ÖN KAYIT
TURLAMA TEKNİĞİ NEDİR? | TURLAMA TEKNİĞİ NASIL YAPILIR?

 

TURLAMA TEKNİĞİ NEDİR? | TURLAMA TEKNİĞİ NASIL YAPILIR?

 
 
Deneme sınavlarına, liselere geçiş sistemi sınavlarına ve üniversite sınavlarına hazırlanırken ve bu sınavlarda soru çözümü sırasında bazı tekniklerin kullanılması zaman ve puan bakımından öğrencilere fayda sağlar. 
 
Soru çözümünde kullanılan tekniklerden biri olan Turlama Tekniği kolay ve zor olan soruların belirlendikten sonra öncelikle kolay soruların çözülmesi ardından zor sorulara geçilmesi ve bu şekilde zaman kaybının önüne geçilmesini sağlayan bir sınav soru çözümü tekniğidir.
 

Turlama Tekniği Nedir?


Turlama tekniği deneme sınavlarında birinci turda çözüme rahatlıkla ulaşılabilecek sorulara öncelik verilmesi ve diğer zaman alıcı soruların ikinci tura bırakılması tekniğidir. 
 
Turlama Tekniğinde öğrenciler sınava başlamadan önce sorulara hızlıca göz atarlar ve sonrasında soru çözümüne başlarlar. Öğrenciler birinci turda öncelikle kolay ve normal zorluktaki soruları çözerler. Öğrenci zor soru ile karşılaştığında bu soruyu belirleyerek ve çözmeden hemen diğer soruya geçer. Bu sayede öğrenci zaman kazanır. 
 
Turlama tekniğinde öğrenci ilk turda kolay ve orta dereceli soruları bitirdikten ve zor soruları işaretledikten sonra ikinci tura geçer. İkinci turda çözümü zor ve zaman alıcı sorular yapılır. Turlama Tekniği öğrencilerin sıklıkla kullandığı ve bu teknik sayesinde başarı elde ettiği bir taktik olarak dikkat çekmektedir.
 
 

 

TURLAMA TEKNİĞİ YARARLARI NELERDİR?

 
Turlama Tekniğinin yararları sınavda zaman yönetimi ile ilişkili olduğu için oldukça fazladır. Öğrenciye sağladığı faydalar soru çözüm stratejisi üzerinde çalışmalar yapan uzmanlar tarafından Turlama Tekniği önerilmektedir. 
 
 
  • Turlama tekniğinin uygulanması ile bir bakıma sınavda zaman yönetimi uygulanır ve başarı sağlanır. Turlama tekniği öğrenciye zaman kazandırır ve moralini yükseltir. 
 
  • Turlama tekniğinde öğrenciler ilk turda kendilerine kolay gelen soruları hızlı bir şekilde çözerek bitirirler. Kalan zamanlarını ise kendilerine göre daha zor gördükleri sorulara ayırırlar.
 
  • Turlama tekniğinin yararları sınavda zaman kazanmak, öğrencinin moralini yükseltmek, zaman yönetimi yapabilmek, öğrencinin kaygısını ve stresini azaltmasına yardımcı olmasıdır. 
 
  • Bu teknik ile öğrenci sınav sırasında yaşayabileceği kaygı, stres gibi olumsuz elementleri azaltır, zamanı daha iyi yöneterek sınav esnasında zaman kazanır. Turlama Tekniği öğrencilerin sıklıkla kullandığı ve başarı elde ettiği bir taktik olarak dikkat çekmektedir.
 
  • Klasik bir deneme sınavının içinde kolay, orta zorlukta ve zor olarak sıralama olmadan aynı anda karşılaşırlar. Zor sorular sonraki sorunun kolay algılanmamasına neden olabilir. Deneme sınavı ya da merkezi sınavlarda öğrencide stres, heyecan ve kaygı düzeyinde artış görülebilmektedir. Turlama tekniği bu gibi olumsuz durumların önüne geçerek öğrencinin kolay sorularla kendini motive etmesini sağlar. Öğrenci kendi motivasyonunu sağladıktan sonra zor sorulara dönerek, bu süreç içinde kazandığı motivasyonla zor soruları çözerek başarısının artmasını sağlayabilir. 
 
