ÖN KAYIT
HANGİ YAŞTA HANGİ SPOR YAPILMALI?

HANGİ YAŞTA HANGİ SPOR YAPILMALI?

 
Hangi yaşta hangi spor yapılmalı? Çocuklar hangi yaşta hangi sporu yapmalılar? sorularının cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz…
 
Çocukların hangi spor disiplininden heyecan duyduklarını bilmek ve seçtikleri spor dalında ilerlemeleri için onları mümkün olduğunca desteklemek son derece önemlidir. Çocuklar kendi ilgi, yetenek ve tercihleri doğrultusunda bir spor dalına teşvik edilmelidir. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren fiziksel aktivite, spor, egzersiz alışkanlığı kazandırma ve onların keyif alarak, düzenli bir şekilde bir spor disiplinine devam etmeleri sağlanmalıdır. 
 
Çocuklar yaş olarak aynı olsa da fizyolojik yaş bakımından aynı olmayabilirler. Çocukların yapacakları sporda fizyolojik yaşları göz önünde bulundurulmalıdır.  Çocukların fizyolojik yaşlarına göre yapacakları, daha çok tavsiye edilen ve bu sporlardan daha fazla fayda göreceği sporlar bulunmaktadır. Çocukların spor yaparken yaşlarına uygun olan uygun ekipmanlar ve koşullar sağlanmalıdır. Çocuklar için önerilen sporlar arasında yüzme, futbol, basketbol, bisiklet sürme, jimnastik ve dans yer almaktadır.
 

 
 

Spor Kaç Yaşında Başlanmalı

 
Çocuğun yapacağı aktivite, egzersiz ya da spor onun yaşına ve fiziksel gelişimine uygunluğunun yanı sıra yapacağı spordan ve aktiviteden keyif alması da son derece önemlidir. 
 
Çocukların her dönemde kaslarının şekli, hacmi, boyutu değişkenlik gösterir. Bu bakımdan her yaşta her spor uygun olmamaktadır. Doğru sporu seçmek ve çocuğun seçilen spora karşı fiziksel uygunluğunun bulunması önemli bir kriterdir.  Özellikle kimi sporlar için çocukların bulunması gereken yaş grupları mevcuttur. Peki, hangi yaşta hangi spor yapılmalıdır? Çocukların spor egzersiz ve fiziksel aktivite yapmak için bir yaşı olmasa da genellikle çocuklarda takvim yaşına göre hangi yaşta hangi sporu yapacağı hakkında genellemeler yapılabilir.
 
Bu makalemizde çocuğunuz için en uygun spor, fiziksel aktivite ve egzersizler listesini sizler için listeledim.
 

2 - 3 yaş arası çocuklar hangi sporu yapabilirler?

 
2 - 3 yaş arası çocuklar koşma, yakalama zıplama gibi temel hareketleri çok rahat biçimde yapabilirler. Bu yaş aralığındaki çocuklar için oyunsal etkinliklere katılmak ve motor becerilerini geliştirmek daha uygun olmaktadır. Henüz organize sporların gerektirdiği yeterli ve gerekli olgunluğa ulaşamadıkları için temelinde oyun olan sporlar bu yaş grubu için idealdir. 
 
2 ile 3 yaş aralığındaki çocuklar fiziksel aktiviteleri aileleri ile beraber yapmaktan hoşlanırlar. Yüzme, futbol, basketbol gibi takım sporlarına katılmak için henüz hazır değillerdir. Bu yaşlardaki çocuklar için özellikle bir spor tercihi yapmak yerine oyun temelli fiziksel aktivite ve egzersiz hareketlerine önem verilmelidir. Çocukların motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak ve onları eğlendirecek aktiviteler daha uygun olmaktadır. 
 
Bu yaş aralığındaki çocuklar koşma, dans etme, yürüme  gözetim altında ve uygunsa ebeveynle beraber, çocuğa eşlik ederek suda ya da havuzda eğlenceli zamanlar geçirme ile fiziksel aktiviteler yapılabilir. Çocuklar bu yaşlarda müzik ve dansa ilgi duyarlar. Bu, çocukların ritim hislerini geliştirmeye, beden farkındalığının oluşmasına ve motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.
 
Ebeleme, saklambaç, kovalamaca gibi koşuya dayalı oyunlar 2 - 3 yaş arasındaki çocukların enerjilerini atabilecekleri aktivitelerdendir. Bu oyunlar çocukların koordinasyonunu geliştirmelerine yardımcı da olur. Bu yaş grubu için uygun olan basit jimnastik hareketleri cimnastik ve yoga duruşları da çocukların esneklik kazanmalarına ve bedenlerini keşfetmelerine yardımcı olur.
 
