ÖN KAYIT
ÖĞRENME KAYBI TATİLDE NASIL ENGELLENİR?

 

ÖĞRENME KAYBI TATİLDE NASIL ENGELLENİR?

 
Öğrenme Kaybı nedir? Öğrenme kaybı tatilde nasıl engellenir? Tatil dönemleri çocuklar için dinlenme ve eğlence zamanları olmasının yanı sıra, uzun süreli tatil süreçleri öğrenme kaybına neden olabilir. Tatilin ardından öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgileri unutma riski, ebeveynler ve eğitimciler arasında endişe yaratabilir. Ancak, tatilde öğrenme kaybını engellemek için yapılabilecek pek çok etkili yöntem bulunmaktadır. Bu deneme, tatil dönemlerinde çocukların öğrenme düzeylerini korumak ve hatta geliştirmek için kullanılabilecek stratejilere odaklanacaktır. İşte tatilde öğrenme kaybını engellemek ya da  minimize etmek için pratik öneriler ve tatilde öğrenme kaybı nasıl engellenir sorusu üzerine bir derleme.
 

Tatilde Öğrenme Kaybı Nasıl Engellenir?

 
Tatilde öğrenme kaybı akademik eğitim öğretim yılı içinde çocukların öğrendikleri bilgilerin, becerilerin ve davranışların tatil boyunca unutulması, tatilde öğrenme kayıpları olarak açıklanmaktadır. Çocuklar bir yıl boyunca okulda gördükleri bilgilerden, deneyimlerden, etkinliklerden ve davranış kalıplarından uzak dururlarsa çocuklarda bu süreçle ilgili öğrenme kayıpları meydana gelir. Bu anlamda tatil tam bir risk faktörü oluşturur.
 
Tatilde öğrenme kaybı öğrencilerin okula uzun süre ara verilen ve uzun süren yaz tatili boyunca akademik bilgi ve becerilerde kayıplar yaşanması anlamına gelir. Tatilde öğrenme kaybı resmi sınıf eğitimi ve eğitim faaliyetlerinden uzakta bulunan ve özellikle ilköğretim ile ortaöğretim öğrencilerinde görülen bir durumdur. Sadece ülkemizde değil, diğer ülkelerdeki öğrencilerde de tatilde öğrenme kaybı görülmektedir. 
 
Bir eğitim öğretim yılı içerisinde öğrenilen tüm bilgilerin plan yapmadan geçen üç aylık yaz tatili sonunda hatırlanmasında güçlük çekilmesine ve bu bilgilerin bir kısmının hatırlanmamasına “yaz tatili öğrenme kaybı” adı verilir. 

 

Tatilde Öğrenme Kaybının Önüne Nasıl Geçilir?

 
Tatilde öğrenme kaybı yaşayan çocuklar bir sonraki yıl eğitim öğretim yılı başladığı zaman okula, ödevlere ve konulara uyum konusunda zorluk yaşamaktadırlar. Ancak tatil süreci boyunca öğrenme kaybı az olan çocuklar bir sonraki yıl daha başarılı olmaktadır. Tatilde öğrenme kaybını engellemek amacıyla ebeveynler çocukların tatil ihtiyaçlarını görmezden gelebilmektedirler. Fakat bu hem ebeveyn için hem de çocuk için yıpratıcı olabilmektedir. Tatil boyunca çocukların zihinlerini güçlendiren basit yorumlama, düşünme, anlama faaliyetleri gibi çalışmalar öğrenme kayıplarını aza indirmektedir.
 
 
Öğrenme kaybı

 

Tatilde Öğrenme Kaybı Nasıl Engellenir?

 
Tatilde öğrenme kaybı nasıl engellenir? Çocuklarımızın tatilde öğrenme kaybı yaşamasını nasıl engelleyebiliriz? hepsi makalemizde…
 
Tatil öğrenciler için öğrenmenin durması sınırsız özgürlük ya da teknoloji ile daha fazla zaman geçirmek olarak tanımlansa da aslında bu öğrenme ve gelişimin devam ettiği bir süreçtir. 
 
