ÖN KAYIT
SINAVDA NASIL BAŞARILI OLUNUR?

 

SINAVDA NASIL BAŞARILI OLUNUR? | SINAVDA BAŞARILI OLMA STRATEJİLERİ

 
Sınavda Nasıl Başarılı Olunur? Sınavda Başarılı Olma Stratejileri Nelerdir? Sınavda başarılı olmak için sınava hazırlık sürecinde, sınavdan hemen önce ve sınav anında yapılması gerekenler bulunur. Sınavda başarılı olmaya yönelik olarak hazırladığımız makaleyi mutlaka okumalısınız.

 

GENEL TEKRAR YAPIN, DENEME SINAVI VE ÖNCEKİ YILLARDA ÇIKMIŞ SORULARI ÇÖZÜN

 
Sınavda başarılı olmak için konulara ilişkin genel tekrar yapılması gerekir. Sınavda başarılı olmak için genel tekrar yapın, deneme sınavı ve önceki yıllarda çıkmış soruları çözün. Öğrencilere özellikle son 10 yılın çıkmış sorularını çözmeleri önerilir.  Sınava yakın dönemde çok zor kaynaklar seçilmemeli, sınava yönelik kaynaklar seçilerek aynı zamanda genel konu tekrarı yapılmalıdır. Konulara ilişkin ipuçları ile desteklenen bilgilerle beraber öğrencinin  geçmiş yıllarda çıkan soruları çözmeleri, onların sınava yönelik motivasyonunu, güven duygusunu ve sınav performansını olumlu yönde etkilemektedir. 

 

SINAV ÖNCESİNDEKİ HAFTADA YAPILACAKLAR

 
Sınavda başarılı olmak için sınav öncesindeki haftanın huzurlu ve sakin geçirilmesi önemlidir. Sınava bir gün kalana kadar çalışmayı bırakmadan, ancak soru çözümüne ağırlık verilerek çalışmalar devam ettirilmelidir.  Sınav öncesindeki haftada zihni ve vücudu dinlendirecek hoşlandığınız aktiviteler yapabilirsiniz. Çalışmalarınız sınava son bir güne kadar ağırlıklı  olarak soru çözümü yapılarak geçmelidir. 
 


 

SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE YAPILACAKLAR

 
  • Sınavdan bir gün önce artık deneme sorusu çözmeyi bırakmalı ve sınava mental olarak hazırlanmalısınız. 
 
  • Keyif alacağınız, stresten uzaklaşmanızı sağlayacak, stres düzeyini kontrol altında tutacak hafif egzersiz ya da yürüyüş yapabilirsiniz. Sınavdan bir gün önce bedene yorgunluk verecek ya da sakatlanmaya sebep olacak ağır fiziksel aktivite yapılmamalıdır. Sınava son bir gün kala huzurlu ve rahat bir gün geçirmelisiniz. 
 
  • Arkadaşlarınızla bir araya gelmeyi düşünüyorsanız, sohbet konusu olarak sınavdan bahsetmemeli, sınavı atlattıktan sonra yapacağınız tatil planını düşünebilirsiniz. 
 
  • Sınavdan bir gün önce alışkın olduğunuz ev yemeklerini yemeli ve bünyenizin alışkın olmadığı şeyleri yememeli ve rutininizin dışına çıkmamalısınız. Özellikle hafif bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
 
  • Sınavdan bir önceki gün ve akşamı bazı öğrenciler, akrabalarının ya da eş dostun iyi niyetli başarı dileklerinden olumsuz etkilenerek, gerginlik yaşayabilirler. Bu durumun önüne geçmek için velileri arama çağrılarına bakabilir ve öğrenci böylelikle sınav öncesinde bu durumdan dolayı gerginlik yaşamaz. 
 