2 - 3 yaş arasındaki çocuklar alanında uzman kişiler ile temel, basit jimnastik hareketleri ile denge ve koordinasyon becerilerini geliştirmek için dört tekerlekli bisiklet sürme, scootera binme gibi aktiviteler yapabilirler. Yine bir yetişkin gözetiminde yakalama, hoplama, zıplama, koşma, oyun alanında yaş grupları için özel tasarlanan ekipmanlara tırmanma ve uygun yükseklikten atlama gibi hareketleri de yapabilirler. 2-3 yaş arası çocuklar için en uygun etkinlikler, motor becerilerini geliştirmek, beden farkındalığını artırmak ve eğlenmeleri için yapılan oyunsal etkinliklerdir. Her çocuk farklı özelliklere sahip olduğu için çocuğa uygun aktiviteler seçmek, onların yeteneklerine ve ilgi alanlarını dikkate almak daha uygun olmaktadır. 

 
 

4 - 7 yaş arası çocuklar hangi sporu yapabilirler?

 
4 - 6 yaşları arasındaki çocuklar, gelişme göstererek 2 - 3 yaş arasındaki çocuklardan daha fazla  motor becerilerini geliştirirler, temel koordinasyon becerileri kazanırlar ve takım çalışmasına başlarlar ve spor dallarına katılmak için hazır hale gelirler.
 
jimnastik hareketlerini, dans etme esnasında yapılan hareketleri ve seksek ve ip atlama gibi  oyunları rahatlıkla oynayabilirler. 4 ile 6 yaş aralığındaki çocuklar üç tekerlekli bisiklete rahatlıkla binebilirler. Bu yaş grubundaki çocuklar düzenli bir şekilde egzersiz ya da fiziksel aktivite yapmak yerine büyük kas gruplarını çalıştıran koşma, zıplama, fırlatma, yakalama, atlama, dört tekerlekli bisiklete binme ve oyun alanlarında bulunan ekipmanlara tırmanma gibi tüm vücut hareketlerini içine alan oyunlar oynanması daha yararlı olmaktadır. 
 
4 - 6 yaş aralığındaki çocuklar bireysellik ön planda olmaktadır. Bu bakımdan bireysel aktiviteler ve deneyimli öğretmenler eşliğinde yapılan jimnastik ve yüzme sporuna bu yaşlarda rahatlıkla başlanabilir. Çocukların vücut koordinasyonlarını ve dayanıklılıklarının artmasını sağlayan ve onlara sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturma konusunda iyi bir başlangıç sağlayan yüzme sporuna başlamaları için en uygun yaş 5 -6 yaş aralığıdır. 
 
Çocukların esnekliğini, denge becerilerini, koordinasyonlarını ve güçlerini geliştirmelerine yardımcı olan,   çocukların beden farkındalığını ve kendilerine güvenlerini artıran jimnastik için uygun dönem 5 - 6 yaş aralığıdır. 
 
Çocukların kendine güvenlerini artıran, güç, mukavemet, disiplin, dayanıklılık, koordinasyon ve beden farkındalığı gibi becerileri geliştiren karate sporu da 4 - 6 yaş aralığındaki çocukların başalaybileceği spor dalıdır.
 
4 - 6 yaş aralığındaki çocuklar bisiklet, koşu, yoga ve dans gibi aktiviteleri de rahatlıkla yapabilirler. Yine bu yaş grubunda çocukların fiziksel gelişimleri,  yetenekleri ve ilgi alanları dikkate alınmalıdır.
 

 

6 - 7 yaş arası çocuklar hangi sporu yapabilirler?

 
6 - 7 yaş arası çocuklar, motor becerilerinin gelişmesiyle birlikte daha karmaşık sporlara katılmak için hazırdırlar. 6 - 7 yaş arasındaki çocuklarda kontrollü ve güvenli hareket yapma yeteneğin yanı sıra motor becerileri ve koordinasyon yetenekleri de gelişmektedir. Bu anlamda 6 ile 7 yaş arasındaki çocuklarda spor tercihleri de oluşmaya başlar. Yüzme, dans, ip atlama, tekerlekli paten ve buz pateni ile kayma, tenis, temel dövüş sanatları hareketleri, kayak ve doğa yürüyüşü yapabilirler. 
 