Tatilde öğrencilerin gelişimi ve öğrenmesi tatil süresi boyunca devam eder. Öğrenciler fiziksel ve duygusal bakımdan dinlenir, eğlenceli zaman geçirerek mutlu olurlar.  Peki, tatilde öğrenme kaybı nasıl engellenir? Öncelikle tatilin nasıl yapılabileceği, tatilin planlanması ve tatil süreci çocuklara anlatılmalıdır. Çocukların tatil boyunca yapmak istediği aktivite seçimlerine duyarlı olmak ve çocukların tatili en iyi şekilde değerlendirirken bilgi ve becerilerini en iyi şekilde geliştirmeleri sağlanmalıdır.
 
Tatilde öğrenme kaybı olmaması için tatil sürecinin iyi yönetilmesi gerekir. Tatil süreci iyi yönetilmediği takdirde çocuk üzerinde olumsuz etkiler doğurabilmektedir. Tatil sürecinde öğrenciyi etkileyen en önemli olumsuz etkilerden biri de öğrenme kayıplarıdır. Uzun tatil süreci boyunca öğrenciler okul döneminde öğrendikleri bilgileri, becerileri ve davranışları tekrar etmedikleri takdirde bu süreçte unutabilmektedirler. 
 
Öğrenme kaybı

 

Yaz Tatili Öğrenme Kaybı Ne Demektir 

 
Yaz tatili öğrenme kaybı öğrencilerin bir yıl içerisinde öğrendikleri bilgilerin 3 aylık süre sonunda hatırlanmasında güçlük çekilmesi ve bu bilgilerin bir bölümünün hatırlanmamasıdır.
 
Öğrenme süreklilik gerektiren bir eylemdir. Öğrenmeye verilen uzun aralar öğrencilerin istediği gibi ilerlemesine engel olur. Plan yapmayan ve öğrenmeye ara veren öğrencilerin ders yılı boyunca kazandıkları bilgi ve becerilerin kalıcılığı uzun yaz döneminde engellenir. 
 
Uzun süren yaz tatilinin etkileri yaz tatilinin sonunda hissedilmektedir. Tatil boyunca tamamen serbest bir yaşam tarzı belirleyen çocukların yeni eğitim öğretim döneminin ilk haftalarında okulun kurallı ve disiplinli yapısına alışmakta zorlandıkları görülmektedir. Bu durum sadece zaman kaybına değil enerji kaybına da neden olmaktadır. 
 
Öğretmenlerin en yakındığı süreç olan bu dönemde öğretmenler öğrencilerin sanki dersleri bir önceki yıl hiç dinlememiş gibi davrandıklarını belirtiler. Bu sorunu çözmek için öğretmenler ders yılının başladığı dönemin ilk haftaları boyunca bir önceki yılın konularını tekrar etmekle geçirirler. Bu da yeni öğretim yılının süresinin bir bölümünü kaybedilmesine neden olur.

 

Tatilde Çocuklarımızın Öğrenme Kaybı Yaşamasını Nasıl Engelleyebiliriz?

 
Öğrenme kaybının sonuçları derslere göre değişiklik gösterebilir. Yapılan araştırmalarda en fazla tatilde öğrenme kaybının matematik dersinde olduğu görülmektedir. Matematikteki gerilemenin fazla olmasının sebebi, çocukların düzenli kitap okuma alışkanlığını oluşturmamasından ve kitap okumaya gereken zamanı ayırmamasından kaynaklanmaktadır. Matematikteki gerilemenin fazla olmasının bir diğer sebebi de öğrencilerin ev ortamlarında ve günlük yaşamlarında matematiği kullanmamalarına ve pratik yapmamalarına dayanır. Ülkemizde yapılan sınavlarda özellikle matematik gibi sayısal derslerdeki başarısızlığın nedeni de bu anlamda değerlendirilmektedir.

