ÖN KAYIT
ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

 

ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?


Öğrenmeyi etkileyen faktörler temel olarak üç ana maddeye ayrılır. Bu faktörler Öğrenen Kişi İle İlgili Özellikler, Öğrenme Yöntemi ve Öğrenme Malzemesi olarak üç ana başlıkta incelenir.
 

Öğrenmek Ne Demektir?


Öğrenmek, kelimesinin birinci anlamı "bilgi edinmek", ikinci anlamı ise "yapıp akılda tutmak, bellemek"tir.
 

Öğrenme Kavramı Nedir?
 

Öğrenme, kişinin bilgiyi yorumlama ve yapılandırma sürecidir.Her yeni bilgi önceden yapılanmış olan bilgilerin üzerine kurulur. Bu anlamda bilgi özneldir. 
 
 

 

Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?


Öğrenmeyi etkileyen faktörler temel olarak üç ana maddeye ayrılır. Bu faktörler Öğrenen Kişi İle İlgili Özellikler, Öğrenme Yöntemi ve Öğrenme Malzemesi olarak üç ana başlıkta incelenir.

Öğrenen Kişi İle İlgili Özellikler


Kişideki hazır bulunuşluk durumu : Kişinin öğrenmeyi gerçekleştirebilmesi için gerekli olan donanıma sahip olması gerekir.

Fizyolojik durum : Öğrenmenin gerçekleştirilmesi aşamasında kişinin fizyolojik bakımdan ihtiyaçlarının giderilmiş olması gerekmektedir.

Genel uyarılmışlık hali : Kişinin genel uyarılmışlık hali orta seviyede olmalıdır. Orta seviyedeki uyarılma ile öğrenme gerçekleşir. Az uyarılma ya da  fazla uyarılma neticesinde öğrenme istenilen düzeyde gerçekleşmez.

Bilgilerin transferi : Kişi konular arasında bilgi alışverişi yaparak ve bilgi transfer ederek öğrenmeyi kolaylaştırabilir.

Kişinin olgunlaşması : Kişinin öğrenmeyi istenilen düzeyde gerçekleştirebilmesi için öğrenmeyi sağlayan organların yeterli düzeyde çalışabiliyor olması gerekmektedir. 

Yaş-zeka-kaygı arasındaki ilişki : Öğrenmenin gerçekleşebilmesi için yaş, zeka ve kaygı arasında orantılı bir ilişkinin olması gerekmektedir. 

Dikkat niceliği : Öğrenme sürecinde kişinin istemli, istemsiz ya da bölünmüş şekilde dikkat etmesi öğrenmeyi etkilemektedir.
 
 

 

Öğrenme Yöntemi İle İlgili Özellikler


Parça - bütün ilişkisi içinde öğrenme : Kişi öğreneceği konuyu parçalara bölerek ya da bir bütün şeklinde ele alarak öğrenebilmektedir. Bu tamamen kişinin yöntemine ve özelliklerine göre değişmektedir. 

Aralıklı ya da toplu öğrenme : Toplu öğrenme sınav öncesinde yapılan sıkışık bir zaman diliminde gerçekleştirilen bir öğrenme şeklidir. Aralıklı öğrenme ise geniş bir zaman diliminde planlı bir şekilde gerçekleştirilen öğrenme şeklidir. 

Geri bildirim : Öğrenme yönteminde kişinin öğrendiği hakkında geri bildirim alması eksiklerini tamamlama konusunda ona yardımcı olacak bir yöntemdir. 
 
 

 

Öğrenme Malzemesi İle İlgili Yöntemler 


Telaffuz edilebilirlik oranı : Öğrenilen konunun kişi tarafından kolay söylenebilir olması öğrenmenin daha kolay bir biçimde olduğunu göstermektedir.

Algısal ayırt edebilme : Kişinin öğrenilecek konuyu renkli kalemlerle çizerek algısal bakımdan ayırt edici hale getirilmesidir. 

Anlamsal çağrışım : Öğrenilecek konunun kişi tarafından anlamlı hale getirilmesi, anlamsal çağrışım yapılması anlamına gelir. Burada kişi öğrenilecek konu ile,  daha önce öğrendiği çeşitli konular arasında bağlantı kurar.

Kavramsal grup oluşturma : Kişinin geçmişte öğrendiği konular ile yeni öğrendiği konular arasında ilişki kurmasıdır.

 
 
 

Bunlara da göz atın!