  • Sınavdan bir önceki gece, sınava giderken yanınızda götürmeniz gereken nüfus cüzdanı, sınav belgesi gibi belgeleri ve etiketi çıkmış pet su ile sınavda giyeceklerinizi akşam yatmadan önce hazırlayın.
 
  • Sınav sabahı genel kahvaltı rutininizi bozmamalısınız. Hiç yemediğiniz besinleri sınav sabahı da tüketmemelisiniz.  
 
  • Sınava sakin tavırlı, pozitif insanlarla birlikte gitmeye özen göstermelisiniz. 

 
 

 

SINAV ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

 
Sınavda başarılı olmak için sınav heyecanını yenebilmek önemli bir kriterdir. Sınavda başarılı olmak için heyecanınızı bastırmayı öğrenmiş olmalısınız. 
 
Sınava hazırlanma aşamasında birçok deneme sınavına girdiğinizi unutmayın. Merkezi sınav benzeri, gerçek mekan gerçek sınav benzeri sınavlarla kendinizi denediniz. Önceki yıllarda çıkan soruları çözdünüz, sınava yönelik özel olarak hazırlanan kaynak kitaplardan ise yüzlerce soru çözdünüz. Merkezi sınavlar, sizin sınava hazırlık sürecinde girdiğiniz deneme sınavlarından farklı değildir. Sınav, bir sıralama sınavıdır. Diğer bir deyişle bir öğrenciye zor gelen bir soru pek çok öğrenciye de zor gelebilmektedir. 
 
Sınav kaygısı aşırı olmadığı müddetçe öğrenciye motivasyon ve enerji veren bir duygu olarak kabul edilir. Orta düzey bir kaygı ise sorulara odaklanmanız anlamında gereklidir.
 
Sınav esnasında yapabileceğinizin en iyisine odaklanmalısınız. Sınavın sonucunu düşünmeden, sınav anında sınav süresini en iyi ve en etkili şekilde kullanmalısınız. Güçlü bir motivasyonla gireceğiniz sınavda soruların çözümüne odaklanmalısınız. 

 

 

SINAVIN İLK 15 DAKİKASI ÖNEMLİDİR

 
Sınavda başarılı olmak için sınavın ilk 15 dakikasını ısınma süresi olarak düşünmek önemlidir. Genellikle öğrenciler sınavın ilk 15 dakikasında panik yaptıkları için hata yapma olasılıkları da yüksek olmaktadır. Sorulara odaklanma bakımından değerlendirilecek olursa orta düzey kaygı normal olarak nitelendirilebilir. Ancak kaygı yüksek olduğu zaman hata yapma olasılığı da artabilmektedir. Orta derecede kaygı size motivasyon verecektir. 

 

SINAV SIRASINDA NEFES EGZERSİZİ İLE KONSANTRASYONUNUZU AKTİF HALE GETİRİN

 
Sınav başladığı andan itibaren her şeyi unuttuğunuzu düşünebilirsiniz. Bu durum hemen her öğrenci için geçerli bir durum olabilmektedir. Ancak bu orta düzey kaygının getirdiği geçici bir durumdur. Bir kaç soru çözdükten sonra bu duygu ve düşünce durumu kaybolur. Endişe etmeyin.
 
Sınav sırasında konstarasyonunuzda dağılma yaşayabilirsiniz. Bu durumda sınav sırasında nefes egzersizi ile konsantrasyonunuzu aktif hale getirin. Sınav sırasında konsantrasyonunuzun dağıldığını hissederseniz arkanıza 10 ile 15 saniye yaslanarak burnunuzdan derince nefes alıp bırakarak sınava  tekrar geri dönebilirsiniz. 

