ÖN KAYIT
TEST NASIL ÇÖZÜLÜR? TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ NELERDİR?

 

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ NELERDİR? TEST NASIL ÇÖZÜLÜR? 

 

Test Çözme Teknikleri Nelerdir? Test Nasıl Çözülür? Test Çözmenin Faydaları Nelerdir?

 
Test Çözme Teknikleri Nelerdir? Test Nasıl Çözülür? Test Çözmenin Faydaları Nelerdir? sorularının yanıtları makalemizde.
 

Test Çözme Teknikleri Nelerdir? Test Nasıl Çözülür? 

 
Öğrencilerin 8.sınıfta girdikleri Liseye Giriş Sistemi olan LGS ve lise 12. sınıfta girdikleri Üniversiteye Giriş Sınavı olan AYT TYT ve YKS sınavları tamamen emek ve motivasyon testidir. Hedefe ulaşmak için planlı ders çalışmanın yanı sıra test becerilerinde pratiklik kazanmak öğrenciye istediği hedefe daha kolay ulaşmasını sağlar. Peki doğru test çözme becerisi nasıl kazanılır? Doğru test nasıl çözülür? Doğru test çözme becerisini kazanmak için ya da edinmek için öğrenci ne yapmalıdır? 
 
Test çözme tekniklerinde öğrenci öncelikle var olan ve sınavlarda çıkacak konularla ilgili bilgi bilgiyi kullanma becerisi yorumlama ve hız konularında kendisini geliştirmelidir. Sınavları kazanmanın önceliği planlı ders çalışmaktır. Planlı ders çalışarak ve bol tekrar ederek pekiştirilen bilgi aynı zamanda test çözme sırasında başarılı sonuçlar elde etmenin de ilk unsurudur. Yeni nesil sorularda çıkan yorumlama, mantık ve muhakeme soruları öğrenilen ve tekrarlarla pekiştirilen bilgilerin farklı düşünceler ve farklı açılardan bakabilme gücünü ifade etmektedir. Var olan bilgileri farklı düşünceler ve farklı açılardan bakabilme gücü ise öğrencinin test çözüme tekniğinin geliştirilmesini sağlamaktadır.
 
Test çözme teknikleri sırasında hızlı olmak zamanı etkin bir biçimde kullanmaya da yardım eder. Test tekniğine dayalı olan sınavlarda soru stillerine aşina olmamak, sorularda istenilen bilginin tam anlaşılamaması ya da bilgi eksikliği testlerde başarılı olmayı engelleyici faktörlerdendir. 
 
Test çözme tekniklerinde öğrencinin sınavlarda yeteri kadar test tecrübesi edinerek girmiş olması gerekir. Test tecrübesi ise sınavlardaki başarısızlık ya da başarıyı kısaca sınav sonucunu etkileyen önemli etkenlerden biridir. Öğrenci ne kadar tekrar ederse ve ne kadar test çözerse, çözülen sorulardan oluşan bilgi birikimi öğrencinin test sorularına aşina olmasını ve dolayısıyla da başarıyı beraberinde getirmektedir. Diğer bir deyişle test sorularındaki başarı, çözülen soru miktarıyla doğru orantılı olmaktadır. Öğrenci ne kadar test sorusu çözerse o kadar tecrübe kazanmaktadır. 

 

 

Test Çözme Teknikleri Nelerdir? Test çözme becerisini geliştirmek için öneriler

 
Test çözme teknikleri nelerdir? Nasıl test çözülür? Etkili Test Çözme Teknikleri nelerdir? Test çözme becerisini geliştirmek için öneriler… 
 
Sınavlarda başarılı olmak için öncelikle verimli çalışmak son derece önemlidir. Çalışmanın önemli bir kısmını test çözmek oluşturmaktadır. Peki etkili test çözme teknikleri nelerdir? Etkili test çözme tekniklerini bilerek sınavlarda daha kolay başarılı olabilirsiniz. Etkili test çözme tekniklerini sınavlarda en iyi şekilde uygulayabilmeniz için öncelikle evde etkili test çözme tekniklerini uygulamalı ve alışkanlık kazanmalısınız.
 