6 - 7 yaş arası çocuklar takım sporlarına katılmak için yeterli koordinasyon ve temel becerilere sahiptir. Bir takım sporu olan futbol, çocukların top kontrolü yapmalarına, paslaşma yapabilmelerine ve takım çalışması becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Yine bir takım sporu olan basketbol, çocukların el-göz koordinasyonunu sağlamalarına, top kontrolü yapmalarına ve takım çalışmasını geliştirmelerine yardımcı olur. Takım sporları çocukların hızlı düşünme ve  el-göz koordinasyon becerilerini geliştirmelerini sağlar.
 
Takım sporları haricinde 6 - 7 yaş arası çocuklar yüzme, jimnastik, tenis, atletizm, bisiklet gibi bireysel sporları da rahatlıkla yapabilirler. Çocukların vücut dayanıklılığını ve bedensel koordinasyonlarının artmasını sağlayan yüzme, denge becerilerinin ve güçlerinin gelişmesini sağlayan aynı zamanda esneklik kazandıran jimnastik, bisiklet ve atletizm dallarının yanı sıra 6 - 7 yaş arası çocuklar karate, buz pateni gibi sporlara da başlayabilirler. 
 


 

7 - 10 yaş arası çocuklar hangi sporu yapabilirler?

 
7 - 10 yaş arasındaki çocuklar karmaşık motor becerilerine yavaş yavaş sahip olurlar.yüzme, jimnastik, basketbol, hentbol, voleybol, kayak, dövüş sporları temel hareketleri, ip atlama, dans, buz pateni ve tekerlekli paten kayma, tenis ve bisiklete binme gibi farklı spor branşlarını yapabilirler. Çocuklar bu sporları yaparken deneyimli eğitmenler aracılığı ile temel hareketleri de öğrenirler. 7 - 10 yaş arasındaki çocukların  bu sporların birleşimini içeren kulüplere gitmeleri onların el, göz ve hareket koordinasyonlarında hakimiyet kazanmalarını sağlar. Tek bir sporun yapıldığı bir kulübe kayıt olmak yerine ilk başlarda bu sporları toplu olarak içeren kulüplerin araştırılması 7 - 10 yaş arasındaki çocukların gelişimi bakımından daha faydalı olmaktadır. Bu tür bir seçenek mevcut değilse o zaman iki ya da üç ayrı spor branşı yapılarak hareket ve el göz koordinasyonları geliştirmek daha yararlı olmaktadır. 
 
8 - 10 yaş arası çocuklar temel spor hareketleri, takım sporları ve bisiklete binme gibi aktiviteler yapabilirler. 8 - 10 yaş arası çocuklarda takım olarak hareket ve mücadele etme çocuğun kişisel disiplinini sağlaması bakımından da önemlidir. Takım sporlarından basketbol, voleybol ve futbol çocukların hızlı olmalarını, el - göz - ayak ve vücut koordinasyonunu sağlamalarına, dayanıklılıklarının artmasına ve top kontrolü yapabilmelerine yardımcı olur. 
 
Bireysel sporlardan atletizm çocukların atlama, koşma gibi motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Esnekliğin artmasında önemli rol oynayan jimnastik denge becerisinin artması için önemlidir. Stratejik düşünme becerilerini geliştiren tenis sporu da el göz koordinasyonunu ve dayanıklılığı artıran önemli bir spordur. Çocukların öz disiplin kazanmalarına yardımcı olan karate sporu beden farkındalığının artması ile çocuğun kendini koruma becerisini geliştirmesi bakımından sayılı sporlar arasında yer alır. Çocukların severek yaptığı bisiklet sporu ise denge sağlama ve kazanma, dayanıklılık artırma, koordinasyon becerilerinin gelişmesi bakımından 7 - 10 yaş arasındaki çocuklara önerilen sporlardandır. Bu yaş aralığında bulunan çocuklar eğitimli antrenörlerin yönlendirmesiyle spor yapmalıdırlar.
 

 

10 yaş sonrası çocuklar hangi sporu yapabilirler?

 
10 yaş ve sonrası çocuklar on yaşına kadar yaptıkları sporlar arasından tercihte bulunarak, tercih ettiği spor dalını düzenli olarak yapabilirler. 10 yaş sonrası çocuklar önceden başladıkları ya da yeni başlayacakları sporun hareketlerini ve stratejisini anlama ve daha sonrasında hatırlama yeteneğine sahip olmaktadır.
 
10 yaş sonrası çocuklar güç gerektiren atletizm, kürek ve güreş gibi sporlara başlayabilirler. Boks, tekvando ya da karate gibi sporlar da kuvvet gerektiren sporlar arasında bulunmaktadır. Bu sporlara 10 yaşından sonra başlanabileceği gibi tekvando ve karateye teknik öğrenmek adına daha erken yaşlarda da başlanabilmektedir. Güç gerektiren karate ve tekvando sporlarına erken yaşlarda başlanması ile çocuklar denge, esneklik ve koordinasyon kazanırlar. 
 
