Kolej yemek menüsü nasıl olmalıdır sorusu çocuklarının beslenmesine özen gösteren velilerin en fazla araştırdığı konulardan biridir. Kolej yemek menüsü sağlıklı, lezzetli, besin değeri yüksek ve hijyenik olmalıdır. Menüler uzman diyetisyenler tarafından itina ile oluşturulmalı ve bu şekilde kolej öğrencileri obezite ve kötü beslenmeye dayalı rahatsızlıklardan korunmalıdır. Kolej yemek menüsü uzman diyetisyenler tarafından profesyonel olarak hazırlanır.
Kurumsal ve kaliteli kolejlerde yaş gruplarına göre ayrılan ve özel olarak dizayn edilmiş yemek salonları bulunmaktadır. Kaliteli kolejlerde yemek salonları bulunduğu okulun fiziki durumuna göre farklılık gösterebilir ancak eğitim kurumları olarak birçok ilde faaliyet gösteren aynı isimdeki kolejlerde menüler ortaktır. Kolej yemek menüsü yemek salonlarında görev yapan, hijyen eğitimi alan ve hijyen sertifikaları bulunan personeller tarafından gıda ile temas etmeden öğrencilere verilmektedir. Yemekhane personelleri altı ayda bir portör kontrolünden geçerler ve kolej yemeklerini hijyenik olarak öğrenciye sunarlar
Okul başarısında en dikkate değer konulardan biri : Kahvaltının Önemi
Okul başarısında en dikkate değer konulardan biri de kahvaltının önemidir. Okula sabah kahvaltısını yapmadan gelen çocuklarda karın ağrısı, baş dönmesi, bulantı, mide ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, bayılma hissi, çarpıntı ve terleme gibi belirtiler sıklıkla gözlenmektedir. Bu belirtiler öğrenci bir şeyler yedikten sonra azalır ya da kaybolur. Ancak sabah kahvaltısının öğrenme üzerinde ciddi bir etkisi bulunmaktadır. Sabah kahvaltısı yapmayan öğrenci olumsuz fiziksel tepkiler yaşar ve bir şeyler yedikten sonra fiziksel durumdaki olumsuzluklarda iyileşme görülür ancak öğrenme üzerindeki etkileri kolay bir şekilde düzeltilememektedir.

Sabah kahvaltısının okul başarısında ciddi bir yeri vardır. Sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin sınıf içindeki başarıları daha yüksek olmaktadır. Sabah kahvaltısı yapan öğrenciler dersleri daha çabuk kavrarlar, problemleri çözme konusunda daha başarılı olmaktadırlar. Ayrıca sabah kahvaltısı yapan öğrenciler kilo kontrolünü daha iyi sağlarlar, beslenme bozukluklarına bağlı hastalıklara daha az yakalanırlar.Bu bakımdan her öğrenci okula gelmeden önce sabah kahvaltısını yapmalı, okul döneminden önce çocuklar sabah kahvaltısını yapmaya alıştırılmalıdır. Okul çağındaki her öğrencinin sabah kahvaltısı yapması evde olsun, kolejde okulda olsun muhakkak sağlanmaldır. Çocukların ve gençlerin fiziksel, bilişsel gelişimlerinde ve okul başarıları sabah kahvaltısı ile yakından ilgilidir. Unutulmamalıdır ki çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklar, gençlik ve yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkların da temelini oluşturmaktadır.
Çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklar, gençlik ve yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkların da temelini oluşturur.
Sabah kahvaltısı alışkanlığını küçük yaşlarda kazanmış bir çocuk, okul hayatı boyunca ve ileri yaşlarda bu alışkanlığı devam ettirme eğiliminde olmaktadır. Sabah kahvaltısı alışkanlığı kazanan bir çocuk gelecekte ise sağlıklı bir birey olarak hayatını devam ettirecek, kendinden sonra gelen nesillere ise örnek olacaktır.
Sabah Kahvaltısı Nasıl Olmalı? Sağlıklı Sabah Kahvaltısı Nasıl Olmalı?
Sabah Kahvaltısı Nasıl Olmalı? Sağlıklı Sabah Kahvaltısı Nasıl Olmalı? Sağlıklı sabah kahvaltısı için ideal besin kaynakları nelerdir? Okul döneminde çocuklar ve gençler sabah kahvaltısında karbonhidrat, protein ve lif dengesi kurulmuş bir kahvaltı yapmalıdırlar.
Sağlıklı sabah kahvaltısı için ideal besin kaynakları şunlardır :
Tam tahıllı ekmekler, tam tahıllı gevrek, meyve ve sebzeler sağlıklı karbonhidrat grubuna girerler. Karbonhidrat Grubu vücudun acil enerji ihtiyacı için gerekli olan kaynaklardır. Karbonhidratların içinde bulunan lifler yenilen besinlerin sindirim sistemini içinde hareket etmesini sağlar. Kişiye tokluk hissi veren lifli sağlıklı karbonhidratlar fazla yemeyi de engeller. Vücut enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullandıktan sonra enerji ihtiyacı için protein grubunu kullanmaya başlar.
Sabah kahvaltısında yumurta, peynir, yoğurt gibi süt ve süt ürünleri, et ürünleri, fındık, fıstık ezmesi, tohumlar protein grubuna girer.
