Tıp Mühendisliği Nedir?
Tıp Mühendisliği tıp ile birlikte biyoloji, makina, elektrik, elektronik, bilgisayar, kimya ve fizik gibi bilim ve mühendislik alanlarının işbirliği ve bütünlük içinde çalışmasını sağlayan interdisipliner bir alandır.
Sağlık alanında karşılaşılan problemlerin çözümü ve ihtiyaçların karşılanması için gerekli olan tanı, tedavi ve araştırma amacı ile kullanılan cihazlarla biyomalzemelerin mühendislik uygulamaları kullanılarak geliştirilmesi, üretilmesi ve prodüktif olarak kullanılmasını hedefleyen Tıp Mühendisliği, günümüzün ve geleceğin mesleklerinden biri olarak görülmektedir. Tıp Mühendisliğinin temel amacı, sağlık alanında gereksinim duyulan alanlarda teknolojik çözümlerin üretilmesi ve bunun için akademik bilimleri, klinik ve endüstri alanlarının bir araya getirilmesidir.
Tıp Mühendisliği Hangi Alanlarda Çalışmalar Yapmaktadır?
Tıp Mühendisliği sadece sağlık alanında değil, aynı zamanda farklı alanlardaki sağlık sektörüne de hizmet etmektedir. Tıp Mühendisliğinin çalışma yaptığı alanlar; doku mühendisliği, nanobiyoteknoloji, biyoteknolojik ilaçlar, biyomalzeme üretimi, biyomühendislik, biyosensör teknolojileri, moleküler modeller, hedefli ilaç salınım sistemleri, hastalıkların tanısı için hastabaşı tanı sistemleri geliştirilmesi, medikal görüntüleme ve görüntü işleme teknolojilerinin geliştirilmesi, biyomekanik teknolojilerle sporcu sağlığı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının mühendislik uygulamalarıyla birleştirilerek geliştirilmesi ve yapay zeka teknolojilerinin kullanılarak büyük sağlık verilerinin işlenmesi ve hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılabilecek yöntemler geliştirilmesine kadar birçok alanda çalışma sahaları bulunmaktadır.
Türkiye’de Tıp Mühendisliği
Türkiye'deki üniversitelerde Tıp Mühendisliği Bölümünde bulunan sanal hastane alanları olan merkezlerde medikal simülatörler ve hastanelerde kullanılan tıbbi cihazlar bulunmaktadır. Son yıllarda matematiksel modellemelerin, medikal simülasyon sistemlerinin tasarımları ve akıllı malzemelerin kullanımı öncelik kazanmaya başlamıştır. Bu sistemlerin kullanılmaya başlaması ile birlikte Tıp Mühendisliği alanında reel problemlerin çözümü ve üretim yaparak ihtiyaçların karşılanmasını sağlayan bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye'deki üniversitelerde Tıp Mühendisliği Bölümünde müfredat, proje odaklı olarak kurgulanmıştır. Uygulama şeklinde gerçekleştirilen inovasyon ve klinik gözlem derslerinde öğrenciler birden farklı klinik alanlarındaki problemlere karşı çözüm geliştirip sunma fırsatı bulurlar.
Türkiye’de Tıp Mühendisliği Bölümü Hangi Üniversitelerde Bulunmaktadır?
Türkiye'deki Tıp Mühendisliği Bölümü Karabük Üniversitesi ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesinde bulunmaktadır.
Tıp Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Şartlara Sahip Olmalıdır?
Tıp Mühendisliği Bölümü mezunlarının tıp , mühendislik ve teknoloji alanlarında temel bilgi sahibi, araştırmacı, girişimci, üretken, alanı ile ilgili küresel gelişmeleri takip edebilen, problem odaklı düşünebilen, disiplinler arası bilgiyi kullanabilen ve entegre edebilen, iletişimi güçlü, takım çalışmasına yatkın olması beklenmektedir.
Tıp Mühendisliği Bölümü Amaçları Nelerdir?
Ülkemizde ve dünyada tıp mühendisliği alanında gelişmeleri takip edebilen, ulusal ve uluslararası platformlarda bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütebilecek ve bu araştırmalar ile gerek akademik gerek teknoloji gerekse tıp alanında ülkemize ve dünyaya katkıda bulunabilecek, etkin bir şekilde çalışmalar yapabilecek nitelikte bireyler yetiştirilmesi Tıp Mühendisliği amaçlarındandır.
Sınav Eğitim Kurumlarında öğrencilerimizi profesyonel akademik çalışmalarla desteklemekteyiz. Alanında deneyimli branş öğretmenlerinin bulunduğu, size en yakın Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilir ya da Sınav Koleji resmi internet adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Üniversitelerin Tıp Mühendisliği Bölümü başarı sıralaması, Tıp Mühendisliği Bölümü taban puanları, 2023 taban puanları, Tıp Mühendisliği Bölümü başarı sıralamaları, Tıp Mühendisliği Bölümü için kaç puan gerekir, Tıp Mühendisliği Bölümü başarı sırası, Tıp Mühendisliği Bölümü TYT AYT YKS taban puanları 2023, Tıp Mühendisliği Bölümü hangi üniversitelerde var, Tıp Mühendisliği Bölümü hangi puan türü, kaç yıllık, Tıp Mühendisliği Bölümü TYT AYT YKS taban puanları hakkında detaylı bilgi almak için Sınav Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimlerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.