ÖN KAYIT
KOLEJ YEMEK MENÜSÜ NASIL OLMALIDIR?

Kolej yemek menüsü nasıl olmalıdır? Çocuklarını iyi bir koleje kayıt ettiren ve iyi bir eğitim almasını isteyen her veli aynı zamanda çocuklarının kolej yemek menüsü ile sağlıklı beslenmesini de önemsemektedir. 
 
Dengeli ve yeterli beslenme özellikle büyüme evresindeki çocuklar için son derece önemlidir. Çocuklar okul çağında büyüme ve gelişme dönemlerinde diğer yetişkinlik dönemlerine göre daha fazla besin öğesine ihtiyaç duyarlar. Çocukların büyüme ve gelişme döneminde özellikle okul çağlarında düzenli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmaları ileri yaşlarda olası sağlık problemlerinden de korunmalarını sağlar. 
 
Okul çağında bulunan çocukların fiziksel ve zihinsel anlamda büyümeleri ve gelişmeleri için sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenme faktörleri büyük önem taşır. Okul çağında bulunan çocukların bu dönemde kazandıkları sağlıklı beslenme alışkanlıkları, çocukların fiziksel aktivitelerle hareketli bir yaşam tarzını benimsemeleri de zihinsel ve bedensel gelişimlerini olumlu yönde etkilemektedir. Kolej yemek menüsü de bu amaç çerçevesinde belirlenmeli, hazırlanmalı ve sunulmalıdır.
 
Kolej yemek menüsü nasıl olmalıdır? Çocukların hem akademik hem sosyal hem de kültürel anlamda iyi bir eğitim almasını isteyen veliler kolej yemek menüsü hakkında da ayrıntılı bilgi sahibi olmak istemektedirler. Okul çağında öğrenciler mutlaka sağlıklı ürünlerle hazırlanan dengeli öğünler ile belirli zaman dilimleri içinde diğer bir deyişle düzenli  beslenmelidir. 

Sınav Eğitim Kurumları Yemek Hizmetleri için tıklayınız.
 

Kahvaltının Önemi  | Kolej Yemek Menüsü Nasıl Olmalıdır? 

 
Kahvaltının Önemi | Kolej yemek menüsü; Zamanlarının çoğunu okulda geçiren çocuklar için en önemli noktalardan biri kahvaltının önemi ve kolej yemek menüsüdür. Birçok öğrenci yoğun okul yaşamı içinde kahvaltı yapmayı unutmakta ya da erken saatlerde kahvaltı yapmak istememektedirler. 
 
Kurumsal yapıya sahip öncü eğitim kurumu olan en iyi kolejlerde kahvaltının öneminin bilinci ile sabah kahvaltıları atlanmamaktadır. Hiç şüphesiz gün içindeki en önemli öğün sabah kahvaltısıdır. Sabah kahvaltısı çocukların ve yetişkinlerin kan şekerini düzenlenmesi için  gerekli ve önemlidir. Sabah kahvaltısını atlamayan ve her gün düzenli bir şekilde sabah kahvaltısı yapan çocuklar eğitimde daha fazla performans göstermekte ve dolayısıyla daha başarılı olmakta ve kahvaltının önemi de görünür hale gelmektedir. Sabah kahvaltısı çocukların odaklanmalarını sağlar, problem çözme yeteneklerinin gelişmesini sağlar. Sabah kahvaltısı yapan çocukların konsantrasyonları daha yüksek olmaktadır.

 
Kahvaltının önemi dengeli öğünlerle daha da anlam kazanır. Sabah kahvaltısı uzun gece uykusundan sonra günün ilk öğündür ve vücudun bütün gün boyunca ihtiyaç duyduğu besinleri almasına da olanak sağlar. Her sabah kahvaltısı yapan bir çocuk sabah saatlerinde daha azimli olmaktadır.
 

Okul Başarısında Kahvaltının Önemi

 
Okul başarısında kahvaltının önemi son derece mühim bir konudur. Büyüme dönemindeki çocuklarda sabah kahvaltısı günlük enerji ihtiyacının yanı sıra okul başarısının üzerinde de etkisi bulunmaktadır. Günün sonunda yenilen akşam yemeği ile ertesi gün sabah yapılan sabah kahvaltısı arasında yaklaşık olarak 10 ya da 12 saatlik bir süre bulunur. Bu süre zarfında vücudumuz uyurken de çalışmaya devam etmektedir ve vücut ihtiyacı olan besin kaynaklarının hepsini bu süre zarfında kullanır. Kahvaltının önemi gün içinde kendini açık bir şekilde belli etmektedir. Sabah kahvaltısı yapan çocuklar güne istekli olarak başlar ve verimli bir şekilde de sürdürür. Özellikle okulda ve dershanede işlenilen konuların daha rahat anlaşılması bakımından sabah kahvaltısı önemli rol oynamaktadır. Sabah kahvaltısı yapan çocuklar derste odaklanmalarını daha uzun süre tutmakta ve işlenilen konuları sonradan hatırlama konusunda daha iyi bir performans sergilemektedirler. 
 