Sabah Kahvaltısında Tüketilmesi Gereken Besinler Hangileridir?
Özellikle okul çağında bulunan çocukların ve gençlerin sabah kahvaltısında ;
Kalsiyum kaynağı olan peynir, yoğurt, süt ve süt ürünleri
Protein kaynağı olan yumurta
Lif kaynağı olan ve sağlıklı karbonhidrat kaynağı
Mevsim sebzelerinden olan domates, salatalık, biber, maydanoz, ya da avokado, muz gibi meyveler tüketilmelidir.
Okul çağında kahvaltı alışkanlığı kazanan çocuklar sabah erken saatlerde başlayan derslere daha kolay adapte olurlar, konsantrasyon problemi yaşamazlar. Sabah kahvaltısı yapan çocukların sabah saatlerinde daha azimli oldukları ve genel olarak eğitim hayatında daha başarılı oldukları görülmektedir.
Kolej Yemek Menüsünde Sabah Kahvaltısı, Öğle Yemeği, İkindi Kahvaltısı
Kolej yemek menüsünde sabah kahvaltısı, öğle yemeği, ikindi kahvaltısı öğrencilerin beslenmelerinde protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde menü içeriklerinde olmasına dikkat edilmelidir. Kolej yemek menüsünde sabah kahvaltısı, öğle yemeği, ikindi kahvaltısı öğünleri özenle hazırlanmalı, anaokulunda ve ilkokul kademesindeki öğrencilerin masasına getirilmelidir. Kolej yemek menüsünde sabah kahvaltısı, öğle yemeği, ikindi kahvaltısını ortaokul ve lise kademesindeki öğrenciler kendileri almaktadırlar.
Kolej Öğle Yemeği Menüsü
Okul Çağında Öğle Yemeği Menüsü Nasıl Olmalıdır?
Okul çağı dönemi çocuklarda ve gençlerde büyümenin ve gelişimin hızla arttığı bir dönemdir. Okul çağı döneminde çocukların beslenme alışkanlıkları da bu dönemde yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Eğitim hayatının başlaması ile birlikte çocuklar kolej ya da okul ortamında arkadaşları ve öğretmenleri ile beraber yemek yemeye başlar. Okul çağındaki çocuklar yine bu dönemde ev ortamı dışında yavaş yavaş yemek yeme sorumluluğu da kazanmaya başlarlar. Bu bakımdan kolejlerdeki ve okullardaki öğle yemeği menüsü çocukların beslenme alışkanlığı kazanmalarını desteklemekte ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmalarını sağlamalıdır.
Öğle Yemeğinin Çocuklar Üzerindeki Önemi Nedir? Okul Çağında Öğle Yemeği Menüsü Nasıl Olmalıdır?
Öğle yemeğinin çocuklar üzerindeki önemi onların hayatlarını gelecek yıllarını da etkileyeceği için sabah kahvaltısı gibi önemli bir yere sahiptir. Okul çağında çocukların dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmaları, onların tüm hayatları boyunca edinmeleri gereken sağlıklı bir rutin olmalıdır.
Sabah kahvaltısından sonra öğle yemeğinde saatinde alınan dengeli ve sağlıklı yemek menüsü ile çocuklar öğleden sonra yaşayabilecekleri halsizlik gibi durumların önüne geçer. Okul döneminde çocukların eksik beslenmeleri, onların gelişim konusunda geride kalmasına sebep olabilmektedir. Bu bakımdan okul çağında çocukların protein, karbonhidrat, lifli gıdalar, vitamin ve mineral dengesi oluşturulmuş öğle yemeği menüsü tüketmeleri son derece önemlidir. Okul çağında çocuklar hareketli oldukları için doğru orantılı olarak enerjiye daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar. Öğrenciler öğle yemeği menüsü atlamamalı, abur cubur ve atıştırmalık gibi besin değeri az olan yiyeceklerle geçiştirmemelidir. Öğle yemeğinin çocuklar üzerindeki önemi
Dengeli bir öğle yemeği menüsü öğrencinin ikindi kahvaltısına hatta akşam yemeğine kadar olan sürede odaklanma süresinin stabil kalmasına yardımcı olur. Öğle yemeğini yemeyen bir öğrenci konsantrasyon konusunda sıkıntılar yaşar. Çünkü dengeli öğle yemeği menüsü öğrencinin kan şekeri değerlerini de dengelemektedir. Öğle yemeği menüsünün atlanması sonraki saatlerde kan şekeri oranının düşmesine sebep olmaktadır. Kan değeri değerlerinde düşüklük olması ise öğrencinin halsiz olmasına, enerji düşüklüğüne, sinirli olmasına, kendisini yorgun hissetmesine neden olmaktadır. Kan şekeri düşüklüğü öğrencinin eğitim gördüğü saatlerde bilişsel performansının düşmesine de neden olur. Uzun süre aç kalmak öğrencinin dikkat süresini kısaltır ve odaklanma problemi yaşamasına neden olur. Öğle yemeğinden sonra ikindi kahvaltısında alınan ek kaloriler ve içecekler ile kan şekeri düzeyi dengelenmektedir.