Ergenlik dönemi, sporcu olmak için en uygun zamandır, çünkü kas ve kemik gelişimi hızlıdır. Bu dönemde özellikle takım sporları, yüzme, atletizm, karate, bisiklet sürme ve dans gibi sporlar çocuklara önerilir. Hentbol, buz hokeyi, ragbi, beyzbol ve diğer takım sporları da çocukların beden koordinasyonlarının yanında  takım çalışmasına aktif katılma, liderlik, strateji yapabilme becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.
 
10 yaş sonrası çocuklar için en popüler sporlar futbol, basketbol, voleybol gibi sporlardır. Bu sporların yanı sıra atletizm, yüzme, jimnastik, karate, taekwondo spor dalları da okul takımlarında ve yarışmalarda yer almak için tercih edilmektedir.  Çocuklar 10 yaşından sonra basketbol, voleybol, futbol gibi kompleks sporların yanı sıra tenis ve yüzme gibi gerek takım gerek bireysel sporlarda takım yarışmalarına ve bireysel müsabakalara katılabilirler.
 


 

Hangi Yaşta Hangi Spor Yapılmalı?

 
Çocuğun Yaşına Göre Spor Dalı Seçilmelidir.
 
Jimnastik : Jimnastiğe başlamak için çocukların en ideal yaş aralığı  5 - 6 yaştır. Yarışmalar için gereken yaş aralığı ise jimnastikte 11-12 yaştır. 
 


 
Karate ve Tekvando : Karate ve tekvando temel hareketleri öğrenmek için ideal yaşlar 6 - 7 yaşları olmakla beraber çocuğun kendi yaş grubunda müsabakalara katılabilmesi için 8 yaş ve sonrası olması gerekmektedir. Mücadele ve rekabet gerektiren bu sporlarda, özellikle çocuğun fiziksel ve mental uygunluğu olmalıdır. Yakın temas sporlarda çocukların yaşı, olgunluğu ve fizyolojik yaşı göz önüne alınmalıdır. Yakın temas sporlarda var olan rekabet ve mücadele etme zorunluluğunun çocuk için uygun olup olmadığına emin olunmalıdır.

 
Basketbol : Basketbola başlamak için çocukların en ideal yaş aralığı  9 ile 11 yaş aralığıdır.  Teknik becerinin kazanılmaya başladığı yaş olan 8 9 yaşlarından sonra  9 ile 11 yaşlarında çocuklar yavaş yavaş basketboll takım oyununa rahatlıkla katılabilir. 

Futbol : Futbola başlamak için çocukların en ideal yaş aralığı  9 ile 11 yaş aralığıdır.  Teknik becerinin kazanılmaya başladığı yaş olan 8 9 yaşlarından sonra 11 ile 12 yaşlarında çocuklar yavaş yavaş futbol takım oyununa rahatlıkla katılabilir. 
 

 
Voleybol : Voleybola başlamak için çocukların en ideal yaş aralığı   9 ile 11 yaş aralığıdır.  Teknik becerinin kazanılmaya başladığı yaş olan 8 9 yaşlarından sonra  9 ile 11 yaşlarında çocuklar yavaş yavaş voleybol takım oyununa rahatlıkla katılabilir. 
 
Tenis :  Tenise başlamak için çocukların en ideal yaş aralığı  7 ile 8 yaş aralığıdır.
 
Yüzme : Yüzmeye başlamak için çocukların en ideal yaş aralığı 5 - 6 yaştır.

 
Kayak ve atletizm : Tenis, kayak ve atletizme başlamak için çocukların en ideal yaş aralığı  9 ile 12 yaş aralığıdır.
 
Bisiklet  : Bisiklet sporuna başlamak için çocukların en ideal yaş aralığı  13 - 14 yaş aralığıdır.
 
Kürek : Kürek sporuna başlamak için çocukların en ideal yaş aralığı 11 - 12 yaş aralığıdır. 

 
Halter : Haltere başlamak için çocukların en ideal yaş aralığı 15 ile 16  yaş aralığıdır.
 
Kick boks ve boks : Kick boks ve boksa başlamak için çocukların en ideal yaş ise 17 yaş ve sonrasıdır. Yakın temas sporlarda çocukların yaşı, olgunluğu ve fizyolojik yaşı göz önüne alınmalıdır. Yakın temas sporlarda var olan rekabet ve mücadele etme zorunluluğunun çocuk için uygun olup olmadığına emin olunmalıdır.
 


