YKS’YE NASIL ÇALIŞILIR?
YKS’ye hazırlanırken daha etkin ve daha verimli ders çalışmak ve motivasyonunuzu artırararak üst seviyeye getirmek için nasıl ders çalışılmalı? YKS’ye nasıl çalışılır?
Çaışmalarınızı günlük, haftalık ve aylık olarak planlayın!
YKS’ye hazırlanırken planlı olmak ve hazırlanan programa uymak önem taşır. Çalışmalar aylık, haftalık ve günlük olarak planlanmalıdır.
Psikolojik ve fiziksel olarak ders çalışmaya hazır olun!
Öğrencinin kendisini psikolojik ve fiziksel olarak ders çalışmaya hazır hale getirmesi gerekir. Bunun için okul rehber öğretmeni ile iletişim içinde kalmalı ve motivasyon artırıcı düşüncelere yer verilmelidir.
Tatil dönemlerinde konu eksiklerinizi kapatın!
Sömestr, ara tatil ya da tatil olan günler öğrencilerin konu eksiklerini kapatmaları için bulunmaz fırsatlardır. Her öğrencinin eksik olduğu konular bulunur. Öğrencinin eksik konuları belirlemesi, geçmişe takılmadan geleceğini planlaması için tatil dönemlerinin fırsata dönüştürülmesi gerekir. YKS’ye hazırlık döneminde eksikliklerin bulunması, öğrenciyi olumsuz düşüncelere doğru yöneltebilir. Bu noktada önemli olan konu eksiklerinin tespit edilerek bir program dahilinde harekete geçmektir.
Olumsuz düşüncelerin etkisinde kalmayın!
Negatif düşüncelere kapılmamak ve olumsuz düşüncelerin etkisinde kalmamak gerekir. ‘Bu yıl sınav çok zor olacakmış’, ‘Bu yıl üniversite sınavına 3 milyon kişi girecekmiş’, ‘üniversiteyi kazanma şansım azalıyor’ gibi olumsuz düşüncelere kapılmamak ve etkisinde kalmamak öğrenci başarısını psikolojik anlamda olumlu olarak etkilemektedir.
Her gün istikrarlı bir şekilde soru çözün!
YKS’ye çalışırken günlük istikrarlı bir şekilde soru çözmek, başarıyı belirgin şekilde artırmaktadır. YKS’ye hazırlık döneminde günlük Türkçeden 40 paragraf sorusu ve matematikten 20 problem çözülmesi TYT başarısını olumlu olarak artıracaktır.
Motivasyonunuzu yüksek tutun!
YKS’ye hazırlık döneminde motivasyon son derece önemlidir. Olumlu düşüncelere odaklanmak, olumsuz arkadaş çevresinden ve düşüncelerden uzaklaşmak öğrencinin başarı grafiğini de yukarı çekmektedir. Özellikle YKS döneminde olumsuz arkadaşlıklara yer verilmemeli ve öğrencinin hedefinden uzaklaştıracak negatif çevrelerde bulunmaması var olan potansiyelini daha rahat gerçekleştirmesinde önemli bir etkendir.
21 gün disiplinli ders çalışma alışkanlığını kazanın!
Yeni bir alışkanlığı yerleştirmek için, ara vermeden 21 gün boyunca tekrar etmek gerekir. 21 gün kuralı adı verilen bu kurala uyulması ile disiplinli ders çalışma ve soru çözme alışkanlığı kazanılmaktadır.
Etkili konu tekrarı yapın!
Ders çalışma sistemi olan öğrenciler her zaman öne geçmiştir. Öncelikle sınava az bir zaman kaldığına göre günlük çalışma saatinizi ve temponuzu artırmanız gerek. Daha çok anlayabildiğiniz konulara yönelin. Yani yıl boyunca gayret göstermenize rağmen yapamadığınız konular varsa eleyin. Tam öğrenilmeyen konular varsa da endişe etmeden tekrar edin. Burada konu tekrarından kastım 10-15 dakika hızlıca tekrar yapıp bolca soru çözmenizdir. Tekrar yaparken şunu göz önünde bulundurun; deneme sınavlarında eksik yaptığınız konuları belirleyin ve bu konuların sınavlarda çıkma oranlarına bakın. Eğer sınavda çok çıkan konuları öncelikli olarak bitirirseniz kısa sürede sınav sonuçlarında daha fazla net yapma şansınız olur.