Test Çözmeden Önce Konuyu Anlayın

 
Bir konuya ilişkin soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenmelisiniz. Diğer bir deyişle test sorularını çözmeden önce o konuyla ilgili kesinlikle konu tekrarı yapmalısınız öğrenilen her konunun ardından test çözerek o konuyu öğrenip öğrenmediğinizi de kontrol etmiş olursunuz.
 
İşlenmeyen konuları ve bu konulara ilişkin testleri önceden kesinlikle hiç çözmemelisiniz. Konuyu ilişkin testleri çözerken soru köklerine dikkatli bir şekilde okumalısınız. Sorulardaki yönlendirmeleri ise iyi takip etmeli, soruları kendi içinde değerlendirmelisiniz. Her sorunun kendine özgü bir mantığı bulunur. Bu bakımdan test çözerken sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz.

 

 

Test Çözerken Fazla Karalama Yapmamaya Özen Gösterin
 

Çözdüğünüz test üzerinde fazla karalama yapmamalısınız. Konuları geçtiğiniz ve tekrar baştaki testlere geri döndüğünüz zaman önceden yaptığınız karalamalar zamanınızı kaybettirebilir.
 

Test Çözerken İki Şık Arasında Tereddüt yaşanıyorsa Konuya Tekrar Çalışın

 
Deneme sınavları ya da testlerdeki sorularda, her soruda 5 şık bulunmaktadır. Bu şıklardan bir tanesi doğru, cevap 4 tanesi ise yanlış cevaptır. Eğer iki şık arasında kalıyorsanız bilgi ya da yorumlama eksikliğiniz bulunabilir. Bu durumda o konuyu tekrar etmeli ve tekrar gözden geçirmelisiniz.
 
 

 

Test Çözerken Soru Kökünü ve Paragrafı İyi Anlayın

 
Soru metninde sizden istenilen bilginin altını çizerek belirlemeli ve bu istenilen bilgi doğrultusunda hareket etmelisiniz. Soru kökünü ve soru paragrafını doğru anlamalı ve anlamadan şıkları okumaya başlamamalısınız. İlk okuduğunuz cevap size doğru gelebilir ancak tüm şıkları okumadan doğruluğuna inandığınız şıkkı işaretlememelisiniz. Bazı sorular sizden “en doğru cevabı” bulmanızı istemektedir. Bu bakımdan “en doğru cevabı” bulmak için diğer şıkları da okumalısınız.
 

Test Çözme Sırasında Sizden Ne İstenildiğini Kavrayın

 
Bazı sorularda ters düşen ifadelerle karşılaşabilirsiniz. Bu durumda sorunun sizden istediğini iyi kavramak sorunun çözümünde size büyük ölçüde yardımcı olabilir.

 

 

Test Çözme Sırasında Eksik Olan Bilgilerinizin Farkına Vararak Tekrar Konu Çalışması Yapın

Bir konuya ilişkin testi çözerken karşınıza çıkan yanlışlar sizi bilgi eksikliklerini yönlendirmede en önemli unsurlardan biridir çıkan yanlışların doğrusunu öğrenmek ve eksik bilgileri tamamlamak için size yol gösterici olmaktadır Bu anlamda çözemediğiniz ya da yanlış çözdüğünüz sorunun doğru çözümünü muhakkak öğrenmelisiniz kız çözme sırasında yapılan yanlışlar doğruyu öğrenmek için bir şans olabilir.
 

Test Çözme Sırasında Yapılamayan Soruya Takılmayın

 
Test çözme sırasında bir soruya çok fazla takılmamalısınız. Zihninizi bu anlamda fazla karıştırmamalısınız. Sadece soruya odaklanmalı ve sizden istenileni, bilginiz dahilinde yanıtlamalısınız. Yanıtlayamadığınız test sorularını,ancak konuyu tekrar edip öğrendikten sonra tekrar çözebilirsiniz. Test sorularını çözme sırasında bir soruya çok fazla takılmanız, sınav süresinde stres yaşamınıza sebep olabilmektedir.
 
Test çözme sırasında yanlış olduğuna emin olmadıkça ilk işaretlediğiniz cevabı değiştirmemelisiniz. Sorulardan her ifadenin altını çizmek yerine, yalnızca önemli olan kelimelerin, sizden istenilen soru kalıbının ve vurguların altını çizmelisiniz.