  • Soruları zorluk derecelerine göre sınıflandırmayı gerektiren ve soruları daha iyi anlayarak zamanı daha etkili kullanılmasını sağlayan Turlama Tekniğinde öğrenci kolay soruları çözdükten sonra zor olanlara geçerek zamandan kazanır. Bu teknik stresi en aza indirme, süre kaybını engelleme ve konsantrasyonu sağlama açısından öğrenciye birçok fayda sağlamaktadır.
 
 

 

TURLAMA TEKNİĞİNİN MANTIĞI NEYE DAYANIR?

 
Turlama Tekniğinin mantığı öğrencinin yapamadığı soruyu boş bırakması ve daha sonrasında o soruya geçerek zamanı verimli bir şekilde kullanmasına dayanır. Bu teknik ile öğrenci kendisine zor gelen yapamadığı soru üzerinde oyalanmaz.
 
Denemelerde özellikle zaman yönetimi ve sınav sonrasında yapılan kontrollerde vakit oluşturmak isteyen öğrenciler için rahatlıkla kullanılabilecek bir yöntemdir. 
 

TURLAMA TEKNİĞİ SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLAR?

 
Turlama tekniği süreci, öğrencinin sınav sırasında kolay sorulara öncelik vererek yapması, yapamadığı ya da kendisine zor gelen soruları sonraya ertelemesi ve öğrencinin bu soruların başına önceden belirlediği şekilleri koyarak başlar. 

 

 

TURLAMA TEKNİĞİNİ UYGULARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NOKTALAR

 
Turlama tekniği uygulanırken bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle turlama tekniğini merkezi sınavlara girmeden önce deneme sınavları üzerinde uygulamak ve uygulama sırasında bazı detaylara dikkat etmek önemlidir. Öğrencinin zaman kazanmasına ve başarılı olmasına dayanan Turlama Tekniğini uygulamadan önce ve uygulama sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur ;
 
 
  • Turlama Tekniğini deneme sınavları esnasında birkaç kez uyguladıktan sonra başarılı olunması bu noktada önemli bir detaydır. Bu teknik birçok denemede test edilerek kullanılmalıdır. Aksi takdirde deneme sınavlarında zaman kaybettirebilir, zamanı yönetmek ve başarıyı yakalamak zor olabilir. 
 
  • Öğrenci turlama tekniğini uygularken, ilk turda zor soruları sonraki tura bırakacağından bir çok boş sorusu kalabilir. Boş sorular dikkatlice okunarak tekrar çözmeye çalışılmalı ve cevap kağıdına doğru kodlama yapılırken dikkatli olunmalıdır. 
 
  • Öğrenci yapamadığı soruyu ikinci tura bıraktığında moralini bozmamalıdır. Bu sorulara ikinci turda çözülebilecek sorular gözüyle bakılmalıdır. 
 
  • Turlama tekniğinde ikinci turda cevap kağıdına kodlama yaparken dikkatli olunmalı, yanlış soru ya da yanlış seçenek işaretlenmemeli, kaydırma yapılmamasına özenle dikkat edilmelidir. 
 
  • Turlama tekniği öğrenci tarafından bilinçli ve doğru bir şekilde yapılmalıdır.
 
  • Bu önemli detaylar ile turlama tekniği daha bilinçli ve özenli bir şekilde yapılarak sınavlarda zaman yönetimi sağlanabilir, sınav başarısı artırılabilir. Sınav kaygısını azaltmada etkili bir yöntem olan turlama tekniği ile öğrenci soruları kendinden emin bir şekilde ve bilinçli bir şekilde çözebilir. 
 
  • Bu anlamda öğrenciler okul deneme sınavlarında ya da evde kendilerine uyguladıkları deneme sınavları sırasında turlama tekniği uygulayabilirler. Deneme sınavı sonucu ve uyguladığı tekniğin kendisine bıraktığı etkiyi deneyimleyerek, sonuca göre sınav stratejini geliştirebilirler.
 
  • Turlama taktiğinin  ve tekniğinin avantajlarından birisi de öğrencinin deneme sınavlarında yaşadığı süre ile ilgili problemlerin önüne geçmesi ve süre kaybının engellenmesidir. 
 
