Yapay Zeka Nedir?
Yapay Zeka (Artificial Intelligence-Al), insan zekasının taklit edilerek yerine getirmesi istenen görevleri, topladıkları verilerle birleştirerek kendini daimi olarak yenileyebilen sistemler ya da makineler olarak tanımlanmaktadır. Yapay zekada oluşturulan makinenin insan beyni gibi çalışmasını sağlamak amacıyla algoritmalar ve programlar hazırlanır.
Yapay Zeka Ürünleri Nelerdir?
Teknolojinin inanılmaz bir hızla geliştiği ve ilerlediği Dünyada yapay zeka olarak sınıflandırılan makinelerin yetenekleri özellikle Go ve Satranç gibi stratejik oyunlarda, poker, kendi kendine giden arabalar, askeri simülasyon oyunları ve insan konuşmasını anlayan makineler ya da sistemlerde kendini göstermektedir. Müşterilerin cevaplarını hızlı bir biçimde anlayarak en verimli cevapların verilebilmesi için yapay zekadan yararlanılır. Zamanı etkin kullanmak ve zaman kullanımını iyileştirmek için faydalanılan yapay zeka sistemleri akıllı asistanlar aracılığı ile yavaş yavaş kullanılmaya başlamıştır.
Haber bülteni sunan robot sunuculardan garsonluk yapanlara, metin yazmaktan bir müzik aleti çalmalarına kadar birçok alanda insanlara yardımcı olması düşünülen yapay zeka, akıllı asistan ürünleri olarak da karşımıza çıkıyor.
Yapay Zeka Mühendisleri Ne İş Yapar?
Yapay zeka mühendisleri makineleri ve sistemleri insan beyninin çalışma özelliklerine göre çeşitli algoritma ve programların kullanılarak çalışmasını sağlayan kişilere denir. Yapay Zeka mühendisleri, makina ve sistemleri mantıklı ve verimli hareketler yapması ya da cevaplar vermesi için tasarlarlar. Yapay Zeka mühendisleri makinelerin ve sistemlerin öğrenme modellerini inceleyerek diğer benzer sistemlere entegre ederek düzenlerler. Kullandıkları algoritma, programlama ve altyapı sistemlerini otomatik bir düzene oturtarak makinenin sistemli ve anlamlı bir şekilde hareket etmesini ve cevaplamasını sağlarlar. İşletme yöneticileri ile veri mühendisleri arasında koordinasyonu sağlarlar.
Günümüzde Dünya üzerinde her gün üretilen 2.5 kentilyon veri analizi ile bilgisayar ve robotiklerle yapılan ileri teknoloji ürünlerine, imalattan sağlık hizmetlerine ve telekomünikasyona kadar farklı alanlarda kullanılıyor. Gelişmeye devam eden teknolojilerle beraber ileriki yıllarda da teknoloji yapay zeka teknolojilerinden ve mühendisliğinden beslenmiş olacaktır.
Yapay Zeka Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitim Alınmalıdır?
Yapay Zeka Mühendisi olabilmek için üniversitelerin Yapay Zeka Mühendisliği bölümü tamamlanmalıdır. Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği alanlarından sonra da Yapay Zeka alanında yüksek lisans yapılabilir.
Ülkemizde Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü Var Mı?
Türkiye'de Yapay Zeka Mühendisliği bölümü, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi altında, Hacettepe Üniversitesinde, Bahçeşehir Üniversitesinde ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde bulunmaktadır. Üniversitelerde bulunan Yapay Zeka Mühendisliği bölümleri İngilizce eğitim vermektedir.
Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü Amacı
Üniversitelerde bilgisayar mühendisliği,elektrik elektronik mühendisliği, makine mühendisliği alanlarında verilen kodlama ve robotik eğitimleri son zamanlarda yaşanani hızlı teknolojik dönüşümle beraber yapay zekâ uygulamalarına da yansımaktadır.
Yapay Zeka Mühendisliği programı ile amaçlanan yapay zeka alanında yapılan çalışmalarla, bu alanı daha ileriye taşımaktır. Yapay Zeka Mühendisliği programı ile öğrencilerin bilgisayar mühendisliği müfredatını takip ederek yapay zekâ ile ilgili konulara odaklı bir lisans seviyesinde uzmanlaşmalarını sağlamaktır.
Yapay Zeka Mühendisliği Bölümünde Öğrenci Kazanımı
Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümü, yapay zeka ve veri mühendisliği alanlarında sadece temel mühendislik uygulamalarının değil aynı zamanda veri bilimi algoritmalarının ve yapay zeka ile geliştirilebileceği güçlü bir ekosistem oluşturmaktadır. Öğrenciler özelliğkle büyük verilerin toplanması, okunması, okunabilir hale getirilmesi, yönetilmesi, saklanması veri analitiği, veri akışlarının yönetilmesi ile yapay zekâ algoritmalarına uygun koşullara getirilmesi gibi bütüncül bir bakış açısına sahip olmaktadırlar.
Yapay Zeka Mühendisliği Bölümünü tercih eden öğrenciler temel matematik, bilgisayar programlama, algoritmalar, veri yapıları ve veritabanı sistemleri eğitimlerini Bilgisayar Mühendisliği öğrencileriyle, yöneylem araştırmaları eğitimlerini ise Endüstri Mühendisliği öğrencileriyle beraber almaları şeklinde planlanmıştır. Yapay Zeka Mühendisliği Bölümünü seçen öğrenciler doğal dil işleme, robotik, bilgisayarla görü, görüntü işleme ile akıllı sistemler konularında kendilerini geliştirmektedirler.
Sınav Eğitim Kurumlarında öğrencilerimizi profesyonel akademik çalışmalarla desteklemekteyiz. Alanında deneyimli branş öğretmenlerinin bulunduğu, size en yakın Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yapay Zeka Mühendisliği bölümü başarı sıralaması, Yapay Zeka Mühendisliği bölümü taban puanları, 2020 2021 taban puanları, Yapay Zeka Mühendisliği bölümü başarı sıralamaları, Yapay Zeka Mühendisliği bölümü için kaç puan gerekir, Yapay Zeka Mühendisliği bölümü başarı sırası, Yapay Zeka Mühendisliği TYT AYT YKS taban puanları 2020 2021, Yapay Zeka Mühendisliği bölümü hangi üniversitelerde var, Yapay Zeka Mühendisliği hangi puan türü, kaç yıllık, Yapay Zeka Mühendisliği Vakıf üniversite ücretleri ve Yapay Zeka Mühendisliği TYT AYT YKS taban puanları hakkında detaylı bilgi almak için Sınav Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Birimlerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.