 

 

Test Çözme Sırasında Yanlış Olduğundan Emin Olduğunuz Soruları Eleyin

 
Test çözme sırasında doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak için yanlış olduğuna inandığınız şıkları elemelisiniz. 
 

Test Çözerken Hızlı ve Dikkatli Okumaya Önem Verin

 
Soruları okuma sırasında dudakları kıpırdatarak okumak öğrencinin okuma hızını kesmektedir. Bu bakımdan gözle okuma alışkanlığı kazanmalısınız. Uzun sorular kısa sorulara oranla kolay çözülebilme olasılığının yüksek olduğu sorulardır. Olabildiğince okumaya ve okuma hızınızı yükseltmeye önem vermelisiniz.
 
 

 

Test Çözme Mantığı Geliştirerek, Her Ders İçin Ayrı Test Tekniği Geliştirin

 
Bir teste ait içerik o konunun özelliklerini taşır. Bu bakımdan her ders için aynı test çözme mantığını kullanmamalısınız. Her ders için farklı test çözme mantığı bulunmaktadır. Test çözme sırasında her ders için farklı test çözme mantığı geliştirmeniz test tekniğinizin gelişmesine de yardım eder. 
 

Test Çözerken Paragrafın Soru Kökünü Okuyun

 
Paragraf sorularında öncelikle paragrafın soru kökünü okumalısınız. Paragraf soruları kimi zaman oldukça uzun olabilmektedir. Öncelikle soru kökünün okunması paragrafın 2 kez okunması zorunluluğunu önler ve sizden istenilen sorunun zihninizde yer etmesine sağlar. Çünkü zihin, sorulan soruya ve sizden istenilen bilgiye göre paragrafı okuma eğilimi göstermektedir.
 

Test Çözerken İpuçlarını Değerlendirin

 
Test sorularında bulunan ipuçlarını çok iyi bir biçimde değerlendirmeli ve belirlemelisiniz. İpuçlarından yararlanmak zamanın doğru kullanılmasını sağlarken, başarıya da daha kolay götürmektedir.

Test sorularını çözerken soru içerisinde geçen ipuçlarını dikkatli okumalısınız bu ipuçları koyu punto ile yazılmış ya da tırnak içinde “değildir”, “her zaman”, “hiçbir zaman”, “olamaz”, “zaman zaman”, “vardır”, “yoktur”, “bütün”, “değildir” “gibi”, “birbirinden farklı”, “birbirine benzer”,  “eşdeğer”, “ayrı ayrı”, “iç içe”,  “yan yana”, “ikisi bir arada”, “yan düşünce”, “benzer düşünce”, “ana düşünce”, “asla”, “çoğu”, “genellikle”, “birden fazla”, “birbirinden farklı” gibi ipuçları bulunmaktadır. 

Test çözme sırasında sizden istenilen cevabın yanı sıra bu ipuçlarından faydalanmaktan soruyu anlamanıza kavramınıza ve doğru olarak çözmenize yardımcı olacaktır.

 
 

 

Test Çözerken Hangi Soruya Ne Kadar Zaman Ayıracağınızı Belirleyin

 
Test çözme sırasında yalnızca doğrulara bilmek yeterli değildir. Testlerde ve deneme sınavlarında verilen sınırlı zaman dilimi içinde sizden doğruları bulmanız istenir. Bu bakımdan her soruya ne kadar zaman harcamanız gerektiğini baştan belirlemelisiniz.
 

Test Çözme Sırasında Pratiklik Kazanmak İçin Planlı Olun

 
Test çözme sırasında pratiklik kazanmak için soru çözmeyi günlük ya da haftalık soru sayısını belirleyerek bir alışkanlığa dönüştürmelisiniz.
 

Sayısal Testleri Çözerken Kağıt ve Kalem Kullanın

 
Sayısal soruları çözerken işlemleri zihinden değil muhakkak kağıt üzerinde kalem kullanarak çözmelisiniz.

 


 

Test Çözmeye Kolay Sorulardan Başlayın

 
Yeni öğrendiğiniz bir konu ile ilgili olarak ise öncelikle kolay sorulardan test çözmeye başlamalı öğrendikçe testlerin zorluğunu artırmalısınız.
 
