OKUL ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ NASIL SAĞLANIR?
Günümüzün modern eğitim anlayışında ebeveynlerin, çocuklarının sadece eğitim anlayışı ve zihinsel gelişimi ile değil bunun yanında onların sosyal, ruhsal ve bedensel gelişimlerini göz önünde bulunduracak şekilde davranışlar sergilemeleri bekleniyor. Okullar ise eğitim alanında üzerlerine düşeni hakkıyla yapsalar, çocuğun başarısında, davranışlarında, sorumluluk üstlenme ve genel disiplininde etkin olarak rol oynasalar bile ailelerin etkisi de hiç kuşkusuz çok önemlidir. Okul öğretmen veli işbirliği çocuğun akademik, sosyal, sportif ve sanat ile ilgili yönlerinin ortaya çıkmasında ve bu alanlarda başarılı olması üzerinde etkilidir ve çocuğun bir adım daha öne çıkmasını sağlayan önemli bir faktördür. Aile çocuk ve okul arasında köprü görevi görürken okuldaki öğretmen kadrosundan destek alarak çocuğuna da destek olur. Okul öğretmen veli işbirliği ile çocuklar başarılı bir geleceğe daha kolay ulaşır.
Okul öğretmen veli işbirliğinde okul yönetimi, öğretmenler ve aileler istek ve beklentilerini karşılıklı olarak açık ve yapıcı biçimde ifade ettikleri zaman öğrenci var olan potansiyeline çok daha kolay ulaşır.
ERGENLİK DÖNEMİNDE OKUL ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ
Genç bireyde ergenlik dönemi fizyolojik olarak büyüme, sosyal ve psikolojik gelişimin yoğun olarak yaşandığı olgunluğa, erişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlik süreci boyunca genç birey kimliğini kazanır ve bunun yanında mesleki kimliğinin oluşması ve seçim noktasında zor bir süreç içinden geçer. Bu dönemde ebeveynler çocuklarını yargılamadan, onları oldukları gibi koşulsuz olarak kabul ederek, onları dinleyerek yaklaşmalı ve onlara bir yol gösterici bir rehberler olmalıdır.
Ergenlik döneminde ergen bireye yaklaşım konusunda her ne kadar bilimsel yöntemleri kullanmak ve bu yöntemlerden faydalanmak doğru bir yaklaşım olsa da yine de genç bireye empati kurarak yaklaşmak, ebeveynin kendisini çocuğun yerine koyarak düşünmesi, onu bu süreçte anlamaya çalışması ve anlamaya çalışarak ona bir yol göstermesi yani rehberlik etmesi en doğru tutum olmaktadır.
OKUL ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİNDE ÖĞRENCİYE YAKLAŞIM NASIL OLMALIDIR?
Okul öğretmen veli işbirliğinde öğrenciye yaklaşım son derece önemlidir. Özellikle ebeveynlerin yargılayıcı tavır içinde bulunmaları öğrencinin ebeveynlerinden uzaklaşmasına neden olmakta, ebeveyn yardımcı olmak konusunda inandırıcılığını kaybetmektedir. Bu yaklaşım yerine ebeveynlerin çocuklarına onun her zaman yol arkadaşı olduğunu hissettirmek daha yararlı bir tutum olmaktadır. Bu durumda öğrenci kendine özgü çalışma ve öğrenme stilini belirlemekte zorlanmaz ve okul başarısı dolayısıyla artar. Akademik eğitimin yanı sıra okul öğretmen veli işbirliğinde olarak öğrenci başarısını artıracak davranış ve tutumlar sergilenmelidir.
Okul öğretmen veli işbirliğinde öğrenciyle yapılan düzenli görüşmelerde onların dinlenmesi ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapılması öğrencinin mental, sosyal ve akademik başarısı için gereklidir. Yapılan çalışmalar ve uygulamalar bu yönde olmalıdır.
