ÖN KAYIT
POMODORO TEKNİĞİ NEDİR? | POMODORO TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?


POMODORO TEKNİĞİ NEDİR? | POMODORO TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?

 
Verimli ders çalışma tekniklerinden biri olan Pomodoro Tekniği, zaman yönetimi ve planlamanın sistemli bir şekilde yapılmasını kapsamaktadır. Bir zamanlayıcı kullanılması ile gerçekleşen teknikte zamanı olabildiğince verimli kullanmak ve zamandan tasarruf etmek amaçlanmaktadır.
 
Yapılan araştırmalarda zamanını iyi yönetemeyen kişilerin genel olarak yaptıkları işlerde başarı sağlayamadıkları görülmüştür. Zaman etkin ve doğru kullanıldığı takdirde kişiye başarıyı getiren önemli bir kaynaktır. Pomodoro tekniği yapılması en basit ve en etkin çalışma yöntemlerinden biridir. Verimli ders çalışma tekniklerinden biri olan Pomodoro Tekniği ile zamanı iyi kullanma, zamanı yönetme, efektif ders çalışma gerçekleşir.
 
Gereken ise sadece bir saat ya da basit bir zaman planlayıcıdır. 
 
Pomodoro tekniği ile 25 dakikalık aktif ve etkin çalışma sonrasında 5 dakikalık dinlenme süresi bulunur. Bir pomodoro süresi bu 30 dakikalık süreyi kapsar. Dört pomodoro yapıldığı zaman toplam 20 dakikalık bir mola zamanı verilmiş olur. 25 dakikalık çalışmadan sonra 5 dakikalık dinlenme süresine dayalı olan bu teknikte zaman efektif bir şekilde kullanılmak için odaklanılır. Böylelikle 25 dakika boyunca zihinsel faaliyetleri en üst kapasitede kullanılarak etkin ve verimli öğrenme gerçekleşir. 
 
Ders çalışma, sunum hazırlama, bilgisayar kullanma gibi süreçlerde zamanın çok daha etkin olarak kullanılmasını sağlayan teknik sayesinde, yapılacak çalışmada çok daha programlı bir şekilde ilerlenilir.




 

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA İÇİN POMODORO TEKNİĞİ


Zamanı iyi değerlendirmek ve verimli ders çalışmak için Pomodoro Tekniğini kullanabilirsiniz. Tekniği uygularken önce 25 dakika dersinize odaklanabiliyorsunuz, sonrasında 5 dakika mola verebiliyorsunuz. Bir Pomodoro 30 dakikalık sürece denk geliyor. Doğal pomodoro yaptığınızda yarım saatte bir mola verebiliyorsunuz. Günde 6 ile 12 arası Pomodoro yapmak ideal sayılabiliyor.
Belirli bir zaman kısıtlaması yapılarak kişinin konsantrasyonunun en üst seviyede olması ve kişinin tek bir konuya bütün  verimliliğiyle odaklanmasını amaçlıyor. Çalışma sürelerini takip eden kısa mola dilimleri kişinin başarısının hızlı bir şekilde ödüllendirilmesine sebep olduğu için bireysel motivasyonu artırıcı etki sağlayabiliyor. Örneğin kahve yapmak, tatlı yemek ya da sosyal medyada kısa bir gezinti yapmak gibi.
 
Pomodoro Tekniğinin en önemli özelliği zamana karşı değil zamanla birlikte çalışmayı hedeflemesidir.  
 
Pomodoro Tekniğini uygularken; kendinize yüklenmeyin, baskıdan kaçının ve dışarıdan gelen dikkat dağıtıcı unsurları etkisiz hale getirin.

Disiplinli Çalışma Becerisi İçin Pomodoro Tekniğinden Faydalanabilirsiniz!

