Sınav kaygısı ile baş etme yollarında ve sınav kaygısını yenmede birçok fiziksel ve anlayış anlamında düzenleme bulunmaktadır. Sınav kaygısı ile baş etme yolları ile sınav kaygısının azaltılmasında ilk olarak öğrencinin, fiziksel anlamda hayatını düzene koyarak şekillendirmesi ve hayatını düzenlemesi gerekir.
Yeterli uyku, dengeli – sağlıklı beslenme ve egzersiz ile öğrencinin kaygı durumu azaltılabilir. Gece uykusunun 9 ile 11 saat olacak şekilde yeterli miktarda alınması ve alışkanlık haline gelmiş uyuma ve uyanma saatleri ile düzenli bir uyku programının olması kaygı durumunun azaltılması için gereklidir.
Sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmenin yanı sıra uyarıcı etkisi bulunan kahve, çay gibi uyaranların, şeker ve şeker içeren gıdaların tüketiminin azaltılması ve sebze ağırlıklı beslenme düzeninin oluşturulması önem taşır.
Öğrencinin erken yaşlardan itibaren spor ve egzersize yöneltilmesi, doğru nefes alma-verme tekniklerinin çocuğa öğretilmesi ve spor konusunda ebeveyn olarak model olunması öğrencinin ileriki dönemlerde sınav kaygısını yenmesi ya da azalması için uygun olan tekniklerdendir.
Ebeveynler, beklentilerinin çocuk üzerinde kaygı faktörü oluşturabileceğini fark etmelidirler. Bu bakımdan çocukta stres, kaygı, endişe ve baskı oluşturacak kelimelerden ve cümlelerden uzak durulmalıdır.
Çocuklar ailelerinden pozitif ifadeler duymak istemektedirler. Çocuğun ihtiyacı olan olumlu cümleleri kullanmak çocuğun kaygısını azaltıcı etkide olmaktadır. Çocuğa sınav öncesi dönemde ve sınav döneminde onun biricik olduğunu belirtecek, ona güven ve değer hissettiren cümleler kurulması, sınavların öğrencinin hayatı için önemli olduğunu ancak hayati olmadığını belirten ifadeler kullanılması gerekmektedir.
Çocukların olumsuz duygular içinde bulunmaları ve bu fikirlerin oluşması, sınavlardaki verimi düşereceği için bu fikirlerden uzak durulmalıdır.
Ebeveynde bulunan kaygıyı çocuk hemen hissedebilecek yapıdadır. Bu bakımdan öncelikle ebeveynlerin sakin kalması gerekmektedir.
Çocuğun güçlü ve pozitif yönlerinin ortaya çıkarılması ve bu konularda motive edilmesi öğrenci üzerindeki baskıyı azaltır ve dolayısıyla kaygıyı da azaltıcı bir etkisi bulunmaktadır. Çocuğun zayıf, hatalı durumları ya da eksiklikleri ile motive etmeye çalışmak yıkıcı etkiye sebep olabilir.
Çocukların özellikle sınav öncesinde duygularını ifade etmelerine olanak sağlayan fırsatlar oluşturulmalıdır. Bu aşamada çocukların eleştirilmeden, suçlamadan ya da öğüt vermeden dinlenmesi son derece önemlidir. Ancak bu şekilde çocuk size rahatlıkla açılabilir ve duygularını çok daha rahat bir biçimde ifade edebilir.
Sınavlara yaklaşırken pozitif duyguların ne kadar önemli olduğunu ebeveynlerin bilmesi gerekir. Özellikle aile içindeki ılımlı ve pozitif iklim çocuklardaki verimin artmasını sağlar. Mutluluk, neşe, cesaret, güven, huzur gibi duygular aile içi pozitif havanın oluşmasına yardım eden etmenlerdendir.
Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumları olarak okul öncesi dönemden başlayarak çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmekteyiz. Detaylı bilgi almak ve size en yakın Sınav Koleji Anaokulu ve Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz ya da https://sinav.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.