Genel tekrar testleri ve deneme sınavları çözün!
Ağırlıklı olarak genel tekrar testleri ve deneme sınavı çözün. Özellikle geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözmeniz size fayda sağlayacaktır. Zira ÖSYM’nin kendine özgü bazı soru kalıpları var ve bunları bazen birkaç sayı değiştirerek tekrar sorabiliyor. Her yıl orijinal birkaç soru çıksa da geçmiş yılların sınav sorularını çözerek bu soru kalıplarına aşina olursunuz ve sınavda karşılaştığınızda daha hızlı çözersiniz. Deneme sonuçlarınız bazen iyi bazen kötü olabilir karamsarlığa kapılmayın. Yanlış yaptığınız her sorunun çözümünü mutlaka öğrenin. Ve en önemlisi deneme sınavlarını, eksiklerinizi fark etmek için bir fırsat olarak görün.
Zamanınızı sınav saatlerine göre uyarlayın!
Öncelikle deneme sınavı çözerken gerçek sınav sürelerini baz alın. Sınavda o süre boyunca yerinizden kalkmayacağınız için, deneme sınavı çözerken de sınav süresince sabit kalın. Gün içerisinde aynı zaman diliminde yapılan davranışlar alışkanlık haline gelmektedir. Uyuma, uyanma, kahvaltı, yeme-içme alışkanlıkları gibi. Sınava kadar olan sürede bu alışkanlıkları sınav anına uyarlamakta fayda vardır. Örneğin; sınav sabahı kaçta kalkılacaksa şimdiden o saatte kalkmak, kahvaltı yapmak, sınav anında çay kahve içilemeyeceği için sınav saati olan zaman diliminde şimdiden çay kahve içmemek gibi.
Korkmayın, kendinize güvenin!
Son olarak sınavdan korkmayın, kendinize güvenin çünkü soruların zorluk dereceleri birbirinden farklıdır; yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı normal, yüzde 20’si zor, yüzde 10’u çok zor şeklindedir. Dikkat ederseniz Normal + Kolay + Çok Kolay olan derecedeki soruları yapmanız demek soruların yüzde 70’ini başarmanız demektir.
YKS NEDİR? YKS’YE NASIL ÇALIŞILMALI?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS), Temel Yeterlilik Testi(TYT) ve Alan Yeterlilik Testinden (AYT) oluşan üniversiteye giriş sınavıdır. Ülkemizde her yıl üniversiteye girmek isteyen öğrenci sayısı artmaktadır. 2021 yılında yaklaşık olarak 2.5 milyon öğrenci YKS’ye katılmıştır. Üniversite sınavında başarılı olmak her yıl zorlaşmaktadır. YKS’ye nasıl çalışılmalı? sorusunun cevaplarını madde madde inceleyeceğiz.
YKS’ye Nasıl Çalışılmalı?
Motivasyonunuz Güçlü Olsun!
Motivasyon belirli bir amaç doğrultusunda bireyi harekete geçiren güçtür. Motivasyon aynı zamanda çalışmanın harekete geçmesiyle beraber devam ettirilmesini ve yoğunluğunu da belirlemektedir. YKS hazırlıkta en önemli nokta öğrencinin güçlü bir motivasyona sahip olmasıdır. Güçlü bir motivasyon kişide bir şeyler yapma arzusunu doğurur ve kişiyi harekete geçirir. Bilinçli ve amaçlı işler yapılmasına önayak olarak hareketin sürekliliğini sağlar. Öğrencinin rehberlik ederek, gayret göstermesine ve engeller karşısında dirençli olmasına yardım eder. Öğrenciyi hedefe yönelten güdülerdir. Paul J. Meyer’in ‘Başarıya ulaşamayanların yüzde doksanı yenilgiye uğramamıştır. Sadece pes etmişlerdir’ sözü başarıda motivasyonun önemini vurgulamaktadır.
Hedefiniz Olsun!
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına çalışmak diğer sınavlara göre biraz daha yoğun bir çalışma temposunu da beraberinde getirir. Güçlü bir motivasyon ile yoğun çalışma temposu istikrarlı bir şekilde devam ettirilebilir. Hedeflerin belirlenme aşamasında öğrencinin seçici ve dikkatli olması, hedeflerinin açık kesin ve net olması gerekmektedir. Öğrencinin hedefleri ulaşamayacağı kadar zor ya da çok kolay erişebileceği şekilde olmamalıdır. Bu her iki durumda da öğrencinin motivasyon düşebilmektedir.
