ÖN KAYIT
NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ

 

MALZEME BİLİMİ VE NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ

 

Nanoteknoloji Nedir?

 
Nanoteknoloji, maddeyi moleküler ve atomik seviyede kontrol etme bilimidir. Maddenin en küçük yapı taşlarına iner.
 
Hızla gelişen teknoloji dünyasında adeta devrim niteliğinde olan nanoteknoloji maddenin atomları ile moleküler seviyelerine inerek bunların değişmesini gerçekleştirerek yeni bir ürün ortaya çıkarılmasını hedefler. Bu anlamda tüm madde ile ilgili tüm detayların incelendiği, öğrenildiği ve uygulandığı bir dal olan nanoteknolojide geleneksel malzemelerin farklı malzemelerle kullanılarak sağlam hibrit malzemelerin ortaya çıkarılması ve oluşturulması süreçlerinden oluşur. Yaratıcı alternatiflerle zenginleştirilen nanoteknoloji ile geliştirilen teknolojik cihazlarla da geleceğin yeniden şekillendirilmesi mümkündür.
 

Nanoteknoloji Mühendisliği Nedir?

 
Nanoteknoloji Mühendisliği; mühendislik ile temel bilim uygulamalarının birleştiği ve kökeni organik ile inorganik olan sentetik maddelerden başlayarak, seramik, polimer esaslı mühendislik malzemeleri, metal ve nanomalzemelerin  tasarlanmasını, üretilmesini, geliştirilmesini,  bunların özelliklerinin farklı sanayi kollarındaki teknik ihtiyaçlara uyarlanmasını konu alır. 
Nanoteknoloji Mühendisliği disiplinlerarası bir alandır. İçinde tüm mühendislik dalları,biyoteknoloji alanları,  biyomedikal alanları, tıp ve diş hekimliği de bulunur. 
 
Nanoteknoloji Mühendisliği genel olarak Malzeme Bilimiyle beraber yol alır. Malzeme Bilimi ve  Nanoteknoloji Mühendisliği birbirinden farklı malzemelerin atomik ve moleküler düzeydeki yapılarını inceler, malzemelerin makroskopik düzeydeki özellikleri ile bunların karakterizasyonları üzerine eğitim vermektedir. Malzeme Bilimi ve  Nanoteknoloji Mühendisliği  bu alandaki tek mühendislik programıdır. Ayrıca bu bölüm sadece yeni malzemelerin oluşturulması ve geliştirilmesi ile sınırlı kalmaz aynı zamanda mevcut malzemelerin sağlıklı,  emniyetli  ve güvenilir olmalarını sağlayacak üretim süreçleri ile de ilgilidir.
 

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümünde Neler Yapılır?

 
Nanoteknoloji Mühendisliğinde maddeyi oluşturan en küçük yapı taşına inilir ve bu alanda çalışmalar gerçekleştirilir. Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte hammaddelerin farklı sektörlerde kullanımı üzerine mühendislik gerektiren bu bölüm, yeni üretilen malzemelerin sağlıklı, güvenilir olması ve üretilen malzemelerin bu yönde geliştirilmesi esasına dayanır.
 
Geleceğin en popüler mesleklerinden biri olmaya aday olan Nanoteknoloji Mühendisliği, malzemelerin atomik ve moleküler düzeyde incelenmesi, geliştirilmesi, tasarlanması, dönüştürülebilmesi ile teknoloji alanındaki ayrıcalıklı bir bölümdür.
 
Bölümde teorik bilgilerin yanında gelişmiş üst düzey laboratuvarlarda yapılan uygulamalı bilgilerle işlenen dersler ile öğrenciler, geleceği yeniden şekillendirmeye yönelik inovatif malzeme bileşenlerini  bulma çalışmaları yaparlar. Küresel Dünyanın ihtiyacı olan ileri teknolojik gelişmeleri akademik bilgi ve uygulamalı laboratuvarlarda birleştiren Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü yaşadığımız 21. yüzyılın en zaruri bölümlerinden biridir.
 

Nanoteknoloji Mühendisi Nasıl Olunur?
 