Bu anlamda ;
-
Öğrencinin hedefleri ve hayalleri doğrultusunda ve kendi öğrenme tarzına uygun çalışma programı belirlenmelidir.
-
Öğrencinin hazırlanan ders çalışma programına uygun olarak çalışıp çalışmadığı takip edilmelidir.
-
Öğrencinin ders çalışma programına uygun disiplinli ve programlı çalışması sağlanmalıdır. Disiplinli ve programlı çalışmaya engel olacak bir durum olması durumunda bunların tespitinin ve takibinin yapılıp iyileştirme çalışmaları yapılmalıdır.
-
Okul öğretmen veli işbirliği bu süreçte oldukça önemli olduğu için ayda bir kez olmak üzere ebeveynler ile bilgi paylaşımında bulunulmalıdır. Çocuğun özel bir durumu olması halinde görüşmeler sık ve düzenli periyotlar dahilinde gerçekleştirilmelidir.
-
Okul yönetimi öğretmen veli işbirliğini bu süreçte iyi bir şekilde yönetebilmeli, akademik takvim başlangıcından itibaren aynı diğer branş çalışmalarında olduğu gibi bu konuda da rehberlik servisi, rehber öğretmenler, mentör öğretmenler ile koordineli bir şekilde ilerlemelidir.
-
Öğrencinin sınav kaygısına yönelik durumları öğretmen veli işbirliği ile ortak çalışmalarla yürütülmeli, özellikle okul rehberlik birimi öğretmenleri sınav kaygısını sıklıkla yaşayan öğrencilere yönelik bu problemin aşılmasına yönelik çalışmalar yapmalı ve öğrencinin bu sorunun üstesinden gelmesini sağlanmalıdır.
ERGENLİK DÖNEMİNDE OKUL ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİ
Genç bireyde ergenlik dönemi fizyolojik olarak büyüme, sosyal ve psikolojik gelişimin yoğun olarak yaşandığı olgunluğa, erişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlik süreci boyunca genç birey kimliğini kazanır ve bunun yanında mesleki kimliğinin oluşması ve seçim noktasında zor bir süreç içinden geçer. Bu dönemde ebeveynler çocuklarını yargılamadan, onları oldukları gibi koşulsuz olarak kabul ederek, onları dinleyerek yaklaşmalı ve onlara bir yol gösterici bir rehberler olmalıdır.
Ergenlik döneminde ergen bireye yaklaşım konusunda her ne kadar bilimsel yöntemleri kullanmak ve bu yöntemlerden faydalanmak doğru bir yaklaşım olsa da yine de genç bireye empati kurarak yaklaşmak, ebeveynin kendisini çocuğun yerine koyarak düşünmesi, onu bu süreçte anlamaya çalışması ve anlamaya çalışarak ona bir yol göstermesi yani rehberlik etmesi en doğru tutum olmaktadır.
VELİ ÖĞRENCİ OKUL İŞBİRLİĞİ EĞİTİM SÜRECİNDEKİ ÖNEMLİ BİR KISIMDIR
Veli öğrenci okul işbirliği eğitim sürecindeki önemli bir kısımdır. Okul rehberlik servisi, kademelere göre ayrılan rehber öğretmenler ve her öğrenciye özel mentor öğretmenler öğrencinin eğitim sürecinde önemli bir yere sahiptir.
Veli öğrenci okul işbirliğinde okul yönetimi, rehber öğretmenler ve mentor öğretmenler süreç içinde belirli periyotlarla velileri bilgilendirirler. Bu süreçte veliler öğrencinin evde geçirdiği zaman dilimi, ders çalışmaya ayırdığı süre, öğrencinin yaptığı spor aktiviteler ya da sanatsal faaliyetler ile buna ayrılan süreler hakkında, öğrencinin bu süreçte psikolojik durumu ile ilgili geri bildirimler veli tarafından okul rehberlik servisine bildirilmelidir.