 
Çalışmanız gereken dersler, yapmanız gereken işler var. Ancak bilgisayar başında ya da çalışma masanızda uzun süreler oturduğunuz halde bir türlü yapacağınız işe odaklanamıyor musunuz? Zamanınızı verimsiz bir şekilde geçirdiğinizi mi düşünüyorsunuz? Çalışma saatlerini küçük parçalara bölerek gerçekleştirilen Pomodoro Tekniğini kullanarak zaman yönetiminizi düzenleyebilir, verimli çalışma süreleri oluşturabilirsiniz. Zamanı verimli kullanmak için uygulanan tekniklerin başında gelen Pomodoro Tekniği ile etkin çalışma saatleri geçilir.
 

Pomodoro Tekniğinin Tarihçesi

 
Francesco Cirillo tarafından 80'li yılların sonunda  geliştirilen Pomodoro Tekniği, zaman yönetimi ve zamanı verimli kullanma konusunda tüm dünyada bilinen ve uygulanan bir teknik olma özelliğinde. Gerek ders çalışma sırasında olsun, gerek akademik hayattan sonraki çalışma hayatında olsun, verimliliğin artırma ve zamanla maksimum düzeyde gerçekleşmesine izin veren Pomodoro Tekniği zamanı çalışma ve mola dakikaları olarak parçalara bölüyor ve zaman takibinde bir zaman ayarlayıcı bulundurulması gerekiyor. Çalışma süresinin 25 dakika olduğu ve her çalışmadan sonra 5 dakikalık bir  mola süresi bulunan Pomodoro Tekniğinde  bu periyod 1 Pomodoro olarak kabul ediliyor.
 
Pomodoro Tekniğinin temelinde kişinin kendisine bir zaman sınırlaması koyarak, yapılması gereken işi geciktirmeden, ertelemeden ve hızlı bir şekilde gerçekleştirme isteği bulunmaktadır. Yapılması gereken işin geciktirilmemesi hissiyatı bulunan teknikte, kişi her bir çalışma aralığında yapılması gerekenleri yetiştirme ihtiyacında bulunuyor. Erteleme ve geciktirme davranışının önüne geçilmesini sağlayan Pomodoro Tekniğinde kişi, 25 dakikadan oluşan zaman dilimi içerisinde zamanı verimli kullanma, dikkatini dağıtıcı faktörleri durdurma, odaklanma, kendisine verdiği görevi bitirme konularında kararlı bir tutum içerisinde bulunuyor. 



 
 

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?
 

Zamanı verimli kullanma tekniklerinin başında gelen Pomodoro Tekniğinin uygulanması ise oldukça kolay.
 
  • Bir zamanlayıcı bulun. Bu zamanlayıcı akıllı telefonunuz ya da bir çalar saat olabilir. Pomodoro Tekniğini uygulayabilmek için akıllı telefonlarda bulunan uygulamalardan da faydalanabilirsiniz. 
     
  • Yapılacaklar listesi hazırlayın! Başlıklar halinde yerine getirmeniz gereken işleri sıralayın.
     
  • Ne yapacağınıza karar verin! Yapılacaklar listenizinden sizin için yapılması gereken en önemli işi seçin. Bu iş uzun zamandır ertelediğiniz ve bir türlü başlayamadığınız bir iş olabilir. 
     
  • 25 dakikalık çalışma aralığını başlatın!  Zamanlayıcıyı 25 dakikaya ayarlayın. Odaklanın ve seçtiğiniz dersi çalışmaya ya da işi yapmaya başlayın! 25 dakikalık çalışma süresinde konsantrasyonunuzu hiçbir şeyin bozmasına izin vermeyin! Bu noktada motivasyon oldukça önemli! ‘25 dakikayı bu işi yaparak geçireceğim’ diyerek iç motivasyonunuzu güçlendirin! 
     
  • Süre tamamlandığında 5 dakika mola verin! 5 dakika boyunca zihninizi dinlendiren sevdiğiniz bir şey yapabilirsiniz. Bu birşeyler içmek, pencereden dışarı bakmak ya da yapmayı sevdiğiniz bir işi gerçekleştirmek olabilir. 
     
