ORTAOKUL SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Ortaokul nasıl seçilir?İlkokuldan sonra gelen ve 4 yıl süren ortaokul seçimi ebeveynler için çok önemli bir karar verme sürecidir. Bu süreç çocuğun hayatını büyük ölçüde etkiler. Bu bakımdan dikkatli ve sabırla ele alınması gerekir. Ortaokul seçim sürecinde siz ebeveynlerin aklına birçok soru gelebilir. Sizin ve çocuğunuz için en doğru ortaokulu seçmenize yardımcı olacak adım adım bilgiler sağlıyoruz.Bu yazımızda Çocuğum için nasıl bir ortaokul seçmeliyim, Ortaokul kriterleri neler olmalı, Ortaokul nasıl seçilir, Ön görüşme sırasında hangi soruları sormalıyım sorularını yanıtlayacağız. Detaylar yazımızda…
Çocuğunuzu Tanıyın, Yeteneklerini ve İhtiyaçlarını Belirleyin
Her çocuk özeldir. Her çocuk ilkokulda aldığı eğitim ve büyüme şekline göre yeteneğini keşfeder. Ortaokul seçiminde çocuğun bu yetenekleri dikkate alınmalıdır. Ebeveynler, çocuklarının becerilerinin gelişimine katkı sağlayan bir ortaokul seçmelidir.
Çocukların yetenekleri ve ihtiyaçları kardeş olsalar bile aynı olmayabilir. Çocuğunuzu tanımak ve iyi değerlendirmek ortaokul seçiminde büyük önem taşır. Çocuğunuz için küçük ve butik bir okul mu daha iyi olur, yoksa akademik olarak ona meydan okuyabilecek ve potansiyelini ortaya çıkarmak için çok çalışabileceği bir okul mu daha iyi olur. Ebeveynlerin öncelikle bunu belirlemesi gerekir.
Çocuğunuz daha fazla ders veren, sorumluluk duygusunu ve öz disiplinini güçlendiren, sınavlara hazırlayan bir okulda mı mutlu olacak, yoksa sanatsal, sportif, kültürel etkinlikleri ve projeleriyle öne çıkan bir okulda mı mutlu olacak? Ortaokul seçiminde en doğrusu çocuğunuzun mutluluğu ve başarısı için ona uygun bir ortamda bulunmasıdır.
Okuldan Beklentiniz Nedir?
Burada okuldan beklentilerinizi tanımlamalısınız. Beklentilerinizi tanımlamak, okul seçerken ne aradığınızı ve neden doğru yerde olduğunuzu anlatacak en önemli kriterlerden biridir. Bir okul her ne kadar size tüm olanaklarıyla uygun olsa ve beklentilerinizi karşılasa da bütün olanaklar sağlansa bile okuldan memnun kalmadığınız durumlar olabilir. Bu yüzden okuldaki beklentinizin ne olduğu ve okulun bun karşılayıp karşılamayacağını bilmek önemlidir.
Ortaokul seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de eğitim programı olmalıdır. Eğitim programının amacı; çocukların değer, beceri ve davranışlarını geliştirmek ve onların yaşam boyu öğrenen bireyler olmalarını sağlamak olmalıdır. Ortaokul seçiminde okulun akademik müfredatı, ödev politikası, öğrencilerin sosyal gelişimini destekleme yolları, kullanılan yayınlar ve çevrimiçi platformlar, sınava hazırlık süreçleri, teknoloji ve yapay zeka kullanımı ve bireysel yeteneklerini keşfetmeye yönelik hedeflenen etkinlikler gibi konular özellikle ortaokul seçimine yardımcı olur.
Eğitim programı her yaştan çocuğa hitap etmeli ve her çocuk için kişiselleştirilip farklılaştırılabilecek kadar esnek olmalıdır. İlk maddede belirttiğimiz gibi öncelik çocuğunuzu tanımaktır. Okul görüşmesine gittiğinizde beklentilerinizi aklınızda tutmanız ve okulu tanıtan kişiye aklınızdaki tüm soruları sormalısınız.