Planlı Olun!
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına hazırlık süreci ciddi bir planlama gerektirir. Lise eğitiminde öğrenilmesi gereken dersler ve konular bulunmaktadır. Tüm bu konular bir anda öğrenilemez ve bir sürece bağlıdır. İyi bir planlama yaparak üniversiteye giden yolda aşama aşama ilerlemek mümkün olmaktadır. Plan hazırlama konusunda ise okullardaki rehber öğretmenlerden yardım alınabilmektedir. YKS’de başarılı olmak için örnek planlardan bir çalışma sistemi hazırlanıp buna uymak gerekmektedir. Descartes'in “Plansız çalışan kimse, ülke ülke dolaşıp hazine arayan bir insana benzer.” sözü hedefe yönelik ve planlı bir çalışmanın önemini göstermektedir.
Olumsuz Düşünceleri Aklınızdan Uzaklaştırın!
Öğrencilerin derslerle ve konularla ilgili olarak endişe ve kaygı duyması, sınav başarılarını etkilemektedir. Öğrencinin aklına gelen ‘sınav yaklaşıyor, eksiklerimi gideremeyeceğim, konuları yetiştiremeyeceğim, herkes çok çalışıyor ama ben yeterince çalışmıyorum, deneme sınav sonuçlarım kötü, çalıştığım halde yapamıyorum, anlamıyorum, başarısız olup, aileme, öğretmenlerime, arkadaşlarıma ve çevreme mahcup olacağım’ tarzında sorularla zihnini meşgul etmemesi önemlidir. Bu sorular öğrencide başarısızlık hissine, strese, umutsuzluğa ve kaygıya sebep olmakta ve motivasyonunu düşürmektedir. Dolayısıyla verimli çalışma gerçekleşememektedir. Bu aşamada öğrencinin güçlü yönlerine odaklanması, planlamasını gerekiyorsa yeniden gözden geçirmesi ve okulundaki rehber öğretmeninden yardım alması önemlidir.
Ders Programı Yapın!
YKS’ye nasıl çalışılmalı? YKS’de başarılı olmanın sırrı elbette düzenli ve sistemli çalışmaktır. Öğrencinin okulundaki bir rehber öğretmen ile beraber kendine uygun bir ders programı hazırlaması gerekir. Ders programını hazırlarken çok katı ya da çok esnek davranılmamalıdır. Ders programları aylık, haftalık yada günlük olarak hazırlanabilir. Aylık ders programında o ay çalışılması planlanan ders ve konular ana hatları ile belirtilmelidir. Haftalık ders programında, aylık ders programında belirlenen konular başlıklara ayrılmalı, günlük ders programında ise haftalık ders programında başlıklara ayrılan konular teker teker çalışılmalı ve hedeflenen ders programına uyulmalıdır.
Çalışma Tekniklerini Araştırın!
Doğru teknikle çalışmak öğrencinin başarıyı yakalamasında etkilidir. Pomodoro Tekniği gibi çalışma tekniklerini araştırarak ve uygulayarak zamanı verimli kullanmak ve başarıya daha kolay ulaşmak mümkün olmaktadır. Çalışma süresinin ve mola süresinin belirli dakikalara ayrıldığı Pomodoro Tekniği ile hedefe odaklanılır ve ders çalışma konusunda disiplin yakalanır.
Kaynak Kitap Seçimini Doğru Yapın!
YKS’ye hazırlık dönemi, YKS kaynak kitap seçimi konusunda oldukça hassas olunması bir dönem. Öğrencinin seviyesi üzerindeki YKS kaynak kitaplardan yararlanması motivasyonunu düşürebilirken, seviyesinin altında olan bir YKS kaynak kitap öğrencinin zamanının kaybolmasına ve geçici bir özgüven oluşmasına sebep olabilir.
Öğrencinin seviyesine uygun kaynağa ulaştıktan sonra güvenilir soru bankalarından ve güvenilir soru modüllerinden zorluk düzeyi kademeli olarak artırılmalıdır. Gerek sayısal gerek sözel alanda zorluk kademesinin kademeli olarak artırılması, öğrencinin özgüveninin de yükselmesini sağlar. Branş kitaplarının müfredata uygun olması, öğrencinin zaman kaybını önlerken, güncel ve yeni nesil sorularla da kendini geliştirmesine yardım eder.
