HANGİ LİSEYE GİTMELİYİM?
Lise seçimi, öğrencilerin gelecekteki akademik ve kariyer yolculuğunu şekillendiren önemli bir adımdır. LGS (Liselere Geçiş Sınavı) sonrasında hangi lise seçileceği konusunda karar vermek, çoğu öğrenci ve aile için zorlayıcı olabilir. Her öğrencinin ilgi alanları, yetenekleri ve hedefleri farklı olduğundan, doğru lisenin seçilmesi, hem akademik başarıyı hem de kişisel gelişimi etkileyebilir. Bu yazıda, LGS tercih döneminde hangi liseye gitmek gerektiği konusunda dikkate alınması gereken faktörleri ele alacak ve en uygun lise tercihini yapabilmeniz için bazı önemli ipuçları sunacağız.
LGS Tercih Döneminde Hangi Lise Seçilmeli? LGS Döneminde Lise Tercihleri Nasıl Olmalı? Hangi Lise Seçilmeli?
Ortaöğretim, öğrencilerin ilkokuldan mezun olduktan sonra yüksek öğrenime hazırlık olarak adlandırılan lise kademesine geçiş dönemidir. Öğrenciler ortaokul boyunca iyi bir liseye gitmek için Liselere Geçiş Sistemi sınavına hazırlanırlar.
Lise kademesindeki öğrenciler hayallerindeki üniversiteyi ve hayallerindeki bölümü kazanmak için lise kademesinde yoğun bir çalışma temposu içine girerler. Lise kademesinde öğrencilerin bilgi, hedef ve ilgilerine yönelik bir lise seçmeleri oldukça önemlidir. Ortaokuldan sonra geçilen lise kademesinde öğrencinin gideceği liseyi sadece veliler değil, öğrenciler de karar vermelidir.
Liseye geçiş dönemi olan tercih döneminde öğrencilerin okuyacakları liseyi seçme hakkı bulunmalı, geleceklerine yön verecekleri bu önemli dönemde isteklerini gözönüne almak önemlidir. Öğrencinin değerli olduğunu ve fikirlerine önem verildiğini hissetmesi akademik başarı kadar önemlidir.
Lise Tercihlerinde Hangi Tür Lise Seçilmeli?
Liseye geçiş döneminde yapılan lise tercihlerinde öğrencilerin sorması gereken belki de en önemli soru hangi tür liseye gitmek istediği ve lise tercihlerinde hangi tür liseyi seçeceğidir.
Lise tercihlerinde öğrencileri farklı alanlarda liseler karşılamaktadır. Öğrencilerin yetenek ve ilgi alanlarına yönelik, gelecek ile ilgili beklentilerini karşılayan, yabancı dil ve üniversite hazırlık programlarında farklılaştırılmış eğitim sistemi sunan liseler bulunmaktadır.
Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Çok Programlı Liseler Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri gibi lise türleri bulunmaktadır. Bu okullardaki eğitim kriterlerinin değerlendirilmesi bunun yanı sıra tercih döneminde özel okul ya da devlet okulu ayrımı yapmak da önemli bir ayrıntıdır.
Farklı Gelecek Planları İle Liseler
Her lise öğrenciye zorunlu eğitim müfredatının yanı sıra farklı eğitim olanakları da sunar. Lise tercihlerinde en önemli noktalardan biri öğrencinin hangi üniversiteye gitmek istediği ve gelecek için aklında bulunan mesleğe göre uyumlu bir lise seçmesidir. Üniversitede mühendislik ya da tıp gibi sayısal alan seçmek isteyen öğrenciler için Fen Liseleri uygun bir seçenek olurken, üniversitelerin görsel sanatlar bölümüne girmek isteyen öğrenciler, Güzel Sanatlar Liselerini seçebilirler. Önemli olan öğrencinin seçeceği lisenin eğitim müfredatının, üniversite hedefleriyle ve üniversitede seçeceği bölüm ile ilişkilendirilebilir olması önemlidir.
Ortaokul kademesinden sonra yapılan lise tercihlerinde, tercih edilen liseden mezun olan öğrencilerin hangi üniversitelere ve yükseköğretim programlarına yerleştiğinin incelenmesi gerekir.
Lise tercihlerinde akademik eğitim müfredatının yanında YKS TYT AYT hazırlığı için nasıl kamplar yapıldığı, ingilizce eğitim müfredatı, çift diploma olanakları, uluslararası yapılan projeler, ve sınavlar, yabancı dil yeterlilik sınavları, sosyal etkinlikler, kulüp çalışmaları, rehberlik çalışmaları, mentor öğretmenlik çalışmaları, online hizmetler ve anne baba öğrenci seminerlerinin hangi sıklıkta gerçekleştirildiği de bu dönem öğrencileri için önem arz etmektedir.