 
Öğrenme kaybı

 

Yaz Tatili Öğrenme Kayıplarında Veliler İçin Öneriler 

 
Anne babalar tatilde çocuklarının öğrenme kaybına dikkat etmek için neler yapabilirler? Çocukların tatilde öğrenme kaybına maruz kalmaması için anne babaların yapması gerekenleri sizler için derledik…
 
Yaz tatili öğrenme kayıplarının yaşanmaması için her yaştan çocuğun  teknolojik cihazlarla etkileşim süresinin aynı eğitim öğretim dönemi sürecindeki gibi sınırlı ve kontrollü olmasına dikkat edilmelidir. Çocukların uzun yaz tatili boyunca yaşıtları ile birebir etkileşimde bulunacağı, dış mekanlarda oyunlar oynayabilecekleri ortamlar oluşturulmalıdır. Açık hava etkinlikleri çocukların enerjilerini atmaları ve dijital ortamdan uzaklaşmaları için ideal ortamlardır. Spor faaliyetlerinden el becerisine dayalı oyunlara, etkinlik kitaplarından sergi ya da müze gezilerine, kitap okuma ve tekrar çalışmaları gibi etkinlikler yaz tatili öğrenme kayıplarının önüne geçebilecek etkinliklerdir.
 
Tatilde öğrenme kaybının olmaması için çocukların her gün belirli sayıda sayfa kitap okuması gerekir. Kitap okuma rutinleri oluşturarak ve çocukların kitap okuması konusunda onlara örnek olarak tatilde öğrenme kayıplarının önüne geçilebilir.

 

Öğrenme Kaybının Önüne Geçilirken Yapılması Gerekenler

 
✔️ Çocuklarınızla beraber yapabileceğiniz dilsel etkinlikler ile çocuklarla yapılan sohbetler,  uzun uzadıya konuşup paylaşabileceğiniz gündemler oluşturmak öğrenme kayıplarını engellemek için en doğal kaynaklardır.
 
✔️ Çocukların kelime avı, isim şehir bitki hayvan oyunu, bilmece, bulmaca, satranç ya da dama gibi hafızalarını güçlendirici ve yenileyici zihinsel egzersizler içeren oyunlar oynamaları tatilde öğrenme kayıtları yaşamalarının önüne geçer.

 
öğrenme kaybı
 
 
✔️ Çocuklarınızla sohbetler sırasında okuldaki bilgilerini hatırlamalarını sağlayacak sorular sormanız onların geriye dönük zihin egzersizi yapmalarına yardımcı olur. Anaokulu ve okul öncesi gibi küçük yaş gruplarında boyama, kesme, yapıştırma gibi etkinliklerin yapılması öğrenme kayıtlarını engelleyici faktörlerdendir.

Tatilde öğrenme kaybını engellemek için çocuğunuzla beraber izleyeceğiniz bir filmin ya da bir hikayenin ana konusunu ondan isteyebilir ya da zihinsel egzersiz yaptırmak adına okuyacağı öykü ya da izleyeceği filmi sondan başa doğru anlattırabilirsiniz. İlkokul birinci sınıf ve anaokulu gibi küçük yaşlarda sayıların ritmik sayılması, alfabe saydırmak gibi aktiviteler yapılabilir.
 
✔️Çocukların okulda öğrendikleri bilgileri hatırlamalarına yardımcı olacak sorularla zihin çalışmaları yaptırmak yine tatilde öğrenme kayıplarının önüne geçmektedir. Çocuklar ebeveynleri ile etkinlik ya da paylaşım yapmaktan her zaman hoşlanırlar.

Beraber izlenilen bir filmi ya da çocuğun okuduğu bir hikayeyi daha sonradan çocuğa anlattırmak ya da izlediği film ya da hikayeyi sonuç kısmından başlangıca olacak şekilde çocuğa anlattırılması onun zihnini çalıştırmaktadır. Anaokulu ve birinci sınıflardaki çocuklar için alfabeyi saydırmak, ara ara ritmik sayma yaptırmak, ilkokul birinci sınıftan sonraki kademelerdeki öğrenciler için basit problemler çözdürmek ve çarpım tablosu ile egzersizler yapmak öğrenme kayıplarının önüne geçer.
 
✔️ Yaz tatili öğrenme kaybını hafifletmek için çalışan anne babaların seçebileceği bir başka tercih ise yaz okulu programlarıdır. Yaz okulu programları öğrencilere sürekli öğrenme fırsatları, eğitim faaliyetlerine katılım ve öğrenme kaybının etkilerini önlemek veya en aza indirmeye yardımcı olan kaynaklara erişim sağlamayı amaçlar.