Okulun Akademik Kadrosu
Okul öğretmenlerinin tercihlerine dikkat etmelisiniz. Ortaokul seçerken çocuğunuzun sonraki aşamada hangi lise ve sonrasında hangi üniversiteyi seçeceğine bütünsel olarak yaklaşılmalıdır. Her ortaokul öğrencisinin çocuk için eğitim değeri vardır. Bu bakımdan öğretmenler, okul yöneticileri, personel ve ailelerin öğrenme topluluğunun bir parçası olduğu düşünülmelidir. Öğretmenler ise öğrencilerini dinleyerek, gözlemleyerek, not alarak, birlikte çalışarak, onların yanında olarak rehberlik edebilmelidir. Bu nedenle ortaokul seçiminde okul öğretmen kadrosuna dikkat etmelisiniz.
Okulun Öğretmen Alım Kriterleri
Okulun öğretmen alımı kriterlerinde sürekliliği sağlaması ve öğretmen seçimi çok önemlidir. Ortaokul seçiminde ve ortaokul arayışında olduğunuz süre içinde yapacağınız görüşmelerde ortaokulda görev yapan öğretmenler ile ilgili bilgi alacaksınız. yapacağınız görüşmelerde sorulacak sorular arasında öğretmenlerin okulda minimum çalışma süreleri, okul, öğrenci ve veli arasındaki iletişimin düzeyi, okulun rehberlik servisinin nasıl çalıştığı, ve okulun bu noktada hangi rehberliği takip ettiği yer alabilir.
Aile ve okul arasındaki ilişki ve pozitif iletişimin öğrencinin mental huzuru ve akademik başarısını yükseltme anlamında ne kadar önemli olduğunu unutmayın. Öğrenci mental huzur bakımından ne kadar sağlıklı olursa eğitimsel gelişimi de o kadar olumlu olacaktır.
Teknolojik Olanaklara Sahip Olmalı
Sanatsal ve sportif faaliyet alanları, harika bir bahçesi, kafeteryası ve tüm teknolojik olanaklara sahip olan bir okul binası düşünün. Dışarıdan mükemmel bir eğitim kurumu gibi görünebilir. Ancak çocuğunuz sınıfa girdiği andan itibaren kontrol tamamen öğretmenin elindedir. Öğretmenler öğrencilerine ancak kendilerinin mutlu olduğu ve kendilerini değerli hissettikleri bir okulda sağlıklı bir eğitim sunabilirler.
Öğretmenleriyle ilişkileri sağlıklı ve mutlu olan öğrencilerin okullarını daha çok sevdiklerini ve akademik açıdan daha başarılı olduklarını görüyoruz. Ortaokul seçiminde çocuğunuz için tercih edeceğiniz okulun branş öğretmenlerini seçme kriterleri ve öğretmenlerin okulda uzun vadeli mi yoksa kısa süreli mi çaıştıkları önemli bir detaydır.
Ortaokul Seçiminde Çevre ve Lokasyonun Önemi
Ortaokul seçmeden önce seçilecek ortaokulun ortamı, çocuk için aynı zamanda bir eğitim ortamı olarak kabul edilir. Güvenli ve öğrenciyi bilgi bakımından besleyen ortamlar, çocukların ilkokuldan sonra öğrenimlerine ve gelişimlerine devam edebilmeleri için önemli bir parçadır. Ortaokul seçerken okulun iç ve dış ortamının çocuğun gelişimine uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Çocukların kendilerini daha bağımsız ve daha yetkin hissettikleri Sosyal ilişki kurma yetenekleri artar. Bu nedenle ortaokul seçimi aşamasında seçilecek okulun ortamına dikkat etmek gerekmektedir.
Ortaokul seçiminde seçeceğiniz okulun eve yakınlığı ve uzaklığı önemli bir etkendir. Çocuğunuzu ortaokula siz araba ile mi bırakacaksınız yoksa servis mi kullanacaksınız. Unutmayın ki ev lokasyonundan uzak bir ortaokul özellikle kış aylarında çocuğun ders ve bireysel zamanlarına fazla zaman ayıramamasına sebep olacaktır. Çünkü evden uzakta bir ortaokul seçiminde çocuk okulda zamanını aktif ve derslerine odaklanarak geçirmesi gerekirken, zamanını otobüste uyuyarak geçirecektir. Bu nedenle ortaokul seçerken okulun eve yakınlığına dikkat etmek gerekir.