  • Öncelikle normal ve kolay soruların çözülmesi, bitirilmesi ve  sonrasında zor ve daha zor soruların ikinci tura bırakılmasına dayanan turlama tekniğinde önemli diğer bir nokta; sonradan yapılması hızlıca planlanan soruların ikinci turda atlanmaması ve optik okuyucuya işaretleme yapılırken kaydırma yapılmamasıdır. Turlama tekniği sınavın bilinçli bir şekilde bölünmesidir. Bu teknikte ilk turda boş soru sayısı artabilmektedir. Boş soruların çokluğu öğrencinin optik okuyucu da işaretleme yapması esnasında kaydırma yapma ihtimalini de beraberinde getirir Bu bakımdan kodlamaya büyük özen gösterilmelidir.
 
  • Normal ve kolay soruların öncelik verilerek çözülerek bitirilmesinden sonra öğrenciye göre daha zor olan soruların ikinci aşamaya bırakılması tekniği olan Turlama Tekniği ya da Turlama Taktiği de denilen bu stilde öğrenci bilmediği  ya da takıldığı soruya takılıp kalmaz. Yüksek süre kaybını engelleyen bu teknikte orta zorluğa sahip ya da çok zor olan sorular boş bırakılarak diğer soruya geçilir. 
 

 
  • Deneme sınavlarının çözümü sırasında hatırlanabilecek ve çözüme ulaşılabilecek sorular işaretlenmeli ve ikinci turda bu sorular çözülmeye çalışılmalıdır.
 
  • Turlama tekniğinde öğrenci kendisine zor ya da çok zor olan soruları kategorize eder. Bir bakıma öğrenci bu teknikte kendine zor gelen soruları sınıflandırır. Sınıflandırmayı kendi anlayacağı şekilde yıldız,soru işareti, ünlem, çiçek, gülen yüz ya da daire gibi hatırlatıcı şekiller kullanarak yapar. Öğrenci kendisine kolay ya da normal zorluktaki soruları yaparken, karşılaştığı zor soruları yanlarına bu ifadeleri daha sonra tekrar dönüp çözmek kaydıyla belirler. Bu şekilde Turlama Tekniği uygulayan öğrenci zamandan kazanır ve zaman yönetimini daha sağlıklı bir şekilde yönetir. 
 
  • Turlama tekniğinin ilk aşamasında sorular zorluk derecelerine göre öğrenci tarafından sınıflandırılırlar. Bu sorular, yapılabilir ancak zaman alıcı paragraf soruları, bilgiye dayanan sorular, çeldirici zor sorular, formüle dayanan sorular gibi kategorize edilebilir. Öğrenci kendine göre sınıflandırdığı soruları ilk turdan sonra ikinci turda belirlediği sıraya göre çözer.
 
  • Sınav süresini kontrol etmeye yarayan bir tekniktir. Turlama tekniği sınavda zaman kaybını ortadan kaldırır ve öğrenciye fayda sağlar bu teknik ile öğrenci psikolojik anlamda daha sağlam bir ilerleme sağlar turlama tekniği ile sorular çözüldükten sonra arta kalan sürede öğrencinin kontrol yapmasına olanak tanır Ayrıca soruların zorluk dereceleri belirlenerek statülere ayırmak kolaylaşır
 
  • Öğrenci bir sürü soruda takılıp çok uzun süre zaman geçirmez ve buna bağlı olarak odaklanması çabuk dağılmaz turlama tekniği ne uygulanan bir sınav birimli olacağı için öğrenciye puan anlamında avantaj getirir
 

 

TURLAMA TEKNİĞİNİN PSİKOLOJİK BAKIMDAN FAYDALARI

 
Turlama tekniğinin psikolojik bakımdan faydaları öğrencinin bildiği sorulara öncelik vererek yapması ve bilmediklerini sonraya bırakması anlamında oldukça fazladır. Deneme sınavları olsun ya da merkezi sınavlar olsun her sınav kitapçığında bulunan sorular farklı yerlere konumlandırılır. Kimi öğrenciye kitapçıklardaki ilk sorular kolay ya da orta zorlukta gelebilirken kim öğrencilere de kitapçıklarındaki ilk sorular en zor sorulardan başlayabilmektedir.
 