 
Güreş : Güreşe başlamak için çocukların en ideal yaş aralığı 11 - 12 yaş aralığıdır.

Okçuluk: Okçuluk sporuna başlamak için çocukların en ideal yaş aralığı 11 - 12 yaş aralığıdır. 

 

Çocuk Gelişiminde Fiziksel Aktivite ve Sporun Önemi

 

Çocuk Gelişiminde Sporun Ve Fiziksel Aktivitenin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

 
Spor ve fiziksel aktivite ile aktif bir yaşam tarzı çocuklar ve ergenler üzerinde olumlu etkiler yaratır. Çocuklar için bu etkiler geçici değildir ve çocukların hayatlarının geri kalanında onlarla birlikte devam ederler.
 
Çocukların ilk yılları gelişiminde en önemli yıllardır. Çocuklar bu yıllarda kişiliklerini şekillendirmede rol oynayan her türlü bilgiyi ve uyarıyı alırlar. Bu bakımdan spor ve fiziksel aktivite çocukların kişiliklerinin oluşmasında ve tanımlanmasına destekleyici ve yardımcı olan faktörlerden biridir.
 
Çocukların enerjilerini doğru yönde kullanmaları için spor yapmanın birçok faydası vardır. Çocuk gelişimi ile spor ve fiziksel aktivitenin sağladığı yararlar arasında sıkı bağlantılar bulunur. 
 
 
Spor çocukların temel becerini geliştirmeleri, bedenlerini esnek hale getirmeleri, dengeyi ve dayanıklılığı sağlamaları için son derece faydalıdır. Spor ve fiziksel aktivite yapmak, çocukların ruh ve beden gelişimine çok büyük katkı sağlar. Özellikle bedende el ve göz arasındaki koordinasyonun sağlanması, motor yeteneklerinin geliştirilmesi ve hız kazanılması için spor çok faydalıdır. 
 
Erken çocukluk döneminde başlayan fiziksel aktivite başta olmak üzere spor çalışmaları ile çocukların erken çocukluktan çıkıp ergenlik dönemine girdikleri dönemde yaptıkları  takım sporları, onları hem bedensel hem de psikolojik olarak geliştirmektedir. Spor ile çocuklar arkadaşlığı öğrenirler. Erken çocukluk döneminden çıkıldığında, büyük çocukluk döneminde ise enerji ve güç veren egzersizler çocuğa çok daha faydalı olmaktadır. Çünkü güç ve enerji gerektiren egzersizler çocuğun postüral gelişimine faydası olur ve kas kütlesini artırır. Vücut oluşabilecek rahatsızlıklara karşı daha dirençli hale gelir. Ayrıca spor çocukların ve büyük çocukluk dönemindeki gençleri özellikle kötü alışkanlıkları korur.
 
Çocuklarda kas yapısı ile vücut dengesi her yaşta farklılık göstermektedir küçük yaşlardaki çocukların kafa ağırlığı vücut ağırlıklarına göre daha ön plandadır. Ancak çocuk büyüdükçe ve erişkin hale gelince kafa ağırlığı ve hacmi, çocuğun vücut ağırlığına oranı azalır. Aynı zamanda kasların boyutu, şekli, hacmi de değişmeye başlar. Bu bakımda her yaştaki çocuk için her spor uygun değildir. Bakıldığında belli yaşlarda çocukların yapacağı, çok daha tavsiye edilen ve çocuğun daha fazla yarar göreceği sporlar bulunmaktadır.
 
Genel olarak 4-6 yaş aralığı jimnastiğe, 5-6 yaş yüzmeye, 7-8 yaş ise tenis tarzın sporlar için idealdir. Voleybol ve basketbol gibi sporlara 9-10 yaşlarından itibaren, atletizm ve tarzı sporlara 10 yaştan itibaren başlanması önerilmektedir. Yoğun ve fiziksel bir çalışma gerektiren okçuluk, futbol, kürek gibi sporlar ise çocuklara 12 yaşından itibaren önerilmektedir. Halter, savunma sporları ve buna benzer ağır sporlar ise 15-16 yaşından itibaren gençlere önerilir.
 
 

Spor çocuk gelişimini fiziksel ve zihinsel sağlık olarak destekler

 
Çocuklar ilk yaşlardan itibaren daimi olarak fiziksel ve zihinsel gelişim sürecinden geçerler. Bu gelişme kemiklerin, organların, kasların ve bireyi oluşturan tüm sistemlerin gelişmesini ve büyümesini içerir. Spor yapmak hiç şüphesiz çocukların büyümesinde en önemli etkenlerden biridir. Yapılan araştırmalarda  düzenli spor ve fiziksel aktivite ile kas - kemik dokusu artışı arasında bir bağlantı olduğu kanıtlanmıştır. 
 