Okul başarısında kahvaltının öneminin bilincinde olan Ankara İstanbul İzmir ve Antalya kolejlerinde kahvaltının önemini belirten afişleri kolejin yemekhane giriş çıkışlarına asılır ve öğrencilerin farkındalık geliştirmeleri de sağlanır.
 
Sınav Eğitim Kurumları Yemek Hizmetleri için tıklayınız

Sabah Kahvaltısında Ne Yemeliyiz?

 
Sabah kahvaltısında ne yemeliyiz? Sabah kahvaltısı neden bu kadar önemlidir?  Sabah kahvaltısında yenilecek en önemli enerji kaynakları protein , tahıl ve meyve grubudur. Sabah kahvaltısında yeterli miktarda protein tüketilmesine dikkat edilmelidir.
 
Sabah kahvaltısında protein kaynağı olarak yumurta, peynir, yoğurt ya da süt, karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıllı ekmekler, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, yağ kaynağı olarak ceviz, zeytin, fındık, badem, bal ya da pekmez gibi sağlıklı besinlerle zenginleştirilmiş bir kahvaltı menüsü tüketilmesi önerilir. Her sabah kahvaltısının yanında sebze meyve ya da taze sıkılmış meyve suları çocukların gelişimin iyi olmasına yardımcı olan besin kaynaklarıdır.
 
Meyvelerde hazır olarak bulunan glikoz beynin oksijen dışındaki tek enerji kaynağı olan glikozu barındırır. Glikoz ise meyveler içinde hazır halde bulunur. Ancak beyin glikozu depolayamaz . Beynin iyi bir şekilde çalışabilmesi için glikoza ihtiyacı vardır. Beynin tek enerji kaynağı olan glikoz sabah kahvaltısı ile sağlanır. Kanda bulunan şekerin yani glikozun yeterli düzeyde olması, öğrenmeyi ve beynin yönettiği davranış işlevlerini de düzenlemektedir.
 
 
Sabah kahvaltısında çocukların tüketici gıdaların besin değeri bakımından yüksek gıdalar olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle büyüme dönemindeki çocuklar ve gençler sabah kahvaltısını düzenli bir şekilde yapmalıdırlar. Her sabah dengeli olarak sabah kahvaltısı yapan çocuklar gün içinde özellikle derslerde konsantrasyon bakımından yüksek olurlar. Sabah kahvaltısı yapan çocukların ve gençlerin her sabah vücutlarına giren glikoz oranı belirli bir miktarda olmaktadır. Bu da çocukların ve gençlerin beyin fonksiyonlarının düzenli olarak çalışmasını sağlar.

 

Kolej Yemek Menüsü Nasıl Olmalıdır?

 
Kolej yemek menüsü öğrencilerine sağlıklı yemek hizmeti sunan  Türkiye'nin önde gelen ve uluslararası alanda hizmet veren yemek firmalarının özenle hazırladığı kolej yemek menüleri gibi olmalıdır. Bu şekilde öğrenciler anaokulundan itibaren dengeli düzenli ve doğru beslenme alışkanlıkları kazanırlar. Anaokulundan itibaren öğrenciler sağlıklı ve uzun yaşam hakkında yeni ve farklı şeyler öğrenerek bilgi sahibi olurlar. 
 
Kolej yemek menüsü kaliteli kolejlerde olduğu gibi yenilikçi bir yaklaşımla hazırlanmaktadır. Yemekler besin değeri oldukça yüksek ve çocukların beğenerek ve isteyerek yedikleri yiyeceklerden oluşmaktadır. Bu şekilde sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ara öğünlerdeki kolej yemek menüsü öğrenciler tarafından keyif alınan bir zaman dilimi olarak öğrencileri cezbeder.
 