 
 öğrenme kaybı

 

Yaz Tatili Öğrenme Kaybını En Aza İndirmek İçin Neler Yapılabilir?

 
Yaz tatili öğrenme kaybını en aza indirmek için neler yapılabilir sorusunun yanıtlarını okuyarak çocukların yaz tatili boyunca öğrenme  kaybı yaşamaları engellenebilmektedir.
 
  • Yaz tatili öğrenme kaybını en aza indirmek için öncelikle yaz tatilinden hemen öncesinde ailecek bir tatil planı hazırlanmalıdır. Çocuklar program yapmayı ve belirli kurallara uymayı severler. Çocukların ve ebeveynlerin görüşleri dikkate alınarak hazırlanan yaz tatili programında, yaz tatilinin nasıl geçirileceği maddeler halinde ana hatlarla belirlenmelidir. Çocuklar aile üyelerinin ve kendilerinin görüşleri alınarak hazırlanan yaz tatili programında kendilerini neyin beklediğini bilirlerse direnç göstermez ve belirlenen programa uyarak davranırlar.
 
  • Çocuğun tatilde ders çalışmasını, kitap okumasını, ya da problem çözmesi için tatilden önce yapılan tatil planında mutlaka belirtilmelidir. Çünkü plan yapılmadan başlanan ve devam eden bir yaz tatilinde ebeveynlerin “ders çalışmalısın”, “kitap okumalısın”, “derslerini tekrar etmelisin” gibi cümleleri çocukları ikna etmekten çok onların sıkılmasına neden olmaktadır. Bunu nedeni ise çocuğun rahat ve özgürce her şeyi yapabildiği bir yaz tatili sürecinin bu tür aktivitelerle bozulacağı düşüncesidir. Bu bakımdan yaz tatili başlamadan hemen önce yaz tatilinde neler yapılacağı, hazırlanacak olan yaz tatili programında muhakkak belirtilmelidir. 
 
  • Yaz tatili öğrenme kaybını en aza indirmek için yaz okulu bunun için iyi bir fırsattır. Nitelikli bir yaz okulu ile çocukların yaz tatili de verimli ve kaliteli bir şekilde geçer. Kitap okuma saatleri ve ingilizce çalışmaları ile öğrenme kaybını azaltıcı çalışmalar yapılır. Yaz okulu öğrencilere nispeten disiplinli ve kontrollü bir ortam sunmaktadır. Gerek ebeveynler gerek çocuklar için oldukça etkili olan yaz okulu çalışmalarından sonra çocuklar yeni dönemde okula daha kolay uyum sağlayabilmektedirler. Ankara Sınav Koleji web ana sayfasında Yaz Okulu Programı ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 
Öğrenme kaybı
 
 
  • Yaz tatilinde öğrenme kaybını en aza indirmek için özellikle mutlaka öğrencinin de arasında olduğu ailecek bir plan tatil planı hazırlanmalıdır. Yaz tatili boyunca neler yapılacağı, tatilin nasıl geçirileceği aile üyelerinin görüşleri alınarak belirlenmelidir. Çocuklar uzun dönem uzun süren yılı sonunda yaz dönemi boyunca bir plan yapılmadığı takdirde rahat davranma eğiliminde olabilirler. Bu bakımdan çocuklar tatilde öğrenme kaybını en aza indirmek için bu süreç içerisinde kendilerine neyin beklediklerini bilirlerse ona göre davranırlar ve ailenin isteklerine direnç göstermezler. Bu bakımdan uzun yaz tatili başlamadan önce eğer çocuğun kitap okuması ya da tatil etkinlikleri kitabını yapması isteniyorsa tatil planın öncesinde bu konu muhakkak  konuşulmalıdır.
 