Çocukları küçük yaşlardan itibaren düzenli olarak spor yapmaları ve fiziksel aktivite içinde olmaları onların vücut dengesi, koordinasyon, mekan algısı, dayanıklılık, güç kazanma, hız ve çeviklik bakımından gelişmelerini sağlar. Zihinsel anlamda ise spor ve fiziksel aktivite çocukların başarısızlıklarla nasıl başa çıkacaklarına dair problem çözme yeteneklerini geliştirirken, baskı altında oldukları durumlarda nasıl sakin kalacaklarını ve kaygı durumunu kontrol edebileceklerini öğrenmelerine yardımcı olur. 
 

Spor çocuklarda görülen obezite problemlerini önler

 
Spor çocuklarda görülen obezite problemini ve aşırı kilo alınmasını önler. Spor sağlıklı yaşam alışkanlıkları oluşturmaya yardımcı olur. Spor yapmak kemikleri ve kasları güçlendirmeye yardımcı olurken solunum, sinir, dolaşım, bağışıklık ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere de sahiptir.  Çocukları spor yapması hiç şüphesiz onların fiziksel olarak formda kalmalarına yardımcı olur ve onları çocuk obezitesinden uzak tutar. Sağlıklı bir görünüm ise çocuğun kendini daha güvende hissetmesini sağlayan benlik saygısı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.
 

Spor çocukların kuralları öğrenmesini ve bu kurallara uyulması gerektiği bilincini kazandırır

 
Spor çocuklara kuralların olduğu ve bu kurallara uyulması gerektiği bilincini kazandırır. Çocuk gelişiminin önemli bir kısmı, çocuğa kuralları nezaketle, saygıyla kabul etmeyi ve başkalarına saygı duymayı öğretmekten geçer. Çocuklar spor ve fiziksel aktiviteler ile kuralların varlığını, uyulması gerektiğini, saygı duymayı, yardım etmeyi öğrenir ve bu öğrendikleri temel davranışlar ileriki yaşamlarında onlara yardımcı olacak değerli bilgilerdir. 
 

 

Spor ve fiziksel aktivite çocuğa disiplin duygusunu aşılar ve geliştirmeye yardımcı olur

 
Spor ve fiziksel aktivite çocuğa disiplin duygusunu aşılar ve geliştirmeye yardımcı olur. Diğer bir deyişle bir spor dalını yapan çocuk, her geçen gün yaptığı sporun sonuçlarını iyileştirmek için kendine özdenetim uygular. Spor çocuklara disiplin duygusu aşılar.
 
Çocuklar spor yapma ve fiziksel aktivite içinde bulunma alışkanlığı ile erken kalkmayı, zamanı iyi kullanmayı, kaliteli ve iyi beslenmeyi, yeterli düzeyde uyumayı, belirli bir diyete uymayı, yorgun olsalar bile kendilerini zorlamaları gerektiğini öğrenirler ve bu anlamda öz kontrolü öğrenirler. Bu sayede çocuk erken yaşlardan itibaren zihinsel olarak güç kazanır ve disiplinli kalmayı öğrenir. Çocukların bir spor takımının bir üyesi olmaları, onların disiplinin kalitesini geliştirmesine yardımcı olur. Disiplin kazanmak ise çocuğun ileriki yaşlarda yapması gereken sorumlulukları yerinde ve zamanında yapmalarına yardımcı olur. Küçük yaşlarda başlanan spor ve fiziksel aktivite çocuğa sadece erken yaşlarda değil ileri yaşlarda da ona her zaman lazım olacak disiplin duygusunu aşılar ve geliştirmeye yardımcı olur.
 
 
 

Spor ve fiziksel aktivite çocuğun fazla enerjisinin atmasını sağlar

 
Çocuklar genel anlamda hareketli ve enerjik bir yapıda bulunurlar ve fazla enerjiye sahiptirler. Spor ve fiziksel aktivite çocuğun fazla enerjisini atmasını sağlar. Çocukları spor yapmaya teşvik etmek, onların duygularını yönlendirmelerine, stres ve endişe ile başa çıkmalarına, beslenme ve uyku bozukluklarını kontrol etmelerine yardımcı olur.
 