Kolej yemek menüsü özenle hazırlanmalıdır. Yemekler besin ve kalori değerleri hesaplanarak ve öğrencilerin alerjik durumları göz önüne alınarak hazırlanmalıdır. Bu anlamda kaliteli kolejler öğrencilerinin alerjik durumlarını da göz önüne alır. Özellikle kimi öğrencilerde var olabilen alerjik durumlar okul bünyesinde görev yapan uzman diyetisyenlere bildirilir. Bazı besinlere karşı alerjik reaksiyonu olan öğrenciler uzman diyetisyenler tarafından  hazırlanan bir beslenme programı uygularlar.
 
 
Firma tarafından diyetisyen kontrolünde hazırlanan kolej yemek menüsü  öncelikle okul yönetiminin onayına sunulur. Onaylanan kolej yemek menüsü aylık olarak kolejin Web sayfasında velilerle paylaşılır. Kurumsallaşmış kolejlerde kolej yemek menüleri ortak olmaktadır.
 
Kaliteli kolejlerde kolej yemek menüleri öğrencilerin fiziksel gereksinimleri dikkate alınarak itinayla hazırlanır. Kolej yemek menülerinde besinlerin kalori değerleri de hesaplanmaktadır. Kaliteli kolejlerde anaokulundan 12 sınıfa kadar koleji yemek menüsü içeriğinde 4 çeşit yemek ve zengin salad seçenekleri mevcuttur. Eğitim çağındaki öğrencilerin düzenli ve sağlıklı beslenmeleri gerekliliğinden dolayı kolej yemek menüleri özenle hazırlanmaktadır. 
 
Kaliteli kolejlerde kolej yemek menüleri içeriğinde geleneksel Türk mutfağından ve dünya mutfağından özenle seçilen yemeklerle tematik yemek günleri de düzenlenir. Yemeklerin pişirilmesinden sunumuna kadar sıkı hijyen politikası uygulanan kaliteli kolejlerde kolej yemek menüleri hijyenik ortamlarda el değmeden hazırlanır.
 
Anaokulunda ve ilkokulda kolej yemek menüsü sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi öğününden oluşur. Anaokulunda ve ilkokulda öğrenciler arkadaşları ve öğretmenleri ile birlikte masaya servis uygulaması ile sıra beklemeden beraber olarak yerler yerler. Kaliteli anaokulu kolej ve ilkokul kolejlerde öğrenciler modern yemek salonlarında düzenli ve dengeli beslenirler. Öğrencilerin sağlıklı bir ortamda sofra kültürleri gelişir. Ortaokul kolej ve lise kolejlerde ise öğrenciler kolej yemek menüsünü self servis mantığı ile kendileri alırlar
 
Sınav Eğitim Kurumları Yemek Hizmetleri için tıklayınız


Kolej Yemek Menüsü Nasıl Olmalıdır?

 
Kolej yemek menüsü nasıl olmalıdır sorusu çocuklarının beslenmesine özen gösteren velilerin en fazla araştırdığı konulardan biridir. Kolej yemek menüsü  sağlıklı, lezzetli, besin değeri yüksek ve hijyenik olmalıdır. Menüler uzman diyetisyenler tarafından itina ile oluşturulmalı ve bu şekilde kolej öğrencileri obezite ve kötü beslenmeye dayalı rahatsızlıklardan korunmalıdır. Kolej yemek menüsü uzman diyetisyenler tarafından profesyonel olarak hazırlanır.
 
Kurumsal ve kaliteli kolejlerde yaş gruplarına göre ayrılan ve özel olarak dizayn edilmiş yemek salonları bulunmaktadır. Kaliteli kolejlerde yemek salonları bulunduğu okulun fiziki durumuna göre farklılık gösterebilir ancak eğitim kurumları olarak birçok ilde faaliyet gösteren aynı isimdeki kolejlerde menüler ortaktır. Kolej yemek menüsü yemek salonlarında görev yapan, hijyen eğitimi alan ve hijyen sertifikaları bulunan personeller tarafından gıda ile temas etmeden öğrencilere verilmektedir. Yemekhane personelleri altı ayda bir portör kontrolünden geçerler ve kolej yemeklerini hijyenik olarak öğrenciye sunarlar
 

Bu Makaleler de İlginizi Çekebilir;

Dengeli Beslenme Nedir?