Örnek verilecek olursa Türkçe testinde ilk sorunun uzun zorlayıcı bir paragraf sorusu olması öğrencinin motivasyonunu kaybetmesi için bir neden olabilmektedir. Bu örnek yalnızca Türkçe testi için değil diğer testler içinde aynı şekilde olabilmektedir. İlk soruların zorlayıcı olması öğrencinin motivasyonunu kaybetmesine neden olabilir. Öğrenci soruları çözerken zorlandığı ya da bilmediği sorular ile karşılaştığında turlama tekniğini uygulayarak soruya takılmaz ve bir sonraki soruya geçer. Bu anlamda öğrenci kolay bir soru ile karşılaştığında ve onu bildiğini düşündüğü zaman bir rahatlık elde eder. Asıl olarak turlama tekniği bu rahatlamayı sağlamak ve zaman kaybını önlemek üzerine kurulmuştur.
 
Öğrenci bir testi çözmeye başlamadan önce iyi olduğu düşündüğü derslerden testte başlamalıdır. Diğer bir deyişle öğrenci hangi derste gerçekten iyi olduğunu düşünüyorsa sınava ya da testte o dersten başlamalıdır. 
 
Zaman kaybına neden olacak, üzerinde dakikalarca düşünmesini sağlayacak öğrencinin modunu düşürecek ve ona zaman kaybettirecek olan testleri öğrenci kendine göre sıraya koymalıdır.
 
Sınavlarda ve testlerde Türkçe testlerinin ilk sıraya konulmasının sebebi öğrenci zihin bakımından daha yoğunlamışken, anlama ve okuma düzeyini zorlamadan ona sorular sormaktır. Bu bakımdan uzun paragrafların olduğu, muhakeme yapmaya, okuduğunu anlamaya dayanan Türkçe testleri en başta gelmektedir.i Yine de öğrenci kendi önceliklerini belirleyerek testleri çözebilir ve turlama tekniğini istediği alanda uygulamaya başlayabilir.
 
 

 

TURLAMA TEKNİĞİ TYT VE AYT’ DE NASIL UYGULANIR?

 
Turlama tekniğinde kolay sorulara öncelik verilir. Bu şekilde öğrencinin kolaylıkla yapabildiği soruları sınavın başında çözmesi, öğrencinin hem motivasyonunu arttırır hem de sınavın geri kalanında öğrenciye zaman kazandırır.
 
Turlama tekniği sadece kolay soruların başlanması ile ilgili değildir. Aynı zamanda öğrencinin daha kolay çözebildiği dersten başlamayı da önerir. Öğrenci turlama tekniğini uygularken ilk turda kendine göre zor ve daha zor bulunan soruları kendi anlayabileceği şekilde işaretler. Bu soruları ilk tur bittikten sonra 2 tura bırakır. Bu teknikte öğrenci yapabildiği kolay sorulara ve kolay derslere verir. Kolay soruların sınavın başında çözülmesi öğrencinin motivasyonunu artırır ve öğrenciye sınavın geri kalanında zaman kazandırır.
 
Zor olan sorularla ilgili olarak inatçı davranmak zaman kaybına yol açar ve öğrencinin algısının tek bir odak noktasında toplanmasına sebep olur. Turlama tekniğini uygulamak öğrencinin tek bir soruda yoğunlaşmasını azaltır. Bazen soruların çözülememesinin sebebi aslında o soruya fazla odaklanmada olabilmektedir. Öğrenci başka bir soruya geçerek algısını kısa süre için dağıtırsa soruya geri döndüğü zaman kaçırdığı noktayı bulabilir ve soruyu daha kolay çözebilir.

 


 

AYT TYT YKS’DE TURLAMA TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?

 
YKS sorularında TYT ve AYT karşılaştırıldığında açıkça açıkça görülmektedir ki TYT pratik ve hızlı bir şekilde yorum yapma yeteneğini ölçerken AYT ise öğrencinin bilgi birikimini ölçer. Bu bakımdan TYT zaman probleminin sıklıkla yaşandığı bir sınavdır. TYT ve AYT' de kullanılabilecek birden fazla soru çözme tekniği bulunur. Üniversite sınavında kullanılabilecek soru çözme teknikleri öğrencilerin sınav sırasında zaman kazanmasına, sorulara stratejik ve pratik yaklaşmasını sağlayarak sınavlarda daha başarılı olmasına yardımcı olmaktadır. Soru çözme tekniklerinden en fazla kullanılanı ise Turlama Tekniğidir.
 