Öğrencinin zaman yönetimini nasıl yaptığı, zamanını nasıl ve ne şekilde yönettiği, ev ortamındaki psikolojik durumu hakkındaki bu geri bildirimler ile okul rehberlik servisi rehber öğretmenleri ve öğrencinin mentor öğretmeni öğrenciye karşı çok daha faydalı bir tutum ve yaklaşım sergileyebilir. Veliler çocuklarının eğitim hayatında başarılı olmalarını istemektedirler ve bu önemli süreçte kaygı ya da endişe duyabilmektedirler. Bu son derece normaldir. Bu dönemde velilerin endişe ve kaygılarını çocuklarına yansıtmadan ve herhangi bir çatışma içerisine girmeden yardımcı olmalıdırlar. Velilerin bu tutumda olmaları öğrenciye ve okul yönetimine de kolaylık sağlamaktadır.
Gerek velilerin öğrenci ile ilgili geri bildirimleri gerek rehberlik servisinin veli ile iletişimi daima açık sözlü ve net olarak gerçekleşmeli, öğrenci ile bilgiler gerçekleri yansıtmalı ve her zaman çözüm odaklı olmalıdır.
Veli öğrenci okul işbirliği dahilinde doğru bir şekilde yapılan yaklaşımlar ve uygulamalarla öğrencinin var olan altyapısı ve gayreti ile başarı da kaçınılmaz olmaktadır.
VELİ ÖĞRENCİ OKUL İŞBİRLİĞİNDE ERGENLİK VE LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KONUMU
Veli öğrenci okul işbirliğinde lise öğrencileri ergenlik döneminde bulunmaktadır. Gelişimsel dönem olarak ele alındığında bu dönemde öğrenciler zor dersleriyle başa çıkma, sosyal ilişkilerini ve duygularını yönetme, bir plana uyma, karar verme, problem çözme, kariyer planı oluşturma gibi konularda kendi kimliklerini oluşturmaktadır. Ergenlik dönemine kadar öğrenciler eğitsel-akademik duygusal-sosyal,ve kariyer-mesleki kimlik açısından çok yol almış olmalarına rağmen bireysel rehberliğe ihtiyaçları devam etmektedir.
Veli öğrenci okul işbirliğinde lise öğrencilerinin öğrenme süreçleri ile gelişimsel dönemlerini geliştirmek adına rehberlik servisi tarafından bireysel rehberlik uygulamaları benimsenmelidir. Bireysel rehberlik uygulamalarında öğrencilerin yeteneklerini, ilgilerini, mizaçlarını tanımalarına yardımcı çalışmalar ile bilgilendirme çalışmalarına yer verilmelidir. Bireysel rehberlik uygulamalarında öğrenciler test, gözlem, görüşme vb. teknikleri ile tanınmaya çalışılır.
Öğrenci okul işbirliği çerçevesinde yapılan bireysel rehberlik çalışmalarında birebir öğrenci takip çalışmaları yapılır. Mentorluk sistemi bireysel rehberlik çalışmalarının başında yer almaktadır. Mentorluk sistemi ile öğrencilere ders-sınav-okul başarıları, ders çalışma alışkanlıkları, sınav hazırlanma, pozitif davranış geliştirme, hedef belirleme, meslek tanıma konularda rehberlik yapılmaktadır.
Yönlendirme hizmetinin en yoğun bir şekilde verildiği eğitim lise kademesi, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin keşfedilmesi ve bu doğrultuda onlara eğitsel ve mesleki rehberlik yapması önem taşımaktadır. Lise öğrencilerinin içinde bulundukları ergenlik dönemi onlar için krizlerin, kimlik arayışının ve benlik kavramların kazanılması gereken bir dönemi ifade etmektedir. Bu anlamda veli öğrenci okul işbirliğinde okul rehberlik servisi lise öğrencilerinin kişisel ve sosyal rehberlik hizmeti de vermesi gerekmektedir.