Okul başarısında en dikkate değer konulardan biri : Kahvaltının Önemi


Okul başarısında en dikkate değer konulardan biri de kahvaltının önemidir. Okula sabah kahvaltısını yapmadan gelen çocuklarda karın ağrısı, baş dönmesi, bulantı, mide ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, bayılma hissi, çarpıntı ve terleme gibi belirtiler sıklıkla gözlenmektedir. Bu belirtiler öğrenci bir şeyler yedikten sonra azalır ya da kaybolur. Ancak sabah kahvaltısının öğrenme üzerinde ciddi bir etkisi bulunmaktadır. Sabah kahvaltısı yapmayan öğrenci olumsuz fiziksel tepkiler yaşar ve bir şeyler yedikten sonra fiziksel durumdaki olumsuzluklarda iyileşme görülür ancak öğrenme üzerindeki etkileri kolay bir şekilde düzeltilememektedir. 
 
 
Sabah kahvaltısının okul başarısında ciddi bir yeri vardır. Sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin sınıf içindeki başarıları daha yüksek olmaktadır. Sabah kahvaltısı yapan öğrenciler dersleri daha çabuk kavrarlar, problemleri çözme konusunda daha başarılı olmaktadırlar. Ayrıca sabah kahvaltısı yapan öğrenciler kilo kontrolünü daha iyi sağlarlar, beslenme bozukluklarına bağlı hastalıklara daha az yakalanırlar.Bu bakımdan her öğrenci okula gelmeden önce sabah kahvaltısını yapmalı, okul döneminden önce çocuklar sabah kahvaltısını yapmaya alıştırılmalıdır. Okul çağındaki her öğrencinin  sabah kahvaltısı yapması evde olsun, kolejde okulda olsun muhakkak sağlanmaldır. Çocukların ve gençlerin fiziksel, bilişsel gelişimlerinde ve okul başarıları sabah kahvaltısı ile yakından ilgilidir. Unutulmamalıdır ki çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklar, gençlik ve yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkların da temelini oluşturmaktadır. 
 

Çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklar, gençlik ve yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkların da temelini oluşturur. 


Sabah kahvaltısı alışkanlığını küçük yaşlarda kazanmış bir çocuk, okul hayatı boyunca ve ileri yaşlarda bu alışkanlığı devam ettirme eğiliminde olmaktadır. Sabah kahvaltısı alışkanlığı kazanan bir çocuk gelecekte ise sağlıklı bir birey olarak hayatını devam ettirecek, kendinden sonra gelen nesillere ise örnek olacaktır. 
 

Sabah Kahvaltısı Nasıl Olmalı? Sağlıklı Sabah Kahvaltısı Nasıl Olmalı?

 
Sabah Kahvaltısı Nasıl Olmalı? Sağlıklı Sabah Kahvaltısı Nasıl Olmalı? Sağlıklı sabah kahvaltısı için ideal besin kaynakları nelerdir? Okul döneminde çocuklar ve gençler sabah kahvaltısında karbonhidrat, protein ve lif dengesi kurulmuş bir kahvaltı yapmalıdırlar.
 
 
Sağlıklı sabah kahvaltısı için ideal besin kaynakları şunlardır : 
 
Tam tahıllı ekmekler, tam tahıllı gevrek, meyve ve sebzeler sağlıklı karbonhidrat grubuna girerler. Karbonhidrat Grubu vücudun acil enerji ihtiyacı için gerekli olan kaynaklardır. Karbonhidratların içinde bulunan lifler yenilen besinlerin sindirim sistemini içinde hareket etmesini sağlar. Kişiye tokluk hissi veren lifli sağlıklı karbonhidratlar fazla yemeyi de engeller. Vücut enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullandıktan sonra  enerji ihtiyacı için protein grubunu kullanmaya başlar. 
 
Sabah kahvaltısında yumurta, peynir, yoğurt gibi süt ve süt ürünleri, et ürünleri, fındık, fıstık ezmesi, tohumlar protein grubuna girer. 
 

Sabah Kahvaltısında Tüketilmesi Gereken Besinler Hangileridir?

 
Özellikle okul çağında bulunan çocukların ve gençlerin sabah kahvaltısında ; 
Kalsiyum kaynağı olan peynir, yoğurt, süt ve süt ürünleri 
Protein kaynağı olan yumurta 
Lif kaynağı olan ve sağlıklı karbonhidrat kaynağı 
Mevsim sebzelerinden olan domates, salatalık, biber, maydanoz, ya da avokado, muz gibi meyveler tüketilmelidir. 
 
Okul çağında kahvaltı alışkanlığı kazanan çocuklar sabah erken saatlerde başlayan derslere daha kolay adapte olurlar, konsantrasyon problemi yaşamazlar. Sabah kahvaltısı yapan çocukların sabah saatlerinde daha azimli oldukları ve genel olarak eğitim hayatında daha başarılı oldukları görülmektedir.
 