YKS'de ilk aşama 160 soru için 160 dakika verilen TYT sınavıdır. TYT sınavında her soru için 1 dakika ayrılması öngörülmüştür. Ancak bu yine de öğrencinin inisiyatifine bağlıdır. Örnek verilecek olursa sayısal öğrencileri sosyal bilimlerle ilgili derslerden zaman arttırmaya çalışırken eşit ağırlık öğrencileri fen derslerinden fedakarlık ederek seçeceği bölümle ilgili bölüm derslerine daha çok zaman ayırmayı tercih eder. 
 
Zaman artırmak için kullanılan soru çözme tekniklerinin ve yöntemlerinin asıl sebebi YKS'de zaman yetiştirmeme sorununun önüne geçmektir. Öğrenciler kimi zaman herhangi bir soru çözme tekniği uygulamadan sorulara takılırlar ve takıldığı soruyu çözmek için inatlaşarak zaman kaybedebilirler. Sınavlarının uzun sürmesi sonucunda öğrencilerde dikkat dağınıklığı olabilir. Bu sırada öğrenci takıldığı soruyu tekrar tekrar okuyup zaman kaybetmeye başlayabilirler. Öğrencinin yaşadığı sınav stresi, öğrencinin anlama ve algılama gücünü zayıflatarak çözmesi gereken sorular için daha fazla süre ihtiyacına sebep olabilir. Bu sorunların çözülmesinde turlama tekniğini uygulamak birçok öğrencinin zaman kazanmasını sağlar ve ileride seçeceği bölümlerİ rahat daha rahat kazanması için hayat kurtarıcı bir hamle olabilir.

 

 

AYT TYT YKS'DE TURLAMA TEKNİĞİNİ KULLANMAK İÇİN SEBEPLER

 
YKS sınavında diğer bir deyişle TYT ve AYT'de sorular zorluk derecelerine göre 5 kademede incelenir. YKS AYT ve TYT sorularının %10'u çok kolay, %20’si kolay, %40’ı normal,%20’si zor ve %10’u çok zor sorulardan oluşur.
 
Bu aşamada unutulmaması gereken en önemli nokta test içerisindeki çok kolay ya da çok zor soruların puanlarının aynı olmasıdır. Bu bakımdan öğrencinin kolay soruları iyi bir şekilde analiz edip belirleyerek çözmesi ve öncelikli olarak bu soruları çözerek sınavda zaman kazanması öğrencinin daha çok soru görerek daha fazla soruyu yanıtlaması sınav sırasında yapılacak önemli bir hamledir. Öğrenci merkezi sınavlar öncesinde yapacağı deneme sınavlarında turlama tekniğini uygulamalı, nasıl uygulayacağını iyi belirlemeli, merkezi sınavda zamanı iyi yönetebilmelidir.
 
Bir soruyu doğru olarak yanıtlayan bir öğrencinin binlerce kişinin önüne geçtiği merkezi TYT, AYT, LGS sınavlarında boş bırakılan ya da yanlış yapılan sorular öğrenciyi hedeflediği liseden, üniversiteden ya da bölümden uzaklaştırmaktadır. Bu denli önemli olan sınav temposunda öğrencinin yapması gereken; Turlama Tekniği ve bunun gibi tekniklerle bu olumsuz durumun önüne geçmektir. 

 

TURLAMA TEKNİĞİNDE ŞEKİLLERİN ANLAMLARI NELERDİR?

 
Turlama Tekniğinde şekiller öğrenciler tarafından kullanılmaktadır. Bu şekiller öğrencinin kendisinin belirlediği ve soruların zorluk derecelerini mesaj olarak veren şekillerdir. Şekiller daire, yıldız, kare, üçgen olabilmektedir. Öğrenci bu şekilleri soruların zorluk derecelerine göre ilk turda boş bıraktığı soruların başına çizer.
 
Örnek verilecek olursa; öğrenci test çözerken bilmediği, zorlanacağını ya da zaman alacağını düşündüğü bir soruyla karşılaştığında soruyu hemen geçmek yerine, sorunun zorluk derecesini kendine göre belirlediği şekilleri çizerek sınıflandırır. 
 
Öğrenci soruyu biliyorsa ancak o anda aklına sorunun cevabı gelmiyorsa başına üçgen çizebilir.  Öğrenci soruda hatırlaması gerektiği ya da üzerinde biraz düşünmesi gerektiği noktalar olduğunu düşünüyorsa sorunun baş tarafına kare çizebilir. Öğrenci kendine göre çok zor bir soruyla karşılaşmışsa sorunun başına yıldız ya da daire çizebilir. 