Çağın Gereklerini Karşılayan Bir Okul Olmalı
Ortaokul seçiminde çağın gereklerini karşılayan, kullanan ve geliştirmeye yönelik çalışmalar yapan okullar tercih ediliyor. Yeni nesil teknolojik çağa ayak uydurarak kendi ve bulunduğu ortamın sınırlarını zorlayarak ve aşarak bir eğitim almak kendini geliştirmek istiyor.
Ortaokul çağındaki çocuğunuz için çift diploma yurtdışı eğitim ve sertifika programlarını araştırarak geleceğini ortaokul yıllarından başlayarak şekillendirebilirsiniz. Bu nedenle seçeceğiniz okulun çağın gereklerini karşılayan,eğitimi ve teknolojiyi başarılı bir şekilde bütünleştirmiş bir okul ve doğru bilgiyi doğru yerde kullanabilen bireyler yetiştiren bir okul olması gerekmektedir. Sorulabilecek sorular arasında okulun sunduğu yabancı dil dersi sayısı, kullandığı yayınlar, yabancı öğretmenlerin bulunup bulunmadığı, katıldığı uluslararası yarışmalar ve bunların sınıflandırılması yer almaktadır.
Okulun Fiziki Olanaklarını Göz Önünde Bulundurun
Ortaokul seçiminde okulun fiziki mekanlarının çocuğunuza uygun olması önemlidir. Çünkü çocuğunuz zamanının çoğunu okulda geçirecektir. Okulun sınıfların büyüklüğü ve donanımı, bilgisayar sınıfları, spor salonları, sanat ve kültür atölyeleri, kafeteryası, sürekli hizmette olan hemşire ve sağlık personelinin varlığı, fiziki donanımı ile sunduğu güvenlik hizmetleri önemli faktörlerdir.
Ortaokul seçiminde sorulması gereken sorular nelerdir?
Ortaokul seçiminde şu soruları sorabilirsiniz:
✔️ Ortaokul müfredatı, haftalık branş ders saati sayısı ve aftalık yabancı dil ders saati sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz?
✔️ Okulunuzda ödev verme ve ödev izleme, uygulama sınavları ve öğrenci eksikliklerini tamamlama konusunda izlenen yöntemler nelerdir?
✔️ Ortaokul kademesinde kullandığınız yerli ve yabancı yayınlar, kaynaklar hakkında bilgi verebilir misiniz?
✔️ Sınıf kontenjanlarınız nedir? Sınıflarınızdaki öğrenci sayınız nedir?
✔️ Branş öğretmenleriniz hakkında bilgi alabilir miyim? Okulunuzda native speaker olan yabancı öğretmenler çalışıyor mu?
✔️ Okulunuzda yabancı dil öğretiminde nasıl bir program uygulanıyor ve hangi yayınlardan yararlanılıyor?
✔️ Okulunuzda yapay zekayı kullandığınız bir sistem ya da bir teknolojik olanak var mı? Çocuğumu takip edebileceğim bir platform kullanıyor musunuz? Bilgi verebilir misiniz?
✔️ Öğrencimiz hakkında detaylı bilgi alabileceğimiz rehber öğretmen, mentor öğretmen ya da branş öğretmeni iletişim anlamında ne kadar yakın?
✔️ Veli toplantıları dönem boyunca hangi aralıklarla ve ne sıklıkla yapılıyor?
✔️ Okulunuzun kantin ve yemek hizmetleri nelerdir?
✔️ Sağlık personeli ve hemşireler her zaman okulunuzda hazır bulunuyor mu?
✔️ Okulunuz kültürel geziler, yurtdışı ve yurtiçi faaliyetler ve sosyal etkinlikler düzenliyor mu?
✔️ Öğrencileriniz sosyal bir projeye gönüllü olarak katılıyorlar mı? Sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili çalışmalarınız bulunuyor mu?
✔️ Okulunuza kabul edeceğiniz öğrencilerde hangi özellikleri arıyorsunuz ve öğrenciler arasında disiplini nasıl sağlıyorsunuz?
✔️ LGS sınavına öğrenci hazırlarken nasıl bir yöntem izliyorsunuz ve diğer okullardan farklı olarak neler yapıyorsunuz?
Bu örnek sorular elbette sizin ve çocuğunuzun ihtiyaçlarınıza ve kriterlerinize göre değişiklik gösterebilir. Umarız kendiniz ve çocuğunuz için doğru okulu bulursunuz.
© Sınav Eğitim Kurumları 2024. Tüm hakları saklıdır.