BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI? SAĞLIKLI VE DENGELİ BİR ÇANTA İÇİN İPUÇLARI
Beslenme çantası, özellikle çocuklar ve gençler için okulda ya da dışarıda geçirilen uzun saatler boyunca enerjik ve sağlıklı kalmanın anahtarlarından biridir. Ancak, beslenme çantasının içeriği doğru seçilmediğinde hem beslenme dengesi bozulabilir hem de çocuklar aç kalabilir. Bu yazıda, beslenme çantanızda bulunması gereken temel unsurları ve sağlıklı atıştırmalık seçeneklerini keşfedeceksiniz.
Çocukların sağlıklı fiziksel ve mental gelişimleri ile sağlıklı büyüme hızını yakalayabilmeleri için vitamin, protein, iyot, demir ve B12 vitamininden zengin besinler tercih edilmelidir. Ev ortamında sağlıklı beslenme alışkanlıklarının çocuklara kazandırılması ile beraber okul çağında da aynı alışkanlıkların büyük ölçüde devam ettiği görülmektedir. Tüm gün okulda olan çocukların beslenme çantalarında hem de öğle yemekleri hem de ara öğünleri muhakkak bulunmalıdır.
Peki, sağlıklı bir beslenme çantasında neler olmalı? Çocuğunuzun severek tüketeceği besleyici gıdalar nelerdir? İdeal bir beslenme çantasında neler olmalı? Sizler için derledik.
Sağlıklı Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
Sağlıklı bir beslenme çantası özellikle okulun ilk yıllarında çocuklar için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir beslenme çantası hazırlarken, beslenme çantasının içine tüm besin gruplarından en az bir tane olacak şekilde besin yerleştirilmelidir.
1. Protein Kaynakları
Protein, kas gelişimi ve uzun süre tok kalma için önemlidir. Beslenme çantasına şu protein kaynaklarına yer verebilirsiniz:
Yumurta: Haşlanmış yumurta, hem pratik hem de protein açısından zengindir.
Süt Ürünleri: Peynir dilimleri veya yoğurt küçük porsiyonlarda taşınabilir.
Kuruyemişler: Badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişler, sağlıklı yağlar ve protein içerir.
2. Taze Meyve ve Sebzeler
Meyve ve sebzeler, vitamin ve mineral açısından zengindir. Yoğun lif içeriği sayesinde sindirimi destekler. Beslenme çantansında bulundurulabilecek bazı seçenekler:
Elma ve Armut: Kolay taşınabilir ve taze kalmaları uzun sürer.
Havuç ve Salatalık: Küçük parçalara kesilmiş olarak taşınabilir.
Kuru Meyveler: Üzüm, kayısı veya erik gibi kuru meyveler tatlı bir alternatif sunar.
3. Tam Tahıllı Ürünler
Tam tahıllar, uzun süre enerjik kalmanıza yardımcı olur. Beslenme çantanıza ekleyebileceğiniz bazı tam tahıllı ürünler:
Tam Tahıllı Krakerler: Lif ve kompleks karbonhidratlar açısından zengindir.
Yulaf Barları: Yulaf barları hem pratik hem de besleyicidir.
4. Sağlıklı Yağlar
Sağlıklı yağlar, beyin fonksiyonlarını destekler ve enerji verir. Beslenme çantasında bulunabilecek sağlıklı yağ kaynakları:
Avokado: Küçük dilimlenmiş avokado, sağlıklı yağlar açısından zengindir.
Fındık Ezmesi: Tam tahıllı ekmekle birlikte tüketildiğinde hem lezzetli hem de besleyicidir.
5. İçecekler
Su, en önemli içecektir. Ancak, uzun süreli açlık hissini azaltmak için beslenme çantasına şunları da koyabillirsiniz:
Su: Yeterli miktarda su içmek, hidrasyonu sağlar.
Süt veya Bitkisel Sütler: Çocuklar için besleyici bir alternatif olabilir.