 

 

TURLAMA TEKNİĞİNDE ŞEKİLLER ÇİZİLDİKTEN SONRA NE YAPILMALIDIR?

 
Turlama tekniğinde şekiller çizildikten sonra öğrenci bi bakıma sonradan yapacağı soruları gruplamış olur. 
 
Kolay soruların baş tarafına çizilen üçgen soruya geri dönme ihtimali en yüksek olan soru anlamına gelir. Öğrenci ilk turda soruları bitirdikten hemen sonra hızlıca üçgen olarak işaretlediği sorulara dönerek ve bu soruları bitirdikten hemen sonra baş tarafına kare olarak işaretleme yaptığı sorulara dönerek çözebilir. 
 
Öğrenci zaman alacağını düşündüğü ve baş tarafına yıldız ya da daire çizdiği soruları en sona bırakarak zamandan kazanmış olur. Öğrenci soruları bu şekilde sınıflandırarak ve gruplayarak zamanını verimli bir şekilde kullanmış olur, kolay soruları öncelikli olarak çözdüğü için sınav motivasyonu yükselir. 
 
Öğrenci soruları tamamladıktan sonra ve zaman harcayarak çözüme kavuşturacağını düşündüğü belirlediği sorulara geri döner ve bu teknikle rahatlıkla çözebilir.
 
Öğrenci kullandığı işaretler doğrultusunda soru başlarına işaretleme yaparak hangi soruya ne kadar zaman ayırması gerektiğine karar verir ve merkezi sınavı ya da deneme sınavını sorunsuz bir şekilde tamamlayabilir. 
 
 

TURLAMA TEKNİĞİNİ UYGULARKEN ZOR SORULAR KAÇIRILIR MI?

 
Turlama tekniğini uygularken zor soruların kaçırılma ihtimali bulunmaz. Zor sorular ile kolay soruların puanları aynıdır. Yani zor sorular daha fazla puana sahip değildir. Kolay sorular ile zor sorular eşit puanlara sahiptir. Dolayısıyla turlama tekniği uygulandığı zaman zor soruları diğer bir deyişle yüksek puanları kaybetme söz konusu değildir. 
 
 

 

TURLAMA TEKNİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

 
Turlama Tekniğinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; öğrencinin soruyu hızlıca okuyup anlamasından sonra yine hızlı bir şekilde yapıp yapamayacağına karar vermesi ve gerekirse soruyu ikinci tura bırakmasıdır.
 
Öğrenci bu aşamada önyargılı olmamalı, sorunun uzunluğu, içerdiği formüller, karışık cümlelerden mümkün olduğunca etkilenmemeli, objektif ve akıllıca soru çözümü yapılmalı ve karar verilmelidir. 
 
Turlama tekniğini merkezi sınavlardan önce birçok kez denemek öğrencinin sınav esnasında bu teknikte pratiklik kazanması için önemli bir kriterdir. Her öğrencinin birbirinden farklı algı düzeyi ve teknik oluşturma becerisi bulunur. Öğrencinin deneme sınavlarında uygulayacağı bu teknikle kendisini denemesi, eksik yönlerini fark edebilmesi, merkezi sınavda bu tekniği nasıl uygulayacağını ve hangi hızda ne şekilde yapacağını bilmesi turlama tekniğinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biridir. 
 
Turlama tekniğini uygularken öğrencinin dikkat etmesi gereken noktalardan biri de sorunun dikkatli okunması ve net ve doğru bir şekilde anlaşılmasıdır. Karışık olarak görünen soru bazen oldukça kolay bir çözüme sahip olabilir. Bu bakımdan soruyu eleyerek ikinci tura geçmeden önce soru anlaşılmalı ve hızlı bir şekilde beyin süzgecinden geçirilmelidir. 

 

 
 

TURLAMA TEKNİĞİ UYGULANDIĞINDA NETLERDE YÜKSELME OLUR MU?

