ÖN KAYIT
MOTOR BECERİLERİ NELERDİR?

 

MOTOR BECERİLERİ NELERDİR?


Bir bireyin bebeklikten başlayarak tüm hayatını etkileyen bedensel hareketlerin arka planında ince ve kalın motor (kaba motor) gelişimi ve becerileri bulunmaktadır. Bu motor beceriler gelişime bağlı olarak bebeklik döneminde ay ay, çocukluk döneminde ise yaşa bağlı olarak değişimini ve gelişimini  devam ettirir. 

Kaba motor ve ince motor becerileri olarak adlandırılan bedensel hareketler, zaman içinde gelişimi ilerletmek ve ivme katmak üzerine programlanmıştır.
 
Bir bireyin anne karnından itibaren yaptığı hareketler mevcuttur. Bu hareketler doğum ile beraber dış ortamda da refleks olarak devam eder. Zaman ilerleyip de bebeklikten çocukluğa geçiş evresinde refleks hareketleri irade dayalı ve bilinçli bir şekilde yapılan hareketlere dönüşür. Doğum ve bebeklik döneminden başlayarak kişinin hayatı boyunca devam eden bir süreç olan Motor Becerileri yaşa bağlı olarak aşamalar şeklinde değişim gösterir. 
 


 

MOTOR GELİŞİMİNİ DESTEKLEYEN UNSURLAR NELERDİR?


Motor gelişim ve motor becerileri, merkezi sinir sistemi ve bedensel hareketlerin koordinasyonlu olarak çalışmasıyla ivme kazanır. Fiziksel aktivitelerin yapılmasını ve gerçekleşmesini sağlayan motor becerileri çocukluktan itibaren gelişimin en önemli parçalarından biridir. Motor gelişimini destekleyen unsurlar ise  Bilişsel Yapı, İskelet ve Kas Sistemi ve Duyu Organlarının Kullanımıdır.

Bilişsel yapı, Duyu Organları ve Kas-İskelet Sisteminin beraber ve koordineli olarak çalışmasıyla desteklenen motor gelişim sürecinde her bir unsuru destekleyici çalışmalar yapmak, diğer unsurların da eş zamanlı olarak gelişmesini sağlamaktadır. Bu bakımdan erken dönemde motor becerileri geliştirilen çocuklar ileriki dönemlerde fiziksel hareketleri çok daha rahat bir biçimde gerçekleştirebilirler. Ebeveyn desteği ile bebeklik döneminden itibaren üç alanda desteklenen çocukların, okul öncesi ya da okul çağına geldikleri zaman bazı hareketleri çok daha rahat yapabildikleri görülmektedir. 
 



 

İNCE MOTOR BECERİLERİNİ GELİŞTİREN ETKİNLİKLER NELERDİR?


İnce motor gelişimi çocukların el ve parmaklarını kullanarak küçük kasları yönetebilme kabiliyetidir. Çocukların ince motor becerilerini geliştiren etkinlikler;

Boyama Etkinlikleri : Yaşına uygun boyama kalemleri ile boyama çalışmaları yapan çocuklar kalem tutma becerisini erken dönemde kazanırlar. İçi boş olan bir çizimi çizgi dışına taşmayacak şekilde boyamaya çalışan çocukların el kasları gelişir. 

Çizgileri Birleştirme Çalışmaları : Düz ya da eğik, kesik çizgileri birleştirme çalışmaları da el-göz koordinasyonunu sağlarken bilişsel gelişimi de destekler.
 
Oyun Hamuru Etkinlikleri : Oyun hamurlarını yoğuran, parçalara ayıran, yuvarlayan, birleştiren çocukların el ve parmak kaslarının gelişimleri desteklenir. 

Kum İle Yapılan Etkinlikler : İster deniz kumu, ister kırtasiyelerde satılan hazır oyun kumları çocukların ince motor gelişimi için uygun bir etkinliktir. Hazır kalıplar kullanılarak da oynanabilen kumlar ile çocukların hem yaratıcılıkları gelişir hem de ince motor gelişim düzeyleri artar. 

İpe Boncuk Dizme : El-göz koordinasyonunun sağlanması ve ince motor gelişimi bakımından eşsiz bir etkinlik olan ipe boncuk dizme etkinliği ile çocuklar aynı zamanda annelerini mutlu etmelerinin ve bir ürün meydana getirmenin verdiği hazla kendilerine olan güvenleri de artmaktadır. 
 
