KODLAMA ÇOCUKLARA VE GENÇLERE NE KAZANDIRIR?
Kodlama çocuklara ve gençlere verileri organize ve analiz etmeyi öğretir. Kodlama öğrenmek çocukların ve gençlerin dijital dünyayı daha iyi anlamalarına ve gelecek yaşantılarına daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olur ve bağımsız vatandaşlar olmalarını sağlar. Çocuklar ve gençler kodlama öğrenirken ve yaparken farkında olmadan matematik becerilerini de geliştirirler.
Çocuklar için kodlama öğrenmek, onların bilişsel ve işlevsel yeteneklerini geliştirirken aynı zamanda geleceğe hazırlar. Bu beceriler, onların daha iyi problem çözücüler, yaratıcı düşünürler ve teknolojiyi daha iyi anlayan bireyler olmalarına yardımcı olur. Bu nedenle, kodlama eğitimi çocuklar için vazgeçilmez bir öneme sahiptir.
Kodlama çocuklara ve gençlere bilişsel aktivite içinde bulunmalarını sağlar. Hesaplama ve mantık becerilerini kullanarak kendi projelerini tasarlamayı, üretmeyi ve çalıştırmayı ve hızlı gelişen ve değişen 21. yüzyıl şartlarına çok daha kolay uyum sağlamalarına olanak tanır.
KODLAMA ÇOCUKLARA VE GENÇLERE NE KAZANDIRIR?
Kodlama çocukları ve gençleri ;
Yaratıcı düşünmeye teşvik eder: Robotların tasarlanması, kodlama oluşturulması ve programlanması sürecinde belirledikleri hedefe ulaşmaları için farklı yolları denemelerini ve yaratıcı düşünmelerini teşvik eder.
Kuralları öğrenme ve uygulama becerisi kazandırır : Kodlama ile çocuklar tasarladıkları robotu çalıştırabilirler. Ancak robotun hareket etmesi için bir dizi kodlamanın öğrenilmesi ve uygulanabilmesi gerekir. Kodlama eğitimi, kodlama dilindeki kuralları öğrenme ve uygulma becerisi kazandırır.
Analitik ve sistematik düşünme becerilerini geliştirir : Kodlama çocukların ve gençlerin robotların programlanması ve tasarlanmasında analitik düşünme becerilerini geliştirirken sistemli ve programlı düşünme becerilerini geliştirmelerine yardım eder.
Problem çözme becerilerini geliştirir : Çocuklar, robotların programlanması ve tasarlanması sırasında sorunlarla karşılaşabilirler. Çocuklar karşılaştıkları bu sorunları çözmek için yaratıcı çözümler üretmek zorundadır.
Olaylarda öngörü oluşturabilirler : Projelerin oluşturulması sırasında olaylarda öngörü oluşturabilirler.
Olaylar arasındaki ilişkiyi görebilirler : Kodlama ile olaylar arasında ilişkiyi görebilirler ve çözüm üretebilirler. Kodlama aynı zamanda çocuklara ve gençlere uzamsal düşünme gibi becerileri kazandırır.
İşbirliği ve iletişim becerilerini güçlendirir : Kodlama yapılması ve uygulanması sırasında ekip çalışması gerekmektedir. Projelerde çocuklar birlikte çalışmayı öğrenirler ve iletişim becerilerini geliştirirler.
Geleceğin teknolojisiyle erken yaşlarda tanışırlar: Kodlama eğitimi makinaların çalışma mantığını kavramalarına yardımcı olur. Böylece çocuklar ve gençler gelecekteki iş hayatlarında teknolojiyi daha efektif bir şekilde kullanabilirler.
Kendine güvenleri artar: Çocuklar ve gençler kodlama ile projeler oluştururken ve tamamlarken kendilerine olan güvenleri artar. Kişisel gelişim anlamında kodlama olumlu etkiye sahiptir.
Coding
Çocukların kod yazmayı öğrenmesi, hayatları boyunca fark yaratmalarını sağlar. Ayrıcalıklı
Sınav Okulları Kodlama Eğitimi Sınav Okullarında nitelikli öğretmen kadrosu ve yüzlerce materyal ile Robotik Kodlama Atölyelerinde verilmektedir.
Kodlama Eğitimi hakkında Steve Jobs ‘Bence bu ülkedeki herkes bilgisayar dili kullanmayı ve bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Çünkü bu insana nasıl düşünmesi gerektiğini öğretiyor. Bilgisayar bilimini sosyal bir bilim olarak görüyorum. Yazılım herkesin öğrendiği birşey olmalı’ diyerek, kodlama eğitiminin normalleştirilmesi ve öğrenilmesi gereken sosyal bir bilim olduğunu vurgulamaktadır.
Bill Gates(Microsoft) ve Mark Zuckerberg (Facebook) gibi çok ünlü isimlerin küçük yaşlarda programlama dilini öğrendiğini ve bu konuda kendilerini yetiştirdiklerini görüyoruz. Çünkü programlama ve kodlama dili 21. yüzyılın gereklerine çok daha kolay adapte olabilmeyi sağlamaktadır.
Kodlama Eğitiminin Öğrenci Üzerindeki Etkileri Nedir?
Kodlama derslerinde öğrencinin bilişsel aktivite düzeyi üst noktalara çıkar. Bu derslerle beraber öğrenciler;
- Problemleri formülleştirebilme ve çözebilme özelliği,
- Sistematik bir şekilde düşünebilme yeteneği,
- Olaylar arasında ilişkileri görebilme yeteneği,
- Kaynakların birleştirilmesiyle sonuç odaklı çalışabilme yeteneği,
- Soruların olası çözümlerini, analitik düşünme becerisi ile bulma,
- Verileri mantıksal bağlamda sistematik düzene sokabilme ve analiz edebilme,
- Teknoloji ve dijital dünyanın günlük yaşamda efektif olarak kullanılabilmesini sağlayan çalışmalar yapma,
- Ekip çalışmaları yapma becerilerini geliştirirler ve bu yetenekleri kazanırlar.
2013 yılından itibaren kodlama eğitiminin önemi gündeme gelmiş ve eğitimin içinde daha fazla bulunması kararlaştırılmıştır. Gündelik hayatta daha fazla öğrenilerek kullanılmasını amaçlayan web siteleri kurulmuştur. Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı hemen her okul bu web sitelerinin içeriklerini kullanarak küçük yaşlardan itibaren yazılım yapmayı öğrenebilmektedirler.
Kodlama Günlük Hayatta Ne İşe Yarar?
Kodlama, bilgisayarın kullanıldığı ve bilgisayarla kontrolün mümkün olduğu tüm alanlarda yer almaktadır. Kodlama, bilgisayarlarda, masaüstü uygulamalarında, web’de, elektronik, tüm robotik alanlarda ve oyunlarda gömülü sistem olarak kullanılmaktadır.