 

Test Çözerken Turlama Tekniğinden Faydalanın

 
Test çözme sırasında turlama tekniği kullanmanız yapamadığınız ya da zorlandığınız sorularda çok zaman kaybetmenizi engellemektedir. Test sonunda boş bıraktığınız sorulara turlama tekniğini kullanarak tekrar dönebilirsiniz.
 

Test Çözerken Kodlamayı Son Ana Bırakmayın

 
Testleri çözerken zaman kazanmak adına kodlamayı sona bırakmamalısınız. Sınavlarda kaydırmayı önlemek amacıyla her sorudan sonra ya da sayfa sayfa kodlamanız sizin kaydırma yapma ihtimalinizi en aza indirecektir.
 

Test Çözerken Her Sorunun Çözülebilir Olduğunu Unutmayın

 
Test çözerken önemli olan her sorunun çözülebilir olduğu düşüncesinin beyninizde yer etmesi gerektiğidir.
 




 

DENEME DINAVLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR NELERDİR? DENEME SINAVLARINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

 
Bu makalede Deneme sınavlarında dikkat edilmesi noktalar nelerdir? ile Deneme sınavlarında nelere dikkat edilmelidir? sorularının cevaplarını arayacağız.

Deneme sınavlarında ek dikkat edilmesi gereken; her bölüme öncelikle çok hızlı bir şekilde göz atmaktır. Hızlı göz atma sırasında zihni soru bölümlerine alıştırmak gerekir. Hızlı göz atma ile soruların genel yapısını görebilir soru sayısındaki değişiklikleri inceleyebilir ve kendinizi deneme sınavına hazırlayabilirsiniz.
Deneme sınavlarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta öncelikle soru kökünü okumaktır. Soru kökünü okumadan paragrafı okumanız daha sonra soru kökünü okumanız tekrar paragrafa dönmenizi gerektirebilir. Bu bakımdan öncelikle soru kökünü okumalısınız. Ayrıca zaman kazanmak için soruda istenilen kökü okumadan cevap şıklarını okumakta sizi yanıltabilir. 
 
Bu bakımdan deneme sınavlarını çözerken sıralama; soru kökünü okuma, paragrafı okuma, cevap şıklarını okuma, tekrar soru köküne dönme ve paragrafı inceleme şeklinde olmalıdır.
 
Deneme sınavlarında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de tahmin yürütmektir. Tahmin yürütmek ile soruyu bilmeden kafadan atmak aynı şey değildir. Sorunun yanıtları ile ilgili herhangi bir bilginiz yoksa ve bir alaka kuramıyorsanız bu sorularla ilgili kendinizi zorlamanın bir anlamı yoktur. 
 
Deneme sınavlarında soru metinlerinin ya da soru kökünün uzun olması öğrencileri korkutur. Halbuki bu bir sorun değildir. Metnin aslında uzun olması öğrencinin soru kökünü daha iyi anlamasına yarayacak ipuçları barındırıyor anlamına gelebilir. Önemli olan soruda istenenin ne olduğudur. 
 
Deneme sınavlarında turlama tekniğini uygulamak ise, deneme sınavındaki başarı oranını büyük ölçüde yükseltmektedir. 
 



 

Turlama tekniği ne demektir?

 
Turlama tekniği deneme sınavında yanıtlanan sorulardaki 1 turda çözüme rahatlıkla ulaşılabilecek sorulara öncelik verilmesi ve diğer zaman alıcı soruları 2 tura bırakılmasıdır. 
 
Turlama tekniğinin uygulanması ile bir bakıma sınavda zaman yönetimi uygulanır ve başarı sağlanır. Turlama tekniği öğrenciye zaman kazandırır ve moralini yükseltir. 
 

Deneme sınavlarında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Deneme sınavlarında nelere dikkat edilmelidir?

 
Deneme sınavlarında soruyu okuduktan sonra doğru seçeneğin bulmaya çalışmalısınız. Teker teker yanlışları okuyup doğruyu bulmak da bir çözüm olabilir. Ancak zaman kısıtlaması olan deneme sınavlarında bu yöntem öğrencinin çok fazla zamanını almaktadır. Eğer doğru seçenek bulunamıyorsa yanlışları eleyerek de doğruya ulaşmaya çalışılmalıdır. 
 
