ÖN KAYIT
TINKERCAD 3D NEDİR? | 3 BOYUTLU TASARIM NASIL YAPILIR?

 

TINKERCAD 3D NEDİR? | 3 BOYUTLU TASARIM NASIL YAPILIR?

 
Tinkercad 3D tarayıcı tabanlı her yaştan kişinin kolaylıkla kullanabileceği 3D tasarım, kod yazma  ve modelleme aracıdır. Tinkercad internet browser (internet explorer, firefox, google,  chrome gibi) üzerinden açıp kullanabilen, 3 boyutlu tasarım yapılabilen bir ortamdır. 
 

Tinkercad 3D Kullanılarak Neler Yapılabilir?

 
Tinkercad 3D kullanılarak farklı nesneler tasarlanarak 3 boyutlu tasarım olarak görselleştirilebilir. Kullanıcılar Tinkercad 3D ile bir nesneyi tasarlamak için basit geometrik şekiller bir araya getirebilir ve bunları dönüştürebilir. Oluşturulan 3 boyutlu nesneler renklerle ve dokularla özelleştirilebilir. Tinkercad kullanılarak yapılan  3 boyutlu nesnelerin sonrasında 3 boyutlu yazıcı üzerinde ya da diğer üretim yöntemlerinde kullanmak üzere çıktısı alınabilir. 

Tinkercad 3D, kullanıcıların hayal gücünü gerçeğe dönüştürerek farklı nesneler tasarlamalarını sağlayan etkileyici bir platformdur. Bu yazılım aracılığıyla, basit geometrik şekiller bir araya getirilerek karmaşık tasarımlar oluşturulabilir ve bu nesneler çeşitli dönüşümlerle daha da zenginleştirilebilir.

Tinkercad 3D kullanıcıları, oluşturdukları 3 boyutlu nesneleri renkler ve dokularla kişiselleştirerek, tasarımlarını benzersiz hale getirebilirler. Tinkercad ile yapılan bu yaratıcı çalışmalar, sonrasında 3 boyutlu yazıcılar veya diğer üretim yöntemleri aracılığıyla fiziksel nesnelere dönüştürülebilir. Bu sayede, öğrenciler ve tasarımcılar, fikirlerini somut hale getirerek inovatif projelerde yer alabilir, prototipler geliştirebilir veya eğitim materyalleri oluşturabilirler. Tinkercad, yaratıcılığı teşvik eden, öğrenme sürecini eğlenceli hale getiren ve teknolojiyle sanatın buluştuğu bir platform olarak, modern tasarım dünyasında önemli bir yer tutmaktadır.

 
Tinkercad 3D

 

Tinkercad Modelleme Aracını Kimler Kullanır?
 

Tinkercad 3D özellikle üç boyutlu baskı, CNC işleme, lazer kesim gibi üretim teknolojileri için hazırlık yapmak isteyen öğrenciler ve öğretmenler tarafından kullanılır. Hobi amaçlı kullanıcılar için de popüler bir araç olan Tinkercad ile farklı tasarımlar 3 boyutlu olarak oluşturulabilir. 

 

Tinkercad Kullanımının Avantajları Nelerdir?
 

Tinkercad 3D kullanımının avantajları; programın kullanımının kolay olması, herhangi bir donanım veya yazılımın yüklemesine gerek olmaması, ücretsiz olarak kullanılabilmesi ve birbirinden farklı 3 boyutlu tasarım araçları sunması yer alır.

 

Tinkercad Okullarda Nasıl Kullanılır?
 

Tinkercad Robotik Kodlama ve STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) dersleri kapsamında bu eğitimleri veren okullarda 3 boyutlu modelleme için kullanılır. 
 
Tinkercad özellikle ortaokul ve lise kademelerindeki öğrencilere 3 boyutlu tasarım ve üretim teknolojileri hakkında temel bilgileri öğretmek amacıyla kullanılır. Öğrencilerin basit geometrik şekilleri bir araya getirebilirler, bu geometrik şekillerle nesneler tasarlayabilirler, bu nesneleri özelleştirmek için renk, doku ve diğer özellikleri uygulayabilirler, 3 boyutlu olarak görüntüleyebilirler ve 3 boyutlu yazıcıdan çıktısını alabilirler. 

 
Tinkercad 3D

 

Tinkercad Okullarda Hangi Tasarımı Yapabilirler?
 

Tinkercad 3D kullanımı ile prototip, oyuncak, ev dekoru, minecraft model oluşturma tasarımı yapılabilir. Şekiller Tinkercad’deki temel yapı nesneleridir ve seçenekleri sonsuzdur. Şekillere malzeme ekleme ya da şekillerden malzeme çıkartma gibi seçenekler bulunmaktadır. Kendi şekillerini içeri aktarabilir ya da mevcut olan şekillerle çalışılabilir. Nesneler Tinkercad’ de serbest bir şekilde hareket ettirilebilir, döndürülebilir ve ayarlanabilir.

Tinkercad 3D öğrencilerin öğrenme materyallerine erişimini kolaylaştıran 3 boyutlu tasarımın temelleri, malzeme bilimi, 3 boyutlu yazıcıların çalışma prensipleri gibi kaynaklar da sunar. Bu süreçlerin hepsi birden öğrencilerin fazla üst düzey beceri kazanmaları  ve uygulamaları bakımından önemli süreçlerdir.
 

