ÖN KAYIT
ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIKTA KAYGI VE STRESİN ÖĞRENCİYE ETKİSİ


ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIKTA KAYGI VE STRESİN ÖĞRENCİYE ETKİSİ


Geçen yıllara oranla bu yıl çok daha fazla öğrencinin katıldığı  üniversite giriş sınavlarının (Yükseköğretim Kurumları Sınavı - YKS AYT TYT) bu yıl diğer yıllara oranla bir farklılığı bulunuyor.  Tüm dünyada etkisini sert bir şekilde gösteren Covid-19 pandemisi ile birleşen sınav stresi gençleri psikolojik bakımdan negatif olarak çok daha fazla etkiledi. Sosyal hayat, okul ortamı, arkadaşlıklar,  etkinliklerden de oldukça uzakta kalan öğrenciler için stres ve kaygının geçtiğimiz yıllara oranla çok daha fazla arttığı psikologlar ve okul rehber öğretmenleri tarafından sıklıkla dile getirildi.

Sınav kaygısı ve stresi azaltmanın temelde birtakım tekniklere bağlı olduğunu belirten uzmanlar öğrencilere ve ailelere önerilerde bulundular. Sınav kaygısı  ve sınav stresi ile baş etmenin öğrenilebilir bir beceri olduğunu belirten psikologlar ve eğitimciler bununla başa çıkmakta öğrencilere uygulanabilir tavsiyelerde bulundular.




 
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) her yıl tüm öğrencilerde kaygı ve stres düzeylerinin artmasına neden oluyor. Bu yıl stres ve kaygının diğer yıllara oranla çok daha fazla olmasındaki temel sebep ise Covid-19 pandemisi. Binlerce aday öğrenci okulların kapalı olduğu dönemde evlerine kapandı. Psikolojik olarak oldukça etkilenen lise öğrencileri kendilerini çaresiz hissettiklerini belirttiler.
 
15-18 yaş aralığındaki lise gençlerinin özellikle arkadaş ortamlarından, öğretmenlerinden, sosyal hayattan ve aktif hayattan uzak kalmaları kendilerini yalnız, mutsuz, çaresiz ve gelecekle ilgili belirsizliklerin oldukça yoğun yaşanması, bu yaş aralığındaki gençlerde stres artışına sebep olmaktadır.
 
Kaygı ve stres belirli bir düzeyde olduğu takdirde normal  kabul edilmektedir. Belirli seviyedeki kaygı aynı zamanda motive edici özelliğe de sahiptir. Belirli oranda bulunan kaygı ve stresin başarıyı tetikleyici ve artırıcı bir etkisi de bulunmaktadır.

Her yaştan bütün insanlar çeşitli stres durumlarında kaygı ve stres yaşayabilirler. Bu insanoğlunun içinde doğal olarak var olmaktadır. Ancak bu iki semptomun yoğun şekilde yaşanması durumunda başarıyı azaltıcı etkisi ortaya çıkmakta ve kişinin başarı grafiğini aşağıya doğru çekmektedir. 
 




 
Bu yıl da aynı geçtiğimiz yıl gibi olağanüstü koşullarda öğrenciler sınavlara hazırlanmaktadır. Bu tür olağanüstü durumlar kişilerde stres ve kaygının olması gerekenden çok daha aşırı bir şekilde hissedilmesine neden olur ve bu öğrencilerin sınav performanslarını düşürücü düzeyde olmaktadır. 

Öğrencilerin bildikleri konuyu unutmaları yüksek kaygı durumunda görülen olumsuz durumlar arasındadır. Öğrencilerin başarısız olma düşüncesi yüksek oranda başaramama korkusuna dönüşür ve başaramama korkusu öğrencinin kaygı düzeyini tetikleyerek yükseltir. Kaygı seviyesinin yükselmesi ile beraber beyinde stres hormonlarının fazla oranda salgılanmasına sebep olur. Bu ise öğrencinin öğrenme yeteneğinde azalmaya neden olur. 

Öğrencilerden bazıları yaşadıkları stresi kontrol etme becerisine sahip olurlar. Ancak öğrencilerin çoğu için aynı kontrol düzeyini söylemek mümkün değildir. Aşırı kaygı durumunu yönetemeyen, bu konuda politik davranamayan, yaşadıkları stresi ve yüksek kaygı durumunda nasıl davranacaklarını bilmeyen öğrencilerin başarı grafikleri sınav esnasında düşmektedir. 

Kaygı ve stresi yoğun yaşayan gençlerde uyku bozuklukları, iştahsızlık, odaklanamama gibi problemler yaşamaktadırlar. Gençlerde bu gibi durumların yaşanmaması için özellikle okulların rehberlik birimlerindeki profesyonel eğitimciler ile iyi iletişim halinde olunması gerekmektedir. Öğrenciler profesyonel destek almalılar ve sınav kaygısını artırıcı her türlü düşünceden ve duygudan uzak durmalıdırlar. 
 



 

Sınav Eğitim Kurumlarında kaygı ve stresi azaltıcı etkinlikler yapılmakta, seminerler verilmekte ve öğrencilere bu konuda pozitif tam destek sağlanmaktadır. Bu çalışmaların hepsi Sınav Eğitim Kurumları Profesyonel Rehberlik Koordinatörleri ve eğitimcileri ile gerçekleşmektedir. 
 
Türkiyenin en iyi özel okulu  ve Türkiyenin en başarılı koleji olan Sınav Koleji Liseleri ve Sınav Eğitim Kurumlarında öğrencilerimizi profesyonel çalışmalarla desteklemekteyiz. Alanında deneyimli rehber ve branş öğretmenlerinin bulunduğu, size en yakın Sınav Koleji Liselerini ve Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilir ya da https://sinav.com.tr adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.
 
 
 
 

Bunlara da göz atın!