Türkiye'de henüz tek başına Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü bulunmamaktadır. Bazı üniversitelerde Malzeme Mühendisliği ve Nanoteknoloji Mühendisliği adıyla bölümler bulunmaktadır. Öğrenciler Türkiye’de üniversitelerin Metalurji, Malzeme, Biyoteknoloji, Fizik ve Kimya Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra yurt dışında bulunan gelişmiş ülkelerin üniversitelerinde Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünde okuyabilirler ya da yüksek lisans yapabilirler.
 
Türkiyede Malzeme Mühendisliği ve Nanoteknoloji Mühendisliğinin yanı sıra bölümle ilişkili diğer bölümlere girmek için öncelikle liselerin sayısal bölümlerinden mezun olmak ve üniversite sınavında sayısal ve ilgili böşüm soruları yapılmalıdır. Nanoteknoloji Mühendisi olmak isteyen öğrenciler ilgili bölümlerin taban ve sıralama puanları ile üniversitelerin kontenjan durumlarına bakarak sıralama yapabilirler.
 

Nanoteknoloji Mühendisleri Ne İş Yapar?

 
Teknoloji ile bilimi bir araya getiren Nanoteknoloji Mühendisliği yurtiçinde ve yurtdışında farklı endüstri dallarında çalışma imkanı bulurlar. Dünya üzerinde malzeme ihtiyacının sürekli olarak artması ve ihtiyaç haline gelmesiyle beraber özellikle sanayi, enerji, imalat, havacılık ve savunma sistemleri imalatı, medikal cihazların imalatı, makina imalat, otomotiv, gemi imalatı, savunma ve uzay sanayi,  gibi farklı sektörlerde çalışmalar yapmak mümkündür. Geniş çalışma potansiyeli bulunan bu sektörlerde, mühendislerin çok yönlü düşünme kabiliyetleri de gelişmekte ve kendilerini bu anlamda daimi olarak geliştirebilmekte ve yenileyebilmektedirler. Nanoteknoloji Mühendisleri ilgili ola sektör ile ilgili malzemelerin tasarlanması, üretimi, test  edilmesi ve analizi gibi konularda yoğun olarak çalışırlar.
 

Nanoteknoloji Mühendisliği Müfredatı Nasıldır?

 
Nanoteknoloji Mühendisliği Müfredatında temel mühendislik bilimleri öğretilir. Genel olarak; Malzeme Mühendisliği (Metaller, Seramikler ve Camlar, Polimerik Malzemeler, Kompozit Malzemeler, Fonksiyonel Malzemeler)Malzeme Üretim Teknolojileri, Biyo-malzemeler, Mühendislik Malzemeleri, Enerji Malzemeleri, Malzeme Seçimi ve Tasarımı, Nanomalzemeler ve Nanoteknoloji, Malzeme Karakterizasyonu ve Testleri alanlarından oluşan dersler Nanoteknoloji Mühendisliği Müfredatının temelini oluşturur.
 

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Programı Bulunan Tüm Üniversiteler

 
TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ (Ücretli) (4 Yıllık)(Mühendislik Fakültesi)
TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ (Burslu) (4 Yıllık)(Mühendislik Fakültesi)
TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ (%50 İndirimli) (4 Yıllık)(Mühendislik Fakültesi)
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)(Mühendislik Fakültesi)
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)(Mühendislik Fakültesi)
 
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Programlarının Ortalama Netlerini Görüntülemek için: Tıklayınız
 

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Mezunlarının Çalışabileceği Endüstri Kolları Nelerdir?

 
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü mezunlarının çalışabileceği bazı örnek endüstri kolları:
 
