ÖN KAYIT
MESLEK SEÇİMİNDE ANNE BABA TUTUMU KAÇA AYRILIR?

 

MESLEK SEÇİMİNDE ANNE BABA TUTUMU KAÇA AYRILIR?


Bir çocuk eğitime başlar başlamaz bir çok ebeveyn, çocuğunun geleceğine dair planlar yapmaya başlar. Ebeveynler proaktif bir rol oynar ve çocuğun çeşitli eğitim alanlarını inceleyerek çocuklarını buna göre şekillendirebilirler. Ebeveynler çocuklarını motive etmenin yanı sıra karar verme süreçlerinde de onlara yardımcı olurlar. 
 
Çocuklarının meslek seçiminde ebeveynlerin rolü çok büyüktür. Çocuklarının ulaşacağı eğitim veya öğretim düzeyini, iş ve farklı meslekler hakkındaki bilgileri, bilgi konusunda büyük ölçüde ebeveynlerine bağlı olan işe yönelik inanç ve tutumlarını ve onları başarıya yönlendirmek için sağladıkları motivasyonu belirlerler. Çocukların büyüdükçe ebeveynlerinin bakış açısını ve yaklaşımılarını özümsedikleri bilinen bir gerçektir.

Ebeveynler çocukları için en iyisinden başka bir şey istemezler; çocuklarının hayattaki mutluluğu ve başarısını önemserler. Ancak meslek seçiminde anne baba tutumu birbirinden farklı olarak gözlemlenebilmektedir.
 

Meslek seçiminde anne baba tutumu temel olarak 3 ana maddede incelenmektedir;

 
  • Koruyucu Anne-Baba Tutumu
 
  • Otoriter ve Baskıcı Anne-Baba Tutumu
 
  • Demokratik Anne-Baba Tutumu

 
Meslek seçimlerinde çocuk üzerinde etkileri görülen anne baba tutumlarına ayrıntılı olarak bakmak gerekirse;
 
 

Koruyucu Anne-Baba Tutumu


Koruyucu anne - baba tutumu ile büyüyen çocuklar, bağımsız olarak tercih yapabilme konusunda  ve karar verme konusunda bağımlı bir davranış sergilerler. Bu çocuklarda genellikle özgüvende düşüklük görülmektedir.  Anne-babanın çocuğu aşırı şekilde korumaları, çocuğa gerekenden çok daha fazla kontrol gösterilmesi anlamına gelir. Çocuğun kendi yaş düzeyinde yapabileceği görev ve sorumlulukları vermeme koruyucu anne-baba tutumunun tipik özelliğidir. 

Çocuğun olgunlaşmasına ve büyümesine izin verilmeyen bu yaklaşımda çocuğun bir bakıma toplumsal ve psikososyal gelişimi de engellenmiş olur. Bu şekilde çocuklar kendi potansiyellerinin farkına varmazlar ve kendini tanımalarına imkan verilmez. Çocuk ileriki zamanlarda bağımlı kişilik geliştirebilir. Kendi kararlarını vermede zorluk yaşayan çocuklar, bireyselleşme anlamında da sıkıntı yaşarlar. İleriki zamanlarda ise sorumluluk almakıtan çekinen, özgüveni yeterince gelişmemiş, kendilerinin yapmaları gereken işi başkalarının yapmasını bekleyen ve hayatında bir yetişkinin koruması ve kollamasını arayan bireyler olabilirler. 

 


 

Otoriter ve Baskıcı Anne-Baba Tutumu


Tutumlarında baskıcılık ve otorite ön planda olan ebeveynlerin çocuklarında meslek bir kurtuluş treni olarak algılanmaktadır. Çocuklar ailelerinden bir an evvel uzaklaşmak isteği ile kendi yeteneklerine, beklentilerine ve ilgilerine uygun olmayan meslek seçimleri yapabilmektedirler.

Otoriter ve baskıcı anne-baba tutumu içinde olan ebeveynler baskıcı bir tutum sergilerler ve çocuktan, tüm dediklerinin yapılmasını beklerler. Aile içinde korku duygusu hakim olduğu için çocukta kaçma ya da kaçınma davranışları ortaya çıkmaktadır. Bu tutum içinde olan anne babadan çocuklarını ndinleme, sabırlı olma, anlayışla karşılama, fikirlerini sorma, duyarlı olma gibi davranışlar görülmez. Bu yapıda olan aile ortamında yetişen çocuklarda kolay boyun eğme davranışı, çekingen yapı ya da kuralları kabul etmeyen isyankar kişilik ortaya çıkabilir.

Otorite ve baskıcı ailelerde yetişen çocuklar, aile ortamından hemen uzaklaşmak isteyebilirler ve meslek seçimlerinde de bu yönde karar alabilirler. Uzaklaşmak istedikleri için kendi yeteneklerine ve beklentilerine uygun olmayan meslekleri seçebilirler.

 


 

Demokratik Anne-Baba Tutumu


Demokratik bir ortamda bulunan ve yetişen çocuklar daha az kaygılı ve daha az stresli olurlar. Demokratik aile yapısının olumlu getirilerinden biri olan karar verme becerileri bu  çocuklarda gelişmiştir. Kendi özelliklerini tanıma konusunda başarılıdırlar ve sağlıklı meslek seçimleri konusunda sağlıklı karar verebilirler. 

Bu yaklaşımda anne baba tutumu olumlu, destekleyici, kabul edici ve demokratik bir profil çizer. Çocukların aile içinde duygu, düşünce ve fikirlerini, açık olarak ifade etmesi desteklenir. Eşitlikçi ve demokratik bir tutum sergileyen ebeveynlerin çocukları küçük yaşlardan itibaren sorumluluk duygusu kazanırlar. Kendi yeteneklerinin ve potansiyelinin farkında olan çocuk meslek seçiminde de sağlıklı kararlar verebilir.



Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizi  akademik ve mental bakımdan en iyi şekilde yetiştirmekteyiz. Alanında profesyonel rehber öğretmenlerimizin bulunduğu, size en yakın Sınav Koleji ile Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz ya da https:/sinav.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
 

MESLEK SEÇİMİNDE ANNE BABA TUTUMU 

 

Bunlara da göz atın!