Deneme sınavlarında yapılması gereken en doğru nokta öğrencinin en başarılı olduğu testten başlamasıdır. Deneme sınavlarında öğrencinin başarılı olduğu testlerden başlaması ile kendi olan güveni artmaktadır. Böylelikle öğrencinin hata yapma riski de azalmaktadır. Deneme sınavlarında öğrencinin başarılı olduğu testlerden başlaması heyecan ve panik durumunu kısa sürede atlatmasına yardımcı olmaktadır.
 
Deneme sınavlarında her dersin kendine özel bir mantığı olduğu unutulmamalıdır. Soru çözme tekniklerinde becerikliliğin artması için her dersin kendine özel mantığı olduğu atlanmamalıdır.
 
Her gün belirli bir süreye test çözmeye ayırmalısınız ve özellikle deneme sınavları öncesinde bu süreyi gitgide günbegün artırmalısınız.

 


 

ZAMAN YÖNETİMİ NEDİR? ZAMAN YÖNETİMİ NASIL YAPILMALIDIR?


Zaman yönetimi nedir? Zaman yönetimi nasıl yapılır? sorularının cevabı makalemizde…
 
Zaman yönetimi ve zamanın doğru yönetilmesi son derece önemlidir. Eğer zaman doğru yönetilemiyorsa o zaman kişinin hayatında hemen hemen hiçbir şey doğru yönetilemiyor anlamına gelmektedir. Zamanı etkin kullanmak öncelikleri belirlemek amacıyla önce zaman yönetimi ne demek sorusunun cevabını bulacağız.
 
Zaman yönetimi öğrencinin sorumluluklarını yerine getirmeye yönelik olarak yaptığı faaliyetlerin planlanması, bu planların uygulanması ve denetlenmesi süreçlerinden oluşan sürekli bir döngüdür. Zaman yönetimi, zamanı mümkün olduğunca etkili ve etkin bir biçimde kullanmaktır. Bu aynı zamanda bir denetleme sistemidir. Zaman yönetimi kararlarla ve planlama ile ilgilidir zaman yönetimi sonuç değil bir süreçtir. Zaman yönetimi çok çalışmak değil etkili ve akıllıca çalışmaktır.
 
Zaman öyle bir kaynaktır ki bu zaman bu kaynak için paha biçilememektedir. Zaman hiçbir şekilde toplanamaz, depolanamaz, hiçbir zaman tekrarlanamaz ve daimi olarak harcanır. İnsan yaşamı boyunca belirli bir sınırda sınırlı bir yaşama sahip olmaktadır. Bu bakımdan da zamanı etkin bir şekilde kullanmak zorundadır öyleyse bir insanın yapabileceği en iyi şey sahip olduğu zamanı en üst seviyede ve en nitelikli bir şekilde değerlendirmektir.

 
 
 

Çalışma Zamanı ve Serbest Zaman Ne Demektir?  
 

 
Çalışma zamanı ve serbest zaman ne demektir? Zaman kavramı incelendiğinde çalışma zamanı ve serbest zaman yani çalışma dışı zaman olarak 2 grupta ele alınabilir.

Çalışma zamanı kişilerin çocukluk yıllarından itibaren belirli bir eğitimi almaları ve sınırlı sayıda sürede bulunan zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmek için yaptıkları çalışmalardan oluşur.

Serbest zaman ise insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için, insan için hayatında gerekli olan uyku yemek gibi varoluşla ilgili genel zamanlarda yer alan boş zamanları oluşturur. Kişinin yaşamında zaman iyi planlandığı ve iyi değerlendirdiği zaman ortaya çıkan serbest zaman, kişinin çalışma dışında isteklerini istediği gibi değerlendirebilmesini, kendine zaman ayırmasını, kendini geliştirebilmesini ve bunları kendi kişisel istekleri doğrultusunda özgürce kullanabileceği bir zaman dilimi içerisinde yapması olarak tanımlanmaktadır.
 
 

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ NELERDİR?
TEST NASIL ÇÖZÜLÜR? 

 

Bunlara da göz atın!