Spor ve fiziksel aktivite çocuğun benlik saygısını geliştirir

 
Spor ve fiziksel aktivite genel anlamda mutluluk ve tatmin duyguları veren endorfin radikallerin serbest bırakır. Spor çocuğun hedefine ulaşıncaya kadar deneme yapma ihtiyacını teşvik eder. Ve bu anlamda çocuğun hedeflerine ulaşması ile benlik saygısını artırmasına ve güvenini geliştirmeye yardımcı olur. Yine aynı şekilde bir spor dalı bir antrenör/koç teşviki ve takım arkadaşları arasında yapıldığında, gerek koçların ve antrenörlerin gerekse arkadaşlarının övgüleri de çocuğun özgüvenini geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.
 
 

Spor ve fiziksel aktivite ekip çalışmasını teşvik eder ve sosyal becerileri geliştirir

 
Çocuklar bir takımın parçası olmayı spor yaparak öğrenirler. Spor ve fiziksel aktivite ekip çalışmasını teşvik eder ve sosyal becerileri geliştirir. 
Özellikle takım sporlarının en avantajlı yönü oyuncuların bir takım olmaya çalışması ve diğer sporcularla etkileşime girmeyi zorlamasıdır. İşbirliği ve ortak çalışma, ekip oluşturma sosyal entegrasyonun bir parçasıdır. Bir takımın parçası olmak hoşgörü, saygı ve eşitliği de besler. Futbol, basketbol, voleybol, kriket gibi takım sporları yapmak çocukların takım çalışmasının önemini öğrenmelerine yardımcı olur. Bu sporlarda her oyuncuya ayrı ayrı değer verilir. Onlara saygılı davranılır ve birlikte takım halinde çalışmaları öğretilir. Bu becerilerin hepsi çocuklarını hayatının her aşamasında işe yaramaktadır.
 

Spor ve fiziksel aktivite çocuğu sorumluluğa teşvik eder ve aidiyet duygusunu güçlendirir

 
Aidiyet duygusu çocuğun bir grup ile ya da birlikte arkadaşları ile yaptığı faaliyetlere karşı sahip olduğu özdeşleşme ve bağlılık düzeyi ile bağlantılıdır. Sorumlu olmak çocuğun yükümlülüklerinin ve bunları yerine getirmenin sonuçlarının farkında olmasını içerir. Bu bakımdan spor ve fiziksel aktivite çocuğu sorumluluğa teşvik eder ve aidiyet duygusunu güçlendirir.
 

Spor ve fiziksel aktivite çocuğun sosyal beceriler kazanmasını sağlar

 
Spor yapmak çocuklara ortak ilgi alanına sahip olduğu bir kitleyle etkileşim kurma şansı verir ve bu da çocukların arkadaş edinmelerini kolaylaştırır.Spor ile çocuklar birtakım sosyal beceriler öğrenirler.
 
Spor yapmak, çocuklarda  iyi iletişim, hoşgörü, saygı duyma,sebat etme, kendini tanıma, zaman yönetimi, takım çalışmasını öğrenme, hedef koymayı öğrenme, zorluklarla mücadele yeteneği kazanma  gibi birçok olumlu kişilik özelliklerini ortaya çıkarır. Tüm bu özellikler çocukların sosyalleşmelerini kolaylaştıran özelliklerdir.Spor, çocuklardaki arkadaşlık duygusunu güçlendirir. Özellikle takım sporlarında birlikte hareket etme, birbirini destekleme gibi farklı olumlu davranışlar da gelişir. Bu da çocukların yalnızlıkla savaşmasına ve arkadaş edinmesine yardımcı olur. 
 

 

Küçük Yaşlarda Spora Başlamanın Yararları Nelerdir?

 
  • Küçük yaşlarda spora başlayan çocukların kemik, kas, bağ dokusu ve tendonların gelişimi desteklenerek sağlıklı büyümesi sağlanır. Çocuk fiziksel olarak güçlenmeye başlar. Dayanıklılık, güç, hız, mukavemet artar.
 
  • Küçük yaşlarda spora başlayan çocuklarda temel beceriler geliştiği için dayanıklılık ve denge unsuru artar. Vücut esnek hale gelir. 
 
  • Basketbol, voleybol ya da futbol gibi takım sporu ile ilgilenen çocuklar paylaşım duygusunu, kazanma ya da kaybetme duygusunu yaşar. Liderlik ve işbirliği gibi kişisel becerileri öğrenir ve geliştirir.


 
  • Beden ve ruh olarak gelişimine katkı sağlar.
 
  • Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam konularında giderek bilinçlenirler. Obezite riskinden korunurlar. Çocuklar spor ile kötü alışkanlıklardan uzak durmayı ve korunmayı öğrenir. 
 
  • Motor becerileri gelişir, çocuk hız kazanır ve beden koordinasyonunu geliştirir. Vücut yapıları ve postural gelişimleri yaş ilerledikçe uygun hale gelir. 
 