 

SINAVA EN İYİ BİLDİĞİNİZ ALANDAN BAŞLAYIN, STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPMAYIN

 
Sınava hazırlık döneminde deneme sınavlarına hangi alandan başladınız? Merkezi sınavlarda da bu geleneğinizi değiştirmeyin. Tüm yıl boyunca strateji olarak sınava hangi alandan başladıysanız, merkezi sınavda da yine en iyi bildiğiniz alandan başlayın. Kısacası sınavda strateji değişikliği yapmayın. Farklı sınav stratejileri zaman sorununa yol açabilir. Tüm yıl boyunca deneme sınavlarına hangi alandan başladıysanız, genel merkezi sınavda da bu alışkanlığınızı devam ettirmeli, kaygı ya da zaman ve stres sorununu bu sayede en aza indirebilirsiniz. 

 

 

SORULARA ÖN YARGILI YAKLAŞMAYIN

 
Sınavda başarılı olmak için sınav sorularını önyargıdan uzak bir şekilde değerlendirmek gerekir. Her soru bir aldatmaca içermez ve bazı sorular bilgiye dayalı olduğu için sizin bilgiyi kullanarak doğrudan sonuca ulaşmanızı sağlar. Eğer soruları önyargı ile okursanız ve soruda istenilmeyen bilgileri düşünürseniz doğru şıktan uzaklaşabilir ve zaman kaybedebilirsiniz. “Bu soru zor”, “Ben bu soruyu yapamam” “Bu paragraf çok uzun kesin çok zordur” gibi düşünceler sizin cesaretinizi kırar. Yine aynı şekilde bu soru çok kolaymış, hemen yaparım gibi düşünceler de soruyu yanlış yanıtlamaya neden olabilir. Bu bakımdan sınavda başarılı olmak için sınav sorularını önyargıdan uzak bir şekilde değerlendirin.

 

UZUN PARAGRAFLI SORULARDAN KORKMAYIN

 
Bir önceki maddede bahsettiğimiz gibi sorulara önyargı ile yaklaşmamalısınız. Uzun paragraflı sorulardan korkmayın.  Uzun paragraflı soruları çözümü ve cevapları genellikle metnin içinde saklı olur. Bu anlamda uzun metinlerin ve paragraf sorularının aslında daha kolay olduğu söylenebilir. 

 

SORU KÖKLERİNİ İYİ OKUYUN

 
Sınavda başarılı olmak için soru kökünü iyi okumalısınız. Soruları doğru okumanız, soruya yoğunlaşmanız ve sorunun sizden ne istediğini anlamanız son derece önemlidir. Soruyu iyice anlamadan özellikle soru köküne dikkat ederek soruyu çözmelisiniz. 
 
Soru kökü  “yanlıştır”, “değildir””yoktur” “olamaz” gibi anlatımlar taşıyabilir. Zihin olumlu soru köküne göre hamle yaptığı için olumsuz soru kökleri dikkatsizlik sonucu olumlu soru kökü olarak algılanabilir. Bu bakımdan soru cümlesinin son kelimesine dikkat etmeli, altı çizili sözcüklere, sizden ne istenildiğine ve olumsuz anlatımlara dikkat etmelisiniz. 
 
Ayrıca soru kökleri doğru cevabın hangisi olabileceği konusunda ipuçları da içerebilir. Soruyu iyice anlamadan ve sizden ne istenildiğini kesin olarak belirlemeden kesinlikle o soruyu çözmeye başlamamalısınız.  Soru kökünün önemli olduğu Türkçe ve Sosyal Bilimler gibi paragraf tipli sorularda soru kökünü iyi anlamalısınız. Bu Hızlı Okuma Anlama Teknikleri ile edinilebilir ve geliştirilebilir. Düzenli Kitap Okuma Alışkanlığı ile zihniniz sorulan soruya göre paragrafı okuma eğiliminde olacaktır.

