ÖN KAYIT
OPTİK FORM NASIL DOLDURULUR?

 

Optik Form Nasıl Doldurulur


Optik form nasıl doldurulur sorusu çocukların cevabını ilk önce öğrenmeleri gereken bir sorudur. Optik formlar doğru cevapları işaretlemek için kullanılır ve doğru şekilde doldurulması son derece önemlidir. Ülkemizdeki akademik eğitimde önemli bir yeri olan sınavlarda muhakkak optik form kullanılmaktadır. Sınava giren adaylar sınav öncesinde mutlaka optik form nasıl doldurulur ve optik form doldurma kuralları nedir, optik form hangi durumlarda geçersiz olur gibi soruların cevaplarını öğrenmelidirler. 

Optik form doldurma konusunda püf noktaları araştırmalı, kullanılan kalemin cinsinden silgiye kadar işaretlenen kutucukların nasıl işaretlenmesi gerektiğinden silginin birden fazla kullanımından doğacak yanlış optik okuma problemlerine kadar bilgi edinmeleri gerekmektedir. 

Optik form kelimesi Fransızca optique kelimesinden gelmektedir. Optique kelimesinin Türkçe karşılığı ise görmeye ilişkin ya da göze ilişkin anlamına gelir. Optik kelimesi de yine Eski Yunancada Optikós οπτικός görmeye ilişkin anlamına gelmektedir. Optik form hakkında merak ettiğiniz tüm detayları sizler için derledim…

Optik form artık genel okul genelinde yapılan sınavlarda ya da ulusal sınavların hemen hepsinde kullanılmaktadır. Öğrencilik yaşamı olan bir birey test usulü sınavlarda muhakkak Optik cevap anahtarı doldurmuştur.

Optik form, çoktan seçmeli sınavlarda kullanılan cevap kağıdıdır. 

Optik optik form kelime öbeğinin bir diğer adı da cevap kağıdı anlamına gelir optik form bir kodlama programı olarak da bilinmektedir fikram nedir üzerinde kodlama yapılan bölümlerin bulunduğu ve bu bölümlerdeki işaretlemelerini ve verilerin optik okuyucu tarafından okunması ile sonuçlanan ve sonuçların bilgisayar ortamına alınmasına yardımcı olan fon çeşidine optik form denir.

Optik form öğrenciler arasında sınav cevap kağıdı olarak bilinir Optik formlar test usulü gerçekleştirilen çoktan seçmeli sınavlarda kullanılır öğrencilerin eşine oldukça kolaylaştıran bu form üzerine kitapçıklardaki soruların cevapları işaretleme Optik verilerin yani işaretleri ya da bilgileri okunması için Optik okuyucusu kullanılır 


OPTİK FORM NASIL DOLDURULUR PDF

 

Sınavda Optik Form Doldurulması Son Derece Önemlidir


Optik formu doldurulması son derece önemlidir. Optik form doldurmak verilerin doğru okunması sağlaması bakımından son derece önemli ve dikkatli bir şekilde yapılması gereken bir iştir. 

Sınava girecek tüm adaylar optik form nasıl doldurulur, optik formun nasıl doldurulması gerekir sorularının cevaplarını öğretmeninden öğrenmesi gerekir. Adaylar sınavlara girmeden önce Optik formun nasıl doldurulması gerektiğini muhakkak öğrenmelidirler.

✔️ Optik form doldurulurken yapılması gereken en önemli ve en hassas nokta kaydırma yapılmamasıdır.

✔️ Optik Formu doğru bir şekilde doldurabilmek için form üzerinde hangi bilgilerin bulunduğunu bilmek gerekir. 

✔️ Optik form açık ve koyu pembe ya da açık tonlamalı turuncu özel olarak yapılmış bir kağıttır. Üzerinde sınava girecek adaya ilişkin isim, soyisim, TC kimlik numarası, sınıfı, numarası gibi kişisel bilgiler ve sınava ait bazı bilgiler bulunmaktadır. 

✔️ Optik formda isim ve soy isminin kodlanması amacıyla harfler bulunur. Sınava giren aday kendi isminin harflerini tek tek kutucukların içini boyayarak doldurur. İsim, soy isim gibi bireyin kişisel bilgileri optik formun kodlanmasında ilk sırada gelir. 

✔️ Aday kişisel bilgiler haricinde sınav sırasında kitapçıkta bulunan soruların cevaplarının işaretleneceği küçük ve yuvarlak kutucuklar bulunur. Kutucukların her birinin üzerinde a b c d e harfleri vardır. Kutucuklar her derse ve her soruya özel olarak şekilde form üzerinde kategorilere ayrılır. Bu sayede sınava giren öğrencinin işi kolaylaşır. 

Örnek verilecek olursa; matematik dersinin kutucukları matematik şeklinde belirtilir. Her soruya ilişkin cevap anahtarı bulunur. Optik form doldurulurken kodlama sistemiyle doldurulur. Yani aday bu yuvarlak kutucukları tek tek doldurur. Aday  tek tek soruların cevaplarını optik forma kodlar. 


OPTİK FORM NASIL DOLDURULUR PDF

 

Optik Form Nerede Satılır?


