Test çözerken önemli olan her sorunun çözülebilir olduğu düşüncesinin beyninizde yer etmesi gerektiğidir.
Bu makalede Deneme sınavlarında dikkat edilmesi noktalar nelerdir? ile Deneme sınavlarında nelere dikkat edilmelidir? sorularının cevaplarını arayacağız.
Deneme sınavlarında ek dikkat edilmesi gereken; her bölüme öncelikle çok hızlı bir şekilde göz atmaktır. Hızlı göz atma sırasında zihni soru bölümlerine alıştırmak gerekir. Hızlı göz atma ile soruların genel yapısını görebilir soru sayısındaki değişiklikleri inceleyebilir ve kendinizi deneme sınavına hazırlayabilirsiniz.
Deneme sınavlarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta öncelikle soru kökünü okumaktır. Soru kökünü okumadan paragrafı okumanız daha sonra soru kökünü okumanız tekrar paragrafa dönmenizi gerektirebilir. Bu bakımdan öncelikle soru kökünü okumalısınız. Ayrıca zaman kazanmak için soruda istenilen kökü okumadan cevap şıklarını okumakta sizi yanıltabilir.
Bu bakımdan deneme sınavlarını çözerken sıralama; soru kökünü okuma, paragrafı okuma, cevap şıklarını okuma, tekrar soru köküne dönme ve paragrafı inceleme şeklinde olmalıdır.
Deneme sınavlarında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de tahmin yürütmektir. Tahmin yürütmek ile soruyu bilmeden kafadan atmak aynı şey değildir. Sorunun yanıtları ile ilgili herhangi bir bilginiz yoksa ve bir alaka kuramıyorsanız bu sorularla ilgili kendinizi zorlamanın bir anlamı yoktur.
Deneme sınavlarında soru metinlerinin ya da soru kökünün uzun olması öğrencileri korkutur. Halbuki bu bir sorun değildir. Metnin aslında uzun olması öğrencinin soru kökünü daha iyi anlamasına yarayacak ipuçları barındırıyor anlamına gelebilir. Önemli olan soruda istenenin ne olduğudur.
Deneme sınavlarında turlama tekniğini uygulamak ise, deneme sınavındaki başarı oranını büyük ölçüde yükseltmektedir.
Turlama tekniği ne demektir?
Turlama tekniği deneme sınavında yanıtlanan sorulardaki 1 turda çözüme rahatlıkla ulaşılabilecek sorulara öncelik verilmesi ve diğer zaman alıcı soruları 2 tura bırakılmasıdır.
Turlama tekniğinin uygulanması ile bir bakıma sınavda zaman yönetimi uygulanır ve başarı sağlanır. Turlama tekniği öğrenciye zaman kazandırır ve moralini yükseltir.
Deneme sınavlarında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Deneme sınavlarında nelere dikkat edilmelidir?
Deneme sınavlarında soruyu okuduktan sonra doğru seçeneğin bulmaya çalışmalısınız. Teker teker yanlışları okuyup doğruyu bulmak da bir çözüm olabilir. Ancak zaman kısıtlaması olan deneme sınavlarında bu yöntem öğrencinin çok fazla zamanını almaktadır. Eğer doğru seçenek bulunamıyorsa yanlışları eleyerek de doğruya ulaşmaya çalışılmalıdır.
Deneme sınavlarında yapılması gereken en doğru nokta öğrencinin en başarılı olduğu testten başlamasıdır. Deneme sınavlarında öğrencinin başarılı olduğu testlerden başlaması ile kendi olan güveni artmaktadır. Böylelikle öğrencinin hata yapma riski de azalmaktadır. Deneme sınavlarında öğrencinin başarılı olduğu testlerden başlaması heyecan ve panik durumunu kısa sürede atlatmasına yardımcı olmaktadır.
Deneme sınavlarında her dersin kendine özel bir mantığı olduğu unutulmamalıdır. Soru çözme tekniklerinde becerikliliğin artması için her dersin kendine özel mantığı olduğu atlanmamalıdır.
Her gün belirli bir süreye test çözmeye ayırmalısınız ve özellikle deneme sınavları öncesinde bu süreyi gitgide günbegün artırmalısınız.
ZAMAN YÖNETİMİ NEDİR? ZAMAN YÖNETİMİ NASIL YAPILMALIDIR?
Zaman yönetimi nedir? Zaman yönetimi nasıl yapılır? sorularının cevabı makalemizde…
Zaman yönetimi ve zamanın doğru yönetilmesi son derece önemlidir. Eğer zaman doğru yönetilemiyorsa o zaman kişinin hayatında hemen hemen hiçbir şey doğru yönetilemiyor anlamına gelmektedir. Zamanı etkin kullanmak öncelikleri belirlemek amacıyla önce zaman yönetimi ne demek sorusunun cevabını bulacağız.
Zaman yönetimi öğrencinin sorumluluklarını yerine getirmeye yönelik olarak yaptığı faaliyetlerin planlanması, bu planların uygulanması ve denetlenmesi süreçlerinden oluşan sürekli bir döngüdür. Zaman yönetimi, zamanı mümkün olduğunca etkili ve etkin bir biçimde kullanmaktır. Bu aynı zamanda bir denetleme sistemidir. Zaman yönetimi kararlarla ve planlama ile ilgilidir zaman yönetimi sonuç değil bir süreçtir. Zaman yönetimi çok çalışmak değil etkili ve akıllıca çalışmaktır.
Zaman öyle bir kaynaktır ki bu zaman bu kaynak için paha biçilememektedir. Zaman hiçbir şekilde toplanamaz, depolanamaz, hiçbir zaman tekrarlanamaz ve daimi olarak harcanır. İnsan yaşamı boyunca belirli bir sınırda sınırlı bir yaşama sahip olmaktadır. Bu bakımdan da zamanı etkin bir şekilde kullanmak zorundadır öyleyse bir insanın yapabileceği en iyi şey sahip olduğu zamanı en üst seviyede ve en nitelikli bir şekilde değerlendirmektir.
Çalışma Zamanı ve Serbest Zaman Ne Demektir?
Çalışma zamanı ve serbest zaman ne demektir? Zaman kavramı incelendiğinde çalışma zamanı ve serbest zaman yani çalışma dışı zaman olarak 2 grupta ele alınabilir.
Çalışma zamanı kişilerin çocukluk yıllarından itibaren belirli bir eğitimi almaları ve sınırlı sayıda sürede bulunan zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmek için yaptıkları çalışmalardan oluşur.
Serbest zaman ise insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için, insan için hayatında gerekli olan uyku yemek gibi varoluşla ilgili genel zamanlarda yer alan boş zamanları oluşturur. Kişinin yaşamında zaman iyi planlandığı ve iyi değerlendirdiği zaman ortaya çıkan serbest zaman, kişinin çalışma dışında isteklerini istediği gibi değerlendirebilmesini, kendine zaman ayırmasını, kendini geliştirebilmesini ve bunları kendi kişisel istekleri doğrultusunda özgürce kullanabileceği bir zaman dilimi içerisinde yapması olarak tanımlanmaktadır.