 

 

HER SORUNUN BİRBİRİNDEN BAĞIMSIZ OLDUĞUNU UNUTMAYIN

 
Soru çözümünde aklınız önceki sorularda ya da soru içinde geçen bir kelimede kalabilir. Bu sizin bir sonraki soruya odaklanamamanıza sebep olur. her sorunun birbirinden bağımsız olduğunu unutmamalısınız. Bir soru bittiğinde ve diğer soruya geçtiğinizde dikkatinizi her soruda yeniden toplamalı, her sorunun diğer sorulardan ayrı ve bağımsız olduğu bilinci ile yoğunlaşmalı ve o şekilde soruyu yanıtlamalısınız. 
 
Önceki sorudan kurtulmayı başaramadığınızı hissettiğiniz anda, 15 saniye nefes egzersizi yaparak dikkatinizi yeniden toplamalı ve yeni soruya odaklanarak başlamalısınız. 
 

SAYISAL SORULARI SADECE BAKARAK ÇÖZMEYİN

 
Sayısal bölümdeki işlem gerektiren sorular zihinden çözülebilecek gibi olsa ve siz bu yeteneğinize güveniyor olsanız da sayısal soruları mutlaka sınav kitapçığının üzerine işlem yaparak ve yazarak çözmelisiniz. İşlemleri yazarak çözme, yapacağınız olası hataları en aza indirir. Matematiksel işlemleri sadece bakarak ve zihinden çözmeye çalışmak, merkezi sınav gibi önemli bir sınavda yapılmaması gereken bir durumdur. 
 
Bu bakımdan sayısal, matematiksel işlemleri zihin yoluyla yapmayın. Soruyu zihniniz ile düşünün ve kaleminizle beraber kullanarak yazılı bir şekilde çözün. Bu yöntem sizin soruyu daha iyi anlamanızı sağlar, hata yapmanızı engeller. 

 

 

KODLAMAYI HER SORU ÇÖZÜMÜNDEN SONRA YAPIN

 
Kodlamayı her soru çözümünden sonra yapmalı ve asla sonraya bırakmamalısınız. Her kodlama yaptığınızda hangi numaralı soruyu çözdüğünüze ve hangi numaralı soruyu kodladığınızı kontrol edin. İşaretleme yapılan cevap bölümündeki sorunun, çözdüğünüz testle aynı soru olduğundan emin olun. Eğer matematikten çözdüğünüz soruyu türkçe bölümüne kodlarsanız hata yapmış olursunuz. Merkezi sınavlar odaklanma seviyesinin en fazla olduğu sınavlardır. Mutlaka çözdüğünüz bölüm sorusu ve soru numarası ile işaretleme yaptığınız bölüm ve soru numarası aynı olmalıdır. Bu ayrıntıya dikkat etmeli, kaydırma yapmamalısınız. 
 

ZORLANDIĞINIZ SORUDA FAZLA VAKİT KAYBETMEYİN, SORUYLA İNATLAŞMAYIN

 
Sınavlarda kolay sorular ile zor soruların puanlamaları aynı orandadır. Diğer bir deyişle zor sorular daha fazla ve kolay sorular daha az puanlamaya sahip değildir. Kolay ve zor soruların size kazandırdığı aynı puandır. Bu bakımdan sınavlarda başarılı olmak için zorlandığınız soruda fazla vakit kaybetmemeli, sorularla inatlaşmamalısınız. Sınav sırasında size zor gelen bir gelen soruya gereğinden fazla zaman ayırmak sizin sadece zaman kaybetmenize neden olacaktır.  
 
Sınavlarda özellikle üniversiteye giriş sınavındaki sorular beş farklı kategoride hazırlanmaktadır. Her bölüm için ayrı ayrı soruların %10u çok kolay, %20 si kolay, %40ı normal, %20 si zor ve %10 u çok zor sorulardan oluşur. Bu çerçevede soruların %70i çözülebilecek niteliktedir. Zor soruyla inatlaşmak yerine zor soruları sona bırakarak yapabileceğiniz soruları dikkatli bir şekilde doğru olarak yanıtlamak çok daha önemlidir. Sınavlarda ne kadar fazla doğru yapılırsa, alınacak puan o derecede yüksek olmaktadır. 
 