6. Şeker ve Tuz İçermeyen Atıştırmalıklar
Şeker ve tuz oranı düşük atıştırmalıklar, sağlıklı bir beslenme düzeninin parçasıdır:
Kuru Ceviz veya Badem: Doğal olarak şeker ve tuz içermez.
Ev Yapımı Atıştırmalıklar: Şeker eklenmemiş ev yapımı kurabiyeler veya barlar, sağlıklı bir alternatif olabilir.
BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI? SAĞLIKLI VE DENGELİ BİR ÇANTA İÇİN İPUÇLARI
Porsiyon Kontrolü
Beslenme çantasında uygun porsiyon kontrolü yapmak önemlidir. Süt grubu, et grubu, tahıl grubu ve sebze-meyve grubu bir çocuğun beslenme çantasında mutlaka yer almalıdır. Beslenme çantasının içindekilerin tüketilmesi için çeşitlilik sağlamaya özen gösterilmelidir.
Çeşitli ve Farklı Besin Öğeleri
Beslenme çantası menülerini planlarken aynı besinlerin sık sık ve üst üste kullanılması çocuklar için sıkıcı olabilir. Haftalık bir yemek planı oluşturularak çocukların beslenme çantasından sıkılmalarının önüne geçilir. Sağlıklı beslenme çantası planında tam tahıllı ürünler, protein grubu, meyve sebze grubu ile yağ bakımından zengin besin içeriklerine önem verilmelidir. Farklı besinlerin kullanımı ile çocukların beslenme çantasından sıkılması önlenir ve bununla birlikte çocuğun beslenmesinde çeşitlilik sağlanmış olunur. Beslenme çantasında farklılık ve değişiklik yapmak çocukların hoşuna gitmektedir.
Her Besin Grubundan Yiyecekler
Sağlıklı beslenme çantası hazırlarken her besin grubundan yiyecek bulundurmak en önemli detaylardan biridir.
Protein Kaynakları
Sağlıklı bir beslenme çantasının olmazsa olmazı protein kaynaklarıdır. Uygun saklama kaplarında ve çocuğun yiyebileceği porsiyon büyüklüklerindeki protein kaynakları gerek ana yemek olarak gerek arar öğün olarak konulabilir. Proteinler çocukların tokluk hissini artırdığı gibi enerji seviyelerini korumalarına yardımcı olan besin öğeleridir. Protein ve kalsiyum kaynağı olan süt, ayran ya da kefir gibi içecekler ana ya da ara öğünlerde içmeleri için beslenme çantalarına konulabilecek besinlerdendir.
Bağışıklık Sistemi İçin Meyve ve Sebze
Sağlıklı bir beslenme çantası hazırlarken meyve dilimleri ya da sebzeler küçük parçalara bölünerek küçük kaplara konulabilir. Beslenme çantasında mevsimine göre meyve ve sebze muhakkak olmalıdır. Özellikle kış aylarında çocukların bağışıklıklarının düşmemesi için C vitamini şarttır.
Enerji İhtiyacı İçin Kuruyemişler
Tam tahıllı krakerler ya da sağlıklı atıştırmalık olarak ceviz, badem, fındık, fıstık gibi kuruyemişlere yer verilmeli, çocukların sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı kazanmaları için sağlıklı besin alternatiflerini tüketmeleri sağlanmalıdır. Özellikle kuruyemişler çocukların enerji ihtiyaçlarını karşılayan, büyümelerine ve gelişmelerine faydalı olan besin öğeleridir. Bunun yanı sıra çocukların ara öğünlerde ya da teneffüslerde tüketmeleri için taze ya da kuru meyve seçeneklerinin yanında süt ve ayran gibi mineral ve vitamin bakımından yüksek, besleyici besin kombinasyonları oluşturulmalıdır. Uzun süre tokluk sağlayan bu besinler yüksek fiziksel aktivite içinde olan çocuklar için iyi bir enerji kaynağıdır.