25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık mola süresi 1 Pomodoro olarak adlandırılıyor.
 
  • Döngüyü tekrarlayın! Mola süresi olan 5 dakikayı bitirdikten sonra tekrar çalışmaya başlayın.
     
Üst üste 4 Pomodoro Tekniği uyguladıktan sonra 30 dakikalık uzun arayı vermelisiniz!
 
Uzun mola sırasında yapmanız gereken ve tamamladığınız işlerin üzerini çizin ya da tik işareti koyun.
 
  • Mola bitti! 
 
  • Tekrar başlayın!
 
Bu şekilde 4 Pomodoro daha yapın!
 
Pomodoro Tekniği uygulandıkça kişiye verimli çalışma ve zamanı verimli kullanma konusunda daha çok bilgi verir. Kişinin çalışma disiplinini kontrol altına alarak belirli bir sistemde gitmesini sağlayan Pomodoro Tekniği ile zaman yönetimi ve verimli ders çalışmanın size kattıklarını çok daha rahat gözlemleyebilir ve bu teknikle daha başarılı olabilirsiniz.

 
 
 

ADIM ADIM POMODORO TEKNİĞİ

 
Pomodoro tekniğini uygulamak için belirtilen sırada ilerlemeniz yeterli!
 
Pomodoro  tekniği için ayırdığınız sürede ne yapacağınızı belirleyin
 
  • Çalışma masanızın üzerindeki her türlü telefon, tablet, çiçek gibi ders ile ilişiği olmayan nesneleri kaldırın.(Telefonunuzun sesini kapatabilirsiniz) Bu tekniği uygularken verim alabilmeniz adına sadece ilgili konunun öğeleri yer almalıdır.
 
  • Saatinizi 25 dakikaya ayarlayıN
 
  • 25 dakika sadece odaklanmak istediğiniz konu ile ilgilenin.
 
  • 25. dakikada 5 dakika mola verin.
 
Bu şekilde 1 Pomodoro tamamlamış oluyorsunuz.
 
  • Mola bittiğinde ikinci  25. dakikalık ders çalışma zamanına başlıyorsunuz.
  • 25. dakikada 5 dakika mola verin.
 
2 Pomodoro tamamlamış oluyorsunuz
 
  • 4 kez Pomodoro yapıldığı zaman beyninizin bir süre dinlenmeye ihtiyacı olacaktır.
  • 4.Pomodorodan sonra dinlenmeniz gereken ara 30 dakika olmalıdır. Bu süre zarfında beyin yeni bilgileri özümser, yeniden oluşturulacak Pomodoro zaman dilimi için hazırlık yapar.
 
Pomodoro Tekniği özellikle yüksek odaklanma gereken bilişsel konuların kısa ve verimli bir şekilde bitirilmesini sağlar. Kısa molalar sayesinde dikkat taze tutulur ve odaklanma süresi maksimum derecede yaşanır. Üretkenliği artırıcı etkisi bulunan teknik ile zihinsel yorgunluğun da önüne geçilmiş olur

 


 
Türkiyenin en iyi özel okul, en iyi kolej  ve  en başarılı kolej zinciri olan Sınav Koleji  ve Sınav Eğitim Kurumlarında öğrencilerimizi profesyonel çalışmalarla destekliyoruz. Alanında profesyonel, özenle seçilmiş rehber ve branş öğretmenlerinin bulunduğu, size en yakın Sınav Koleji Liselerini ve Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilir ya da Sınav Eğitim Kurumları resmi internet adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.


© Sınav Eğitim Kurumları 2021. Tüm hakları saklıdır.
 

POMODORO TEKNİĞİ NEDİR?
 POMODORO TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?
POMODORO TEKNİĞİ NEDİR?
POMODORO TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?

 

Bunlara da göz atın!