Tercih Edilen Lisenin Üniversite Başarısı
Tercih edilen lisenin üniversite başarısı, genel olarak o lisenin başarısını gösterir bir kriterdir. İyi bir lise iyi bir üniversitenin anahtarıdır.
Tercih edilen lisenin öğrencisini üniversiteye hazırlık aşamasına nasıl bir akademik eğitim programı uyguladığı, nitelikli ve kaliteli yayınlar ile bu yayınlardaki nitelikli sorular, uygulanan deneme sınavları, yazılı sınavları, etütler, eksik tamamlama programları, ölçme değerlendirme sistemi, veli bilgilendirme ve dönüt vermede planlı olunması, öğrencilerin öğrenmelerini güncel ve hazır tutmak ve motivasyonlarını güçlendirmek için izlenen mentorluk uygulaması ve rehberlik birimi hizmetleri tercih edilen lisede olması gereken özelliklerden ve çözüm yöntemlerindendir.
Lise Tercihlerinde Yabancı Dil Eğitimi
Lise tercihlerinde öğrencilerin ve ebeveynlerin göz önünde bulundurması gereken bir önemli nokta da lisede verilen yabancı dil eğitim programının niteliğidir. Küresel dünyada artık herkesin İngilizceyi iyi bir seviyede bilinmesi gerçeği ile liselerin yabancı İngilizce dil eğitimleri de çok iyi olmalıdır.
Artık sadece tek bir yabancı dilin yeterli gelmediği ve İngilizce ile sınırlı kalmayan ve öğrencilerinin İngilizce dışındaki farklı dilleri de tanımalarına imkan sağlayan liseler ön plana çıkmaktadır. Lise tercihlerinde uluslararası sınavlara ve organizasyonlara önem veren liseler tercih edilmeli, uluslararası alanda diğer okullarla işbirliği içinde bulunan liseler tercih edilmelidir.
Liselerin Özellikleri Nelerdir?
Fen Liseleri
Üniversitede sayısal bölüm okumak isteyen öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği liseler olan Fen Liseleri özellikle üniversitelere nitelikli ve kalifiye bilim insanı yetiştirmek amacıyla kurulmuştur.Fen Liselerinin amacı matematik ve fen alanında yüksek yeteneğe sahip olan öğrencileri, mühendislik ya da tıp gibi sayısal alanlarda hazırlamayı amaçlar. Özellikle matematik ve fen bilimleri alanında ihtiyaç duyulan bilim insanları yetiştirmeye yönelik olarak hazırlanan eğitim programları ve içerikleriyle öğrencileri teknolojik ve bilimsel gelişmelere ve araştırma yapmaya yönlendirmektedir.
Fen Liseleri, kendini matematik ve fen bilimleri alanında geliştirmek ve bu konuda ilerlemek isteyen öğrencilerin lise tercihlerinde ilk sıralarda yer alan liselerdendir. Hedefleri konusunda motivasyonları yüksek öğrencilerden oluşan Fen Liseleri, öğrencilerine üniversiteyi kazandırma oranı yüksek olan lise türüdür.
Sosyal Bilimler Liseleri
Sosyal Bilimler Liseleri, sosyal bilimler ile edebiyat alanında ihtiyaç duyulan bilim adamlarının yetiştirilmesine ön ayak olmak ve kaynaklık etmesi amacıyla kurulan liselerdir. Sosyal Bilimler Liseleri, sosyal bilimler ve edebiyata olan yetenekleri ve ilgileri yüksek olan öğrencileri bu alanlarla ilgili yüksek öğretim programlarına hazırlar.
Lise tercihlerinde Sosyal Bilimler Liselerini seçen öğrenciler, bu liselerde kültürel, bilimsel ve teknolojik alanda gelişmeleri izleyebilecekleri düzeyde türkçe ve yabancı dil öğrenirler. Öğrencileri sosyal bilimler ve edebiyat alanlarında araştırmaya yönelten, yeni gelişmelere ilgilerini uyandıracak ortamlar hazırlanan Sosyal Bilimler Liselerinde öğrencilerin çağdaş nesiller ve geçmiş nesiller arasında ortak duygular uyandırılmasını sağlarlar. Sosyal Bilimler Liselerinden mezun olan öğrenciler toplumun kültürel ve ekonomik anlamda gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlayacak, Türk kültür ve sanatını anlayıp yorumlayabilecek, yeni bilgi ve projeler üretilecek birey yetiştirmeyi hedefler.
Anadolu Liseleri
Anadolu Liselerinde öğrenciler Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ile Yabancı Dil alanlarında akademik eğitim alırlar. Anadolu Liselerinin amaçları, bu alanlarla ilgili olarak dünyadaki gelişmeleri izleyebilecek seviyede nitelikli bireyler yetiştirmektir. Anadolu Liselerinde okuyan öğrenciler abancı dil olarak İngilizcenin yanı sıra Almanca ve Fransızca dersleri de alırlar.