Lif Bakımından Yüksek Besinler
Beslenme çantasına tam tahıllı ekmekler, ev yapımı meyveli kekler, kinoa ve esmer pirinç, ev yapımı kurabiyeler gibi gıdalar çocukların severek tüketecekleri, besin değeri ve lif bakımından oldukça yüksek besinlerdir.
Su Tüketimi
Çocukların su tüketimine dikkat edilmeli ve beslenme çantasına gün içinde tüketmesi gereken su konulmalıdır. Su gerek yetişkinlerde gerek çocuklarda sağlıklı bir metabolizma için son derece önemlidir.
Çocukları sağlıksız abur cuburlardan mümkün olduğunca çocukları uzak tutmak onların sağlıklı beslenmeleri için de önemlidir. Hazır satılan kek, bisküvi, gofret, şekerleme gibi sağlıksız yiyecekler tercih edilmemelidir.
Beslenme Çantası Önerileri
Çocukların ana öğünde ya da ara öğünde severek tüketeceği sağlıklı ve pratik gıdalar:
- Tam tahıllı ekmek arasına koyulacak yağsız tavada yapılmış köfte ya da tavuk, peynirli, domatesli, maydanoz ve biberden oluşan sağlıklı bir sandviç
- Ev yapımı kek
- Ev yapımı sebzeli kiş
- Kuruyemiş, taze ya da kuru meyveler ve pekmez/bal kullanılarak yapılmış granola
- Lavaş arasına sarılmış bol sebzeli tavuk ızgara dürüm
- Peynirli ve ev yapımı sucuk ile tatlandırılmış tost
- Tam buğday ekmekle yapılan bol yeşillikli ev yapımı hamburger (İçerisine ev yapımı yapılan köfte koyulmalı)
- Tam tahıllı ekmeklerle yapılan sandviç ve tostlar.
Domates, biber, marul, ev yapımı turşularla zenginleştirilen sandviç ve tostlar çocukların ana ve ara öğünlerde tüketebilecekleri çeşitlilik sağlayan besleyici öğünlerdir.
Beslenme Çantasına Koyulabilecek İçecek Önerileri
Çocukların ana öğünde ya da ara öğünde tüketebilecekleri sağlıklı içecekler:
- Süt
- Ayran
- Kefir
- Taze sıkılmış mevsim meyvelerinin suyu
- Ev yapımı limonata
Beslenme Çantasına Koyulabilecek Sağlıklı Atıştırmalıklar
Çocukların ana öğünde ya da ara öğünde tüketebilecekleri sağlıklı atıştırmalıklar:
- Salata
- Sade yoğurt ya da ev yapımı meyveli yoğurt
- Taze ya da kuru meyveler
- Kuruyemişler
- Çok ya da tam tahıllı un ve kurutulmuş meyve ve yağlı tohumlarla hazırlanmış ev yapımı kurabiyeler
- Ev yapımı sebzeli ya da peynirli poğaçalar ve kekler
Beslenme Kapları Nasıl Olmalı?
Beslenme kapları beslenme çantasına konulan yiyecekleri taşımak için sağlıklı ve pratik BPA içermeyen plastik kaplardan ya da cam kaplardan tercih edilmelidir.
Beslenme Çantasında Neler Olmalı? makalemizi okuyarak ve bu adımlar takip edilerek sağlıklı bir beslenme çantası hazırlanabilir ve çocukların gün boyunca enerjik ve sağlıklı kalmaları sağlanabilir.
Sınav Eğitim Kurumları olarak eğitim çağındaki öğrencilerin sağlıklı ve düzenli beslenmesi gerektiğine inanıyoruz. Büyüme çağındaki bireylerin ana öğünlerini ihmal ederek alternatif bir alan olarak gördükleri kantin anlayışına karşı geliştirilen Sınav Kolejinde, okul beslenme anlayışını destekleyecek farklı yaş gruplarının ihtiyaç ve önceliklerine göre belirli saatlerde açık tutulan organik kantinler oluşturulmuştur.
Size en yakın Sınav Koleji ile Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz ya da
https://sinav.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
© Sınav Eğitim Kurumları 2021. Tüm hakları saklıdır.