DİJİTAL GÜVENLİK NEDİR?
Dijital Güvenlik Nedir?
Dijital güvenlik, bilgisayarlar, internet ve diğer dijital cihazlarla ilgili tehditlere karşı korunmayı ifade eder. Dijital tehditler arasında bilgisayar korsanları, kötü amaçlı yazılımlar, fidye yazılımları, kimlik avı ve veri sızıntıları yer alır. Dijital güvenlik, bilgi güvenliği, ağ güvenliği ve uygulama güvenliği gibi alanları içerir.
Dijital Güvenlik Nasıl Sağlanır?
Dijital güvenlik, birçok farklı yöntem kullanılarak sağlanabilir. Bunlar arasında güçlü şifreler kullanmak, yazılım ve işletim sistemlerini güncel tutmak, antivirüs programları kullanmak, iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmak, güvenli ağ bağlantıları kullanmak, güvenli web sitelerine erişmek, güvenilir e-postalar kullanmak ve çalışanların güvenlik farkındalığını artırmak gibi yöntemler yer alabilir.
Dijital güvenliği sağlamak için kullanılan güçlü şifreler, bilgisayar korsanlarının bireylerin kişisel hesaplarına kolayca erişmesini engeller. Şifrenin en az 8 karakter uzunluğunda olması, büyük ve küçük harf kullanımı,şifrenin sayı ve sembollerle desteklenmesi dijital güvenliği sağlamak için gerekli temel işlemdir.
Dijital güvenliği sağlamak için yazılım ve işletim sistemlerinin güncel tutulması önemli bir noktadır. Yazılım ve işletim sistemlerinde yapılan güncellemeler, bilgisayar korsanlarının keşfedebilecekleri güvenlik açıklarını da kapatır.
Dijital güvenliği sağlamak için yapılabilecek bir başka yol Antivirüs Programlarının kullanılmasıdır. Antivirüs programları, bilgisayardaki ya da mail yoluyla bilgisayara sızan kötü amaçlı yazılımları tespit ederek siler.
Dijital Güvenlik Sağlamada Önemli Noktalar
Dijital güvenliği sağlamak için İki Faktörlü Kimlik Doğrulama kullanılmalıdır. İki faktörlü kimlik doğrulamada, hesaba erişim sağlamak için iki farklı yöntemin (şifre ve onay kodunun beraber) kullanılmasını gerektirir.
Dijital güvenliği sağlamak için ayrıca Güvenli Ağ Bağlantıları Kullanılmalıdır. Bilgisayar korsanları açık WiFi ağlarından kolayca bilgisayara girebilir. Güvenli ağ bağlantıları ile bilgisayar korsanlarından korunmak mümkün olur.
Dijital güvenliği sağlamak için güvenli olduğuna inanılan Web sitelerine giriş yapılmalıdır. Güvenli web siteleri HTTPS protokolünü kullanır. Bir sitenin Güvenli web siteleri kategorisine girip girmediğini anlamanın en kolay yolu ise adres çubuğunda bir kilit simgesinin görüntülenmesidir. Güvenli web sitelerinin adres çubuğunda bir kilit simgesi bulunur.
Dijital güvenliği sağlamak için güvenilir elektronik postalar kullanılmalıdır. Ayrıca hangi kullanıcıdan geldiği belli olmayan ve şüpheli olduğu düşünülen e-postaları açmamak, bilgisayar korsanlarının bilgisayara kötü amaçlı yazılım yüklemesini de önler.
Bu önlemleri alarak dijital güvenlik sağlanabilir ve bilgisayar korsanlarının ve kötü amaçlı yazılımların neden olabileceği sorunlar en aza indirilebilir.
Ebeveynler Çocuklarının Dijital Güvenliğini Nasıl Sağlamalıdırlar?
Ebeveynler çocuklarının dijital güvenliğini sağlamak için bugün gerek dijital ortamlardan gerek yakın çevrelerinden güvenlik için alabilecekleri önlemleri araştırıyorlar. Anne babalar çocuklarının dijital güvenliğini sağlamak için öncelikle çocukların dijital tehditler konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalıklarının artırılması gerekir. Çocuklara internet güvenliği, kimlik avı, siber zorbalık ve kötü amaçlı yazılımlar hakkında bilgi verilmeli ve nelere sebep olabileceği örneklerle anlatılmalıdır.