Meslek Liseleri
Meslek Liseleri, sanat ve meslek okullarının tümüne verilen genel bir isimdir. Melsek Lislerinde öğrencilere genel kültür dersleri ile birlikteteknik ya da endüstri alanında mesleki formasyon verilmektedir. En az bir yabancı dilin öğretildiği Meslek Liselerinde öğrenciler hayata ve seçecekleri yükseköğretim programına hazırlanırlar.
Meslek Liselerinden mezun olan öğrenciler alanları ile ilgili yüksek öğretim programlarına daha rahat girebilmektedirler. Mezun oldukları bölümle ilişkili olarak ustalık belgesinin sahip olduğu yetki ve sorumlulukları içeren İş Yeri Açma Belgesi verilmektedir. İşyerlerine teknisyen unvanı ile başlayabilirler.
Spor Liseleri
Spor Liseleri öğrencilerin erken yaşta spora yönlendirilmesi, spor alanında yetenekli öğrencileri yetenekleri doğrultusunda ilerlemelerini ve gelişmelerini sağlamak, okullarda sporun tabana yayılmasını sağlamak, sporda yetenekli öğrencilerin keşfedilmesini sağlamak, verilen 4 yıllık eğitim sonunda bilinçli elit ve ahlaklı sporcuların ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla eğitim veren Anadolu Lisesi statüsünde liselerdir. Spor liselerinde öğrenciler seçtikleri branşlarda uzmanlaşmak amacıyla eğitim görürler. Ulusal ve uluslararası spor müsabakalarında ve spor camiasında Türkiye'yi temsil edecek sporcu yetiştirmeye yönelik Spor Liseleri üniversitelerin Spor Bölümlerine de öğrenci hazırlamaktadır. Üniversitelerde BESYO’ya ön hazırlık niteliği taşıyan spor liselerine başvuru için LGS şartı aranmamaktadır. Spor liselerine öğrenciler özel yetenek sınavı ile alınmaktadır.
Kayıt sonrasında yapılan öğrenci alımında yetenek sınavı yapılmaktadır. Yetenek sınavında 50 ve üzerinde puan alan öğrencilerin aldıkları yetenek sınavı puanının % 70'i ile ortaokul başarı puanının %30'u alınır ve 100 tam puan üzerinden değerlendirme ve sıralama yapılır. Sıralamada en yüksek puanı alan öğrenciden başlanarak öğrenci alımı gerçekleşmektedir.Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında yapılan iş birliği ile spor liselerinde öğretim programları revize edilmiştir. Spor Liseleri öğrencilerinden mezun olan öğrencilere birinci kademe antrenörlük, yardımcı antrenör belgesinin verilmesi sağlanmaktadır. Spor Liselerinden mezun olan öğrencilere spor tesislerine yönetici, kulüp yöneticisi gibi unvanlarda istahdam sağlanır.
Proje İmam Hatip Liseleri
Proje İmam Hatip Lislerinde imam hatip liselerinde okutulan mesleki derslerin yanı sıra sosyal bilimler ve fen lisesi müfredatı uygulanmaktadır.
Güzel Sanatlar Liseleri
Güzel Sanatlar Liseleri öğrencilere güzel sanatlar ile ilgili temel becerileri ve bilgileri kazandırmaya yönelik nitelikli insan yetiştirilmesine kaynaklık eden eğitim programından oluşmaktadır. Yetenek sınavı ile öğrenci alan Güzel Sanatlar Liselerine girmek için yetenek sınavında 50 ve üzerinde puan alan öğrencilerin aldıkları yetenek sınavı puanının % 70'i ile ortaokul başarı puanının %30'u alınır ve 100 tam puan üzerinden değerlendirme ve sıralama yapılır. Sıralamada en yüksek puanı alan öğrenciden başlanarak öğrenci alımı gerçekleşmektedir.
Hangi Lise Seçilmeli?
Hangi Lise Seçilmeli? Anadolu Liseleri, Fen Liselerinden ya da Sosyal Bilimler Liselerinden bir bakıma daha avantajlı durumda bulunmaktadırlar. Fen Liselerinde okuyan öğrenciler sayısal ağırlıklı, Sosyal Bilimler Liselerinde okuyan öğrenciler sözel ağırlıklı olarak okurken, Anadolu Liselerinde okuyan öğrenciler her alanda eşit oranda akademik eğitim alma imkanı bulurlar.
ÖSYS: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'nin resmi internet adresinde Lise Okul Türleri ve Kodları yer almaktadır. Öğrenciler LGS Puanına göre tercih edecekleri Lise okul tür kodunu bu tablodan bulup Lise Başvurma Belgesinin ilgili yerine yazarak kodlarlar. Okul türünün doğru olarak yazılıp kodlanmasının son derece önemli bir husustur.