Optik form ölçme ve değerlendirme programlarında kullanılan cevap kağıdıdır. Ülke genelinde olan optik formlar ÖSYM tarafından özel olarak basılır ve sınav başlamadan önce gözetmen eşliğinde adaylara dağıtılır. Optik form sınav ürünlerini satan kırtasiyede satılır.

Ancak öğrenci ev ortamında deneme çözecekse ve optik form kodlama işlemine aşina olmak istiyorsa o zaman optik cevap kağıdıyla ilgili sınav ürünlerini satan kırtasiyelere başvurabilir. Bunun haricinde büyük içinde kırtasiye malzemeleri olan marketler de optik form satabilir.Bu marketlerde optik form türleri farklı renklerde ve çeşitlerde bulunur. Siz de uygulayacağınız sınava uygun optik formu seçebilirsiniz. 

 

LGS ve YKS'de Optik Okuyucu Farklı Mı?


Optik formlar farklı tarzlarda olabilir.  Bir çeşidi seviye tespit sınavı değerlendirme cevap kağıdı olan optik form liselere giriş sınavı ya da üniversite sınavına hazırlanan adaylar için farklı gruplandırma ile ayrılabilir. Örneğin optik okuyucu üzerinde türkçe matematik sosyal bilgiler ve hayat bilgisi ingilizce varsa bu optik form LGS için uygundur. Optik okuyucu üzerinde eğer SÖZ SAY EA gibi tanımlar bulunuyorsa o zaman bu optik form YKS  için uygundur.

Sınava girecek yapmak isteyen ve kendi kendilerine kodlama egzersizi yapmak isteyen adaylar optik formdan yararlanmak isterse satın alacakları kırtasiyeye bunu bildirmeleri yeterlidir. Uygun olan optik form kırtasiye çalışanları tarafından kendilerine teslim edilecektir. 


OPTİK FORM NASIL DOLDURULUR PDF

 

 Optik Form Nasıl Okutulur? 


Optik form, çoktan seçmeli sınavlarda kullanılan cevap kağıdıdır. Optik formu okutmak için optik okuyucu adı verilen bir cihaza ihtiyaç vardır. Optik okuyucu, form üzerindeki işaretleri algılayarak bilgisayara aktarır. Optik okuyucu, bazı akıllı telefonlara da indirilebilen bir uygulama olarak da bulunabilir. Optik formu okutmak için sırasıyla şu adımlar izlenir:
 
✔️ Optik formu dikkatlice doldurulur.
✔️ Optik form üzerindeki bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde kodlanır.
✔️ İşaretlenen kutucukların içi tamamen boyanır. Birden fazla işaretleme yapılmaz ya da silinti izi bırakılmamalıdır.
✔️ Optik form optik okuyucu sistemle okutulur.
✔️ Optik form optik okuyucuya düzgün bir şekilde yerleştirilir ve kaydırılmaz. Formun yönüne ve cihazın talimatlarına dikkat edilir. 
✔️ Optik okuyucu çalıştırılır. Cihazın formu okuması beklenir. Formu okuduktan sonra cihaz bir onay sesi ya da ışığı verecektir.
✔️ Form cihazdan çıkarılır ve sonuç kontrol edilir.

 

Optik Form Ne Zaman Okunmaz? 


Optik formu okumak için kullanılan dijital optik okuyucular profesyonel cihazlardır. Optik formun okunamadığı bazı durumlar mevcuttur.  

Optik form yırtık, buruşuk, kırışık veya ıslak ise okunmaz. Bu durumda formun okunabilirliği bozulur ve optik okuyucu formu tanıyamaz ve okuyamaz.

Optik form üzerinde birden fazla işaret, silinti izi, karalama durumunda ya da leke gibi bir iz varsa okunmaz. Bu durumda formun doğruluğu kaybolur ve optik okuyucu formu yanlış okur.

Optik form üzerindeki bilgiler eksik, yanlış veya kodlama kurallarına uygun değilse okunmaz. Bu durumda formun geçerliliği yoktur ve optik okuyucu formu kabul etmez. Kodlama kurallarından biri kutucuğun yumuşak ve silinebilir HB tarzı koyu yazan bir kalemle işaretlenmelidir.

Eğer optik form bu standartlara uygun değil ise optik okuyucu da formu okurken sorun yaratabilir.

Optik okuyucularda bazı ayarlar bulunur. Bu ayarlar titizlikle özenle oluşturulmuştur. Bu bakımdan optik form kağıdında bir zarar, yukarıda bahsettiğimiz durumlar yoksa ve işaretlemede bir yanlışlık olmadığı sürece optik okuyucu formu doğru okur. Optik okuyucunun ayarı olması gerektiği gibiyse, sistem ya da makina arızalı değilse formu kolaylıkla okur. Standartlara uygun olarak basılan bu optik formlar sorunsuz ve hatasız olacak şekilde profesyonel optik okuyucu makinesine teslim edilerek okunması sağlanır. 


OPTİK FORM NASIL DOLDURULUR PDF

© Sınav Eğitim Kurumları 2024. Tüm hakları saklıdır.

 

04 Eylül 2024
Bunlara da göz atın!