-
Ebeveynler, çocuklarının dijital güvenliğini sağlamak için internet kullanımını sınırlayabilirler. Çocukların internet kullanımı belirli bir zaman çizelgesi dahilinde ya da belirli bir saatler içinde olacak şekilde belirlenmelidir. Çocukların internet kullanımı sırasında ebeveynler onların yanında olmalıdır ve internet güvenliği konusunda onları belirli aralıklarla bilgilendirmelidir.
-
Ebeveynler,çocuklarının dijital güvenliğini sağlamak için ebeveyn kontrolü yazılımı kullanmalıdırlar. Ebeveyn kontrolü yazılımları çocukların internet erişimlerini kontrol etmede önemli bir yere sahiptir. Bu yazılımlar, zararlı içeriği engelleyebilir veya yasaklı sitelere erişimi engelleyebilir.
-
Çocuklarının dijital güvenliğini sağlamak için ebeveynlerin yapması gereken bir diğer önlem ise bilgisayara koyulması gereken güçlü şifrelerdir. Çocukların kullandıkları internet hesaplarının şifreleri güçlü yapılmalı ve şifreler düzenli olarak değiştirilmelidir. Farklı sitelerde aynı şifreyi kullanmamaları gerektiği konusunda çocukları bilinçlendirmek önemlidir.
-
Ebeveynler,çocuklarının dijital güvenliğini sağlamak için çocuklarına kişisel bilgilerini internet ve sosyal medya hesaplarından hiç kimse ile paylaşmamalarını öğretmelidirler. Tanımadıkları kişilerle ya da internet sitesi üzerinden sanal ortamda sorulan ad, adres, telefon numaraları, okudukları okullar veya doğum tarihleri gibi bilgiler kişisel bilgiler dahilindedir.
-
Anne babalar çocuklarının dijital güvenliğini sağlamak için çocukları ile internet güvenliği konusunda açık ve iletişim halinde olmalıdırlar. Çocuklarla açık bir iletişim içinde olmak ve şüpheli herhangi bir durumda onlara yardımcı olunabileceği söylenmelidir.
Dijital güvenlik konusunda belirttiğimiz önlemler alınarak çocukların internet kullanımı daha güvenli hale getirebilir ve dijital güvenlikleri sağlanabilmektedir.
Güvenli İnternet Kullanımı Ne Demek?
Güvenli internet kullanımı bireylerin kişisel bilgilerini internet üzerindeki tehditlerden koruyarak internetin çok daha güvenli bir şekilde kullanılması anlamına gelir. İnternet üzerindeki tehditler kimlik avı (phishing), kötü amaçlı yazılımlar, virüsler ve internet üzerinden yapılan dolandırıcılık eylemleridir. Bu tehditler aynı zamanda internet suçları arasında da bulunur.
Güvenli internet kullanımı için yapabilecek bir takım güvenlik eylemleri bulunur. Güvenli internet kullanımında güçlü bir parola kullanılması ve bunun yanında iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğinin etkinleştirilmesi ilk sırada yer alır. Şifre korumalı bir Wi-Fi ağı ile güvenli bir internet bağlantısı kullanımına bağlanmak ve açık Wi-Fi ağlarından kaçınmak güvenli internet kullanımı için gereklidir.
Güvenli İnternet Kullanımı
Güvenli internet kullanımı için kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlayan bir antivirüs yazılımı kullanılması ve bu yazılımın güncel tutulması da son derece önemlidir. Güvenli internet kullanımında kimlik avı (phishing) mesajlarına karşı dikkatli oplunması ve kişisel olan hiçbir bilginin üçüncü şahıslarla paylaşılmaması da önem taşımaktadır. Kişisel bilgilerin paylaşımında, bu bilgileri paylaşmadan önce web sitesinin güvenli olduğundan emin olunması ve web sitesinin HTTPS protokolünü kullandığından emin olunmalıdır. Güvenli internet kullanımında güvenilir web sitelerinin kullanılması ve şüpheli sitelerden korunmak gerekir. Aynı şekilde dosyaların ve bilgilerin güvenilir ve kaynağı belirli sitelerden indirilmesi ve bilinmeyen kaynaklardan gelen dosyaların açılmaması ile internet güvenli olarak kullanılabilir. Bu adımlar takip edilerek güvenli internet kullanımı sağlanabilir.
İnternet ve Teknolojinin Doğru Kullanımı isimli makalemizi
buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Sağlıklı İnternet Kullanımı Ne Demektir? isimli makalemizi
buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Problemli İnternet Kullanımı Nedir? isimli makalemizi
buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Problemli İnternet Kullanımı Çocuklarda ve Gençlerde Nasıl Bir Etkiye Sahip Olmaktadır? isimli makalemizi okumak için
buraya tıklayabilirsiniz.