  • Öğrenme kaybını engellemek için özellikle yaz tatilinde, evde okuma kültürü oluşturulması son derece önemlidir. Öğrenme kaybının engellenmesi üzerine yapılan araştırmalarda eve alınan kitap, dergi, gazete çocukların öğrenme kaybının daha az olduğu yönündedir. Aile üyeleriyle birlikte evde ya da park alanı gibi açık havada yapılan ve devamlılık arz eden okuma etkinlikleri ve sonrasında okunan kitaplarla ilgili konuşmak tatilde öğrenme kaybının önüne geçen etkinlikler arasındadır.
 
  • Tatilde öğrenme kaybını engellemek için turistik ve tarihi geziler, hesaplamaları çocukların yaptığı alışveriş harcamaları, akraba, hasta ya da kurum ziyaretleri, ev işlerine yardım, spor aktiviteleri gibi çocukların okulda öğrendikleri yaşam ile ilgili konuların uygulamalarını yapmalarına olanak sağlayan etkinlikler tercih edilmelidir.
 
  • Öğrenme kayıplarında ders yılı boyunca öğrenilenlerin kesintiye uğramaması, unutulmaması ya da istenildiği zaman geri getirilebilmesi için uzun yaz tatili boyunca yapılacak olan etkinliklerin kontrollü ve planlı faaliyetler olarak gerçekleşmesini sağlamaktır. Aileler yaz tatilini tesadüflere bırakmadan, yaz tatili başlamadan önce aile üyelerinin de dahil olduğu bir program program hazırlayarak çocukların tatilde öğrenme kaybı yaşamasının önüne geçmelidir. Bununla birlikte yaz tatili sürecinin önemi yaz tatili sürecinin öğrenci üzerinde hem akademik yeterlilikler açısından hem de sağlık açısından oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır.
     
Öğrenme kaybı

 

Tatilde Uyku Kalitesi Nasıl Korunur?

 
Tatil süreci öğrencinin uyku kalitesi ve uykunun ritmi bakımından riskli bir süreç olabilmektedir. Çocuklar tatil sürecini sınırsız özgürlük ve istediği her şeyi yapabilme gibi algılayabilirler. Bunun içerisine geç yatma da dahildir. Çocukların psikolojik bakımdan sağlıklı olması, hızlı büyümeleri, gelişmeleri, öğrenmeleri, fiziksel sağlıkları için kaliteli bir uykuya ihtiyaçları vardır.

Özellikle gece uykusu çocukların büyümeleri bakımından ve gelişimsel süreçleri tamamlamaları bakımından son derece değerlidir. Ebeveynler çocuklarının tatilde uyku kalitesini bozmamak için rutinlerinde değişiklik yapmaktan kaçınmalıdırlar.
 
 

Tatil Süresince Teknoloji Kullanımı Nasıl Olmalıdır? 

 
Tatil süresince teknoloji kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Tatil süreci öğrenme kayıplarının yaşandığı bir dönem olabilmektedir. Aile üyeleri ile yapılacak olan tatil planında  teknoloji kullanımı konusu mutlaka konuşulmalıdır.
 
Tatil süresince çocuklar teknolojik cihazlar ve ekran karşısında çok daha fazla zaman geçirebilmektedirler. Bu anlamda tatil süreci çocuğun ekrana ve teknolojiye bağlanması bakımından risk oluşturan bir dönemdir. Kontrolsüz ve bilinçsiz teknoloji kullanımı öğrenme kaybının artmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre günde 5 saat ve üzeri bilgisayar, tablet, televizyon, akıllı telefon vb. teknolojik araçları kullanan çocuklardaki öğrenme kaybı 7 kat fazla, günde 3 saat ve üç saatten daha az kullanan çocuklardan 2 kat daha fazla olmaktadır. Bu bakımdan teknoloji kullanımının kontrolü ailede olmaldır.
 
Tatil süresince çocukların evde kaldıkları süre de artmaktadır. Bu dönemde çocukların teknoloji ile fazla ilgilenmeleri teknolojiye bağımlılık eğilimi geliştirmelerine neden olabilmektedir.  Teknolojiye bağımlılık eğilimi ise çocuklarda öğrenme kayıplarını hızlandıran ciddi bir faktördür. 
 