Öğrenci okul işbirliği çerçevesinde öğrencinin öğrenme durumları, başarı puanları rehber öğretmenler tarafından takip edilmeli, öğrencinin ihtiyacı doğrultusunda düzenlemeler yapılabilmelidir. Öğrencilerin akademik bakımdan gelişimlerinin yanı sıra duygusal-sosyal gelişimlerini desteklemeye yönelik kulüp çalışmaları ve sınıf içi uygulamaları rehber ve mentor öğretmenler tarafından yapılmalıdır. Öğrenci okul işbirliği çerçevesinde öğrencinin ilgi yetenek becerileri dikkate alınarak etkinlik ve kulüplere yönlendirmeler yapılmalıdır.
VELİ ÖĞRENCİ OKUL İŞBİRLİĞİNDE POZİTİF REHBERLİK ANLAYIŞI
Veli öğrenci okul işbirliğinde pozitif rehberlik anlayışının önemi son derece büyüktür. Öğrencileri olumlu ve güçlü yönlerini öne çıkarıp geliştirmeyi hedefleyen Pozitif Rehberlik Anlayışında öğrencilerin öğrenirken keyif almaları, olumlu iletişim ikliminin bir parçası olmaları, sınıf ve okulda pozitif duygular yaşamaları, özgüven ile yeterlik inançlarının yüksek olmaları ve öğrenme ve gelişim süreçlerinin farkına varmaları rehberlik servisi tarafından profesyonel bir şekilde yönetilmelidir.
Veli öğrenci okul işbirliğinde okul yönetimi, rehber öğretmenler ve mentor öğretmenler süreç içinde belirli periyotlarla velileri bilgilendirirler. Öğrencinin bu dönemde belirginleşen sınav kaygısı ve performans kaygılarına yönelik olarak iyileştirici ve önleyici rehberlik çalışmaları ile psikolojik danışmanlık uygulamaları yapılmalıdır. Psikolojik danışmanlık uygulamaları ve iyileştirici, önleyici rehberlik çalışmaları bireysel rehberlik, grup rehberliği, sunum ve psiko-eğitim uygulamalarını kapsar.
Veli öğrenci okul işbirliğinin bir parçası olan rehberlik servisi öğrencilerin yetenek, ilgi, öğrenme stillerini, çalışma davranışlarını test ve test dışı tekniklerle bireysel özellikleri belirleyerek ve öğrencileri mesleklere ve eğitsel kulüplere yöneltilirken bu sonuçları dikkate almalıdır. Rehberlik servisi öğrencilerin öğrenme stilini belirlemeli, öğrenciye kendisine uygun en doğru öğrenme teknikleri konusunda rehberlik yapmalıdır.
Pozitif rehberlik anlayışında rehberlik servisi öğrencilerin öğrenme ve başarı ihtiyaçlarını göz önüne alarak, öğrenciye özel etüt programları hazırlamalı ve program takibi yapmalıdır. Öğrencilerin okul başarısını artırmaları için, veli öğrenci okul işbirliğinde pozitif rehberlik anlayışının hakim olması ve sınıf okul aile sistemlerinin birlikte çalışması ve uyumu önemsenmelidir.
Veli öğrenci okul işbirliğinde öğrencinin aile içinde öğrenme sürecini ve gelişimini desteklemek amacıyla tematik aile bültenleri hazırlanarak ailelere rehberlik servisi aracılığı ile ulaştırılmalıdır.
Veli öğrenci okul işbirliğinin olmazsa olmazı iletişimdir. Pozitif Rehberlik Anlayışı ile rehber öğretmenler tüm öğrencilerin velileri ile her dönem en az bir kez olmak üzere yüz yüze ya da telefon ile öğrenci başarı ve gelişimi hakkında görüşmeler yapmalıdır. Öğrencilerin okul başarılarına ve farklı gelişim alanlarına yönelik çalışmalar, her ay sınıf öğretmenleri ve branş öğretmenleri ile paylaşılmalı, belirli periyotlarla izleme-değerlendirme toplantıları yapılmalıdır. Değerlendirme sonrasında öğrencilerin gelişimine ilişkin görüşmeler belirlenerek, takip edilir ve velileri ile paylaşılır.