Tinkercad ile Öğrenci Kazanımı Ne Olmaktadır?
 

Tinkercad 3D tasarım ve modellemenin temel mantığı verilerek öğrencilere tasarım penceresinden bakabilme becerisi kazandırılır. Öğrencilerin kendilerini ifade edebilmeleri ve kendilerini geliştirmek için tasarım yapmaya ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu anlamda 3D tasarım ve modelleme ile yaptıkları 3 boyutlu nesnelerin çıktılarını alarak akıllarındaki tasarıma kağıt üzerinde hayat verirler. Hayal edilen her şeyin cevabı gerçekliğe dönüştürmek için kullanılan Tinkercad ile hayal dünyasının sınırsızlığı özgür bir biçimde kullanılır.
 
Bu anlamda okullarda Tinkercad 3D kullanımı ile öğrencilerin yaratıcılıklarını ve eleştirel düşünme becerileri gelişiri, teknolojik yeterlilikleri artar ve 3 boyutlu tasarım ve üretim teknolojileri hakkında temel bilgileri edinmeleri daha eğlenceli bir şekilde gerçekleşir. 

 
Tinkercad 3D

 

Tinkercad 3D Nasıl Kullanılır?
 

Tinkercad 3D kullanmak için bilgisayara indirmek gerekmez. İnternet browserınız üzerinden tinkercad.com üzerinden kullanılır. Öncelikle tinkercad.com üzerinden hesap açılır. Böylelikle internet erişimi olan herhangi bir tabletle veya bilgisayara bağlanıp tasarımlar yapabilir ve  yapılan tasarımlar kaydedilebilir. 
Thinkercad’e girildiği zaman ana sayfada bulunan ”start the editor”  butonuna tıklanır ve  modelleme platformu açılır. Burada Tinkercad arayüzüne erişilir. Arayüzde, projeler oluşturmak için kullanılabilecek bir dizi araç ve özellikler bulunur.
 
Platform ilk açıldığı zaman, hareket ettirme komutunu öğrenebilmek için konulan bir döner merdiven modeli ile karşılaşılır. Tinkercad 3D programı burada küçük bir eğitimle tasarım araçlarını, ufak oyunlarla tasarım araçlarının kullanımını, programı ve neler yapabileceğini öğretir.
 
Kişilerin kendi tasarımlarını yapabilmeleri için ücretsiz hesap açma işlemi ile profil oluşturulabiliyor. Oluşturulan modeller kaydedilip daha sonra tekrar kullanılabiliyor. Yapılan modeller paylaşılabilir ya da başka kişiler tarafından oluşturulan modeller de kullanılabilir. 
 
Tinkercad’de modelleme yaparken, program içinde bulunan basit geometrik şekiller kullanılabilir. Sol tarafta yer alan "Shapes" panelinden, tasarlamak istenilen nesneye uygun bir şekil seçilir ve çalışma alanına sürüklenir. 

 
Tinkercad 3D

 
Nesneleri düzenlemek için, sağ tarafta bulunan "Inspector" panelini kullanılır. Bu panelde, nesnelerin boyutları, renkleri, malzeme özellikleri gibi birçok ayar değiştirilebilir. Bu şekiller manipüle edilerek ya da boyutlarıyla ya da  yeriyle oynayarak orjinal model oluşturulabilir. Basit bir şekilde şekiller eklenebilir, çıkarılabilir ve bunlar üzerinde rahatlıkla ve yaratıcılıkla çalışılabilir. Şekiller seçildikten sonra, farklı boyutlarda ve oranlarda özelleştirilebilir. Bunun için şeklin üzerindeki noktalara tıklanır ve şeklin boyutu ya da  boyut oranları ayarlanabilir. Şekiller bir araya getirilerek karmaşık nesneler oluşturulabilir. Şekiller sürüklenip bırakarak bir araya getirilir ve bunları birleştirmek için "Group" özelliğini kullanılır.
 
Tasarımı 3 boyutlu olarak görüntülemek ve ön izleme yapmak için, "3D View" özelliğini kullanılır. Tasarım bitirildiğinde, "Export" seçeneğini kullanılır ve tasarım farklı dosya formatlarında (STL, OBJ, SVG, gibi) indirilebilir. 
 
Tinkercad’de oluşturulan modeller 3 boyutlu yazıcılar tarafından indirilebilir ya da baskı olarak alınabilir. Bu şekilde bu program ve 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak özgün fikirler hızlı bir şekilde gerçeğe dönüştürülür. Kullanımı son derece kolay olan Tinkercad' ile yeni kullanıcılar bile 3 boyutlu tasarımları rahatlıkla oluşturabilirler.

 
Tinkercad 3D
 

Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizi alanında uzman Bilişim Teknolojileri öğretmenlerimizle beraber yetiştiriyoruz. Size en yakın Sınav Koleji ile Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilir veya  SINAV KOLEJİ resmi internet adresinden ulaşabilirsiniz.

© Sınav Eğitim Kurumları 2021. Tüm hakları saklıdır.

TINKERCAD NEDİR? | 3 BOYUTLU TASARIM OLUŞTURMA NEDİR? 

Bunlara da göz atın!