  • Havacılık ve Savunma sanayi
  • Demir Dışı metal üretimi sanayi (Alüminyum, bakır vb.)
  • Cam, seramik ve refrakter sanayi 
  • Yarı-iletken sanayi (Güneş pili üretim sanayi vb.)
  • Nanoteknolojinin uygulandığı ilaç, kozmetik, boya vb sektörlerde üretim ve geliştirme alanları
  • Sağlık Sektörü (Biyomedikal malzeme üretimi)
  • Üretim metalurjisi sanayi (Demir-Çelik Üretimi) 
  • Üniversiteler ve Araştırma Merkezleri
  • Özel sektör Ar-Ge ve ürün geliştirme merkezleri,
  • Laboratuvarlarda test ve tanımlama, cihazların kullanımı
  • Elektrik-Elektronik malzeme üretimi
  • Kamuda uzman / uzman yard. Kadroları
  • Otomotiv ve otomotiv yan sanayi 
  • Makine imalat sanayi
  • Beyaz eşya sanayi 
  • Metal şekillendirme ve işleme sanayi (MKE, çok sayıda özel firma)
  • Polimer sanayi (plastik üretimi yapan sanayiler vb.)
  • Gemi imalat sanayi (Tersaneler)
  • Enerji sanayi (Termik santraller vb.)
  • Kalite kontrol ve gözetim şirketleri
 
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü mezunları bu alanlarda iş bulabilir. Nanoteknolojinin yaygınlaşmasına paralel olarak iş alanlarındaki çoğalma da beklenen bir durumdur. 
 

Malzeme Bilimi Ve Nanoteknoloji Mühendislerinin Iş Olanakları

 
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendislerinin iş olanakları oldukça geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Gelişen ve ilerleyen dünyada yeni teknolojilerin ihtiyaç duyduğu ileri düzey malzemelerin tasarlanması ve geliştirilmesi disiplinlerarası bir dal olan Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği ile mümkündür. 
 
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği mezunları yurtiçi ve yurtdışında yüksek lisans veya doktora programlarında yer alabilirler. Ekonomistler ve bilim adamları hemen her iş kolundaki yüksek avantajlarından ve bilgi devrimi ve sanayi devrimi anlamında sağladığı avantajlardan dolayı Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliğinin 21. yüzyıla damgasını vuracağına inanmaktadırlar.
 
Genellikle Nanoteknoloji mühendisliğ okuyan öğrencilen hayallerinde  özel sektörler veya kamuda  AR-GE laboratuvarlarında uzmanlaşarak geleceğe farklı bir boyut kazandırma bulunur. Hayata ve yaşama kolaylık sağlama açısından bakıldığında, nano teknolojik  kumaşlar,  nano teknolojik  kıyafetler, oluşturulan sentetik kan hücreleri insanoğlunun hayatı daha kolaylaştırması için tasarlanacak, birçok şeyi değiştirme için kullanılacaktır. Bu anlamda hayatın daha da kolaylaşması için
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünde okuyan öğrencilere ihtiyaç bulunmaktadır.
 
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünden mezun olanların dünyanın her yerinde ve her alanında çalışması mümkündür. Profesyonel olarak kamu ve özel sektörlerde kazanım sağlamak ve lisansüstü çalışmalar gerçekleştirilebilecek bu bölümde öğrencilerin kendilerini daha da geliştirmesi için aynı zamanda staj yapma imkânı da sunulmaktadır. Metal, cam, seramik, polimer ve kompozit malzeme üreten ve bu malzemeleri kullanan, tasarlayan ve pazarlayan firmalarda pratik kazanan öğrenciler otomotiv, savunma, ambalaj, beyaz eşya seramik gibi birçok sektörün de çalışma prensiplerini tecrübe edinme şansı sunulmaktadır.
 
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği; en uygun malzemenin üretimi için, mikroyapı-özellik ve performans döngüsünü sağlamak için en uygun hammadde, üretim yöntemi ve ürün üzerine odaklanmaktadır.

Sınav Eğitim Kurumlarında öğrencilerimizi profesyonel akademik çalışmalarla desteklemekteyiz. Alanında deneyimli  branş öğretmenlerinin bulunduğu, size en yakın  Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilir ya da www.sinav.com.tr - Sınav Koleji resmi internet adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.
 
 
Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri başarı sıralaması,  Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri taban puanları, 2021 taban puanları,  Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri başarı sıralamaları,  Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri  için kaç puan gerekir,  Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri başarı sırası, Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri TYT AYT YKS taban puanları 2021, Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri hangi üniversitelerde var,  Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri hangi puan türü, kaç yıllık,  Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri vakıf üniversite ücretleri ve Biyosistem Mühendisliği, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji  bölümleri TYT AYT YKS taban puanları hakkında detaylı bilgi almak için Sınav Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimlerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
 

Bunlara da göz atın!