yardımcı olmak amacıyla hazırlanmış fütüristik bir programdır. Future Problem Solving Program öğrencileri motive eden ve onlara katkı sağlayan niteliktedir.
Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı (Future Problem Solving Program - FPSPI) ile öğrenciler önceden bilmedikleri ve karmaşık olan konularda inceleme ve araştırma yaparak bu becerilerini kullanırlar ve geliştirirler. Konu ile ilgili uygun problem çözme becerileri kullanırlar. Konunun uygulanması için karar verme tekniklerini kullanırlar ve uygularlar. Konularda yaratıcı ve üretici problem çözme becerilerinden yararlanırlar. Konuların uygulanma aşamasında sözlü ya da yazılı olarak etkili iletişim becerilerini kullanırlar. Araştırma yapmayı seven, takım içi etkileşim becerileri kuvvetli, işbirliği içinde çalışılabilen ve özverili öğrencilerle yürütülebilen bir program niteliğinde olan FPSPI ile öğrenciler hızlı bir şekilde değişen gelecek yaşam ile ilgili dayanıklılık ve uyum becerilerini geliştirirler. Kendilerinde var olan olumlu farklılıklar yaratma gücünün farkına varırlar ve öğrenirken eğlenirler.
FUTURE PROBLEM SOLVING PROGRAM FPSPI BAŞARILARIMIZ
Merkez Kolej Anadolu Lisemiz, 2015 yılında Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı’nın (Future Problem Solving Program - FPSPI)Türkiye finallerini kazanarak Amerika Birleşik Devletleri Iowa State Üniversitesi’nde Toplumsal Problemleri Çözme Büyükler Katregorisinde “Dünya Birinciliği” ve 2014 ve Michegan Üniversitesi 2016 yıllarında iki kez “Dünya İkinciliği” kazanmıştır.
Bu etkinlikler sayesinde kurumlarımızda hem yabancı dili hem de kültürü gelişmiş dünya vatandaşları yetiştirmek hedeflenmektedir.
Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı (Future Problem Solving Program - FPSPI) Nedir?
Future Problem Solving Program International ( FPSPI ) öğrencilerin problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini varsayımsal problemlere aktarmaları ve bu varsayımsal problemlerin çözümü için akademik yarışmalar düzenleyen ve kar amacı gütmeyen bir programdır.
Uluslararası ve dinamik yapısıyla her yıl dünyanın dört bir yanından öğrencileri gelecekle ilgili olası problemler hakkında düşünmeye ve çözüm önerileri geliştirmeye yönlendirir.
Yaratıcı ve eleştirel düşünme, problem çözme ile karar vermeyi içeren temel problemin belirlenmesi, gelecek senaryolarındaki olası sorunları tespit etmek, temel problem için çözümler üretmek, çözüm önerilerini değerlendirmek amacıyla kriter geliştirmek, çözüm önerilerini kriterlere göre puanlamak ve hareket planı geliştirmek gibi altı adımlı bir model aracılığı ile günümüz müfredatında rekabetçi ve rekabetçi olmayan bileşenler sağlar.
Uluslararası Gelecekteki Problemleri Çözme Programı (Future Problem Solving Program - FPSPI) Gelecek İle İlgili Durumlar
Future Problem Solving Program International ( FPSPI ) programı, mevcut politik, jeopolitik, teknolojik ve toplumsal eğilimler konularında öğrencilerin gelecekte karşılaşabilecekleri zorlukların üstesinden bir yetişkin olarak nasıl gelebilecekleri ve bu zorluklara nasıl çözümler geliştirebilecekleri konularında fikirler ve çözüm önerileri oluşturmalarını bekler.
Future Problem Solving Program International ( FPSPI )Hedefleri Nelerdir?
Future Problem Solving Program International ( FPSPI ) programı hedefleri;
- Öğrencilerin geleceğe yönelik ilgilerini artırmak ve global farkındalık yaratmak,
- Karmaşık toplumsal problemleri keşfetmelerini ve çözümler üretmelerini sağlamak,
- Araştırma becerilerini kullanmak ve geliştirmek,
- Problem çözme stratejilerini öğrenmek ve uygulamak,
- Eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesini ve artmasını sağlamak,
- Gerçek hayat içinde karşılaşılan problemler ile ilgilenmek,
- Ekip çalışması becerilerini geliştirmek,
- Öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişimini geliştirmektir.
Eğitim yıllarına göre FPSPI Konuları
2021-2022 Eğitim Yılı FPSPI Konuları
Birinci Problem: Su Kaynakları (Water Supply)
İkinci Problem : Yeşil Yapılanma (Building Green)
Qualifying Problem : Madencilik (Mining)
2020-2021 Eğitim Yılı FPSPI Konuları
Birinci Problem : Rekabetçi Sporlarda Gençler
İkinci Problem : Giyilebilecek Teknoloji
Qualifying Problem : İnsanın Çevresel Etkisi (Türkiye Finaller Konusu)
2019-2020 Eğitim Yılı FPSPI Konuları
Birinci Problem: Uluslararası Yolculuk (International Travel)
İkinci Problem: Oyunlaştırma (Gamification)
Qualifying Problem: Yoksulluk içinde Yaşamak (Living in Poverty) (olarak belirlenmiş ancak Pandemi sebebiyle konu değişikliğine gidilmiştir)
2018-2019 Eğitim Yılı FPSPI Konuları
Birinci Problem: Ay, Mars ve ötesine yolculuk
İkinci Problem : Dronlar
Qualifying Problem : Yiyecek kaybı ve Atıkları
International Conference 2019 : Yeniden Diriliş (De-Extinction)
2017-2018 Eğitim Yılı FPSPI Konuları
Birinci Problem : Bulaşıcı hastalıkların yayılması
İkinci Problem : Toksik materyaller
Qualifying Problem : Bulut Depolama
I.C (International Conference): Ceza Hukuk Sistemi
2016-2017 Eğitim Yılı FPSPI Konuları
Birinci Problem : Eğitim eşitsizliği
İkinci Problem : Her şey genlerde
Türkiye Finalleri Problemi: Kimlik hırsızlığı / 3D Baskı