Kağıt - Makas Kullanımı : Kağıtlardan şekil yapma amacıyla katlama ve makas kullanarak yapılan kesme çalışmaları özellikle el ve parmak gelişimini artıran, parmakları kuvvetlendiren etkinliklerdendir. Çocuklar için özel olarak satılan, yaşa uygun makaslar ince motor becerilerinin desteklenmesi bakımından idealdir.

Tuşlu Oyuncaklar : Erken dönemde tuşlu oyuncaklar ile oynamak çocukların özellikle parmaklarının kuvvetlenmesi sağlar.
 
Krapon İle Yapılan Etkinlikler : Krapon kağıtları doku ve yapı bakımından belki de çocukların ilgisini en çok çeken kağıt türü. Renkli kraponları yuvarlayarak oluşturulan minik topların birleştirilmesi ile oluşturulan panolar hem çocukların parça bütün ilişkisini kurmasına yardım eder hem de parmakların çalışarak güçlenmesine destek olur.
 


 

KABA MOTOR BECERİLERİNİ GELİŞTİREN ETKİNLİKLER NELERDİR?


Kaba motor gelişimi çocukların kol, omuz gibi bölümlerin çalıştırılması ile gelişen becerilerdir.

Jimnastik ve Spor Çalışmaları : Kaba motor becerilerini geliştirmek için en güzel etkinlik olan jimnastik ve spor etkinlikleri aynı zamanda çocukların kondisyon gelişimi artırır. Bireysel olarak yapılan çalışmalar bir eğitmen gözetiminde olduğu zaman çocuğun profesyonel olarak gelişmesine de olanak tanır.

Vücutta aynı anda birçok kasın çalışmasını sağlayan jimnastik ve spor çalışmalarında kolların yanı sıra eller, bacaklar ve ayaklar da aktif olarak çalışmaktadır.

Topa El yada Ayakla Vurmak : Sabit duran veya atılan bir topu el ya da ayak kullanarak tutmaya, vurmaya, yakalamaya  çalışmak, hem el ve kol hem de ayak ve bacak kaslarını çalıştırmaktadır.
 
Dans Etmek : Jimnastik ve spor çalışmaları gibi dans etmek de kaba motor gelişimini sağlayan etkinlik çalışmalarıdır. 

Parmak Ucu-Topuk Üzerinde Yürümeye Çalışmak : Bu aktivite ile vücudumuzu taşıyan ayakların gelişimi ve kuvvetlenmesi sağlanır.

Yokuş Çıkmak - Yokuş İnmek : Yokuş inmek ve çıkmak kaba motor kaslarını geliştirici etkinliklerdendir.

Bisiklet Kullanmak : 3 yaşından sonra kullanılmaya başlanan bisiklet ile çocuklarda bacak kasları gelişir. Çocuğun yaşına uygun iki ya da üç tekerlekli bisikletler koordinasyonun sağlanması bakımından da son derece faydalı ve önemlidir. 

Atlama - Zıplama Hareketleri : Çocukların neredeyse en çok sevdiği etkinliklerden olan atlama ve zıplama çalışmaları büyük kas gruplarının çalışmasını sağlayarak kaba motor gelişimini destekler. 
 
Yaşa Uygun Cisimlerin Kaldırılması : Çocukların yaşına uygun ağırlıktaki nesneleri kaldırması kaba motor gelişimlerini kuvvetlendirici aktivitelerdir. Bu boş bir çamaşır sepeti ya da kova olabilir.

 

 
Türkiyenin en iyi özel okulu olan Sınav Koleji Anaokulları, Sınav Koleji İlkokulları, Sınav Koleji Ortaokulları ve Sınav Eğitim Kurumlarında okul öncesi dönemden başlayarak lise sona kadar öğrencilerimizi profesyonel çalışmalarla desteklemekteyiz. Alanında deneyimli rehber ve branş öğretmenlerinin bulunduğu, size en yakın Sınav Koleji Anaokullarını, Sınav Koleji İlkokullarını, Sınav Koleji Ortaokullarını ve Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilir ya da https:://sinav.com.tr adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.
 

MOTOR BECERİLERİ NELERDİR

İNCE MOTOR BECERİSİ
KABA MOTOR BECERİSİ

 

Bunlara da göz atın!