Sınavlarda zaman faktörü önemli bir kriterdir. Öğrenci zamanını son derece dikkatli bir şekilde kullanmalıdır. Bu noktada öğrencinin zor sorularda fazla zaman harcamaması, sorular ile inatlaşmaması gerekir.  Çözülemeyen sorunun yanına işaretleme yaparak, sınav sonunda size zor gelen soruları tekrar çözebilirsiniz. Bunun için Turlama Tekniği sınavlarda kullanılabilecek etkili bir tekniktir. 

 

 

TURLAMA TEKNİĞİ KULLANIN

 
Turlama tekniği sınavda çözüme rahatlıkla ulaşılabilecek sorulara öncelik verilmesi ve diğer zaman alıcı soruların sonraya bırakılması tekniğidir. Diğer bir deyişle, bir testteki kolay, çok kolay ve normal soruların birinci turda çözülmesi, zor ve çok zor soruların ikinci tura bırakılmasına turlama tekniği denir. 
 
Turlama Tekniğinde öğrenciler sınava başlamadan önce sorulara hızlıca göz atarlar ve sonrasında soru çözümüne başlarlar. Öğrenciler birinci turda öncelikle kolay ve normal zorluktaki soruları çözerler. Öğrenci zor soru ile karşılaştığında bu soruyu belirleyerek ve çözmeden hemen diğer soruya geçer. Bu sayede öğrenci zaman kazanır. 
 
 Sınavlarda Turlama Tekniğini kullanarak sınav başarısını artırabilirsiniz. Turlama Tekniği geometrik şekiller kullanılarak uygulandığı gibi, noktalama işaretleri kullanılarak da yapılabilir. Örnek verilecek olursa; 
 
(!) bildiğim konu ama soruyu çözemedim
(?) Zaman alıcı bir soru ama çözebilirim
(x) Zor soru, bu soruyu çözemeyebilirim, şeklinde işaretleme yapılabilir. 
 
Birinci turda size çok kolay, kolay ve normal gelen soruları yaptıktan sonra 2. tura geçerek,  artan zamanınızda sırayla  (!), (?) ve (x) ile işaretlediğiniz soruları yapabilirsiniz. Bu sayede hem moral ve motivasyonunuzu yüksek tutarsınız hem de zamandan kazanırsınız. 
 
 
 
 

TESTLER ARASINDA KÜÇÜK MOLALAR VEREBİLİRSİNİZ

 
Sınav sırasında dikkatiniz ara ara dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek, odaklanmanızı tekrar sağlamak için testler arasında küçük molalar verebilirsiniz. Bu küçük molalar bir zaman kaybı olarak görülmemelidir. Test arasında verilen kısa süreli molalar sizi o onda rahatlatır, dikkatinizi toplamaya yardımcı olabilir. 
 

ACELECİ DAVRANMAYIN VE BİLMEDİĞİNİZ SORULARI BOŞ BIRAKIN

 
Sınav sorularının tüm cevaplarını okumalısınız. Sınavlardaki soruların cevapları çeldirici nitelikte olabilir. Bir sorunun yanıtını diğer seçeneklere bakmadan işaretlememelisiniz. 
 
Doğru yanıtı bulduğunuzu zannederek diğer seçeneklere bakmamanız sizin zararınıza olur. Mutlaka sorunun bütün seçeneklerini okuyun. Bu, zaman kaybı değildir. Yanıtınız doğru olsa bile mutlaka diğer seçenekleri de okuyun. Cevabından yüzde yüz emin olmadığınız soruları boş bırakmalısınız. Cevapları eleyerek bilmediğiniz sorunun cevabına ulaşmaya çalışmamalısınız. 
 

 

SINAVDA NASIL BAŞARILI OLUNUR? |
SINAVDA BAŞARILI OLMA STRATEJİLERİ

Bunlara da göz atın!