ÖN KAYIT
ORD. PROF. DR. CAHİT ARF KİMDİR?


ORD. PROF. DR. CAHİT ARF KİMDİR?


Cahit Arf (1910-1997) Matematik çalışmaları ile tüm dünyada tanınan bilim insanı ; Cahit Arf Cebir çalışmaları, elastisite teorisi, mühendislik matematiği, analiz, geometri, lokal cisimlerde dallanma ve sentetik geometri problemlerinin pergel ve cetvel yardımıyla da çözülebileceği konularında yaptığı çalışmalarla tanınan bir dahidir.

Cahit Arf adını kendi soyadından alan Arf Değişmezi ve Arf Halkaları teorilerini bulmuştur. Bu çalışmalarda cisimlerin kuadratik formlarında bulunan değişmezlerle ilgili çalışmaları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra ‘Hasse – Arf Teoremi’ni matematik bilimine kazandırmıştır. Bütün matematikçilere ilham kaynağı ve aynı zamanda yol gösterici olan Arf, yazdığı sayısız makale ve kitapla dünya matematik literatüründe çok önemli bir yere sahiptir. Yazıları Crelle Journal Dergisi gibi matematik dergilerinde yayımlandı.



 
 
Tüm dünyada tanınan bir matematikçi olan Cahit Arf lise yıllarında kimsenin çözemediği matematik problemlerini çözmesi ile yaşıtlarından ayrılmıştı. O yıllarda gösterdiği derin matematik problemlerini çözme yeteneği ile öğretmenlerinin ve ailesinin ilgisini çekti. Arf ailesi tarafından Paris gönderildi.

Lise eğitimini St.Louis Lisesi’de, üniversiteyi Ecole Normale Supérieure ‘de tamamladı. Galatasaray Lisesinde matematik öğretmeni olarak çalıştıktan sonra İstanbul Üniversitesinde doçent adayı olarak çalıştı. 1938 yılında Almanya Göttingen Üniversitesinde doktorasını bitirdi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde profesör ve ordinaryus profesörlüğe yükseldi ve 1962 yılına kadar üniversitede çalıştı.

Robert Koleji’nde matematik dersleri vermeye başlayan Cahit Arf bir süre sonra Amerika birleşik Devletleri’nde Kaliforniya Üniversitesi’nde konuk öğretim üyeliği yaptı. Daha sonra Türkiye’ye geri dönenCahit Arf, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 
 

Cahit Arf ;

 
  • 1983-1989 yılları arasında Türk Matematik Derneğinin Başkanlığını yaptı.
  • 1943 yılında İnönü Armağanını kazandı.
  • 1964 yılında TÜBİTAK’ın (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) ilk bilim kurulu başkanı oldu.
  • 1974  yılında TÜBİTAK Bilim Ödülünü kazandı. TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü alırken yaptığı konuşmada Arf, bilim insanının amacını şu şekilde açıklamıştır;
"Bilim insanının amacı, anlamaktır. Ama, büyük harflerle ANLAMAKTIR" Cahit Arf


Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizi alanında nitelikli rehber ve alan öğretmenlerimizle beraber yetiştiriyoruz. Size en yakın Sınav Koleji ile Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilir veya  SINAV KOLEJİ resmi internet adresinden ulaşabilirsiniz. Sınav Koleji resmi web adresi için www.sinav.com.tr internet adresini tıklayınız.

Bunlara da göz atın!