Kolej Yemek Menüsünde Sabah Kahvaltısı, Öğle Yemeği, İkindi Kahvaltısı

 
Kolej yemek menüsünde sabah kahvaltısı, öğle yemeği, ikindi kahvaltısı öğrencilerin beslenmelerinde protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde menü içeriklerinde olmasına dikkat edilmelidir. Kolej yemek menüsünde sabah kahvaltısı, öğle yemeği, ikindi kahvaltısı öğünleri özenle hazırlanmalı, anaokulunda ve ilkokul kademesindeki öğrencilerin masasına getirilmelidir. Kolej yemek menüsünde sabah kahvaltısı, öğle yemeği, ikindi kahvaltısını ortaokul ve lise kademesindeki öğrenciler kendileri almaktadırlar. 
 

Bu Makaleler de İlginizi Çekebilir;

Dengeli Beslenme Nedir?

Kolej Öğle Yemeği Menüsü


Okul Çağında Öğle Yemeği Menüsü Nasıl Olmalıdır?

 
Okul çağı dönemi çocuklarda ve gençlerde büyümenin ve gelişimin hızla arttığı bir dönemdir. Okul çağı döneminde çocukların beslenme alışkanlıkları da bu dönemde yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Eğitim hayatının başlaması ile birlikte çocuklar kolej ya da okul ortamında arkadaşları ve öğretmenleri ile beraber yemek yemeye başlar. Okul çağındaki çocuklar yine bu dönemde ev ortamı dışında yavaş yavaş yemek yeme sorumluluğu da kazanmaya başlarlar. Bu bakımdan kolejlerdeki ve okullardaki öğle yemeği menüsü çocukların beslenme alışkanlığı kazanmalarını desteklemekte ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmalarını sağlamalıdır. 
 

Öğle Yemeğinin Çocuklar Üzerindeki Önemi Nedir? Okul Çağında Öğle Yemeği Menüsü Nasıl Olmalıdır? 

 
Öğle yemeğinin çocuklar üzerindeki önemi onların hayatlarını  gelecek yıllarını da etkileyeceği için sabah kahvaltısı gibi önemli bir yere sahiptir. Okul çağında çocukların dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmaları, onların tüm hayatları boyunca edinmeleri gereken sağlıklı bir rutin olmalıdır. 
 
Sabah kahvaltısından sonra öğle yemeğinde saatinde alınan dengeli ve sağlıklı yemek menüsü ile çocuklar öğleden sonra yaşayabilecekleri halsizlik gibi durumların önüne geçer. Okul döneminde çocukların eksik beslenmeleri, onların gelişim konusunda geride kalmasına sebep olabilmektedir. Bu bakımdan okul çağında çocukların protein, karbonhidrat, lifli gıdalar, vitamin ve mineral dengesi oluşturulmuş öğle yemeği menüsü tüketmeleri son derece önemlidir. Okul çağında çocuklar hareketli oldukları için doğru orantılı olarak enerjiye daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar. Öğrenciler öğle yemeği menüsü atlamamalı, abur cubur ve atıştırmalık gibi besin değeri az olan yiyeceklerle geçiştirmemelidir. Öğle yemeğinin çocuklar üzerindeki önemi  
 
Dengeli bir öğle yemeği menüsü öğrencinin ikindi kahvaltısına hatta akşam yemeğine kadar olan sürede odaklanma süresinin stabil kalmasına yardımcı olur.  Öğle yemeğini yemeyen bir öğrenci konsantrasyon konusunda sıkıntılar yaşar. Çünkü dengeli öğle yemeği  menüsü öğrencinin kan şekeri değerlerini de dengelemektedir. Öğle yemeği menüsünün atlanması sonraki saatlerde kan şekeri oranının düşmesine sebep olmaktadır. Kan değeri değerlerinde düşüklük olması ise öğrencinin halsiz olmasına, enerji düşüklüğüne, sinirli olmasına, kendisini yorgun hissetmesine neden olmaktadır. Kan şekeri düşüklüğü öğrencinin eğitim gördüğü saatlerde bilişsel performansının düşmesine de neden olur. Uzun süre aç kalmak öğrencinin dikkat süresini kısaltır ve odaklanma problemi yaşamasına neden olur. Öğle yemeğinden sonra ikindi kahvaltısında alınan ek kaloriler ve içecekler ile kan şekeri düzeyi dengelenmektedir. 
 

Bu Makaleler de İlginizi Çekebilir;

Dengeli Beslenme Nedir?
 

Bunlara da göz atın!