Soru çözümü yaparken öğrencinin dikkat etmesi gereken önemli noktalardan birisi de farklı ve yeni nesil sorulara olan aşinalığıdır. Son yıllarda hazırlanan soru kalıpları basmakalıp bilgilerden ziyade öğrenciyi düşünmeye ve muhakeme yapmaya teşvik edici niteliktedir. Soruların mantığını anlayarak ve bilgi ile buluşturarak farklı kurgularda sorulara rahatlıkla cevap verilebilmektedir.
Bol Bol Test ve Güvenilir Yayınevlerinden Çıkan Denemeleri Çözün!
Doğru kaynakları bulduktan ve MEB kitaplarından konu çalışması yaptıktan sonra YKS nasıl çalışılmalı? sorusunun cevabına da yaklaşılmaktadır. Sınavlardan geçmenin anahtarlarından biri de bol bol test çözmektir. Her dersten ve güvenilir kaynak kitaplardan çözülen testler ve belirli aralıklarla geriye dönük yapılan çalışmalar faydalı olmaktadır. Çözülen her soru muhtemel bir sınav sorusu niteliğindedir. Her doğru soru ise netlerin artmasını sağlamaktadır.
Deneme çözmek Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına hazırlık aşamasında önemli bir husustur. Gerek parça parça, gerek öğrencinin bölümüne göre toplu TYT ve AYT denemeleri çözmek, üniversite sınavına hazırlıkta faydalı olmaktadır. Denemelerle ve soru çözümleriyle aynı zamanda konu tekrarı yapılabilir, var olan eksiklikler görülebilir ve bu eksiklikler tamamlanabilir. Özellikle deneme sınavları öğrencinin sınav tecrübesi kazanması bakımından mühimdir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise çözülen denemelerin kalitesidir. Güvenilir yayınevlerinden ve konunun uzmanı öğretmenler tarafından yazılan profesyonel denemelerle öğrencinin alacağı verim de fazla olmaktadır.
Kaynak Kitap Seçiminde Sınav Farkı!
Sınav Dergisinin birikimi ile yeni soru sistemine uygun şekilde hazırlanan ve özel ders mantığı ile kurgulanan Sınav Yayınlarının TYT Konu Anlatımlı, TYT Soru Bankası, TYT Konu Anlatımlı Soru Bankası, TYT Cep Kitap, TYT Deneme, AYT Konu Anlatımlı, AYT Soru Bankası, AYT Konu Anlatımlı Soru Bankası, AYT Deneme Sınavı, TYT-AYT Konu Anlatımlı, TYT-AYT Soru Bankası, TYT-AYT Konu Anlatımlı Soru Bankası, 24 Adımda YKS Bitir, 24 Adımda TYT Matematik Bitirme Seti, 24 Adımda TYT Türkçe Bitirme Seti, 24 Adımda TYT AYT Geometri Bitirme Seti, 24 Adımda TYT AYT Biyoloji Bitirme Seti, 24 Adımda TYT Fizik Bitirme Seti, 24 Adımda TYT Kimya Bitirme Seti
Sınav Yayınları TYT AYT Geometri 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT Fizik 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT Edebiyat 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT Matematik 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT Coğrafya 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT Kimya 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Kimya 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Fizik 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT AYT Biyoloji 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT AYT Tarih 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Coğrafya 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Matematik 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Türkçe 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru
Sınav Yayınları TYT AYT Geometri Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT Matematik Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT AYT Biyoloji Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Fizik Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Kimya Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT Coğrafya Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Coğrafya Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT Coğrafya Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Matematik Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT Fizik Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Edebiyat Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT Türkçe Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT AYT Tarih Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT Kimya Soru Bankası yayınları ile üniversite Sınavına garantili bir şekilde hazırlanılır.
Sınav Yayınlarının resmi internet hesabı olan https://www.sinavyayin.com/ adresinden güvenilir kaynak kitaplara rahatlıkla ulaşılabilir.
© Sınav Eğitim Kurumları 2022. Tüm hakları saklıdır.
YKS’YE NASIL ÇALIŞILIR?
YKS’YE NASIL ÇALIŞILIR?
YKS’YE NASIL ÇALIŞILIR?
YKS’YE NASIL ÇALIŞILIR?