Tatilde öğrenme kaybını engellemek için teknoloji kullanımı ebeveynlerin kontrolü dahilinde olmalıdır. televizyon izleme saatleri, izleme süresi ve izlenecek programlar ailece belirlenmelidir. Özellikle akıllı telefon ya da tablet uygulmalarına ebeveyn kontrolü eklenmeli, çocukların zararlı içeriklerden korunmaları sağlanmalıdır. Bilgisayar telefon tablet üzerinde özellikle işlem becerilerini geliştiren matematiksel, kelime haznelerinin gelişmesini sağlayan ve artıran kelime oyunları ile problem çözme becerisi ile zeka gelişimine inanılmaz katkısı bulunan satranç sporu uygulamalarını kullanmaları teşvik edilmelidir.

 
Öğrenme kaybı

 

Yaz Tatili Öğrenme Kayıpları Bellek Ve Öğrenme İle Yakın İlişki İçindedir

 
Yaz tatili öğrenme kaybı bellek ve öğrenme ile yakın ilişki içindedir. Türkiye'de bir ders yılı 4 dönemden oluşur ve 180 gündür.
 
Dönemler arasında ilk iki dönem ve son iki dönem arasında birer haftalık, 2.ve 3. dönemler arasında ise 2 haftalık bir ara tatili bulunmaktadır. Ders yılın sonunda ise yaklaşık olarak 3 aylık yaz tatili vardır.
 
Bir ders yılında öğrencilerin öğrendiklerinin tamamını, diğer ders yılının başında hatırladıklarını söylemek mümkün değildir. Uzun yaz tatili sonunda öğrencilerin bir ders yılında öğrendikleri bilgilerde meydana gelen unutma, yaz tatili öğrenme kayıpları olarak tanımlanmaktadır.  Yaz tatili öğrenme kaybı kavramı ise bellek ve öğrenme ile yakın ilişki içerisindedir
 

Öğrenme ve Eğitim

 
İnsanlar dünyaya geldikleri andan itibaren birtakım bilgileri öğrenmek ve yaşamlarının her aşamasında öğrenmek durumundadırlar. Öğrenme yaşantılar yoluyla oluşan gerekli olarak kalıcı davranış değişikliği olarak tanımlanmaktadır. Ferman'ın yaptığı bu tanıma göre öğrenmenin ana özelliği; öğrenme sonucunda davranış değişikliği meydana gelmesdir. Bir öğrenme nasıl gerçekleşirse gerçekleşsin bireyin bireyde davranış değişikliği sonucunu getirir. 
 
Davranış ise öğrenme ürünü olarak hemen ortaya çıkabileceği gibi bireyin istediği zaman, yeri geldiğinde de ortaya çıkabilmektedir. Öğrenme bireyde yaşantı sonucunda oluşan bir değişiklik olabilir. Yaşantı bireyin çevresi ile ilgili belirli düzeydeki etkileşimleri sonucunda kendisinde kalan izlerdir.
 
Eğitim bireylerin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla istendik ve kasıtlı olarak meydana değişim meydana getirme sürecidir. Bu tanımda da belirtildiği üzere istendik davranışların bireyin kendi edinimleri yoluyla meydana getirmesi gerekir. Bireyin kendi yaşantısı yoluyla davranışlarında meydana gelen kalıcı değişmeye öğrenme denir.
 
Öğrenmenin belirli bir amaçla programlı planlı olarak oluşturulmasına ise öğretim adı verilmektedir. Eğitim süreci boyunca davranışlarında değişiklik meydana getiren çocuk aynı zamanda öğrenmektedir. Eğitim gerek formel olarak diğer bir deyişle planlı olarak okullarda yapılsın, gerek informal olarak yani gelişigüzel bir biçimde bireyin içinde yaşadığı tüm çevrede yapılsın istendik nitelikte davranış değişikliklerini oluşturulmasını yani geçerli öğrenmeleri kapsamaktadır.
 