  • Küçük yaşlarda spora başlayan çocuklar küçük yaşlardan itibaren disiplinli olmayı, zamanı iyi kullanmayı ve sabırlı olmayı öğrenir. Düzenli olarak çalışmanın önemini anlarlar. Hemen pes etmemeyi ve zorlukların üstesinden gelmeyi öğrenirler. 
 
  • Küçük yaşlarda spora başlayan çocuklarda karar verme yeteneği gelişir.
 
  • Tüm bunlarla beraber mental ve fiziksel anlamda güçlü olmayı öğrenirler. 
 
 
Unutulmamalıdır ki spor yapan çocuk sağlıklı başarılı ve mutlu olur. 

 
 

Çocuğumu Hangi Spora Yönlendirmeliyim?

 
Okul öncesi erken çocukluk döneminden başlayarak çocuğun doğal hareketlerine paralel olarak spora yönelik hareketlerin geliştirilmesine dikkat edilmelidir. İlköğretim çağlarında önceden çocuğun önceden kazandığı motor becerileri temel alınır ve çocuk, jimnastik, atletizm, yüzme, top oyunları gibi bireysel ya da takım sporlarının temel hareket formlarını geliştirmeye ve ilerletmeye yönelik çalışmalar yapabilir. 
 
Çocuğun hangi spora ilgisi varsa o sporla ilgilenmesi gerekir. Her çocuğun yeteneği birbirinden farklı olduğu gibi fiziksel yapısı da birbirinden farklı olabilir. Bazı çocukların fiziksel olarak hareket kabiliyeti daha yavaş motor hareket kabiliyeti daha düşük bazı çocukların ise hareket kabiliyeti daha yüksek olmaktadır. Yine her çocuğun iskelet ve kas yapısı birbirinden genetik faktörlere bağlı olarak farklı olmaktadır. 
 
Bazı çocuklar hızla dayanıklılığa ve çevikliğe dayalı sporlara daha yakındır. Ebeveynlerin çocuklarının farklı sporlar arasından seçim yapmalarını, istedikleri sporu seçmelerine olanak tanımaları ve çocuğun yapabileceği ya da yapabileceği sporlar konusunda gerçekçi olmaları gerekir. Çocuğun kendisine uygun olmayan ve başarmakta zorlanacağı bir spor konusunda aile ısrarcı bir tavır içinde bulunmamalıdır. Çocuğun kendisine uygun olmayan bir spor dalı konusunda ebeveynlerin ısrarcı bir tavır içerisinde bulunmaması gerekir. 

 
Spor ile ilgilenen çocuklar kimi zaman fiziksel olarak yorgunluklarının arttığı dönemde bulunabilirler ve antrenmana gitmek istemeyebilirler. Yorgunluk ve stres belirtilerinin görüldüğü bu dönemlerde antremana katılmak sakatlığa sebep olacağı için dikkate almak gerekir. Çocuklar her yaptıkları sporda çok büyük başarılara imza atacaklar diye bir genel kaide bulunmaz. Önemli olan çocuklara başarılı olsalar da olmasalar da onlara her zaman destek olunmasıdır.
 
Çocuklar henüz oyun çağında oldukları için amatör düzeydedirler ve spor sırasında bir süre dayatması yapılmaması gerekir. Burada önemli olan burada en önemli nokta; çocuğun düzenli olarak spor yapmasını sağlamak ve bu alışkanlığı kazandırmaktır. Fiziksel yorgunluğu sebep olmayacak şekilde spor yapılması ve spor sürelerinde esnek olmak gerekir.
 
Bazıları ebeveynler çocuklarının spor yaşamlarında sert bir tutumda olabilmektedirler. Ebeveynlerin çocuğun olası başarısızlıklarını ya da olumsuzluklarını çocuğa yansıtmamaları gerekir. Çocuğa her zaman pozitif anlamda destek olunması ve çocuğun da bunu hissetmesi gerekir. Ailede hiç spor yapan bir kişi bulunmazken çocuktan spor yapması beklenmesi, çocuk için gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Diğer bir deyişle, çocuk spora teşvik edilirken anne baba da çocuğa örnek olmalıdır. Çocuğun yaptığı spor dalı ile ilgili sevdiği takıma ya da kişiye ait gelişmeleri ve bu takım ya da kişi ile ilgili haberleri okumalarına yardımcı olmak, sevdiği takımlarla ilgili formaları, malzemeleri sağlamak çocuk için motive edici olmaktadır. 
 





 

HANGİ YAŞTA HANGİ SPOR


Bunlara da göz atın!