 
Turlama tekniğinin uygulanması ile birlikte netlerde yükselme öğrenciye göre değişebilir. Turlama tekniği eğer tam ve doğru olarak uygulanırsa deneme sınavlarında ve merkezi sınavlarda öğrenciye fayda göstermektedir.  Turlama tekniğini doğru bir şekilde uygulayan öğrenci sınavlarda zaman kazanır, zamanı etkili bir şekilde yapar dolayısıyla bu teknikten maksimum kazanç ve yarar sağlar. 
 
Özellikle AYT ve TYT sınavlarında soruların yapılabilmesinin yanı sıra soruların verilen zamana göre yetiştirilmesi öğrencilerin büyük sorunlarından biridir. YKS sınavlarında öğrencinin takıldığı sorulara tekrar bakması ve gereken kontrollerini sağlaması için kalan 15 ya da 20 dakikalık süre onun için son derece önemlidir. Turlama tekniği tam ve doğru olarak yapıldığı takdirde öğrenci zaman yönetimini kontrollü bir şekilde yapacağı için fayda sağlamaktadır. 
 
TYT AYT sınavlarında zaman yönetimini iyi bir şekilde yönetebilen öğrencinin sınav sonunda zamanı kalır. Dolayısıyla turlama tekniğini uygulayarak kendine zaman bırakan öğrenci, saptamış olduğu üzerinde durması gereken sorulara tekrar bakabilir, optik okuyucuda kodlama kontrollerini yapabilir,  zamanını kendisine göre daha rahat ayarlayabilir. Bu şekilde öğrenci sınavda zaman kaygısı yaşamaz, motivasyonu ve psikolojisi güçlü bir şekilde sınavını tamamlar. 
 
Turlama tekniğinde öğrenci takıldığı zor sorular üzerinde fazla zaman kaybetmeden diğer sorulara geçer. Asıl olarak bu teknik zaman kaybının önüne geçmek ve öğrencinin odaklanma süresinin artmasına yönelik olarak geliştirilmiştir. Öğrenci zor bir soruyla karşılaştığında üzerinde durmadan ve fazla zaman kaybetmeden diğer soruya geçtiğinde soru çözme motivasyonu artar. Öğrencinin aklına takılan bir soru ise sınav sırasında öğrencinin motivasyonunun düşmesine neden olur, diğer sorulara odaklanmasını zorlaştırır. Bu anlamda TYT AYT sınavlarında zaman yönetimi odaklanma süresi ile ilişkilidir. 
 
Öğrencinin daha başarılı olmasına yardımcı ve öğrencinin odaklanma süresini artırıcı nitelikte olan Turlama Tekniği eksiksiz olarak uygulandığında, bu tekniği uygulayan öğrencilerde netlerde yükselme olduğu görülür. Netlerin yükselmesinde sadece turlama tekniği değil elbette öğrencinin disiplinli çalışması ve bilgi birikiminin büyük oranda etkisi bulunmaktadır. Öğrencinin nihai amacı, doğru sayısının çok olarak netlerin yükselmesi ve buna bağlı olarak başarılı olmaktır. Bu çerçevede öğrencinin zamanı yönetmek ve odaklanmasını artırması adına uygulayacağı turlama tekniği oldukça faydalıdır. 
 
 

 

TURLAMA TEKNİĞİ BÜTÜN ÖĞRENCİLERE AYNI BAŞARIYI GÖSTERİR Mİ?

 
Turlama Tekniği bütün öğrencilerde aynı başarıyı göstermeyebilir. Her öğrencinin seviyesi ve algısı birbirinden farklıdır. Bu bakımdan Turlama Tekniği bütün öğrencilerde aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu sorunun en etkili yanıtını bulmak için ise öğrenci, yapılacak olan merkezi sınavlar öncesinde kendini deneme sınavları ile denemelidir. 
 
Gerek deneme sınavlarında gerek konu testlerinde bu tekniği uygulaması öğrencinin kendi bilgi düzeyi, zaman yönetimi gibi konularda eksiklerini belirlemesine ve kendini her deneme sınavı ile bir bakıma revize ederek ilerlemesini sağlamaktadır. Öğrenci katılım sağlayacağı her deneme sınavında Turlama Tekniğini uygulayarak bu tekniği uygulamada pratiklik kazanır. Bu sayede öğrenci Turlama Tekniğinin kendisi için faydalı olup olmayacağı hakkında karar verebilir. 
 


© Sınav Eğitim Kurumları 2022. Tüm hakları saklıdır.

 

Bunlara da göz atın!