OKUL AİLE İŞBİRLİĞİ NASIL OLMALIDIR?
Okul aile işbirliği sorunları çözme ve önlemeye yönelik olmalıdır.Okul aile işbirliğinde velilerin okula katılımı sağlanmalı ve tüm eğitim kademelerine yönelik olmalıdır. Okul aile işbirliği konusunda farklı bakış açılarından yararlanılmalıdır.
Bu çerçevede ailelere çocuklarına evde yardım konusunda bilgi verilmeli, okulda düzenlenecek etkinlikler ve toplantılar önceden duyurulmalı, ailelerin okulda düzenlenmesi planlanan etkinliklere desteği ve katılımcı olarak iştirak etmeleri sağlanmalı, bu anlamda aileler okula destek ve katkı sağlamaya özendirilmelidir. Okul aile işbirliğinde ailelerin öğretmenleri ve okulu ziyaret etmeleri teşvik edilerek öğretmen veli görüşmeleri planlanarak uygun ortamda gerçekleşmesi okul yönetimi tarafından sağlanmalıdır.
VELİ ÖĞRENCİ OKUL İŞBİRLİĞİNDE VELİLERE ÖNEMLİ ROLLER DÜŞMEKTEDİR
Veli öğrenci okul işbirliğinde velilere önemli roller düşmektedir. Veli öğrenci okul işbirliğinde veliler eğitim öğretim sürecinin bir parçası konumundadırlar. Veliler öğrencinin eğitim öğretim sürecinde çocuklarına ilişkin okul rehberlik servisi ile bilgi alışverişinde ve yorumda bulunurlar. Bilgi alışverişi düzenli ve belirli periyotlarla gerçekleşir. Veli öğrenci okul işbirliğinde nihai amaç öğrencilerin her bakımdan iyi bir şekilde yetiştirilmesidir.
Okul rehberlik servisi ile yapılan görüşmelerde öğrencinin yapması gereken kurallar, davranışlar bir bütün olarak ele alınmalıdır. Öğrenciden bu davranış ve kurallar bütününe uyması beklenir. Veli öğrenci okul işbirliğinde öğrenciden evde ve okulda yapılması istenen kurallar ve öğrencinin davranışlarına sergilenen tepkilerin aynı olması gerekir. Velilerin eğitim sürecine katılmaları, öğrencilerin okula ilişkin tutumlarını, okula olan ilgilerini, okula ve derslere devamlılık göstermelerini ve nihai olarak akademik başarılarını da etkilemektedir. Bu anlamda veli okul işbirliği önem arz etmektedir.
ÖĞRETMEN VELİ İŞBİRLİĞİNDE ÖĞRETMENLER VELİ İLE AMAÇ BİRLİĞİ YAPARLAR
Öğretmen veli işbirliğinde öğretmenler veli ile amaç birliği yaparlar. Öğretmenler öğrenci hakkındaki bilgilerden yararlanarak öğrenciyi tanır daha sonrasında gözlem ve rehberlik çalışmaları ile öğrenciyi tanıma çalışmalarına devam edilir. Öğretmen veli işbirliği, öğrencinin yeteneklerini ortaya çıkarmak, akademik başarısını yükseltmek, başarılı olmasını sağlamak ve öğrenciyi her yönüyle tanımaya yardımcı olmaya yöneliktir.
Öğretmen veli işbirliğinde görüşmelerinin karşılıklı saygı, sevgi, hoşgörü ve güven ortamı egemenliğinde gerçekleşmesi uygun olmaktadır. Bu ortamın oluşabilmesi ve sağlıklı olarak ilerleyebilmesi için karşılıklı şikayetlerden kaçınarak var olan olumsuz durumları çözüme ulaştırma anlamında ortak çalışmalar yaparlar.