Öğrenilen bilgiler kısa süreli bellekte anlamlı hale getirilir ve işlendikten sonra uzun süreli belleğe kaydedilmektedir. Uzun süreli belleğe kaydedilmeyen bilgiler ise kısa süreli bellekte bir süre sonra kaybolur, hatırlanmaz ve geri getirilemez. Uzun sürede belleğe kaydedilmiş bilgiler ise büyük bir kütüphanede ki kitaplar gibidir. Uzun süreli belli kaydedilen bilgilerin unutulması bilgiye ulaşılamadığı ve geri getirilemediği durumlardır. Bilgiler uzun süreli belleğe kaydolması ile aynı örümcek ağları gibi birbirine bağlanmakta ve bu bilgilere ulaşıldıkça kuvvetlenmektedir. Böylece bilgilere ileride tekrar ulaşılmaları kolay olmaktadır.

Uzun yaz tatiline boyunca bir öğretim yılı öğrenilen bilgiler yaz tatilinde kullanılmadıkları takdirde bunlara ulaşmakta güçlük çekilmektedir. Bu anlamda bilgilerde yaz tatilinde öğrenme kayıpları gerçekleşmektedir. Yaz tatilinde öğrenme kayıplarını azaltmak için yaz tatili boyunca eğitim öğretimini destekleyen çalışmalar yapılması öğrencilere tavsiye edilmektedir.

 
Öğrenme kaybı

 

Yaz Tatili Öğrenme Kayıplarında Öğrenciler İçin Öneriler Ve Tavsiyeler

 
Yaz tatili kitap okumayı, ders çalışmayı ve soru çözmeyi bırakmak anlamına gelmemelidir.
 
✔️Disiplinli yol göstericilikten hoşlanan anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklar, anne babalarının kitap okuma başta olmak üzere ders çalışma ve problem çözme konularında yol gösterici davranışlarını memnuniyetle karşılarlar.
 
✔️Yaz tatili öğrenme kayıplarının yaşanmaması için yoğun çalışma temposu, ders çeşitliliği, sınavlara hazırlanma aşamasındaki çocuklar tatil planlarını yapmalı ve önceliklerini belirleyerek adım adım yaz tatilini en etkin ve verimli bir şekilde geçirmelidirler. 
 
✔️Tatilde öğrenme kaybı, öğrencilerin yaz aylarında okula uzun bir süre ara vermesi ve bu süre  boyunca akademik bilgi ve beceriler anlamında kayba uğraması anlamına gelir. Tatilde öğrenme kaybı ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinde başta olmak üzere her yaştan öğrencinin maruz kaldığı ve hemen hemen tüm ülkelerde görülen bir durumdur.
 
✔️Yaz tatili sırasında öğrenciler genellikle düzenli okul yılına oranla, yapılandırılmış öğrenme fırsatlarına ve akademik içeriğe daha az maruz kalırlar. Okuma, yazma ve problem çözme gibi faaliyetlere yaz tatili süresince daha az katılırlar ve eğitim kaynaklarına erişimleri daha sınırlı olmaktadır. Uzun yaz tatili boyunca plansız olarak ilerleyen bir çocuğun akademik becerilerde düşüş yaşamaları ve okul yılı boyunca edindikleri bilgi ve becerilerinden bazılarını unutmaları kaçınılmaz olmaktadır. 

 
Öğrenme kaybı

 

Yaz Tatili Öğrenme Kaybını Engellemek İçin Tavsiyeler

 
Yaz tatili öğrenme kaybını engellemek için çocuklarımıza tavsiyelerimiz var. 
Yaz tatili öğrenme kaybını engellemek için;
 

Öncelikleri Belirleme

 
Bir eğitim öğretim yılı boyunca öğrenilenleri unutmamak için bir plan yapılmalıdır. Planlama yaparken öğrenci kendine “Ben bu yıl neler öğrendim? Hangi derste hangi konuları işledik? Hangi derslerde zorlandım? Hangi dersler bana daha kolay geldi?” sorularının sormalıdır. Bu soruların yanıtlarına göre öğrenci tekrar etmekten keyif alacağı ya da tekrar etmesi gereken dersleri belirlemelidir. Diğer bir deyişle ders çalışma konusunda öncelikler belirlenmelidir. 
 

Plan Yapma

 
Öğrenilenleri unutmamak için hazırlanan tatil planında öğrenci tatilde neler yapacağını, hangi derse ne kadar zaman ayırması gerektiğini, gezi, spor, kitap okuma gibi aktivitelere ayıracağı zamanı belirlemelidir. Gün içinde uyku süresi ve kalitesi, yemek ve öz bakım gibi ihtiyaçlarına gerekli olan zamanı ayırmalıdır. Geri kalan zamanlar ise aile ve arkadaşlarla geçirilmeli, mümkün olduğunca sosyal etkileşim içinde bulunulmalıdır.  
 

Kitap Okuma Saatleri

 
Kitap okuma anlama hızını, hayal gücünü, kültürel bilgiyi, muhakeme yapma, akıl yürütme, problem çözme ve öğrenme becerisini artıran ve geliştiren bir eylemdir. Kitap okuma bu anlamda okul başarısına olumlu etkide bulunur. Uzun yaz tatilinde okunması gereken kitaplar listesi hazırlanarak ve tatil başlamadan hazırlanan plana uyarak kitap okuma saatleri yapılmalıdır.
 

Aile ve Arkadaşlar ile Zaman Geçirmek

 
Yaz tatili planı içinde aile ve arkadaşlarla zaman geçirmek keyifli bir zaman dilimi anlamına da gelir. Aile ya da arkadaşlar ile yapılacak sinema, tiyatro, gezi, spor aktiviteleri ile kaliteli zaman geçirilebilir ve güzel anılar biriktirilebilir.  

 
Öğrenme kaybı

 

Akıllıca Ders Tekrarı

 
Yaz tatilinde öğrenme kaybını engellemek için dersler akıllıca tekrar edilmelidir. Öğrenci planladığı ders çalışma çizelgesi dahilinde tekrar etmekten keyif alacağı ya da tekrar etmesi gereken dersleri belirlemeli, bir eğitim öğretim yılı boyunca öğrendiklerini unutmayacağı çalışmalar yapmalıdır. Tekrar edilecek dersler belirlendikten sonra zamanı verimli kullanarak akıllıca ders tekrarı ve çalışma yapılmalıdır. 
 
 

Teknolojik Cihazların Kullanımını Sınırlamak

 
Teknolojik cihazların kullanımını sınırlamak yaz tatilinde öğrenme kayıplarının önüne geçer. Tatil demek çocukların tüm gün boyunca ya da istedikleri kadar telefon, tablet, televizyon gibi teknolojik cihazlarla zaman geçirecekleri, birbirinden farklı oyunları uzun süreler boyunca oynayacakları, geç saatlerde yatıp geç saatlerde kalkacakları bir süreç olmamalıdır. Tatil demek kuralların olmaması ya da kuralların uygulanmaması anlamına gelmez. Tüm tatil boyunca teknolojik cihazlarla yoğun geçirilen bir tatil, tatilden sonraki okul dönemine uyum sağlamada sıkıntı yaşanmasına sebep olabilmektedir. Araştırmalarda, teknolojik cihazların yoğun kullanılması ile göz yorulması, sırt ağrısı, uyku düzeninde aksamalar gibi sağlık sorunlarında artma olduğu görülmektedir. Bu dönemin teknolojik cihazlardan olabildiğince uzak kalarak, bir bakıma teknolojik arınma olarak görerek diğer etkinliklere zaman ayırmak çocuklara çok daha iyi gelmektedir. 
 
Sadece eğitim öğretim döneminde değil, tatil süresince öğrencilerin sağlığına dikkat etmesi son derece önemlidir. Tatil boyunca öğünleri düzenli ve zamanında yemek, aynı normal eğitim öğretim döneminde olduğu gibi dikkat etmek, yaz şartlarına uygun olarak giyinmek ve yaralanma riski taşıyan spor aktivitelerinden korunmak çocuklar için oldukça önemlidir. Yaz tatilinde uyku saatlerini aksatılmaması gerekir. Kalitesiz ve yetersiz uyku yalnızca dersleri değil günlük yapılan aktiviteleri ve aktivitelerden alınan keyfi de olumsuz olarak etkiler.
 
 
Öğrenme kaybı

 

© Sınav Eğitim Kurumları 2023. Tüm hakları saklıdır.

 

09 Ağustos 2022
Bunlara da göz atın!