Öğretmen veli işbirliğinde görüşmeleri öğrencilerin akademik, duygusal ve sosyal gelişimlerinde bir bütünlük sağlaması amacıyla sürekli olarak desteklenmelidir. Öğrenciler ile ilgili öğretmen veli birebir görüşmeleri, öğrenciden uzak, randevu alarak yapılması ve eğitim öğretim yapılan katta gerçekleşmemesi uygundur.
VELİ OKUL İLETİŞİMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?
Veli okul iletişimini güçlendirmek için farklı paylaşım kanalları, görüşmeler ve toplantılar kullanılır. Telefon, telefon iletileri (sms), K12Net Sistemi, veli bilgilendirme toplantıları, bireysel veli toplantıları, ders öğretmeni bireysel görüşmeleri, genel veli toplantısı, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi görüşmeleri, okul idaresi görüşmeleri, veli seminerleri ve bültenler ile bilgilendirme sağlanmalıdır.
ÖĞRETMEN VELİ ÖĞRENCİ ÜÇLÜ GÖRÜŞME YAPILMASININ YARARLARI
Öğretmen veli öğrenci üçlü görüşmeler yaparak öğrenci hem anne babasının hem de öğretmeninin kendi hakkındaki düşüncelerini öğrenir. Öğretmen veli öğrenci üçlü görüşmelerle bireyler arasında yakınlık artar. öğrenci içe bakış yeteneği kazanarak bağımsız ve özerk benlik bilinci geliştirir.
VELİ OKUL ARASINDAKİ İLETİŞİM ENGELLERİ NELERDİR?
Veli okul arasındaki iletişim engelleri ; okulun kendini velilere yeterince tanıtamaması, velilerle kurulan iletişimin uygunsuzluğu ve yetersizliği, okulun fiziksel koşullarının uygunsuzluğu ve toplantılarda ele alınan konuların velilerin ihtiyaçlarına yönelik olmaması ve ilgisini çekmemesi, velilerin sadece olumsuz durumlarda ya da okulun ihtiyaçlarının karşılanmasına parasal destek istemek amacıyla okula davet edilmeleri, toplantı yönetimi ve sürecindeki eksiklikler ve aksamalar gibi okuldan kaynaklanan sorunlar olabilmektedir. Okul personelinin velilerin yanında birbirlerini suçlamaları, çatışmaları veya birbirleri hakkında dedikodu yapmaları da velilerin okulu olumsuz algılamalarına ve arada kalacakları duygusu yaşamalarına sebep olabilir.
Veli okul arasındaki iletişim engelleri, velilerin okula ve öğretmenlere ilişkin olumsuz önyargıları olması, velinin okulda daha önce katılmış olduğu toplantı ve görüşmelerden doyum sağlayamadığı duygusu, görüşme ve toplantıları gereksiz ve yararsız olarak algılama, çalışan veliler için çalışma koşulları ve zamanın uygun olmaması, okul yönetimi ve öğretmenlerle görüşmeler için velinin kendi eğitim ve kültür düzeyini yetersiz bularak okula gitmekten çekinmesi, iletişim konuları konusunda kendini yetersiz algılama veliden kaynaklanan sorunlardır.
Veli okul arasındaki iletişim engelleri, çocuğun velisinin okula gelmesinden rahatsız olması ve bu nedenle onların okula gelmesini istememesi, öğrencinin okuldaki veli toplantıları ve görüşmeleri konusunda velisine bilgi vermemesi, başarısızlığından veya olumsuz davranışlarından velisinin haberdar olacağını düşünmesi, arkadaşları ya da diğer öğretmenler tarafından olumsuz algılanacağı düşüncesi, ailesinin sosyo - ekonomik ve kültürel düzeyini düşük algılamasına bağlı olarak onların öğretmenler veya arkadaşları tarafından görülmesini istememesi, öğrencinin velisinin okula gelmesini gerektirecek bir sorunun olmadığını düşünmesi gibi çocuktan kaynaklanan sorunlar olabilmektedir.